Κατηγορίες

12 εστιατόρια του κόσμου για τα οποία αξίζει να ταξιδέψεις

12 εστιατόρια του κόσμου για τα οποία αξίζει να ταξιδέψεις
Για τους καλοφαγάδες ταξιδιώτες το γεύμα σε ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου αποτελεί από μόνο του λόγο για να ετοιμάσουν βαλίτσες. Από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Τόκιο, σας παρουσιάζουμε 12 εστιατόρια για τα οποία κάποιοι διασχίζουν τον κόσμο.


El Celler de Can Roca, Girona, Ισπανία

Δεκάδες χιλιάδες καλοφαγάδες ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο συρρέουν κάθε χρόνο σε αυτό το εστιατόριο που ανακηρύχθηκε καλύτερο στον κόσμο για το 2015 και δεύτερο καλύτερο για το 2016 στον διαγωνισμό The World's 50 Best Restaurants. Τα αδέρφια Roca βρίσκονται στο τιμόνι του βραβευμένου με 3 αστέρια Michelin El Celler de Can Roca, που απέχει μία ώρα από τη Βαρκελώνη. Με ατμόσφαιρα οικογενειακή κι αυθεντικά καταλανική, το εστιατόριο είναι πλέον πασίγνωστο για τις καινοτόμες τεχνικές μαγειρικής που εφαρμόζει, παντρεύοντάς τις με παραδοσιακά υλικά και συνταγές. www.cellercanroca.com



Noma, Κοπεγχάγη
Τέσσερις φορές στην κορυφή της λίστας με τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου και βραβευμένο με δύο αστέρια Michelin, το Noma είναι αναμφίβολα το διασημότερο εστιατόριο της Κοπεγχάγης και ίσως το πιο επιδραστικό στον κόσμο αυτή τη στιγμή. Σύμφωνα με τους ειδικούς, κατάφερε να αυξήσει τον τουρισμό της Κοπεγχάγης κατά 11%.  Το δημιούργημα του ταλαντούχου σεφ René Redzepi ξύπνησε όλη τη gourmet σκηνή της δανέζικης πρωτεύουσας, δημιουργώντας μια νέα τάση στην σκανδιναβική κουζίνα. Τα πιάτα του ταξιδεύουν τους τυχερούς που μπορούν να βρουν τραπέζι σε όλη Βόρεια Ευρώπη: καραβίδες από τη Νησιά Φαρόε, άγριος σολομός από την Ισλανδία, βοδινό και το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά νερό από την Αρκτική. Μέσα στο 2017 πρόκειται να μεταμορφωθεί σε ένα εστιατόριο-αστική φάρμα στη γειτονιά Christiania της Κοπεγχάγης. www.noma.dk



The French Laundry, Yountville, Καλιφόρνια
O σεφ Thomas Keller συνεχίζει να επανεφευρίσκει τον εαυτό του στο φημισμένο γαλλικό εστιατόριο French Laundry, το οποίο στεγάζεται σε ένα ιστορικό κτίριο όπου λειτουργούσε ένα γαλλικής τεχνικής πλυντήριο ρούχων με ατμό. Τα χωνάκια σολομού, το κουνουπίδι πανακότα με χαβιάρι και οι τέλειες γρανίτες είναι μερικά από τα διασημότερα πιάτα, ενώ το μενού γευσιγνωσίας 295 δολαρίων αποτελεί μοναδική εμπειρία για τους λάτρεις των gourmet γεύσεων. www.thomaskeller.com



D.O.M. , Σάο Πάολο
Ο αντισυμβατικός σεφ Alex Atala, πρώην DJ αλλά και ζωγράφος, θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους πρεσβευτές της νοτιοαμερικάνικης κουζίνας αυτή τη στιγμή, προτείνοντας μια νεωτερίστικη βραζιλιάνικη κουζίνα που εμπνέεται από τους θησαυρούς του Αμαζονίου.  Από το 2006, το εστιατόριό του άρχισε να συγκαταλέγεται στα 50 καλύτερα του κόσμου. Άγρια χόρτα, καρποί με σπάνια αρώματα, ποταμίσια ψάρια, σπάνιες τοπικές ποικιλίες ρυζιού κι άλλα υλικά που μεταφέρονται από τα πιο απομακρυσμένα μέρη της Βραζιλίας βρίσκουν μια θέση σε πολύχρωμα πιάτα που μαγειρεύονται με τόλμη και ευφυΐα. Μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις του είναι μια αρωματική ρίζα priprioca, που χρησιμοποιείται τόσο σε αλμυρά όσο και σε γλυκά πιάτα. domrestaurante.com.br



Eleven Madison Park, Νέα Υόρκη
Το εντυπωσιακό εστιατόριο μέσα στο αρ-ντεκό Metropolitan Life Building, έχει αποκτήσει εξαιρετική φήμη όχι μόνο χάρη στην κουζίνα του αλλά και για το άψογο και υποδειγματικό σέρβις. Ο μετρ ερευνά στο ίντερνετ το προφίλ των επισκεπτών για να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την εμπειρία τους. Απλότητα στο στήσιμο και σοφιστικέ κουζίνα από τον Ελβετό σεφ Daniel Humm που έχει εμμονή με τα εποχιακά υλικά. Εδώ οι πελάτες διαλέγουν υλικά που τους αρέσουν από μία λίστα και ο Humm δημιουργεί με αυτά διάφορα πιάτα που ενθουσιάζουν. elevenmadisonpark.com



Mugaritz, Σαν Σεμπαστιάν

Σε ένα ήσυχο χωριό του Σαν Σεμπαστιάν, το Mugaritz είναι ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η gourmet σκηνή της Χώρας των Βάσκων. Από το 1998 που άνοιξε τις πόρτες του, έχει γίνει το στέκι των μοντερνιστών γευσιγνωστών. Ο Andoni Luis Aduriz έχει μαθητεύσει όσο λίγοι τις κουζίνες όλου του κόσμου και τις συνδυάζει με την τελευταία λέξη της high-tech cuisine. Πάντα προμηθεύεται τις περισσότερες πρώτες ύλες του από τη φάρμα του εστιατορίου, λίγα μόλις μίλια μακριά. www.mugaritz.com



Tickets, Βαρκελώνη
Επτά χρόνια μετά την αποχώρησή του από το περίφημο εστιατόριο El Bulli του μεγαλύτερου αδελφού του, Ferran Adrià, ο Albert Adria που βραβεύτηκε ως ο καλύτερος pastry chef στον κόσμο για το 2015, έχει γίνει πια icon στη Βαρκελώνη. Στο διασημότερο εστιατόριό του επανεφευρίσκει την τέχνη των tapas. Το Tickets είναι ένα γκουρμέ tapas bar με θεατρικό στυλ και 6 σάλες, συμπεριλαμβανομένων ενός φουτουριστικού bar κι ενός δωματίου που αποκαλούν madhouse ή καμπίνα των Αδελφών Marx. Ξεχωριστή μνεία αξίζει στα εξαιρετικά, πρωτότυπα επιδόρπια. www.ticketsbar.es



Fat Duck, Berkshire, Μ. Βρετανία

Ο Heston Blumenthal έβαλε το χωριό Bray στο Berkshire της Αγγλίας στον γαστρονομικό χάρτη όταν άνοιξε εκεί το εστιατόριό του το 1995. Το Fat Duck, που στεγάζεται στον χώρο μιας παλιάς παμπ 450 ετών, σερβίρει την επιτομή της αγγλικής κουζίνας με τάσεις πειραματισμού. Η γαστρονομική εμπειρία εδώ μπορεί να περιλαμβάνει από ένα τσάι -που είναι στην πραγματικότητα ζωμός από κουνέλι- που όταν το πίνεις είναι και ζεστό και κρύο μέχρι πιάτα θαλασσινών με αφρό που έχει έντονη μυρωδιά από ιώδιο και φύκια. www.thefatduck.co.uk



Pujol, Πόλη του Μεξικού
Το Pujol του Enrique Olvera, σύμφωνα με γνώστες και κορυφαίους σεφ, άλλαξε την πορεία της σύγχρονης μεξικάνικης κουζίνας. Παλιές συνταγές φιλτράρονται με σύγχρονο τρόπο και φαντασία μένοντας ωστόσο πιστές στις ρίζες τους. Τα γκουρμέ street snacks που σερβίρονται εδώ αποτελούν από μόνα τους λόγο για επίσκεψη στην πόλη. www.pujol.com.mx (κεντρική φωτό)



Narisawa, Τόκιο
Ο τριάστερος σεφ Yoshihiro Narisawa, αφού μαθήτευσε δίπλα σε σεφ-θρύλους όπως οι Joël Robuchon και Paul Bocuse στο Παρίσι, επέστρεψε στο Τόκιο για να ανοίξει ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου.  Οι παθιασμένοι γευσιγνώστες περιμένουν μήνες για να ένα τραπέζι στο Narisawa. Ποιητική κουζίνα βαθιά συνδεδεμένη με το φυσικό περιβάλλον της Ιαπωνίας. Το μενού αλλάζει κάθε μήνα, ενώ το ενδιαφέρον συνίσταται στη φιλοσοφία "shun": τη σύλληψη των συστατικών τη στιγμή της γέννησής τους. narisawa-yoshihiro.com



Alinea, Σικάγο
Το Alinea ανήκει στα πρωτοποριακά εστιατόρια του 21ου αιώνα, όπου απολαμβάνεις τη μαγειρική σαν μία θεατρική παράσταση που σου γεννά έντονα συναισθήματα. Βραβευμένο με τρία αστέρια Michelin, βρίσκεται σταθερά ψηλά στη λίστα με τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου. Ο Grant Achatz συνεχίζει να εκπλήσσει με τις δημιουργίες του με πιάτα όπως φαγώσιμα μπαλόνια με γεύση πράσινου μήλου, προσελκύοντας πελάτες από όλο τον κόσμο.  Τους τελευταίους μήνες είναι κλειστό για ανακαίνιση, ενώ η ομάδα του ταξιδεύει σε πόλεις όπως η Μαδρίτη και το Μαϊάμι προσφέροντας μοναδικές γαστρονομικές εμπειρίες. website.alinearestaurant.com



Benu, Σαν Φρανσίσκο

Ο Corey Lee, πρώην chef de cuisine στο The French Laundry, συνδυάζει στο φημισμένο εστιατόριό την ασιατική παράδοση με γαλλική μαγειρική τέχνη και ό,τι πιο φρέσκο έχει να προσφέρει η βόρεια Καλιφόρνια. Από τότε που απέκτησε το τρίτο του αστέρι Michelin, η λίστα αναμονής είναι μεγάλη. Μερικά από τα κορυφαία πιάτα του είναι το ραγού από κουνέλι με μουσκεμένο κινεζικό ψωμί με προζύμι και η πατατοσαλάτα με αποξηραμένες αντζούγιες. www.benusf.com





Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;