Κατηγορίες

Ευρυτανία: Τα 5 νοστιμότερα μυστικά της

29/09/2018 15:20, 0 σχόλια

Ευρυτανία: Τα 5 νοστιμότερα μυστικά της

Με τη γλυκιά κούραση της πεζοπορίας σε λιθόστρωτα χωριών και μονοπάτια που διασχίζουν ελατοδάση, να καταφεύγετε, μόλις αρχίζουν να πέφτουν οι πρώτες σταγόνες της βροχής, σε πετρόκτιστα καφέ και ταβέρνες. Και εκεί όχι απλά να σβήνετε την πείνα σας, αλλά να απολαμβάνετε ό,τι πιο εκλεκτό προσφέρουν η φύση και η παράδοση της Ευρυτανίας. Γιατί όταν έρχεται το φθινόπωρο σε αυτόν τον ορεινό αγριότοπο, φέρνοντας μαζί του ατελείωτες μπόρες και κρύο, το ιδανικό καταφύγιο είναι ένα τζάκι, καλή παρέα και γεύσεις που καλομαθαίνουν τον ουρανίσκο. Τις τελευταίες θα τις απολαύσετε στις παρακάτω διευθύνσεις, που οι ντόπιοι γνωρίζουν καλά.

Βραβευμένο ελληνικό προσούτο
Λίγο μετά το μοναστήρι της Παναγιάς Προυσιώτισσας και το χωριό του Προυσού, στο δρόμο που συνεχίζει για Αγρίνιο, συναντάτε ένα γεφύρι όπου στα δεξιά ξεκινά ένα μονοπάτι που οδηγεί στη Μαύρη Σπηλιά και στα αριστερά ένα δρομάκι που καταλήγει στο Αλλαντοποιείο Στρεμμένου. Εδώ παράγονται χειροποίητα αλλαντικά, χωρίς χημικά πρόσθετα, που ωριμάζουν φυσικά με τα αρώματα του ελατοδάσους και που έχουν αποσπάσει πολλές εγχώριες και διεθνείς διακρίσεις, με ναυαρχίδα τους το προσούτο Ευρυτανίας. Την τεχνογνωσία του τελευταίου έφερε στη χώρα μας ο Χρήστος Στρεμμένος, τέως πρέσβης της Ελλάδας στη Ρώμη και καθηγητής Φυσικοχημείας στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, εμπνευσμένος από τα αλλαντικά της Πάρμας. Στο αλλαντοποιείο μπορείτε να δοκιμάσετε ποικιλία αλλαντικών, συνοδεία τσίπουρου, και να αγοράσετε ό,τι τραβάει η όρεξή σας. Καθημερινά 8-14.00, τηλ. 22370 80810, stremmenos.wordpress.com



Ένα μουσείο μανιταριών στο χωριό Βουτύρο
Ακόμα και αν δεν έχετε ειδικό ενδιαφέρον για τα μανιτάρια, αξίζει να επισκεφτείτε το Μουσείο Μανιταριών που άνοιξε πρόσφατα στο χωριό Βουτύρο. Δημιουργήθηκε από μια ομάδα ανθρώπων που αγαπούν τα μανιτάρια και οι οποίοι θα αναλάβουν να σας ξεναγήσουν στο χώρο, αποκαλύπτοντάς σας εκπληκτικές πληροφορίες για τους βρώσιμους αυτούς μύκητες. Οι ίδιοι φτιάχνουν και μια σειρά προϊόντων με επίκεντρο φυσικά το μανιτάρι, όπως κριθαρότο με άγρια μανιτάρια, μανιτάρια τουρσί και γλυκό του κουταλιού μανιτάρι, την οποία θα βρείτε στο πωλητήριο του μουσείου. Τηλ. 22370 22574, fb page

Γαλακτομπούρεκο με θέα
Μόλις μπαίνετε στο Μεγάλο Χωριό και αφήνετε το αυτοκίνητό σας στο πάρκινγκ, ανηφορίζετε για λίγο στο κεντρικό δρομάκι και φτάνετε στην πλατεία του όπου βρίσκεται ένα πετρόκτιστο καφέ, Το Ρακόμελο. Εδώ θα απολαύσετε το γαλακτομπούρεκο του Καρβέλη, σημείο αναφοράς πλέον για τους επισκέπτες της Ευρυτανίας, που η ομώνυμη οικογένεια φτιάχνει από το 1981, αλλά και την πιο πρόσφατη, εξίσου απολαυστική προσθήκη στα γλυκά ταψιού, το εκμέκ καταΐφι, όπως και ρακόμελο και παραδοσιακούς μεζέδες. Αν ο καιρός το επιτρέπει, ελάτε νωρίς το πρωί για να προλάβετε ένα τραπέζι στο μπαλκονάκι που σχεδόν αιωρείται στην άκρη της πλατείας, προσφέροντας πανοραμική θέα στα γύρω βουνά. Καθημερινά 10-24.00, τηλ. 22370 41339, www.karvelis.com.gr





Πρωτότυποι μεζέδες με πέστροφα
Στο δρόμο από το Καρπενήσι προς Προυσό, στο χωριό Γαύρος, η εκτροφή πέστροφας είναι μια παράδοση που ανάγεται στη δεκαετία του ’70. Τα τελευταία χρόνια αναβίωσε στη συγκεκριμένη τοποθεσία χάρη στο ιχθυοτροφείο Fresko, από όπου μπορείτε να αγοράσετε νωπή αλλά και καπνιστή πέστροφα, μεγαλωμένη σε πεντακάθαρα νερά που έρχονται από πηγές της Χελιδόνας. Στον ίδιο χώρο λειτουργεί και μεζεδοπωλείο, στο οποίο, με ηχητική υπόκρουση το κελάρυσμα των νερών του Καρπενησιώτη ποταμού και με θέα στο βουνό Καλιακούδα, θα γευτείτε πρωτότυπους μεζέδες με πέστροφα, όπως σουτζουκάκι πέστροφας και μους με καπνιστή πέστροφα. Τηλ. 22370 41215, 6972 915084, fresko.com.gr



Χωριάτικο λουκάνικο από τους μάστορες του είδους
Στο δρόμο από τη Λαμία προς το Καρπενήσι, λίγο πριν μπείτε στο νομό Ευρυτανίας, βρίσκεται ο Άγιος Γεώργιος Τυμφρηστού, όπου τα Σαββατοκύριακα σειρές αυτοκινήτων παρκάρουν μπροστά από τα κρεοπωλεία. Όχι τυχαία, καθώς εδώ παράγονται πεντανόστιμα χωριάτικα λουκάνικα με πράσο, χωρίς χημικά πρόσθετα, ακολουθώντας μια παράδοση που περνά από γενιά σε γενιά και η οποία τροφοδοτεί όχι μόνο τα τοπικά χασάπικα αλλά και μια ολόκληρη Γιορτή του Λουκάνικου, κάθε χρόνο, στην πλατεία του χωριού. 




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;