Κατηγορίες

Φλωρεντία: 5+1 πεντανόστιμοι λόγοι να την επισκεφτούμε

Φλωρεντία: 5+1 πεντανόστιμοι λόγοι να την επισκεφτούμε

Η Τοσκάνη δεν είναι μόνο αρχιτεκτονική, τέχνη και φύση, αλλά και γαστρονομία: καλό κρασί, τοπικές σπεσιαλιτέ με κρέας και ζυμαρικά, αλλά και παγωτά, που έχουν αναγεννησιακές ρίζες. Όπου κι αν πάτε, ακόμα και στο πιο ταπεινό καφέ, μπορείτε να απολαύσετε ένα ποτήρι κρασί με μπρουσκέτες με εκλεκτό ελαιόλαδο, ντομάτα και φρέσκα μυρωδικά. Οι παρακάτω γευστικές προτάσεις θα γίνουν επιπλέον κίνητρα για να ταξιδέψετε (για μια ακόμα φορά) στην πόλη-κόσμημα της πιο όμορφης, ίσως, περιοχής του κόσμου.

Ριμπολίτα
Η παραδοσιακή σούπα της Τοσκάνης φτιάχνεται με τα πιο ταπεινά υλικά: το ψωμί που έχει περισσέψει από την προηγούμενη μέρα, τα όσπρια και τα λαχανικά που υπάρχουν στην κουζίνα, όπως λάχανο και φασόλια. Μάλιστα σε αντίθεση με τα περισσότερα φαγητά, όταν ξαναζεσταίνεται γίνεται πιο νόστιμη. Δοκιμάστε τη ριμπολίτα, ανάμεσα σε άλλες γεύσεις της Τοσκάνης στη σπιτική εκδοχή τους, στην Trattoria Cammillo (Borgo S. Jacopo, 57/r).



Λαμπρεντότο
Το πλέον χαρακτηριστικό street food της Φλωρεντίας, το «βρόμικο» της πόλης, σερβίρεται σε διάφορες καντίνες της και θυμίζει τον δικό μας πατσά, αφού πρόκειται ουσιαστικά για εντόσθια αγελάδας που σιγομαγειρεύονται σε ζωμό λαχανικών και μπαχαρικά και στη συνέχεια σερβίρονται σε σάντουιτς, συχνά με τη συνοδεία πικάντικης σάλτσας. Απολαύστε το στο Trippaio di San Frediano (Piazza de' Nerli).



Μπιστέκα φιορεντίνα
Η μπριζόλα της Φλωρεντίας είναι μια μέτρια ψημένη T-bone, με τα ελάχιστα συνοδευτικά, όπου η γεύση αναδεικνύεται μέσα από την ποιότητα του κρέατος και την τεχνική του ψησίματος. Συνήθως έχει μεγάλες διαστάσεις, γι’ αυτό όταν την παραγγείλετε συνοδεύστε τη μόνο με μια σαλάτα. Μια εξαιρετική εκδοχή της μπιστέκα φιορεντίνα θα βρείτε στο εστιατόριο Del Fagioli (Corso dei Tintori, 47/r, Santa Croce). Εναλλακτικά, αν ο καιρός εμπνέει, αναζητήστε έξω από το κέντρο της πόλης το Perseus Fiesolano (Piazza Mino, 9R), με πολύχρωμα τραπεζάκια μέσα σε έναν αμπελώνα.



Ζυμαρικά pici
Είναι κάπως σαν χοντρά σπαγγέτι, χειροποίητα και αρκούντως ρουστίκ. Συνοδεύονται με σκόρδο και τηγανισμένο ψωμί, αλλά και με τρυφερό ραγού. Ένα από τα καλύτερα και ταυτόχρονα πιο ατμοσφαιρικά εστιατόρια για να τα δοκιμάσετε είναι το Il Santo Bevitore (t.ilsantobevitore.com). 



Παγωτά
Οι αναγεννησιακές ρίζες των παγωτών εντοπίζονται στη Φλωρεντία, όπου η μακραίωνη παράδοση έχει αποφέρει καρπούς και μεταφράζεται σε υπέροχα τζελάτι. Δύο μόνο από τα παγωτατζίδικα της πόλης όπου μπορείτε να πάρετε ένα παγωτό χωνάκι και να συνεχίσετε την εξερεύνηση είναι το Vivoli στο ιστορικό κέντρο (vivoli.it), που συνεχίζει μια οικογενειακή παράδοση η οποία μετρά σχεδόν έναν αιώνα, και το Gelateria La Carraia στο Ολτράρνο (Piazza Sauro Nazario, 25/R), με κορυφαία επιλογή το Delizia Carraia, με κομματάκια λευκής σοκολάτας, σιρόπι από φιστίκια και μους τιραμισού.



Extra tip: Ό,τι κι αν δοκιμάσετε, συνοδεύστε το με το περίφημο κρασί της Τοσκάνης, με πλέον εμβληματικό το Κιάντι που παράγεται στην ομώνυμη περιοχή.





Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;