Κατηγορίες

Ελλάδα: 8 ξενώνες που σερβίρουν εξαιρετικό πρωινό

Ελλάδα: 8 ξενώνες που σερβίρουν εξαιρετικό πρωινό
Ζυμωτό ψωμί με φρέσκο βούτυρο και μαρμελάδα με φρούτα από το περιβόλι, ομελέτες με αυγά από το αγρόκτημα, χωριάτικες πίτες που σιγοψήνονται στον φούρνο και αχνιστό καφεδάκι με θέα μια υπέροχη φύση. Από τη Μονεμβασιά μέχρι τα Ζαγοροχώρια, συγκεντρώσαμε 8 αγαπημένους ξενώνες όπου το πρωινό αποτελεί ξεχωριστή εμπειρία.

Κρίτσα, Πορταριά

Το τριώροφο νεοκλασικό του 1930, που στέκει ανάμεσα στα τεράστια πλατάνια της κεντρικής πλατείας της Πορταριάς, εκτός από ζεστή φιλοξενία, προσφέρει και εξαιρετικές γεύσεις. Διαθέτει ένα από τα πιο φημισμένα εστιατόρια της περιοχής, ενώ το ελληνικό πρωινό του θα σου μείνει αξέχαστο. Ξυπνάς ακούγοντας το κελάηδισμα των πουλιών και το θρόισμα των φύλλων για να ξεκινήσεις τη μέρα σου με φρέσκο ψωμί (σιμιγδαλένιο και πολύσπορο), παραδοσιακό γιαούρτι και βούτυρο ελληνικό, αυγά ντόπια βραστά ή μάτια με σάλτσα ντομάτας, λουκάνικα Πηλίου μαγειρεμένα με την τοπική συνταγή για σπετζοφάι και νοστιμότατες πίτες όπως κολοκυθοτυρόπιτα και πιπερόπιτα. Στον μπουφέ υπάρχουν επίσης διάφορα γλυκά του κουταλιού και γλυκά ταψιού, φρούτα του Πηλίου, λουκουμάδες και πολλά ακόμη καλούδια, όλα φτιαγμένα με γνώση και μεράκι από τους ανθρώπους του ξενώνα. Πορταριά, τηλ. 2428099121, www.hotel-kritsa.gr





Το Σαλέ των Χρωμάτων, Τρίκαλα Κορινθίας

Ένας υπέροχος ξύλινος ξενώνας ανάμεσα σε καρυδιές, με θέα τη Ζήρια και τα χωριά της γύρω περιοχής. Το πρωινό στο Σαλέ των Χρωμάτων αποτελεί ξεχωριστή εμπειρία. Η Κωνσταντίνα ζυμώνει ψωμί και φτιάχνει κάθε λογής λιχουδιές που μας θυμίζουν την παιδική μας ηλικία: κομπόστες, κρέμες, βραστό κέικ με μαύρη ή λευκή σοκολάτα, τάρτες αλμυρές και γλυκές. Σπεσιαλιτέ το γλυκό δαμάσκηνο με φιρίκι βρασμένο σε κονιάκ, που σερβίρεται με γιαούρτι, και ο χαλβάς φούρνου. Τα αυγά είναι από το κοτέτσι της περιοχής, το φρέσκο πρόβειο βούτυρο από το χωριό Καλλιάνοι και το γιαούρτι από μικρή φάρμα της Κορινθίας. Μεσαία Τρίκαλα Κορινθίας, τηλ. 27430 91203, www.colourschalet.gr (κεντρική φωτό)



Γανυμήδης, Γαλαξίδι

Θρυλικό το πρωινό που σερβίρεται στο ανακαινισμένο καπετανόσπιτο του 19ου αιώνα στο Γαλαξίδι. Η Χρυσούλα, η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου, φτιάχνει θαυμάσιες μαρμελάδες και τσάτνεϊ με φρούτα από το περιβόλι της, τα οποία θα απολαύσετε μαζί με φρεσκοψημένο ψωμί από τον οικογενειακό φούρνο και τυριά από ντόπιους παραγωγούς. Θα βρείτε επίσης κέικ διαφόρων γεύσεων, αυγά όπως τα προτιμάτε, πίτες αλμυρές και γλυκές κι ένα σωρό άλλες σπιτικές νοστιμιές. Όταν ο καιρός είναι καλός, το πρωινό σερβίρεται στην αυλή, διαφορετικά στην αίθουσα δίπλα στο τζάκι. Νικολάου Γουργουρή 20, Γαλαξίδι, τηλ. 22650 41328, www.ganimede.gr



Αμανίτα, Τσαγκαράδα
Μπροστά του απλώνεται το γαλάζιο Αιγαίο με τις βόρειες Σποράδες και γύρω του οργιάζει η πράσινη φύση της Τσαγκαράδας με τα χιλιόχρονα δέντρα, τις πέτρινες βρύσες και τα γεφύρια. Στον ξενώνα Αμανίτα, η γαστρονομική ξενάγηση στις γεύσεις του «γλυκού βουνού» ξεκινάει από νωρίς: το λουκούλλειο και βραβευμένο πρωινό του σερβίρεται μέχρι τις 12 το μεσημέρι και αποτελείται αποκλειστικά από ελληνικά και ιδιαίτερα τοπικά προϊόντα. Τα λαχανικά και τα φρούτα προέρχονται από το μποστάνι τους, ενώ οι μαρμελάδες, το ζυμωτό ψωμί, οι πίτες, τα κέικ και τα γλυκά είναι δικά τους δημιουργήματα. Εμείς γευτήκαμε υπέροχες τηγάνιτες χωρίς γλουτένη με πετιμέζι από φιρίκι, ριγανοκεφτέδες και πιτάκια ψητά με λαδορίγανη και ελληνικό πέστο. Τσαγκαράδα, τηλ. 24260 49707, www.amanita.gr



Byzantino, Μονεμβασιά

Αν βρίσκεστε στη Μονεμβασιά και ψάχνετε για το καλύτερο πρωινό, θα το βρείτε στο ομώνυμο cafe του Byzantino Boutique Hotel, στο κεντρικό καλντερίμι του κάστρου. Ο ορισμός του απολαυστικού χειροποίητου ελληνικού πρωινού. Αξίζει να ξέρετε ότι το ψωμί είναι ζυμωμένο στο ξενοδοχείο από στάρι ολικής, αλεσμένο στον νερόμυλο των Ταλάντων που έχει ανακατασκευαστεί πρόσφατα. Η ιδιοκτήτρια Άννα Τραϊφόρου χρησιμοποιεί τα πιο εκλεκτά ντόπια υλικά και βασίζεται σε παραδοσιακές συνταγές που έχει διδαχθεί από τη γιαγιά της. Ο μπουφές γεμίζει κάθε πρωί με σπιτικά κουλουράκια και κέικ, χειροποίητες μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού, αλλά και πολλές ιδιαίτερες λιχουδιές όπως  μπρούστουλα (γλυκιά τραχανόπιτα) και πεταρίτσες (τοπικές τηγανίτες). Θα είστε τυχεροί αν πετύχετε φρεσκοψημένη προπύρα, μια αλμυρή λαγάνα που σερβίρεται σκέτη, με τυρί, ελιές ή κρεμμύδι. Κάστρο Μονεμβασιάς, τηλ. 27320 61351, www.hotelbyzantino.com



Αρχοντικό Σουλιώτη, Μεταξοχώρι
Ο ξενώνας του Σουλιώτη στο Μεταξοχώρι Λάρισας είναι μια φωλιά για τους δραπέτες της πόλης, κρυμμένη στους πρόποδες του Κισσάβου. Στην όμορφη αυλή του ο αέρας μοσχοβολά από τα κυδώνια και τα μήλα που ψήνονται στο φούρνο, ενώ ακούς τον κρυστάλλινο ήχο των νερών του Κισσάβου. Εκεί θα ξεκινήσει ιδανικά η μέρα με ένα πλούσιο και πολύ περιποιημένο πρωινό γεμάτο σπιτικά καλούδια όπως μαρμελάδες από φρούτα εποχής, χοντρές φέτες ζυμωτού ψωμιού και μαμαδίστικες πίτες. Μεταξοχώρι, Αγιά Λάρισας, τηλ. 24940 22040, www.souliotismansion.com





Το Σπίτι του Ορέστη, Άνω Πεδινά

Από τους πρώτους ξενώνες που λειτούργησαν στα Άνω Πεδινά- ένα από τα αρχαιότερα χωριά του Ζαγορίου-, το «Σπίτι του Ορέστη» προσφέρει την αίσθηση της αυθεντικότητας ενός ζαγορίσιου σπιτιού. Το παλιό κατώι φιλοξενεί το εστιατόριο: έναν χώρο γεμάτο από ιστορίες ντόπιων και περιηγητών, με πέτρινους τοίχους και πλακόστρωτο πάτωμα γυαλισμένο από τις αμέτρητες ορειβατικές μπότες. Εδώ θα δοκιμάσετε πλούσιο ηπειρώτικο πρωινό με χαλβά σιμιγδαλένιο, ρυζόγαλο, ομελέτα με φρέσκα αυγά, σπιτικές μαρμελάδες, φρούτα εποχής και παραδοσιακές ζαγορίσιες πίτες. Θα επιστρέψετε το βράδυ για ζεστό καλομαγειρεμένο φαγητό και καλό ντόπιο κρασί. Άνω Πεδινά, τηλ. 26530 71202, www.orestishouse.gr





Country Hotel Triantafillies, Πορταριά
Στεγάζεται σε ένα πετρόχριστο αγροτόσπιτο του 19ο αιώνα, το οποίο όπως δηλώνει  και το όνομα του είναι περιτριγυρισμένο από τριανταφυλλιές και ορτανσίες. Εδώ θα απολαύσετε ένα πλούσιο ελληνικό πρωινό στην αίθουσα με τη θαλπωρή του τζακιού ή στην πλακόστρωτη αυλή κάτω από την κληματαριά, τυλιγμένοι από αρώματα ανθισμένων λουλουδιών. Φτιάχνεται με σπιτικές συνταγές και περιλαμβάνει φυσικό χυμό πορτοκαλιού, σπιτικές μαρμελάδες, αγνό μέλι Πηλίου, φρέσκο ψωμί, φρούτα, κέικ, ελληνικό γιαούρτι, πίτες, ελιές Πηλίου, τοπικά τυριά και βότανα. Μας άρεσαν τα πορσελάνινα σερβίτσια με τα λουλούδια που ταιριάζουν στην country αισθητική του καταλύματος. Πορταριά Πηλίου, τηλ: 2428 099641, www.triantafillies.gr





Ελιξήριον, Μάνη
Ο ξενώνας Ελιξήριον σχεδόν ακουμπά πάνω στο κύμα της παραλίας του Οίτυλου. Εκεί, στη βεράντα με την υπέροχη θέα, θα απολαύσετε το παραδοσιακό και άκρως χορταστικό πρωινό που φτιάχνει η ιδιοκτήτρια με γλυκές και αλμυρές λιχουδιές που μόλις έχουν βγει από τον φούρνο ή το τηγάνι. Όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται στο πρωινό και στα πιάτα του εστιατορίου του ξενώνα, προέρχονται από το αγρόκτημα τους. Θα σας μείνουν αξέχαστες τόσο οι γεύσεις όσο και η επίσκεψη στο αγρόκτημα, όπου μπορείτε να περιηγηθείτε και να απολαύσετε φρεσκοκομμένα βιολογικά λαχανικά και φρούτα, ενώ ακριβώς δίπλα βρίσκεται ο ελαιώνας όπου παράγεται έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Καραβοστάσι, Οίτυλο, τηλ. 27330 59275, www.mani-elixirion.com






Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;