Κατηγορίες

Κέρκυρα: 5 νοστιμιές που πρέπει να δοκιμάσουμε

17/04/2019 07:00, 0 σχόλια

Κέρκυρα: 5 νοστιμιές που πρέπει να δοκιμάσουμε

Παστιτσάδα, σοφρίτο και άλλες σπεσιαλιτέ του νησιού, που κάθε Πάσχα γίνεται πιο ατμοσφαιρικό, πιο μουσικό, πιο θεατρικό από ποτέ. Γεμίζει χρώματα, αρώματα, μελωδίες, εικόνες.

Σοφρίτο
Ο όρος είναι ιταλικός, αλλά η μόνη σύνδεση με τη μαγειρική τεχνική της γειτονικής χώρας που περιγράφει είναι το τηγάνισμα σε λάδι. Κατά τα άλλα, το κερκυραϊκό σοφρίτο είναι μοσχάρι σε φέτες, αλευρωμένο και τηγανισμένο, που στη συνέχεια σιγομαγειρεύεται σε ένα μείγμα από ξίδι, σκόρδο, μαϊντανό και κάποιες φορές κρασί. Ιδανικό συνοδό βρίσκει σε πατάτες, τηγανιτές ή πουρέ. Δοκιμάστε το: Στην ταβέρνα της Ελισάβετ (τηλ. 2663 041728) στην πλατεία του χωριού Δουκάδες θα το απολαύσετε μαζί με άλλες παραδοσιακές γεύσεις όπως παστιτσάδα και θα το συνοδεύσετε με τοπικό κόκκινο κρασί-έκπληξη. 



Παστιτσάδα
Το κατεξοχήν κυριακάτικο φαγητό, κρέας -συνήθως κόκορας ή μοσχάρι- σιγομαγειρεύεται σε κόκκινη σάλτσα με κρασί και γλυκά μπαχαρικά και σερβίρεται μαζί με χοντρό μακαρόνι, που αφού βράσει κάνει μια τελευταία βουτιά στη σάλτσα και πασπαλίζεται με άφθονο τριμμένο τυρί. Δοκιμάστε τη: Στο Rex (rexrestaurant.gr), ιστορικό εστιατόριο στην πόλη της Κέρκυρας, πίσω από το Λίστον στο γραφικό πλακόστρωτο, θα την απολαύσετε μαζί με άλλα παραδοσιακά ελληνικά πιάτα όπως γιουβέτσι και κουνέλι στιφάδο.

Μπουρδέτο
Ένα πιάτο βενετσιάνικης καταγωγής, που φτιάχνεται με ψάρια όπως σκορπίνες, ροφούς, μπακαλιαράκια, πέρκες, αλλά και με χταποδάκι – μοναδική προϋπόθεση να είναι ολόφρεσκα τα υλικά. Οι θησαυροί της θάλασσας μαγειρεύονται μέσα σε πικάντικη κόκκινη σάλτσα από κρεμμύδι και καυτερό πιπέρι και συνοδεύονται άψογα από πατατούλες. Δοκιμάστε το: Στην ταβέρνα Alonaki Bay (τηλ. 26610 75872), στην παραλία Χαλικούνας, με όμορφη θέα θάλασσα, πλούσια βλάστηση και παιδότοπο ιδιαίτερα χρήσιμο για οικογένειες.



Παγωτό στην Παλιά Πόλη
Η ιταλική ατμόσφαιρα της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας συμπληρώνεται με ένα παγωτό στο χέρι και το καλύτερο θα το απολαύσετε στο ζαχαροπλαστείο Παπαγιώργης (papagiorgis.gr). Φιστίκι, καραμέλα, καϊμάκι, Lila Pause, βανίλια είναι ανάμεσα στις επιλογές της τεράστιας γκάμας που σε συνδυασμό με την κορυφαία γεύση προκαλεί συνωστισμό ακόμα και εκτός καλοκαιριού. Εμβληματικό και το μαντολάτο δικής του παραγωγής.
 
Κουμ κουάτ

Κουμ κουάτ σημαίνει χρυσό πορτοκάλι στα κινέζικα και αυτός ο κερκυραϊκός καρπός έχει αναδειχθεί, πράγματι, σε αληθινό θησαυρό για την τοπική γαστρονομία. Γίνεται η βάση για πεντανόστιμες μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, λουκούμια, λικέρ, ακόμα και σάλτσες που συνοδεύουν αλμυρά πιάτα. Δοκιμάστε το: Η κερκυραϊκή ποτοποιία Lazaris Distillery & Artisan Sweets δημιουργεί από το 1924 μια ποικιλία προϊόντων που βασίζονται στο κουμ κουάτ, από λικέρ μέχρι μαντολάτα. Μπορείτε να επισκεφτείτε το κατάστημά της στην Εθνική οδό Αχιλλείου, λίγο έξω από την Κέρκυρα (lazarisproducts.com).








Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;