Κατηγορίες

Ιταλία: Το καλύτερο street food

Ιταλία: Το καλύτερο street food
Καλή η πίτσα και πάντα υπέροχο το gelato, άλλα αποτελούν μόνο ένα κομμάτι της συναρπαστικής street food σκηνής που συναντάς στις πόλεις της Ιταλίας. Γυρίσαμε τη χώρα αναζητώντας δυνατές γευστικές εμπειρίες που κρύβονται σε γωνιές των δρόμων και σας φέραμε αρκετές προτάσεις.


Zeppole
Τα zeppole είναι παραδοσιακά καλοτηγανισμένα γλυκάκια, κάτι σαν τους δικούς μας λουκουμάδες ή τα ντόνατς. Πασπαλίζονται με ζάχαρη άχνη και μερικές φορές γεμίζονται με κρέμα ζαχαροπλαστικής ή και σοκολάτα. Είναι πολύ δημοφιλή στη Νάπολη, αλλά θα τα βρείτε σε ζαχαροπλαστεία και φούρνους σε όλη τη χώρα.




Pesce fritto al cono

Το παγωτό δεν είναι το μόνο που σερβίρεται σε χωνάκι στην Ιταλία. Στους δρόμους πολλών λιμανιών-πόλεων, ολόφρεσκα θαλασσινά που μόλις έχουν ξεφορτώσει τα καΐκια, καλύπτονται με χυλό, τηγανίζονται μπροστά σου και σερβίρονται σε χάρτινα χωνάκια. Ανάλογα με την ψαριά της ημέρας, μπορείτε να βρείτε μικρά ψάρια ή έναν συνδυασμό από γαρίδες και καλαμάρια. Στύψτε λίγο λεμόνι από πάνω και απολαύστε τα με το χέρι καθώς περιπλανιέστε στους δρόμους της πόλης.




Panzerotti

Το συναντάμε κυρίως στην κεντρική και νότια Ιταλία. Φανταστείτε κάτι σαν μικρό calzone αλλά με πιο μαλακή ζύμη, γεμιστό συνήθως με μοτσαρέλα και ντομάτα, που τηγανίζεται. Σερβίρεται σε πολλά εστιατόρια, αλλά προτείνουμε να το απολαύσετε φρεσκοτηγανισμένο στο χέρι από κάποιο φούρνο. 




Pani ca meusa

Αν έχετε βρεθεί στο Παλέρμο, το πιο πιθανό είναι ότι έχετε δει κάπου. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό σάντουιτς με σπλήνα και πνευμόνι μοσχαριού. Πιστέψτε μας, είναι πιο νόστιμο απ' ό,τι ακούγεται. Σερβίρεται μέσα σε μαλακό ψωμάκι με τριμμένο τυρί caciocavallo και μερικές σταγόνες λεμονιού.




Lampredotto

Θα χρειαστεί να σταθείτε σε κάποια ουρά για να δοκιμάσετε νόστιμο lampredotto, το απόλυτο street food της Φλωρεντίας. Όπως και το pani ca meusa, ίσως σε μερικούς δεν ακούγεται ιδιαίτερα δελεαστικό. Πρόκειται για το πιο σκούρο κομμάτι του πατσά, που μαγειρεύεται σε ένα πικάντικο ζωμό από ντομάτα, κρεμμύδι, σέλινο και μαϊντανό. Σερβίρεται σκέτο σε πιάτο ή μέσα σε τραγανά ψωμάκια μαζί με διάφορες σάλτσες όπως salsa verde.




Arancini

Αν δεν είστε αρκετά τολμηροί για σάντουιτς με σπλήνα ή πατσά, σας προτείνουμε να δοκιμάσετε τα πεντανόστιμα arancini που αρέσουν σε όλους. Πρόκειται για κροκέτες ρυζιού, τραγανές απέξω και κρεμώδεις μέσα, γεμιστές με τυρί, αλλά και με κιμά κοτόπουλου ή μοσχαριού. Τα λένε και «πορτοκαλάκια τηγανητά» εξαιτίας του πορτοκαλί χρώματος που παίρνουν βγαίνοντας από το τηγάνι. Αν και κατάγεται από τη Σικελία, η λιχουδιά αυτή αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα street food της χώρας κι έχει πολλά "αδερφάκια" σε διάφορες πόλεις, όπως τα suppli στη Ρώμη.




Panino con porchetta

Η porchetta είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο δημοφιλή street food της κεντρικής Ιταλίας- από την Ούμπρια και την  Τοσκάνη μέχρι το Abruzzo. Πρόκειται για αργοψημένο χοιρινό που κόβεται σε ζουμερά, μυρωδάτα κομμάτια και τρώγεται είτε σκέτο ή μέσα σε ψωμάκι panino.




Panelle

Ίσως το πιο απλό απ' όλα τα φαγητά δρόμου της Ιταλίας. Τα panelle είναι τηγανίτες από ρεβυθάλευρο. Σερβίρονται σκέτες, μαζί με κροκέτες ή μέσα σε ψωμάκι. Ακόμα πιο νόστιμες είναι αν προσθέσεις από πάνω λίγο pecorino romano ή σταγόνες λεμονιού.




Crema fritta

Τους πιο κρύους μήνες, κάθε αγορά στη Βενετία πλημμυρίζει με το υπέροχο άρωμα από αυτές τις εθιστικές κροκέτες με κρέμα ζαχαροπλαστικής. Οι χρυσές, τραγανές λιχουδιές, αφού τηγανιστούν, σερβίρονται σε χάρτινο χωνάκι για να τις απολαύσετε ενώ βολτάρετε στην πόλη.





Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;