Κατηγορίες

10 τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε όταν ταξιδεύετε

30/03/2016 23:05, 0 σχόλια

10 τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε όταν ταξιδεύετε
Όσο δύσκολο κι αν είναι για τους λάτρεις του φαγητού, σε πολλές περιπτώσεις όταν ταξιδεύετε στο εξωτερικό θα χρειαστεί να πείτε «όχι» σε ορισμένα τρόφιμα και εδέσματαπροκειμένου να επιστρέψετε με καλές μόνο αναμνήσεις. Ιδού μια λίστα με 10 τρόφιμα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίζετε με προσοχή στα ταξίδια σας.


Τρόφιμα από μπουφέ

Τα φαγητά σε μπουφέ μένουν πολλές φορές αφύλακτα για ώρες. Κάποιοι μπορεί να βήχουν ή να φτερνίζονται πάνω από αυτά ή να τα αγγίζουν με άπλυτα χέρια. Επιπλέον υπάρχει το θέμα της θερμοκρασίας: τα ζεστά φαγητά πρέπει να παραμένουν ζεστά, ενώ τα κρύα πρέπει να παραμένουν στο ψυγείο για να μην αναπτυχθούν βακτήρια. Καλό είναι λοιπόν να μείνετε μακριά από μπουφέδες που δεν σας γεμίζουν το μάτι.



Μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά
Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Οργανισμό Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η κατανάλωση μη παστεριωμένου γάλατος ή μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως το τυρί ή το παγωτό, είναι 150 φορές πιο πιθανό να προκαλέσει ασθένειες σε σχέση από τη χρήση παστεριωμένων προϊόντων. Η παστερίωση σκοτώνει τη σαλμονέλα, το E. coli και άλλα επιβλαβή βακτήρια που μπορεί να βρίσκονται στο νωπό γάλα.



Ωμά ψάρια και οστρακοειδή
Μπορεί πολλοί να τα θεωρούν νόστιμα, αλλά αρκετές φορές αποτελούν και πηγή μερικών σοβαρών ασθενειών. Για παράδειγμα, η anisakiasis είναι μια παρασιτική λοίμωξη που προκαλείται από την κατανάλωση ωμού ψαριού. Η δηλητηρίαση από οστρακοειδή μπορεί να έχει συμπτώματα παράλυσης ή αμνησίας.



Κρέας που δεν έχει μαγειρευτεί καλά
Το ελαφρώς ψημένο κρέας είναι συχνά νόστιμο. Ωστόσο πρέπει να το σκεφτείτε καλά πριν το παραγγείλετε αν δεν είστε 100% σίγουροι για την πορεία του από το αγρόκτημα στο τραπέζι. Οι ειδικοί στην ασφάλεια τροφίμων συνιστούν το μαγείρεμα του κρέατος σε μια εσωτερική θερμοκρασία 70 βαθμών Κελσίου.



Ωμά αυγά
Προσπαθήστε να αποφύγετε τις τροφές και τα προιόντα που βασίζονται σε ωμά ή όχι καλά ψημένα αυγά (πχ. σπιτικές μαγιονέζες).



Ορισμένα φρούτα
Καλό είναι να αποφεύγετε τα φρούτα που δεν περιβάλλονται από χοντρό φλοιό. Τα φρούτα που έχουν χοντρή φλούδα προστατεύονται από μολυσμένο νερό και έδαφος και θεωρούνται ασφαλή για κατανάλωση σχεδόν παντού. Οι μπανάνες, το μάνγκο, ο ανανάς και η παπάγια είναι μερικά από τα νόστιμα φρούτα που μπορούμε να καταναλώσουμε χωρίς άγχος. Για μέγιστη ασφάλεια, καθαρίστε το φρούτο μόνοι σας αφού βεβαιωθείτε ότι όλα τα εργαλεία κοπής είναι καθαρά και στεγνά.



Κρέας άγριων ζώων

Ακόμα και οι πιο τολμηροί γευσιγνώστες πρέπει να σκέφτονται διπλά πριν καταναλώσουν κρέας άγριων ζώων.  Το ωμό κρέας άγριων ζώων έχει διαπιστωθεί ότι δημιουργεί μια γέφυρα μετάδοσης για τον Έμπολα και άλλους ιούς που μεταφέρονται από τα ζώα στον ανθρώπινο οργανισμό. Ακόμα και μαγειρεμένο όμως μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα σε αρκετές περιπτώσεις.



Σαλάτες
Όσο κι αν λαχταράτε μία σαλάτα, πρέπει να το σκεφτείτε δύο φορές πριν τη φάτε. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμβουλεύει να προσέχουμε τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά καθώς ενδέχεται να περιέχουν επικίνδυνους μικροοργανισμούς που δεν φεύγουν εύκολα με το νερό. Ειδικά σε μέρη που το νερό είναι αμφίβολης ποιότητας, το πλύσιμο μπορεί να κάνει χειρότερη την κατάσταση.



Τοπικά ποτά αμφίβολης ποιότητας
Αν θέλετε να παραμείνετε υγιείς ενώ ταξιδεύετε, καλό είναι να μην το παρατραβήξετε με τα φθηνά οινοπνευματώδη ποτά. Τα τοπικά λικέρ, αλλά ακόμα και το νερό αμφίβολης ποιότητας, μπορεί να οδηγήσουν σε ορισμένες περιπτώσεις σοβαρής ασθένειας, ειδικά για τους αμύητους ξένους.



Γρανίτες
Ένα ξυλάκι γρανίτα μπορεί να φαίνεται ως το πιο αθώο τρόφιμο σε αυτή τη λίστα. Ωστόσο το κακής ποιότητας νερό, τα φρούτα χωρίς παχιά φλούδα και τα μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά αποτελούν συχνά τα κυριότερα συστατικά τους και καλό είναι να τις αποφύγετε σε ένα μέρος όπου αποφεύγετε να πίνετε και το νερό.



Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;