Κατηγορίες

10 Food Trends 2019

10 Food Trends 2019
Νέα αλλά και «ξεχασμένα» υλικά που μπαίνουν δυναμικά στις κουζίνες, υπερτροφές που εξελίσσονται σε μανία, ανερχόμενες μέθοδοι μαγειρικής. Αυτές είναι οι σημαντικότερες γαστρονομικές τάσεις της φετινής χρονιάς, σύμφωνα με τις προβλέψεις διάσημων σεφ, κριτικών γεύσης και ερευνητών.


Ζωμός από κόκαλα αντί για καφέ 
Θρεπτικοί και αναζωογονητικοί, οι ζωμοί που παρασκευάζονται από κόκαλα ζώων και αρωματίζονται με βότανα αναδεικνύονται σε κορυφαίο superfood. Με την "πρωτόγονη δίαιτα" (paleo diet) να αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή προγράμματα διατροφής αυτή τη στιγμή στον πλανήτη, πολλοί είναι εκείνοι που δεν διστάζουν να αντικαταστήσουν τον πρωινό καφέ με μερικές γουλιές φρέσκου, δυναμωτικού ζωμού. 

Όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και...νοστιμιά
Οι καπνιστές γεύσεις βρίσκονται στο προσκήνιο αυτή τη χρονιά. Διάσημοι σεφ ανά τον κόσμο πειραματίζονται συστηματικά και αναπτύσσουν τεχνικές που προσδίδουν μια ιδιαίτερη καπνιστή νοστιμιά σε κάθε είδους πιάτο- από το κρέας και τα αλλαντικά μέχρι το βούτυρο, τα λαχανικά και τα γλυκά.

Τα νέα αγαπημένα δημητριακά
Μπορεί η κινόα να κρατάει γερά αλλά οι πιο ψαγμένοι οπαδοί της υγιεινής διατροφής ψιθυρίζουν τον τελευταίο καιρό λέξεις όπως freekeh (πράσινο σιτάρι με καπνιστή γεύση) και teff (αρχαίο σιτάρι της Αιθιοπίας σε μέγεθος σπόρου παπαρούνας).  

Το γιαπωνέζικο τσάι matcha 
Ξεχάστε το απλό πράσινο τσάι. Το απόλυτο ρόφημα για το 2015 είναι το τσάι matcha. Πρόκειται για ένα λεπτοαλεσμένo πράσινο τσάι σε μορφή σκόνης, που χρησιμοποιείται στις περίφημες ιαπωνικές τελετές τσαγιού εδώ και αιώνες. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά (τρεις φορές περισσότερα από αυτά του συμβατικού πράσινου τσαγιού) το καθιστά ένα από τα πιο υγιεινά και εκλεκτά φυσικά προϊόντα. Χρησιμοποιείται επίσης σε χυμούς, σαλάτες και επιδόρπια. 

Τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση
Η ζύμωση τροφίμων, ένας από τους αρχαιότερους τρόπους διατήρησής τους, φαίνεται να μετατρέπεται φέτος σε γαστρονομική τάση. Παγκοσμίως, οι σεφ ασχολούνται περισσότερο από ποτέ με τη ζύμωση πρώτων υλών για τη δημιουργία νέων, υγιεινών και γευστικών πιάτων. Γιαούρτι, ξινολάχανο και τουρσιά κάθε λογής μπαίνουν δυναμικά στις κουζίνες των καλύτερων εστιατορίων. 

Από το kale στο kalette 
Οι διασταυρώσεις λαχανικών κάνουν την εμφάνισή τους όλο και συχνότερα σε συνταγές και μενού. Μια μίξη από λαχανάκια Βρυξελλών και kale, τα kalettes είναι το νέο supefood-υβρίδιο λαχανικών που διεκδικεί μια θέση στο τραπέζι μας.

Mπύρες με αρώματα 
Οι Gruit ales- δηλαδή, οι μπύρες χωρίς λυκίσκο, που ζυμώνονται με ένα μείγμα από βότανα και μυρωδικά, αντλώντας έμπνευση από μεσαιωνικούς τρόπους παρασκευής- κερδίζουν σταδιακά έδαφος και κοινό.

Brinner 
Ή αλλιώς breakfast for dinner. Τα σαββατοκύριακα μοιάζουν να μην είναι αρκετά για να δοκιμάσει κανείς όλες αυτές τις υπέροχες συνταγές για πρωινό και brunch, κι έτσι οι ειδήμονες του χώρου προβλέπουν πως πιάτα όπως χορταστικές fritattas (κάτι ανάμεσα σε ομελέτα και σε quiche) ή οτιδήποτε περιλαμβάνει μπέικον και αυγά ποσέ, θα εξελιχθούν σε αγαπημένα μεσοβδομαδιάτικα βραδινά γεύματα. 

Neurogastronomy
Η επιστήμη τού να χειρίζεσαι την αντίληψη των γεύσεων. Τα πιο hip εστιατόρια παγκοσμίως ακολουθούν την τάση και πειραματίζονται με το πώς το σχήμα και το χρώμα του πιάτου επηρεάζει τον τρόπο που αντιλαμβάνεσαι τη γεύση του, εμπλουτίζοντας συχνά τη γαστρονομική εμπειρία με οπτικοακουστικά πολυθεάματα. 
H αυθεντική ασιατική κουζίνα 
Βιετναμέζικη, κορεάτικη αλλά και φιλιππινέζικη. Η ασιατική κουζίνα πρωταγωνιστεί φέτος με μια περισσότερο τοπική, αυθεντική και δημιουργική προσέγγιση και λιγότερο γνωστά πιάτα. Το ramen- η γιαπωνέζικη σούπα που έχει σαν βάση ζωμό κρέατος και noodles ρυζιού- αναμένεται να γίνει ακόμα πιο δημοφιλές. 







Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;