Κατηγορίες

Στην Ιταλία λειτουργεί η πρώτη υποθαλάσσια φάρμα στον κόσμο

06/08/2018 16:00, 0 σχόλια

Στην Ιταλία λειτουργεί η πρώτη υποθαλάσσια φάρμα στον κόσμο

Κάθε Σεπτέμβριο στη Γένοβα φτιάχνεται μια μοναδική σάλτσα πέστο: πρώτη ύλη της είναι τα φύλλα από βασιλικούς που καλλιεργούνται στο βυθό και συγκεκριμένα στη Nemo’s Garden, την πρώτη υποθαλάσσια φάρμα στον κόσμο.

Η ιστορία της: Η ιδέα, που μοιάζει να προέρχεται από σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ανήκει σε ένα χημικό μηχανικό και επαγγελματία δύτη από την περιφέρεια της Λιγυρίας, τον Sergio Gamberini, ο οποίος πριν από έξι περίπου χρόνια άρχισε να αναρωτιέται αν κάποιες επίγειες καλλιέργειες θα μπορούσαν να μεταφερθούν στον πυθμένα της θάλασσας. Ένα μικρό πείραμα που έκανε, τοποθετώντας σε ένα πλαστικό μπαλόνι στο βυθό λίγο χώμα και σπόρους βασιλικού, κυριολεκτικά απέφερε καρπούς: λίγες μόλις μέρες μετά, ξεπρόβαλλαν τα πρώτα φυλλαράκια.

Ο τρόπος λειτουργίας της: Έτσι γεννήθηκε η Nemo’s Garden (www.nemosgarden.com), ένα υποθαλάσσιο αγρόκτημα κοντά στην ακτή της πόλης Noli στη Λιγυρία, όπου σήμερα καλλιεργούνται 700 διαφορετικά φυτά, όπως βασιλικός, φράουλες, ντομάτες, δυόσμος και αλόη. Μεγαλώνουν σε θερμοκήπια από σφαίρες πλεξιγκλάς και ατσάλινο σκελετό, με τη βοήθεια του ηλιακού φωτός που φτάνει μέχρι εδώ σε ποσοστό 70% και, τις συννεφιασμένες μέρες, με τεχνητό φωτισμό από LEDs. Προς το παρόν η άρδευση γίνεται με γλυκό νερό από τη στεριά, ωστόσο στα μακροπρόθεσμα σχέδια είναι να αξιοποιηθεί η φυσική διαδικασία αφαλάτωσης που συμβαίνει στα θερμοκήπια.

Γιατί είναι μια εικόνα από το μέλλον; Το θαλασσινό νερό που εισχωρεί σκόπιμα μέσα στα θερμοκήπια, στο κάτω μέρος τους (χωρίς να πλημμυρίσει ολόκληρο τον εσωτερικό χώρο λόγω της πίεσης του αέρα), όταν έρχεται σε επαφή με τη θερμότητα των θερμοκηπίων εξατμίζεται και μετατρέπεται σε σταγονίδια γλυκού νερού. Στόχος είναι αυτά τα σταγονίδια να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά στο πότισμα των καλλιεργειών, ώστε οι υποθαλάσσιες φάρμες να αναδειχθούν μια εναλλακτική λύση στις αγροτικές περιοχές που υποφέρουν από λειψυδρία.

Τα πλεονεκτήματα των υποθαλάσσιων φρούτων και λαχανικών: Η γεύση τους δεν φαίνεται να διαφέρει από εκείνη των προϊόντων που καλλιεργούνται υπέργεια. Ωστόσο, όπως έχει παρατηρηθεί, η καλλιέργεια στο βυθό της θάλασσας αλλάζει ελαφρώς τη χημική σύστασή τους: για παράδειγμα ο βασιλικός περιέχει υψηλότερες ποσότητες ευγενόλης, μιας χημικής ουσίας που χρησιμοποιείται σε αιθέρια έλαια. Έτσι, όπως πιστεύει ο Gianni Fontanesi, project manager της Nemo’s Garden, «στην περίπτωση των φυτών με φαρμακευτική ή κοσμητική χρήση, αυτό ίσως μεταφράζεται σε ενισχυμένες θεραπευτικές ιδιότητες».

Μια επίσκεψη στη φάρμα: Η Nemo’s Garden είναι επισκέψιμη για όποιον διαθέτει δίπλωμα κατάδυσης. Η εμπειρία είναι σχεδόν ψυχεδελική: σαν να επισκέπτεσαι ένα ενυδρείο από την ανάποδη, καθώς γίνεσαι εσύ το ψάρι που παρατηρεί την πλούσια επίγεια χλωρίδα από το τζάμι των θερμοκηπίων. Ιδανική εποχή, μάλιστα, για να βρεθείτε εκεί είναι το Σεπτέμβριο, μήνα συγκομιδής. Τότε, οι Gamberini και Fontanesi διοργανώνουν ένα μεγάλο τραπέζι με φίλους και συγγενείς για να γιορτάσουν το τέλος του καλοκαιριού και να απολαύσουν παραδοσιακές συνταγές της Λιγυρίας φτιαγμένες με υλικά από το βυθό της θάλασσας.


Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;