Κατηγορίες

5 λαχταριστές συνταγές με κάστανα

5 λαχταριστές συνταγές με κάστανα
Η νέα σοδειά είναι εδώ και εμείς σας προτείνουμε τις πιο αγαπημένες μας γλυκές και αλμυρές παρασκευές με πρωταγωνιστή τον απόλυτο καρπό του χειμώνα. Ακολουθούν πέντε πιάτα που προσφέρουν ισχυρές δόσεις νοστιμιάς και θαλπωρής. 


Μαρμελάδα
Υλικά
(για ένα βάζο) 

1 κιλό κάστανα
500 γρ. ζάχαρη 
1 κλωναράκι βανίλια 
1 ποτήρι νερό 
Εκτέλεση
1. Με ένα μυτερό μαχαίρι χαράζουμε από την κορυφή προς τη βάση τα κάστανα. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό να βράσουν για 7-8 λεπτά. 
2. Βγάζουμε τα κάστανα από το νερό και τα καθαρίζουμε από τη φλούδα τους. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με καθαρό νερό και τα βράζουμε για 30 λεπτά περίπου, να μαλακώσουν. Τα βγάζουμε, τα σουρώνουμε καλά και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ.
3. Βράζουμε τη ζάχαρη μαζί το νερό και τον πολτό από τα κάστανα για 5 λεπτά. Προσθέτουμε τη βανίλια, σχίζοντας το κλωναράκι και κρατώντας μόνο τα σποράκια. Συνεχίζουμε το βράσιμο για περίπου 20 λεπτά ακόμη, ανακετεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να σφίξει το σιρόπι και να δέσει η μαρμελάδα. 
4. Γεμίζουμε με τη ζεστή μαρμελάδα το βάζο, αφήνουμε να κρυώσει και στη συνέχεια κλείνουμε με το καπάκι του.



Τρουφάκια 
Υλικά
(για περίπου 20-25 τρουφάκια)

300 γρ. κουβερτούρα
500 γρ. κάστανα βρασμένα και πολτοποιημένα (ή έτοιμη κρέμα κάστανο) 
100 γρ. βούτυρο
40 ml ρούμι ή άλλο ποτό της επιλογής σας (κονιάκ, ουίσκι)
200 γρ. σκόνη κακάο για την επικάλυψη
Εκτέλεση 
1. Λιώνουμε την κουβερτούρα με το βούτυρο σε μπεν μαρί. Προσθέτουμε την κρέμα κάστανο, ανακατεύουμε και ύστερα ρίχνουμε το ρούμι.
2. Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο να σφίξει για περίπου 2 ώρες. 
3. Πλάθουμε μικρά μπαλάκια, τα ρολάρουμε σε ένα πιάτο όπου έχουμε βάλει το κακάο και τα μεταφέρουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος.



Βελούδινη σούπα 
Υλικά 
(για 4 άτομα)

500 γρ. μαντάρια (άσπρα μικρά  ή πορτομπέλο)
40 ml ε.π. ελαιόλαδο
1 κ.σ. βούτυρο
200 γρ. κάστανα καθαρισμένα, προβρασμένα
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1/3 φλιτζανιού λευκό ξηρό κρασί
3 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών ή ζωμό κότας
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
50 ml κρέμα γάλακτος
2 κ.σ. ψιλοκομμένο σχοινόπρασο
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
1. Καθαρίζουμε με βρεγμένο πανί τα μανιτάρια, τους αφαιρούμε τα χοντρά κοτσάνια και τα τεμαχίζουμε. 
2. Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο (προσέχοντας να μην καεί). Ρίχνουμε και τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 4-5 λεπτά ακόμα. Σβήνουμε με το κρασί.
3. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τον ζωμό, αλατοπίπερο και τα κάστανα και βράζουμε για 20 περίπου λεπτά μέχρι να μαλακώσουν καλά τα κάστανα.
4. Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά και σβήνουμε τη φωτιά.
5. Πολτοποιούμε στο μπλέντερ σε δόσεις τη μανιταρόσουπα και την επαναφέρουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, την ζεσταίνουμε για 2-3 λεπτά και την μοιράζουμε στα πιάτα πασπαλισμένη με μαύρο πιπέρι και ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.



Χοιρινό στην κατσαρόλα
Υλικά
(για 4 άτομα)

4 φέτες χοιρινό από σπάλα (περίπου 1 κιλό)
1/2 κιλό κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα
1/3 φλιτζανιού ε.π. ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
1/2 φλιτζάνι κρασί λευκό
2-3 κλαράκια δενδρολίβανο
1 κ.γ. τριμμένο θυμάρι
4 φουντίτσες μαϊντανού για το γαρνίρισμα
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
1. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα βάζουμε το λάδι, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το θυμάρι, το δενδρολίβανο και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά το κρέας. Στο 1 λεπτό αφαιρούμε το δενδρολίβανο. Σβήνουμε με το κρασί.
2. Προσθέτουμε 2 φλιτζάνια ζεστό νερό, αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε το κρέας για μιάμιση ώρα περίπου ώστε να μαλακώσει καλά.
3. Προσθέτουμε τα κάστανα, προσθέτουμε αν χρειάζεται 1 φλιτζάνι ζεστό νερό και βράζουμε για 10 ακόμη λεπτά μέχρι το φαγητό να μείνει με λίγο ζουμί.
4. Σερβίρουμε βάζοντας σε κάθε πιάτο μία φέτα χοιρινό και από πάνω 2-3 κουταλιές κάστανα με τη σάλτσα τους και γαρνίρουμε με μία φουντίτσα μαϊντανού.



Ριζότο
Υλικά
(για 4 άτομα)

300 γρ. ρύζι αρμπόριο
250 γρ. λευκά μανιτάρια, καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες 
200 γρ. κάστανα, βρασμένα και καθαρισμένα 
50 γρ. ανάλατο βούτυρο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κ.σ. ελαιόλαδο
150 ml λευκό κρασί
1 λίτρο ζωμό κότας
100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη 
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
1. Λιώνουμε 25 γρ. βούτυρο μαζί με το ελαιόλαδο σε μια απλωτή κατσαρόλα και σοτάρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά τα μανιτάρια με το κρεμμύδι μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Αλατοπιπερώνουμε. 
2. Προσθέτουμε τα κάστανα και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το ρύζι και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι ζωμό και αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να απορροφηθεί. Συνεχίζουμε προσθέτοντας και  τον υπόλοιπο ζωμό λίγο-λίγο μέχρι να τελειώσει και να μαλακώσει το ρύζι όσο πρέπει (περίπου 20 λεπτά).
3. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο, την παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να σταθεί για 2-3 λεπτά πριν σερβίρουμε.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;