Κατηγορίες

Λασίθι: Πολυτέλεια που τρώγεται

Λασίθι: Πολυτέλεια που τρώγεται

Σπάνιας ποιότητας λαχανικά και κρέατα μαγειρεύονται με ένα από καλύτερο ελαιόλαδο του κόσμου και μετατρέπονται σε γαστρονομικά έργα τέχνης.

Καλλιοτζίνα
Χαριτωμένη αυλή εκεί που σκάει το κύμα στο Μακρύγιαλο με αρμυρίκια και λουλουδιασμένες γλάστρες. Αφέντρες στη κουζίνα, η Σοφία η Μαρία και η Δέσποινα χρησιμοποιούν το δικό τους λάδι και κηπευτικά από το μποστάνι τους. Πραγματικό σπιτικό μαγείρεμα, με αφράτες τυρόπιτες, καλυκωτά με λογιών λαχανικά και χοχλιούς, πικάντικο λεμονάτο κοτόπουλο με ρίγανη στο φούρνο και σουτζουκάκια με σκόρδο και κύμινο. Insider tip: Φτιάχνουν το δικό τους ξυνόγαλο και στο τέλος σας σερβίρουν γλυκύτατο χαλβά και γλυκό του κουταλιού βύσσινο.
Μακρύγιαλος, τηλ: 28430 51207, από € 11 το άτομο.





Βριτομάρτης
Από τις πολύ παλιές ταβέρνες της Ελούντας, στο κέντρο του λιμανιού της Ελούντας μέσα στη θάλασσα. Υπήρχε πολύ πριν ανακαλύψουν την περιοχή οι πλούσιοι, οι διάσημοι και οι jet setters. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής χάρη στο πάντα φρέσκο ψάρι (απ’ το καΐκι του ιδιοκτήτη) τις ψητές σαρδέλες και το σουβλάκι με γαρίδες, γι’ αυτό πρέπει είτε να έρθετε νωρίς είτε να κάνετε κράτηση. Έχει το δικό της ξυλόφουρνο όπου ψήνονται τα ντόπια κρεατικά το αρνάκι γίνεται λουκούμι, ενώ φροντίζουν πάντα να έχουν όστρακα κυδώνια, στρείδια, μύδια, γυαλιστερές και χτένια. Υπάρχουν μέρες που θα τρώτε υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής. Insider tip: Ιδανικό δείπνο μια πιατέλα τηγανητό μπαρμπούνι μ’ ένα μπουκάλι κρητική Ξερολιθιά. Ελούντα (στον κυματοθραύστη), τηλ: 28410 41325, από  € 20 το άτομο (κεντρική φωτό)


Μαριλένα
Συμπαθητικό κεντρικό ταβερνάκι στη παραλία της Ελούντας όπου σερβίρει για νόστιμους κρητικούς μεζέδες, φρέσκο ψάρι και αστακό.  Στο γενικό πρόσταγμα ο Γιώργος και ο Μιχάλης επιμελούνται τα πάντα για να μην σας λείψει τίποτα από τα γεύμα ή το δείπνο σας. Insider tip: Κάποια βράδια φιλοξενεί στον κήπο του κρητικές μουσικές και χορούς με παραδοσιακές φορεσιές. Ελούντα (στην παραλία), τηλ: 28410 41322, από € 20 το άτομο





Η Σπηλιά του Δράκου
Δυο ανισόπεδες πετρόχτιστες πεζούλες – η μία κάτω από τη σκιά της πέργκολας  με θέα τη θάλασσα στο Αμμούδι. Η ταβέρνα είναι ξακουστή για το αυθεντικό κρητικό μαγείρεμα . Η κυρία Σοφία στην κουζίνα και ο άντρας της ο Βασίλης στην υπαίθρια ψησταριά, κάνουν θαύματα, ενώ θεωρούν χρέος τους να χρησιμοποιούν παντού ελαιόλαδο. Για το τέλος, δεν θα επιθυμήσετε τίποτα περισσότερο από μια μυζηθρόπιτα στο τηγάνι λουσμένη με θυμαρίσιο μέλι. Insider tip: Για κουνέλι και πετεινό κρασάτο θα πρέπει να παραγγείλετε από την προηγούμενη μέρα. Τράχηλος, Μακρύγιαλος, τηλ: 28430 51494, από € 12 το άτομο 


Μεράστρι
Στα τραπεζάκια στην ολόδροση καταπράσινη αυλή σερβίρονται με γνώση και μεράκι κατσοχοίρι (τοπικό τυρί) σαγανάκι, αμανίτες, χορτόπιτες και κολοκυθοανθούς γεμιστούς με κρητικά τυριά. Γαστρονομικά κομψοτεχνήματα το χοιρινό με σελινόριζα, το κατσικάκι με ασκόλυμπρους, αλλά και τα κρεατικά του ξυλόφουρνου με κορυφαίο τα οφτό αρνάκι με τις εξαιρετικές πατάτες. Το ελαιόλαδο παίζει παντού. Insider tip: Σπιτικό γλυκό κουταλιού για φινάλε με ξεχωριστό το αγριοκέρασο. Χρυσοστόμου 17, τηλ: 2810 221910, από € 18 το άτομο



Κρητική Πρεσβεία
Ιδιαίτερη εμπειρία ένα γεύμα σε τούτο το εστιατόριο. Στεγάζεται σε παλιό κρητικό αρχοντικό του 19ου αιώνα που εσωτερικά κυριαρχούν τα χρώματα της ώχρας, οι παλιοί φωνόγραφοι, τα φυσερά και τα χάλκινα πνευστά κρεμασμένα στους τοίχους της χειμωνιάτικης αίθουσας με το τζάκι. Στην αυλή με όλα τα χρώματα των λουλουδιών δημιουργού το κατάλληλο σκηνικό για το καλοκαίρι. Τότε μπαίνει μπροστά η ψησταριά με τα ξυλοκάρβουνα και η γειτονία πλημμυρίζει από τα αρώματα των φρέσκων ψαριών και των διαλεχτών κρεατικών. Γευστικό και καλοψημένο το γεμιστό καλαμάρι και ξεχωριστός μεζές οι χοχλιοί με χόντρο. Ζουμερό το φιλέτο με αρωματικά βότανα σε σάλτσα μουστάρδας. Insider tip: Για επιδόρπιο προτιμήστε το δικό τους συκαλάκι. Ιωάννου Κονδυλάκη 5, τηλ: 28410 83153/ 6945573915, από € 12 το άτομο





Γαργαδόρος
Από την κουζίνα του Γιώργου βγαίνει ελληνική και διεθνής κουζίνα στην καλύτερη εκδοχή της. Θαλασσινά και ψάρια που σπαρταρούν, γιουβέτσι θαλασσινών με σαφράν, τηγανιά με φρέσκα όστρακα, ριζότο, ζυμαρικά. Ντολμαδάκια και κολοκυθοκεφτέδες από την μαμά του Κώστα, του έτερου ιδιοκτήτη. Συνοδέψτε τα με ένα από τα ελληνικά κρασιά της λίστα του ή την εξαιρετική ρακή του. Στο τέλος θα γλυκαθείτε με φοντάν σοκολάτας. Insider tip: Απίστευτη η αντανάκλαση του φεγγαριού στη θάλασσα, ακριβώς στα πόδια σας. Παραλία Γαργαδόρου,τηλ : 28410 22599, από € 15 το άτομο.





Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;