Κατηγορίες

Αυτές είναι οι τροφές που μπορεί να αποδυναμώσουν τον COVID-19

Αυτές είναι οι τροφές που μπορεί να αποδυναμώσουν τον COVID-19
Μέχρι το εμβόλιο για τον COVID-19 να γίνει διαθέσιμο και όσο όλοι μας το περιμένουμε με ανυπομονησία, θα ήταν καλή ιδέα να εντάξουμε κάποια συγκεκριμένα τρόφιμα στη διατροφή μας, τα οποία φαίνεται πως σχετίζονται με την αποδυνάμωση του κορονοϊού, όπως η μαύρη σοκολάτα ή το πράσινο τσάι. Φυσικά για τη σωστή αντιμετώπιση, δεν ξεχνάμε τη σωματική άσκηση, τις κοινωνικές αποστάσεις και τη χρήση μάσκας.

Ο καθηγητής βιολογίας De-Yu Xie και ο Yue Zhu, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, διαπίστωσαν πως οι χημικές ενώσεις σε ορισμένα τρόφιμα και ποτά μπορεί να αποτρέψουν την αναπαραγωγή ορισμένων ενζύμων στα νέα κύτταρα του κορονοϊού. 

Σύμφωνα με τη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers, η μαύρη σοκολάτα, το πράσινο τσάι και τα κόκκινα σταφύλια περιέχουν χημικές ενώσεις που μπορούν να μπλοκάρουν αποτελεσματικά τη λειτουργία της πρωτεάσης (δηλαδή, την αποδόμηση των πρωτεϊνών, διασπώντας τους εσωτερικούς πεπτιδικούς δεσμούς) στον SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί τον COVID-19. Εφόσον η αναπαραγωγή πρωτεάσης αναστέλλεται, τότε η εξάπλωση ενός ιού σταματά αποτελεσματικά. 

«Ένας από τους στόχους του εργαστηρίου μας, είναι να βρούμε θρεπτικά συστατικά σε τρόφιμα ή φαρμακευτικά φυτά, τα οποία αναστέλλουν είτε τον τρόπο με τον οποίο προσκολλάται ένας ιός στα ανθρώπινα κύτταρα, είτε τη διάδοσή του», επισήμανε ο Xie σε δήλωσή του.Τί παρατήρησαν οι ερευνητές:
Η κύρια πρωτεάση (Mpro) στον ιό SARS-CoV-2, αντέδρασε όταν ήρθε σε επαφή με διαφορετικές, φυτικές, χημικές ενώσεις και ιδιαίτερα με αυτές που εμφανίζουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Οι παρατηρήσεις για το Mpro έγιναν μέσω προσομοιώσεων σε υπολογιστές κι εργαστηριακές μελέτες κι έδειξαν ότι συγκεκριμένες χημικές ενώσεις από σκόνη κακάο, μαύρη σοκολάτα, πράσινο τσάι και δύο ποικιλίες κόκκινων σταφυλιών, ήταν σε θέση να συνδεθούν με διαφορετικές φάσεις του Mpro.

«Το Mpro έχει ένα τμήμα, το οποίο μοιάζει με μία  "τσέπη" και γεμίζει από τις χημικές ενώσεις. Όταν η τσέπη αυτή γεμίσει, τότε η πρωτεάση χάνει τη σημαντικής της λειτουργία», δήλωσε ο Xie.

Τα αποτελέσματα του εργαστηρίου απέδωσαν παρόμοια αποτελέσματα. Οι χημικές ενώσεις στο πράσινο τσάι και τα κόκκινα σταφύλια ανέστειλαν εντελώς τη λειτουργία του Mpro, ενώ από την άλλη οι ενώσεις στη σκόνη κακάο και τη μαύρη σοκολάτα, μείωσαν τη δραστηριότητα του κατά το ήμισυ. 

Ο Xie συνεχίζει λέγοντας πως «το πράσινο τσάι έχει πέντε δοκιμασμένες, χημικές ενώσεις, που συνδέονται με διαφορετικά μέρη στην τσέπη του Mpro και ουσιαστικά το κατακλύζουν για να εμποδίσουν τη λειτουργία του. Τα κόκκινα σταφύλια περιέχουν αυτές τις ανασταλτικές, χημικές ουσίες στη φλούδα και στους σπόρους τους. Τα φυτά χρησιμοποιούν αυτές τις ενώσεις για την προστασία τους, συνεπώς δε μας προκαλεί έκπληξη  το γεγονός ότι περιέχουν αυτές τις ευεργετικές ενώσεις».

Αυτό φυσικά δε θα πρέπει να σημαίνει ότι αυτές οι τροφές μας προστατεύουν από τον COVID-19, αλλά ότι αυτά τα ευρήματα μπορεί να αποτελέσουν την αφετηρία για μεγαλύτερες ανακαλύψεις.

Πηγή: www.eatthis.com
Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;