Κατηγορίες

10 από τα πιο παράξενα φαγητά στον κόσμο

06/07/2018 09:51, 0 σχόλια

10 από τα πιο παράξενα φαγητά στον κόσμο
Είτε για λόγους επιβίωσης είτε, απλώς, λόγω διαφορετικής γαστρονομικής κουλτούρας, σε διάφορες γωνιές του κόσμου υπάρχουν κάποια φαγητά που εμάς θα μας φαίνονταν στην καλύτερη περίπτωση αηδιαστικά και στη χειρότερη βάρβαρα. Πολλά από αυτά, μάλιστα, θεωρούνται από τους ντόπιους εκλεκτές λιχουδιές, παρόλο που ένας επισκέπτης, όσο ανοιχτός κι αν είναι σε νέες γευστικές εμπειρίες, πολύ δύσκολα θα τα δοκίμαζε. Υποψιαζόμαστε, ωστόσο, ότι και ο «δικός μας» πατσάς, το κοκορέτσι ή τα «αμελέτητα» θα έβρισκαν άνετα τη θέση τους σε μια τέτοια λίστα.

Τηγανιτές ταραντούλες (Καμπότζη): Τηγανίζονται σε λάδι αρωματισμένο με σκόρδο, μέχρι να γίνουν τραγανές εξωτερικά και μαλακές από μέσα και θεωρούνται πλούσια πηγή πρωτεΐνης. Λέγεται ότι άρχισαν να καταναλώνονται την εποχή της κυριαρχίας των Ερυθρών Χμερ, όταν οι χωρικοί αναζητούσαν εναλλακτικές πηγές τροφής.

Δηλητηριώδες ψάρι (Ιαπωνία, κεντρική φωτό): Εξωτερικά ο λαγοκέφαλος δεν διαφέρει από τα άλλα ψάρια, ωστόσο διαθέτει αρκετό δηλητήριο για να σκοτώσει 30 ανθρώπους. Κι όμως, οι Ιάπωνες τον έχουν εντάξει στη διατροφή τους. Μαγειρεύεται μόνο από ειδικά εκπαιδευμένους σεφ, καθώς το παραμικρό λάθος στην προετοιμασία του μπορεί να αποβεί μοιραίο για τον άτυχο που θα τον δοκιμάσει. 

Αυγό με έμβρυο πτηνού (Φιλιππίνες): Το μπαλούτ δεν είναι ένα απλό αυγό, αλλά περιέχει ένα πλήρως αναπτυγμένο έμβρυο πάπιας, που μαγειρεύεται ζωντανό μέσα στο κέλυφός του. Δημοφιλές street food στις Φιλιππίνες, γαρνίρεται συνήθως με σκόρδο, τσίλι και ξίδι και οι περισσότεροι λάτρεις του ρουφούν το ζωμό προτού σπάσουν το αυγό και καταναλώσουν ολόκληρο το έμβρυο.

Ζωντανό χταπόδι (Νότια Κορέα): Το λεγόμενο sannakji σερβίρεται ωμό, είτε ολόκληρο είτε κομματιασμένο, συνήθως με λίγο σησαμέλαιο, και είναι τόσο φρέσκο που τα πλοκάμια του συνεχίζουν να κινούνται στο πιάτο. Αν πάντως κάποιος αποφασίσει να το δοκιμάσει, πρέπει να είναι προετοιμασμένος για όλα, καθώς οι βεντούζες των πλοκαμιών μπορεί να προσκολληθούν στο εσωτερικό του λαιμού του με κίνδυνο πνιγμού. Γιατί η εκδίκηση του χταποδιού είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο.

Sannakji 

Προνύμφες μυρμηγκιών (Μεξικό):
Από μακριά θυμίζουν ρύζι ή κινόα, στην πραγματικότητα όμως οι μεξικανικές escamoles είναι προνύμφες μυρμηγκιών ή αλλιώς «χαβιάρι εντόμων» όπως αποκαλούνται συχνά από τους ντόπιους. Μετρούν αιώνες παρουσίας στην τοπική κουζίνα: για την ακρίβεια, η κατανάλωσή τους ανάγεται στην εποχή των Αζτέκων. Αν βρεθείτε στο Μεξικό πρέπει να είστε σε επαγρύπνηση γιατί οι escamoles κρύβονται σε διάφορα φαινομενικά αθώα πιάτα, όπως τάκος και ομελέτες. 

Μάτια τόνου (Κίνα και Ιαπωνία): Αυτό το αν μη τι άλλο εκφραστικό σνακ, είναι ιδιαίτερα φτηνό και εύκολα προσβάσιμο. Καταναλώνεται μαγειρεμένο, συχνά συνοδευόμενο από λευκό ρύζι και σάλτσα σόγιας και λέγεται ότι στη γεύση θυμίζει καλαμάρι – αν βρεθεί κάποιος αρκετά τολμηρός για να τα δοκιμάσει, ας μας το επιβεβαιώσει.

Σάπιος καρχαρίας (Ισλανδία): Ο καρχαρίας της Γροιλανδίας δεν μπορεί να καταναλωθεί φρέσκος, γιατί είναι τοξικός. Αυτό λοιπόν που κάνουν στην Ισλανδία είναι να τον αφήνουν να υποστεί μια διαδικασία ζύμωσης – κατά κάποιον τρόπο, να σαπίσει. Τότε, γίνεται βρώσιμος, αρκεί κάποιος να είναι πρόθυμος να παραβλέψει τη δυσοσμία ψαρίλας και αμμωνίας που αναδίδει. Μάλλον όχι τυχαία, αυτό το έδεσμα, που αποκαλείται hakarl, συνιστάται να συνοδεύεται από ένα τοπικό οινοπνευματώδες ποτό, το brennivín.

Μεταξοσκώληκες (Κορέα): Οι επονομαζόμενοι peondegi μαγειρεύονται στον ατμό ή βράζουν και στη συνέχεια καρυκεύονται κατά βούληση και καταναλώνονται ως σνακ. Αν μάλιστα δεν τους χορτάσετε στη διάρκεια του ταξιδιού σας, θα τους βρείτε και διατηρημένους σε κονσέρβα για να τους πάρετε μαζί σας πίσω στην πατρίδα. Σύμφωνα με την Guardian, πικρίζουν στη γεύση, αλλά μέσα στο στόμα «εκρήγνυνται» απελευθερώνοντας το ζουμί τους. Υποθέτουμε ότι κερδίζουν στην επίγευση...

Τυρί με σκουλήκια (Ιταλία): Το κάζου μάρτσου (casu marzu) από τη Σαρδηνία, που στα ελληνικά σημαίνει «σάπιο τυρί», μπορεί να φαίνεται ένα τυπικό τυρί στην όψη, αλλά μη ξεγελαστείτε, γιατί περιέχει χιλιάδες ζωντανά σκουλήκια. Οι παρασκευαστές του αφήνουν μύγες να εναποθέσουν στα αυγά τους σε τυρί πεκορίνο. Όταν τα αυγά εκκολαφθούν, οι προνύμφες αρχίζουν να τρώνε το τυρί διασπώντας τα λιπαρά του και μαλακώνοντας το σκληρό εσωτερικό του. Στη Σαρδηνία, πάντως, το casu marzu θεωρείται εκλεκτή λιχουδιά. 

Casu marzu

Ινδικά χοιρίδια (Περού):
Η εμφάνισή τους στο πιάτο είναι τουλάχιστον παράξενη, καθώς ψήνονται και σερβίρονται ολόκληρα, χωρίς να τους αφαιρεθεί ούτε το κεφάλι, θυμίζοντας έντονα ψητό ποντίκι. Θεωρείται, ωστόσο, ότι αποτελούν μέρος της περουβιανής διατροφής εδώ και πέντε χιλιάδες χρόνια και όσοι τα έχουν δοκιμάσει λένε ότι η γεύση τους μοιάζει με εκείνη του κουνελιού.




 




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;