Κατηγορίες

Τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου για το 2019

Τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου για το 2019

Το γαλλικό εστιατόριο του σεφ Mauro Colagreco (φωτό κεντρική) στο Μεντόν της Κυανής Ακτής σκαρφάλωσε στην κορυφή της φετινής λίστας με τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου. Στη δεύτερη θέση των “World’s 50 Best Restaurants” βρέθηκε το φημισμένο Noma της Κοπεγχάγης, ενώ τρίτο κατατάχθηκε το Asador Etxebarri στη Χώρα των Βάσκων. 

Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός, ο οποίος διοργανώνεται από το 2002, ανταγωνίζεται πλέον τα γαστρονομικά αστέρια του οδηγού της Michelin. Η επιλογή των καλύτερων εστιατορίων προκύπτει από δημοσκόπηση μεταξύ χιλιάδων διεθνών σεφ, ιδιοκτητών εστιατορίων και κριτικών από όλο τον κόσμο. 

Δείτε αναλυτικά τους 10 πρώτους φιναλίστ 

1. Mirazur, Μεντόν, Γαλλία
Παθιασμένος, επίμονος και διορατικός, ο Αργεντινός Mauro Colagreco κατάφερε μέσα σε μια δεκαετία να θεωρείται ένα από τα πιο ηχηρά ονόματα της παγκόσμιας γαστρονομικής σκηνής και ν’ ανεβάζει διαρκώς τον πήχη. Αυτή είναι σίγουρα η χρονιά του, αφού συμπληρώνονται δέκα χρόνια από την είσοδό του στη λίστα με τα Καλύτερα Εστιατόρια του Κοσμου (βρέθηκε για πρώτη φορά στο νούμερο 35 το 2009) και μάλιστα στο ψηλότερο σκαλί της, ενώ φέτος κατάφερε να συλλέξει τα 3 πολυπόθητα αστέρια Michelin. Το βουνό, η θάλασσα και ο κήπος του είναι ανεξάντλητες πηγές έμπνευσης για τα πιάτα του, που αποτελούν μια ωδή στα φρέσκα, εποχικά λαχανικά. Το τραγανό παντζάρι με την κρέμα χαβιάρι, αυγά, καπνιστό χέλι και φουντούκια είναι ένα από τα πιο ξεχωριστά πιάτα στο μενού περίφημου εστιατορίου του. 30 Avenue Aristide Briand, +33 4 92 41 86 86, Menton, www.mirazur.fr



2. Noma, Κοπεγχάγη, Δανία
Ο ταλαντούχος σεφ René Redzepi που με το δημιούργημά του ξύπνησε όλη την gourmet σκηνή της δανέζικης πρωτεύουσας πήγε ένα βήμα παρακάτω: Έκλεισε το πρωτότυπο Noma τον Φεβρουάριο του 2017, μετακόμισε από τη συνοικία Christianshavn και ένα χρόνο αργότερα άνοιξε τη νέα εκδοχή του Noma σ’ έναν μεγαλύτερο χώρο στο ανερχόμενο νησί Refshalvej. Πλέον, προσφέρει τρία μενού το χρόνο, καθένα κατά προσέγγιση 20 πιάτων, με βάση τα πιο εκλεκτά συστατικά που είναι διαθέσιμα κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου. Έτσι, λοιπόν, υπάρχει η εποχή της ψαροφαγίας και των θαλασσινών, αυτή των λαχανικών και εκείνη του δάσους. Ο σεφ προτρέπει τους επισκέπτες να κάνουν κράτηση την περίοδο που ταιριάζει περισσότερο στον ουρανίσκο τους. Refshalevej 96, Copenhagen, τηλ.: +45 32 96 32 97, noma.dk/



3. Asador Etxebarri, Axpe, Ισπανία
Φωλιασμένα κάτω απ' τα βουνά σε ένα ήσυχο χωριό της Χώρας των Βάσκων, μία ώρα από το Σαν Σεμπαστιάν, το παλιό πέτρινο κτίριο που στεγάζει το Asador Etxebarri αποτελεί προορισμό από μόνο του. Ο Victor Arguinzoniz, που μεγάλωσε στο χωριό, σε ένα σπίτι λίγα μέτρια μακριά από το εστιατόριο, είναι ένας παθιασμένος, αυτοδίδακτος σεφ που μαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στα κάρβουνα, τα οποία προκύπτουν από μια μεγάλη ποικιλία ξύλων. Το αποτέλεσμα; Πιάτα υψηλής γαστρονομίας με τα πιο απλά συστατικά, που όμως ο σεφ ξέρει πολύ καλά πώς ν’ αναδεικνύει τις καλύτερες δυνατότητες τους. Κάπως έτσι, το γάλα κατσίκας αναμειγνύεται με αφράτο βούτυρο, το κρέας σιτεύει επί μέρες και τα μπιζέλια ενισχύονται από τον δικό τους ζωμό. Plaza de San Juan 1,  Atxondo, Bizkaia, +34 946 58 30 42, asadoretxebarri.com



4. Gaggan, Μπανγκόγκ (Ταϊλάνδη) 
Για τέσσερα χρόνια στη σειρά (2014-2018) σκαρφαλώνει στην πρώτη θέση της λίστας με τα καλύτερα εστιατόρια της Ασίας. Αυτό από μόνο του αποτελεί απόδειξη συνεχούς καινοτομίας και βελτίωσης, σ’ έναν διαρκώς εξελισσόμενο κλάδο. Ο σεφ Gaggan Anand, εμφανώς επηρεασμένος από το El Bulli, σερβίρει ένα μενού με 25 και πλέον μικρά πιάτα, ιδανικά για τσιμπολόγημα, τα περισσότερα από τα οποία τρώγονται με τα χέρια. Από τα πιο χαρακτηριστικά, το Lip It Up, στο οποίοι οι επισκέπτες ενθαρρύνονται να γλείψουν ένα γευστικό κάρυ κατευθείαν από το πιάτο, οι μελιτζάνες με μπισκότα Oreo, αλλά και τα μεξικάνικης έμπνευσης tacos. 68/1 Soi Langsuan, Ploenchit Road, Lumpini, Bangkok, τηλ.: +66 2 652 1700, eatatgaggan.com/



5. Geranium, Κοπεγχάγη (Δανία) 
To φαινομενικά ασύμβατο δίδυμο της τεχνολογία και της φύσης βρίσκεται στην καρδιά του πρωτοποριακού μενού γευσιγνωσίας του σεφ Rasmus Kofoed: 17 πολύ εμπνευσμένα πιάτα που μοιάζουν με έργα τέχνης και αποτελούνται από άγρια και οργανικά σκανδιναβικά υλικά. Μεγάλο ατού και η τοποθεσία του, καθώς βρίσκεται στον όγδοο όροφο και τη τραπεζαρία του προσφέρει πανοραμική θέα στους κήπους Fælledparken. Per Henrik Lings Allé 4, 8. DK-2100 Copenhagen, τηλ.: +45 6996 0020, www.geranium.dk



6. Central, Λίμα, Περού
O σεφ Virgilio Martinez και Pía León, ζευγάρι στη δουλειά και τη ζωή έδωσαν νέα πνοή στην περουβιανή κουζίνα. Το εστιατόριο Central προσφέρει στους επισκέπτες του ένα ταξίδι στα τοπία της χώρας, σερβίροντας πιάτα με ντόπια υλικά από διάφορα υψόμετρα. Τα βουνά, η θάλασσα, η έρημος και η ζούγκλα-  όλα έχουν μια θέση στο μενού του εστιατορίου μέσα από ευφάνταστες δημιουργίες που αγαπούν το καλαμπόκι και την πατάτα και απογειώνουν τις αισθήσεις. Jr. Dos de Mayo 253, Barranco, Lima, τηλ.: +51 1 242 8515, centralrestaurante.com.pe



7. Mugaritz, Σαν Σεμπαστιάν, Ισπανία
Από το 1998 που άνοιξε τις πόρτες του, έχει γίνει το στέκι των μοντερνιστών γευσιγνωστών για το πρωτοποριακά, καινοτόμα και παιχνιδιάρικα μενού των 20 και 30 πιάτων που αλλάζουν κάθε οκτώ μήνες. Ο Andoni Luis Aduriz έχει μαθητεύσει όσο λίγοι τις κουζίνες όλου του κόσμου και τις συνδυάζει με την τελευταία λέξη της high-tech cuisine. Εδώ θα δοκιμάσετε πιάτα, όπως καβούρι πάνω σε κρύα γλώσσα. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ονόματα που τους έχει δώσει: How Long a Kiss Lasts (Πόσο διαρκεί ένα φιλί) ή Depends On How I Look At It (Εξαρτάται από το πώς το βλέπει κανείς). Aldura Aldea, 20, 20100 Errenteria, Gipuzkoa, τηλ.: +34 943 522 455, www.mugaritz.com 



8. Arpège, Παρίσι (Γαλλία) 
Ένας θρυλικός σεφ που δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις. Ο Alain Passard είναι από τους ελάχιστους που παραμένει στην κορυφή της παγκόσμιας υψηλής γαστρονομίας, έχοντας καταφέρει μεταξύ άλλων να διατηρήσει τρία αστέρια Michelin στο Arpège για περισσότερο από δύο δεκαετίες. Οι αλλαγές είναι στο αίμα του. Το 2001 έδωσε νέο προσανατολισμό στο μενού του, το οποίο από κρεατοφαγικό έγινε, αν όχι αμιγώς, κυρίως χορτοφαγικό. Από τα πιο φημισμένα πιάτα του, τα γεμιστά με λαχανικά εποχής χειροποίητα dumplings. 84 Rue de Varenne, 75007, Paris, τηλ.: +33 1 47 05 09 06, www.alain-passard.com 



9. Disfrutar, Βαρκελώνη (Ισπανία)
Τρεις σεφ, οι Oriol Castro, Mateu Casañas και Eduard Xatruch, όλοι μέλη της δημιουργικής μαγειρικής ομάδας του θρυλικού El Bulli ένωσαν τις δυνάμεις τους, πειραματίστηκαν όσο δεν πάει και το αποτέλεσμα τους δικαίωσε. Στο λιτό τους εστιατόριο με την εξωτερική βεράντα, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν περισσότερα από 30 «παράδοξα» πιάτα, μεταξύ των οποίων σαλάτα σε υγρή μορφή, σάντουιτς με gazpacho, τραγανό κρόκο αυγού και πέστο σε μικροσφαιρίδια με καπνιστό χέλι. Carrer de Villarroel, 163, 08036 Barcelona, τηλ.: +34 933 48 68 96, www.disfrutarbarcelona.com


10. Maido, Λίμα (Περού)
Ο σεφ Mitsuharu “Micha” Tsumura μάς κάνει ένα ταξίδι στην περουβιανή και την ιαπωνική fusion κουζίνα, δίνοντας έμφαση στα θαλασσινά και στις σάλτσες με εσπεριδοειδή. Τα περισσότερα προϊόντα είναι ντόπια, ενώ στις μεγάλες ατραξιόν του μενού, το επί 50 ώρες μαγειρεμένος μοσχαρίσιος σιδηρόδρομος αλλά και το παγωτό cheesecake με τόφου. 399 San Martin Street, Miraflores, Lima , τηλ.: +51 (1)313 5100, maido.pe 



Η λίστα με τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου συμπληρώνεται με τα:

11. Den (Τόκιο, Ιαπωνία)
12. Pujol (Πόλη του Μεξικού, Μεξικό)
13. White Rabbit (Μόσχα, Ρωσία)
14. Azurmendi (Larrabetzu, Ισπανία)
15. Septime (Παρίσι, Γαλλία)
16. Alain Ducasse στο Plaza Athénée (Παρίσι, Γαλλία)
17. Steirereck (Βιέννη, Αυστρία)
18. Odette (Σιγκαπούρη)
19. Twins Garden (Μόσχα, Ρωσία)
20. Εισιτήρια (Βαρκελώνη, Ισπανία)
21. Frantzén (Στοκχόλμη, Σουηδία)
22. Narisawa (Tokyo, Ιαπωνία)
23. Cosme (Νέα Υόρκη, ΗΠΑ)
24. Quintonil (Πόλη του Μεξικού, Μεξικό)
25. Alléno Paris au Pavillon Ledoyen (Παρίσι, Γαλλία)
26. Boragó (Σαντιάγκο, Χιλή)
27. Τhe Club Clove (Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο)
28. Blue Hill at Stone Barns (Pocantico Hills, ΗΠΑ)
29. Piazza Duomo (Alba, Ιταλία)
30. Elkano (Getaria, Ισπανία)
31. Le Calandre (Rubano, Ιταλία)
32. Nerua (Μπιλμπάο, Ισπανία)
33. Lyle's (Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο)
34. Ο Don Julio (Μπουένος Άιρες, Αργεντινή)
35. Atelier Crenn (San Francisco, ΗΠΑ)
36. Le Bernardin (Νέα Υόρκη, ΗΠΑ)
37. Alinea (Σικάγο, ΗΠΑ)
38. Hiša Franko (Kobarid, Σλοβενία)
39. A Casa do Porco (Σάο Πάολο, Βραζιλία)
40. Restaurant Tim Raue (Βερολίνο, Γερμανία)
41. The Chairman (Χονγκ Κονγκ)
42. Belcanto (Λισαβόνα, Πορτογαλία)
43. Hof Van Cleve (Kruishoutem, Βέλγιο)
44. Test Kitchen (Κέιπ Τάουν, Νότια Αφρική)
45. Sühring (Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη)
46. De Librije (Zwolle, Κάτω Χώρες)
47. Benu (Σαν Φραντσίσκο, ΗΠΑ)
48. Ultraviolet by Paul Pairet (Σαγκάη, Κίνα)
49. Leo (Μπογκοτά, Κολομβία)
50. Schloss Schauenstein (Fürstenau, Ελβετία)



Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;