Κατηγορίες

Gourmet πόλεις: 8 ταξίδια για να χορτάσεις

Gourmet πόλεις: 8 ταξίδια για να χορτάσεις
Γυρίζουμε τον κόσμο όχι για να θαυμάσουμε τα αξιοθέατα αλλά για χάρη της κουζίνας, που σερβίρεται σε βραβευμένα εστιατόρια και έχει γίνει το σήμα κατατεθέν για ολόκληρες πόλεις: από το ταπεινό λονδρέζικο “fish & chips” και το βιεννέζικο σνίτσελ ως το sushi του Τόκιο και την μοριακή γαστρονομία της Καταλονίας.


Τοσκάνη
Ολόκληρη η Τοσκάνη είναι μια έκπληξη, μια αφορμή για ταξίδι ακόμα και για τη γαστρονομία της. Εδώ θα χρειαστεί να ξεκινήσετε σε ένα road trip με στόχο να ανακαλύψετε τις καλύτερες γεύσεις της. Αφετηρία η Φλωρεντία για να ζήσετε τη μοναδική εμπειρία στο τιμημένο με τρία αστέρια Michelin, Enoteca Pinchiorri (Via Ghibellina 87, τηλ.: 0039 055 242757, enotecapinchiorri.it), για να καταλήξετε στο Arnonfo στη Σιένα (Via XX Settembre 50-52, Colle di Val d'Elsa Siena, τηλ.: 0039 0577 920549, www.arnolfo.com), Ενδιάμεσα, το ιδανικό είναι να χαθείτε ψάχνοντας για το επόμενο, πανέμορφο χωριουδάκι και να σταματήσετε για φαγητό σε μικρές τρατορίες να δοκιμάστε όσα περισσότερα κρασιά μπορείτε και να γευτείτε όσες περισσότερες νοστιμιές της περιοχής αντέχετε: ελιές και ελαιόλαδο, ψωμί, ζυμαρικά, φασόλια, ντόπιο κρέας, φρέσκα ψάρια και θαλασσινά από την Πίζα και το Λιβόρνο κάνοντας πρόποση με ένα ποτήρι Chianti.





Καταλονία
Δεν είναι μόνο η Βαρκελώνη αλλά ολόκληρη η περιοχή της Καταλονίας ο απόλυτος προορισμός γαστρονομίας της Ισπανίας, με 60 και πλέον αστέρια Michelin μοιρασμένα στα εστιατόριά της. Μπορεί η Μαδρίτη να υπερηφανεύεται για τα tapas και η Βαλένθια για την paella, η Καταλονία όμως είναι είναι αυτή που γεννά όλες τις νέες τάσεις και τεχνικές στην υψηλή γαστρονομία που στη συνέχεια ακολουθούν οι υπόλοιπες πόλεις. Νεαροί σεφ εξορμούν καθημερινά στις υπαίθριες αγορές για να προμηθευτούν τα πιο φρέσκα υλικά για να ετοιμάσουν τα διάσημα πιάτα τους. Ο Jordi Cruz ετοιμάζει αστακό με πράσινο μήλο και κρίταμο στο Abac (Av. Tibidabo 1, τηλ.: 0034 93 3196600, www.abacbarcelona.com), τα αδέρφια Ferran και Albert Adria δημιουργούν ευφάνταστα tapas στο Tickets (avinguda del Parallel 164, es.bcn50.org), τα αδέρφια Joan, Josep και Jordi διευθύνουν το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο για το 2013, το El Celler de Can Roca, στη Girona (Can Sunyer 48, Girona, τηλ.: 0034 972 22 21 57, www.cellercanroca.com) ενώ η κορυφαία Καταλανή σεφ, Carme Ruscalleda, δημιουργεί ευφάνταστα πιάτα με βάση παραδοσιακές συνταγές στο Sant Pau (Carrer Nou 10, Sant Pol de Mar, τηλ.: 0034 93 760 0662, www.ruscalleda.com).






Λυών
Κονταροχτυπιέται με το Παρίσι του Alain Ducasse για τον τίτλο της γαστρονομικής πρωτεύουσας της χώρας. Μπορεί το πρώτο να έχει κερδίσει σήμερα τα περισσότερα αστέρια Michelin αλλά η Λυών υπερηφανεύεται πως είναι η γενέτειρα της υψηλής γαστρονομίας, με ιστορία πάνω από έναν αιώνα. Τα παραδοσιακά εστιατόρια της πόλης ονομάζονται bouchons και έκαναν την εμφάνισή τους στα τέλη του 19ου αιώνα για να ανθίσουν το 1930: ήταν η οικονομική κρίση που ανάγκασε πολλές εύπορες οικογένειες να απολύσουν τις μαγείρισσές τους, οι οποίες άνοιξαν τα δικά τους εστιατόρια στην πόλη. Η πιο διάσημη από αυτές, η Eugénie Brazier, υπήρξε η πρώτη σεφ στον κόσμο που κέρδισε ταυτόχρονα έξι αστέρια Michelin (από τρία αστέρια στα δύο εστιατόρια της), ένα ρεκόρ που έσπασε πολλές δεκαετίες αργότερα ο Alain Ducasse. Στη Λυών θα γευτείτε παραδοσιακά πιάτα όπως το saucisson beaujolais (βραστό λουκάνικο σε κόκκινο κρασί) ή gratin dauphinois (πατάτες στο φούρνο με κρέμα γάλακτος). Ο “ναός” της υψηλής γαστρονομίας της περιοχής απέχει μόλις 4 χιλιόμετρα από την πόλη, στο χωριό Collonges-au-Mont-d'Or. Εκεί, ο τιμημένος με τρία αστέρια Michelin σεφ, Paul Bocuse, σερβίρει κοτόπουλο φρικασέ με μανιτάρια ή πάπια με φουά γκρα και φιστίκια (40 Quai de la Plage, τηλ.: 0033 4 72429090, www.bocuse.fr).
 





Σιγκαπούρη
Αν ρωτήσετε τους πιστούς της επισκέπτες θα σας πουν ότι την λατρεύουν για δύο λόγους: τα ψώνια και το φαγητό. Στην πληθωρική σκιά από τα sci-fi συγκροτήματα της κρύβεται μια από τις ενδιαφέρουσες γαστρονομικές σκηνές του κόσμου. Το φαγητό άλλωστε είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την κουλτούρα της χώρας. Οι τελετές γευσιγνωσίας δεν στρώνονται μονάχα σε βραβευμένα με αστέρια Michelin τραπέζια και σε παλάτια βρετανικής αποικιακής αρχιτεκτονικής. Εδώ η καρδιά της γεύσης χτυπά στο multi ethnic πανηγύρι που στήνεται καθημερινά στους δρόμους της Chinatown, της Μικρής Ινδίας και στις καντίνες του λιμανιού της ανατολικής ακτής που παλιότερα κατέφθαναν μετανάστες σχεδόν από όλο το κόσμο. Ένα είναι το σίγουρο: η κουζίνα της Σιγκαπούρης, όπως και η ίδια η πόλη, δεν είναι καθόλου βαρετή. Ένα από τα πιο γνωστά εστιατόρια, στο οποίο μόλις 25 άτομα κάθε φορά γεύονται το menu degustation 10 πιάτων του σεφ Tetsuya Wakuda, είναι το Waku Ghin που άνοιξε το 2010 στο εντυπωσιακό ξενοδοχείο Marina Bay Sands (αναμένεται ν' ανοίξει σύντομα έπειτα από πολύμηνες εργασίες ανακαίνισης, τηλ.: 0065 6688 8507, www.marinabaysands.com).



Τόκιο
Χωρίς αμφιβολία αποτελεί την ανεπίσημη παγκόσμια πρωτεύουσα της γαστρονομίας αφού η ιαπωνική πρωτεύουσα έχει 13 εστιατόρια βραβευμένα με 3 αστέρια Michelin, τα περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη στον κόσμο. Οι τάσεις αλλάζουν συνεχώς: μοντέρνα ιαπωνική, sushi και φυσικά μοντέρνα γαλλική κουζίνα με τον Joel Robuchon να κάνει τα μαγικά του. Ας μη γελιόμαστε όμως. Το Τόκιο δεν φοβάται να πειραματιστεί αλλά επίσης δεν ξεχνά την παραδοσιακή του κουζίνα. Θα την βρείτε στα χιλιάδες παραδοσιακά εστιατόρια καθισμένοι στο μπαρ δίπλα δίπλα με τους ντόπιους απολαμβάνοντας το καλύτερο sushi της ζωής σας. Στο μικροσκοπικό Aronia de Takazawa, ο Yoshiaki φημίζεται για την τερίν των 15 λαχανικών του και η σύζυγός του, η Akiko, σερβίρει στα λιγοστά τραπέζια του (3-5-2 Akasaka, Minato-ku, Sanyo Akasaka Bldg. 2F, τηλ.: 0081 3 3505-5052, www.takazawa-y.co.jp) ενώ στο Chateau Joel Robuchon που μοιάζει με γαλλικό παλάτι που “φύτρωσε” ανάμεσα στους high-tech ουρανοξύστες, ο σεφ-σταρ συνδυάζει γαλλικές τεχνικές και ιαπωνικές πρώτες ύλες για να ετοιμάσει πιάτα όπως ραβιόλια σολομού με ιαπωνικό radish (Yebisu Garden Place, 1-13-1, Mita, Meguro-ku, τηλ.: 0081 3 5424 1347, www.robuchon.jp).







 
Λονδίνο
Ζουμερό φιλέτο μπακαλιάρου τυλιγμένο σε χρυσαφί, τραγανό κουρκούτι και, δίπλα, μαλακές πατάτες με λίγο ξύδι, αγγουράκι τουρσί και πουρέ αρακά. Αυτό είναι το fish & chips. Το αγαπημένο έδεσμα της βρετανικής εργατιάς καθιερώθηκε στα μέσα του 1800, οπότε συνοδευόταν από μια μεγάλη φέτα ψωμιού, η οποία αργότερα αντικαταστάθηκε από πατάτα (“δώρο” των Ιρλανδών). Ο τρόπος τηγανίσματος, πάντως, συνεχίζει να διχάζει τη Βρετανία: με φυστικέλαιο στο Νότο, με λίπος βοδινού στο Βορρά. Σε μια πόλη γεμάτη βραβευμένα εστιατόρια, το ταπεινό πιάτο-σύμβολό της δεν θα μπορούσε να μην βρει μια θέση στο μενού γκουρμέ εστιατορίων: ο τιμημένος με δύο αστέρια Michelin σεφ Marcus Wareing, ενσωμάτωσε στο μενού του The Berkeley τη σούπα fish & chips (Wilton Pl, Knightbridge, τηλ.: 0044 20 7235 6000, www.the-berkeley.co.uk) ενώ ο Richard Corrigan ετοιμάζει στο Bentley το πιο τραγανό πιάτο με μυστική συνταγή στο κουρκούτι και εξαιρετικής ποιότητας φρέσκο μπακαλιάρο (11-15 Swallow St, τηλ.: 0044 20 7734 4756, www.bentleys.org).






Βιέννη 
Το σνίτσελ είναι η συμβολή της Αυστρίας στη γαστρονομία. Λεπτές φέτες μοσχαριού από το μηρό του ζώου, περνούν διαδοχικά από αλεύρι, αυγό και τριμμένη ψίχα ψωμιού και τηγανίζονται σε butterschmalz (διαυγασμένο βούτυρο). Η τελευταία πινελιά μπαίνει με την προσθήκη ζεστού λίπους πάνω στο κρέας την ώρα που μαγειρεύεται και κάνει το κουρκούτι να φουσκώσει και να γίνει αφράτο. Αναζητώντας το ιδανικό σνίτσελ, γρήγορα εντοπίζει κανείς τους ξύλινους πάγκους του Figlmüller, "ναού" του βιεννέζικου σνίτσελ. Το φιλέτο, ιδανικά παναρισμένο, είναι τόσο μεγάλο που περισσεύει από το πιάτο (Wollzeile 5, τηλ.: 0043 1 5126177, www.figlmueller.at). Δεν ξεχνάμε και το Bristol Lounge, το εστιατόριο του πολυτελούς ξενοδοχείου Bristol. Σοταρισμένο σε φυτικό λάδι και μετά σε βούτυρο, το σνίτσελ τους γίνεται τραγανό και χρυσαφένιο (το μυστικό τους: πριν το σερβίρουν στο πιάτο το βάζουν για λίγο κάτω από μια πυρακτωμένη λάμπα). Μικρές βραστές πατάτες με μαϊντανό και δροσερή πράσινη σαλάτα με ραπανάκια το συνοδεύουν (Kärntner Ring, τηλ.: 0043 1 515 16553, www.bristol-lounge.at).


 

Fes
Στη σαγηνευτική πόλη του Μαρόκου δεν θα βρείτε ούτε αστέρια Michelin ούτε celebrity chefs. Μόνο την καλύτερη μαροκινή κουζίνα στην πιο αυθεντική μορφή της: στις αγορές με τα μπαχαρικά, στους πάγκους των πλανόδιων πωλητών αλλά και στην παλιά πόλη, τη Μεντίνα, το στολίδι της Φες. Εδώ η κουζίνα κουβαλά αιώνες αραβικών, μεσογειακών και γαλλικών επιρροών που δημιουργούν πιάτα με μοσχάρι, κουσκούς, κοτόπουλο, αρνί και μπόλικα ντόπια φρούτα και λαχανικά. Ακολουθήστε τους ντόπιους για το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, το μεσημεριανό, στο διάσημο Dar Roumana για σιγοψημένο κουνέλι και σουφλέ με κατσικίσιο τυρί στη βεράντα με θέα όλη τη Μεντίνα (30 Derb el Amer, τηλ.: 00 212 35 741637, www.darroumana.com) ή στα χαμηλά τραπεζάκια σε αυλή με αναμμένα φαναράκια στο Dar Anebar (15 Derb el Miter, Zenjafour, τηλ.: 00 212 35 635785, www.daranebar.com).








Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;