Κατηγορίες

Ιταλία: Πού φτιάχνουν σοκολάτα με αρχαία μυστική συνταγή;

Ιταλία: Πού φτιάχνουν σοκολάτα με αρχαία μυστική συνταγή;
Η πιο ξεχωριστή σοκολάτα που μπορείς να βρεις στην Ιταλία παρασκευάζεται με τεχνική που χρησιμοποιούσαν οι Αζτέκοι κι αποτελεί ένα από τα καλύτερα φυλαγμένα μυστικά του κόσμου.


Η Σικελία τραβάει τους ταξιδιώτες με την ενδιαφέρουσα ιστορία της και τη φημισμένη κουζίνα της, αλλά για κάποιο λόγο, η πολύ ιδιαίτερη σοκολάτα που παρασκευάζεται στο νησί, στην πόλη Modica (Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco), με τρόπο επηρεασμένο από τις παραδόσεις των αρχαίων Αζτέκων, έχει παραμείνει ένα μυστικό που λίγοι επισκέπτες γνωρίζουν.Όταν η Σικελία βρισκόταν υπό ισπανικό έλεγχο τον 16ο αιώνα, οι κονκισταδόρες πήγαν στο Μεξικό και έφεραν πίσω κακάο και τις συνταγές για αυτό που οι Αζτέκοι ονόμαζαν "xocoàtl", μια μορφή πάστας που λειαινόταν σε μια κυκλική πέτρα, τη metate. Η αρχική xocoatl ήταν πικρή και τη χρησιμοποιούσαν για να ενισχύσουν σάλτσες σε πιάτα με κρέας και σε σαλάτες, ή την έτρωγαν μόνη της ως συμπλήρωμα διατροφής.

Στην Modica, γενιές και γενιές συνέχισαν να ακολουθούν την ίδια τεχνική, χρησιμοποιώντας ειδικές πέτρες που έφτιαχναν από λάβα της Αίτνας. Ανακάτευαν τη σοκολατένια πάστα με ζάχαρη σε χαμηλές θερμοκρασίες ώστε η ζάχαρη να μη ζεσταθεί πολύ και λιώσει. Αυτή η τεχνική δίνει μια ασυνήθιστη αλλά απολαυστική τραγανή υφή. Στη συνέχεια ενσωμάτωναν διάφορες γεύσεις που συνηθίζονται στη Σικελία, όπως έλαιο λάιμ ή φιστίκι. Σήμερα, οι γεύσεις είναι πιο κοντά σε αυτές που είναι της μόδας στην Ευρώπης, όπως για παράδειγμα αυτή του θαλασσινού αλατιού.

Ανάμεσα στις μπαρόκ εκκλησίες, τις πλατείες με τους φοίνικες και τα μικροσκοπικά δρομάκια, αξίζει να αναζητήσει κανείς τα τρία πιο διάσημα μαγαζιά σοκολάτας της πόλης. Το Antica Dolceria Bonajuto, που χρονολογείται από το 1880, λειτουργεί ακόμα από την ίδια οικογένεια που το ίδρυσε. Όταν η υπόλοιπη Ευρώπη άρχισε να κλίνει προς τη σοκολάτα γάλακτος τον 19o αιώνα, η οικογένεια Bonajuto συνέχισε να φτιάχνει μαύρη σοκολάτα χωρίς γάλα με τον τρόπο των Αζτέκων. Θα βρείτε σοκολάτες με τσίλι, κανέλα, λεμόνι, λάδι, θαλασσινό αλάτι, βανίλια, καραμέλα και άλλες γεύσεις (www.bonajuto.it). Λίγο πιο κάτω βρίσκεται το Antica Dolceria Rizza, που άνοιξε το 1935 (www.anticadolceriarizza.it), ενώ στο Caffe del’ Arte μπορείς να δοκιμάσεις θεσπέσια ζεστή σοκολάτα μαζί με φρούτα καλυμμένα με σοκολάτα και τοπικά γλυκά όπως τα cannoli (www.caffedellarte.it). Υπάρχει επίσης το Museo del Cioccolato (Corso Umberto I), όπου σχεδόν τα πάντα- από τα αγάλματα μέχρι τον χάρτη της Ιταλίας- είναι φτιαγμένα από σοκολάτα, ενώ τον Δεκέμβριο διοργανώνεται το ετήσιο φεστιβάλ ChocoModica που ενώνει τα δύο σημαντικότερα χαρακτηριστικά της πόλης: τη σοκολάτα και τη μπαρόκ αρχιτεκτονική.

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;