Κατηγορίες

Ο πιο καυτός γαστρονομικός προορισμός στη Μεσόγειο είναι ελληνικός

06/09/2018 09:13, 0 σχόλια

Ο πιο καυτός γαστρονομικός προορισμός στη Μεσόγειο είναι ελληνικός

Σε ένα οδοιπορικό γεμάτο με αρώματα από κουλουράκια πορτοκαλιού και γλυκάνισου, φασκόμηλο και ρίγανη, αλλά και την αλμύρα των αχινών που μόλις βγήκαν από τη θάλασσα, το βρετανικό Conde Nast Traveller μας ταξιδεύει στη Σίφνο και τη γαστρονομία της, μέσα από ένα νέο, μεγάλο άρθρο που όχι μόνο είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στο μικροσκοπικό κυκλαδίτικο νησί, αλλά επιπλέον υποστηρίζει ότι η Σίφνος «αυτή τη στιγμή έχει την πιο καυτή γαστρονομική σκηνή στη Μεσόγειο».

Όπως υπενθυμίζει η συντάκτρια, Rachel Howard, η Σίφνος είναι η πατρίδα του Νικόλαου Τσελεμεντέ, συγγραφέα του πρώτου βιβλίου μαγειρικής στην Ελλάδα το 1910 (γι’ αυτό άλλωστε και το όνομά του έχει γίνει συνώνυμο κάθε βιβλίου μαγειρικής), ο οποίος ωστόσο, έχοντας μαθητεύσει σε μεγάλα ξενοδοχεία της Βιέννης και της Νέας Υόρκης, «σνόμπαρε» την παραδοσιακή κουζίνα της γενέτειράς του. 

Μια παραδοσιακή κουζίνα που, αντιθέτως, αποθεώνει σήμερα το Conde Nast Traveller, γράφοντας μεταξύ άλλων για το μαστέλο (αρνάκι σιγοψημένο σε κόκκινο κρασί), την καπαροσαλάτα, τους ρεβιθοκεφτέδες, την κυριακάτικη ρεβιθάδα που μαγειρεύεται από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι το επόμενο πρωί σε ξυλόφουρνο μέσα στο παραδοσιακό σκεύος της σκεπασταριάς, το σιφνέικο τυρί μανούρα, αλλά και για γλυκίσματα όπως τα σιφνέικα αμυγδαλωτά και τα μπουρέκια που γεμίζουν με ξηρούς καρπούς, μέλι και κανέλα.

Διευθύνσεις για φαγητό και γλυκό που προτείνει το Conde Nast Traveller στο νησί:

Το Μεράκι του Μανώλη (τηλ. 2284 071111) στο Βαθύ, μια παραθαλάσσια ταβέρνα που βασίζεται αποκλειστικά σε τοπικά υλικά, τα οποία προέρχονται από τον κήπο της, τους ντόπιους ψαράδες και τα γειτονικά αγροκτήματα.

Ζαχαροπλαστείο Θεοδώρου (τηλ. 2284 031370) στον Αρτεμώνα, μια οικογενειακή επιχείρηση που εδώ και τρεις γενιές φτιάχνει παραδοσιακά γλυκά όχι μόνο της Σίφνου αλλά και άλλων κυκλαδίτικων νησιών. 

Ω3 Fish Bar (τηλ. 22840 72014) στον Πλατύ Γιαλό, αγαπημένο στέκι του Τομ Χανκς, όπου ο σεφ Γιώργος Σαμοΐλης άφησε πίσω του τις σπουδές Μοριακής Βιολογίας και άρχισε να κάνει αλχημείες με ψάρια και θαλασσινά.

Ραμπαγάς (τηλ. 2284 032215) στον πολυχώρο Κυκλάδων Χώρος, στην Απολλωνία, όπου ο σεφ Γιάννης Λουκάκος επιμελείται μοντέρνα πιάτα που πατούν στη σιφνέικη παράδοση.

Extra tip: Κάθε φθινόπωρο ο Αρτεμώνας υποδέχεται το Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές», που φέτος γίνεται 6-8 Σεπτεμβρίου 2018.





Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;