Κατηγορίες

Λισαβόνα: τα 5 πιο αυθεντικά της πιάτα

Λισαβόνα: τα 5 πιο αυθεντικά της πιάτα

Αφού δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε στην σαγηνευτική πόλη των 7 λόφων με τη θαλασσινή ιστορία, τα νοσταλγικά fados και τις προσόψεις των κτιρίων με τα γαλαζωπά πλακίδια azulejos, την επισκεπτόμαστε νοερά μέσα από τα πιο χαρακτηριστικά της πιάτα.
Η κουζίνα της πορτογαλικής πρωτεύουσας έχει δυναμικό χαρακτήρα και ανοιχτόμυαλη προσέγγιση, καθώς έχει ενσωματώσει πολλές ακόμη εθνικές επιρροές που πηγάζουν από τη συνύπαρξη της με άλλους λαούς. Ακολουθούν οι 5 τοπ γαστρονομικές εμπειρίες.  

Açorda: Η εμφάνιση δεν είναι δελεαστική, αλλά η γεύση θα σας αποζημιώσει. Πρόκειται για μια σούπα με βάση το ψωμί. Οι παραλλαγές πολλές, με βάση τα λαχανικά, το κρέας, τα αυγά αλλά και το ψάρι. 


 
Bacalhau: Ο παστός μπακαλιάρος αποτελεί σταθερή αξία στην πορτογαλέζικη κουζίνα. Θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι το εθνικό φαγητό. Μάλιστα, οι ντόπιοι υποστηρίζουν πως έχουν στη φαρέτρα τους τόσες συνταγές με αυτόν να πρωταγωνιστεί που θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες ολόκληρου του χρόνου. 



Frango Piri Piri: Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της πορτογαλικής κουζίνας. Πρόκειται για ψητό κοτόπουλο με γενναίες δόσεις πιπεριάς τσίλι. Σερβίρεται κυρίως με τηγανητές πατάτες και σαλάτα για να ισορροπήσει την πιπεράτη γεύση. Η συγκεκριμένη συνταγή έχει ρίζες από την Αγκόλα και τη Μοζαμβίκη και χρωστά την υστεροφημία της στους Πορτογάλους αποίκους που έφτασαν στη Λισαβόνα μ’ αυτή την ιδέα και μεγάλα αποθέματα piri piri, όπως λέγεται το τσίλι στα Σουαχίλι. Το μυστικό για να πετύχει το πιάτο είναι το κοτόπουλο να έχει μαριναριστεί για τουλάχιστον τέσσερις ώρες πριν το μαγείρεμα. 



Carne de porco Alentejana: Ένα από τα πλέον αγαπημένα πιάτα των ντόπιων, αφού συνδυάζει δύο μεγάλες αδυναμίες το χοιρινό και τα μύδια. Περίεργο συναπάντημα, όμως όσοι το δοκίμασαν μιλούν για έναν εκρηκτικά γευστικό συνδυασμό. Μέχρι να φτάσει στο τραπέζι έχει προηγηθεί μια ολόκληρη ιεροτελεστία. Το χοιρινό μαρινάρεται σε λευκό κρασί, πάπρικα, σκόρδο, κόλιαντρο, αλάτι και πιπέρι. Έπειτα τηγανίζεται και επιστρέφει στην κατσαρόλα μαζί με τη μαρινάδα μαζί με τα μύδια, όπου μαγειρεύεται. Συνοδεύεται με τηγανητές πατάτες. 



Pastéis de Belém: Φτιαγμένες με ταπεινά υλικά οι Pastéis de Nata, οι διάσημες τάρτες της Πορτογαλίας γεμισμένες με κρέμα ζαχαροπλαστικής και καραμελωμένη επίστρωση, διαδόθηκαν σε ολόκληρο τον πλανήτη. Πλέον, μπορεί να της απολαύσει κανείς ακόμη και στην Αμερική. Στη Λισαβόνα θα τις βρείτε σε εκατοντάδες ζαχαροπλαστεία, όμως η αυθεντική συνταγή φτιάχνεται από το 1837 στο Pastéis de Belém (Rua de Belém nº 84 a 92, pasteisdebelem.pt). Εδώ οι σεφ κρατούν επτασφράγιστα τα υλικά και τις αναλογίες που τους έδωσαν οι μοναχοί από το διπλανό μεσαιωνικό μοναστήρι του Αγίου Ιερώνυμου, όπου γεννήθηκε αυτό το πεντανόστιμο γλυκό. 



Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;