Τί να μαγειρέψετε αυτήν την εβδομάδα

Τί να μαγειρέψετε αυτήν την εβδομάδα
Μερικές φορές οι ώρες μέσα στο σπίτι, δείχνουν να είναι ατελείωτες. Ιδιαίτερα όταν έχεις ανάγκη για κάτι διαφορετικό, κάτι που θα σε ξυπνήσει από τη μονότονη ρουτίνα και θα σε συνεπάρει. Αυτή την επίδραση είχαν σε μένα τα ταξίδια. Η προετοιμασία, η αναμονή, ο προορισμός ήταν οι μικρές αναταράξεις, που έδιναν ώθηση στην ψυχή και χρωμάτιζαν την καθημερινότητα.

Αυτό λοιπόν, που μου λείπει περισσότερο είναι αναμφίβολα να ταξιδεύω. Συχνά αναπολώ τις μεγάλες, σκεπαστές αγορές τροφίμων της Ευρώπης. Εκεί, όπου ανακατεύεσαι με το πλήθος, γίνεσαι ή τουλάχιστον προσπαθείς να γίνεις ένα με τους ντόπιους, μιμούμενος τις διατροφικές τους συνήθειες. Τί τρώνε όταν γυρίζουν βιαστικά από τη δουλειά; Τί μαγειρεύουν στα οικογενειακά τους τραπέζια; Ποιοι γλυκοί πειρασμοί τους κάνουν να αμαρτήσουν;

Για να ζήσεις μία πόλη, για να τη νιώσεις όσο καλύτερα μπορείς, δεν υπάρχει κάτι πιο εύκολο και πιο όμορφο από την κουζίνα της. Ιδανικά, όταν μοιράζεσαι το γεύμα με κάποιον φιλόξενο ντόπιο, καθώς πετάνε ανάμεσα σας κουβέντες και ιστορίες.Αυτές τις μακριές μέρες του lockdown, το να μαγειρεύω κάτι από μια άλλη χώρα, είναι ότι πιο κοντινό μπορώ να κάνω σε ταξίδι. Και η αλήθεια είναι ότι μου φτιάχνει τη διάθεση. Η χαρά μου είναι γνήσια κι αυθεντική, ενώ ο ενθουσιασμός μου μεγαλώνει, καθώς ψάχνω περίεργα υλικά, που δεν έχουμε συνηθίσει να χρησιμοποιούμε στην ελληνική κουζίνα.

Αποφάσισα σήμερα Δευτέρα, να μαγειρέψω Λαζάνια αλά Τάκος. Ναι, ίσως ακούγεται λίγο περίεργο, αλλά είναι ένας απίστευτος συνδυασμός ιταλικής και μεξικανικής κουζίνας. Ωραίες οι κλασικές, παραδοσιακές συνταγές, αλλά και μερικές σύγχρονες παραλλαγές, προσδίδουν στο πιάτο ξεχωριστό ενδιαφέρον. Τη διαφορά εδώ, κάνει το pico de gallo, το μείγμα ψιλο κομμένων λαχανικών των τάκος και φαχίτας. 

Η Τρίτη είναι για μένα μία αρκετά πιεστική ημέρα. Έτσι, επιλέγω συνήθως να μαγειρέψω κάτι γρήγορο, που δεν απαιτεί ιδιαίτερο χρόνο. Έβαλα στο πρόγραμμα αυτό το ζουμερό φιλέτο στη σχάρα. Παρόλο, που το έχω δοκιμάσει ψητό στα κάρβουνα, αυτή τη φορά, καθώς δεν έχω αυτή τη δυνατότητα, τα χέρια θα μου λύσει το λατρεμένο σχαροτήγανο. Λιγότερη φασαρία και δε χάνει σε γεύση.Έχω, επίσης μία ιδιαίτερη αδυναμία στα χορτοφαγικά πιάτα από τη μία και στις παραδόσεις από την άλλη. Την Τετάρτη εμμένω στη συνήθεια μου να μαγειρέψω κάτι χωρίς κρέας. Νομίζω πως Τετάρτη και όσπρια πηγαίνουν μαζί. Λατρεύω τις φακές, όμως κάποιες φορές θέλω κάτι διαφορετικό. Κι εδώ έρχεται ακόμα ένα μαγειρικό ταξίδι, στην Ινδία αυτήν τη φορά, η οποία μας προσφέρει αυτην την καταπληκτική συνταγή για κόκκινες φακές με κάρυ και γάλα καρύδας. Παίρνω ένα λεπτό και συλλογίζομαι τη γεύση του. Θα βάλω τα δυνατά μου να κρατηθώ μέχρι την Τετάρτη και δε θα τη μαγειρέψω νωρίτερα.

Την Πέμπτη, θα μοιραστώ το δείπνο με ένα φιλικό μου ζευγάρι και τυχαίνει να γνωρίζω την αδυναμία και των δύο για το καλοψημένο κρέας. Και φυσικά έχω ήδη αποφασίσει τι θα τους μαγειρέψω. Αυτές οι φέτες από μοσχαρίσιο μπούτι στα κάρβουνα, μαριναρισμένες με τεκίλα και λάιμ, θα δώσουν στο δείπνο την ποιότητα και τη σπιρτάδα, που του αξίζει.

Δεν φεύγω ούτε από το Μεξικό, ούτε από την τεκίλα. Φαίνεται πως αυτήν την εβδομάδα, η μεξικάνικη κουζίνα θα έχει την τιμητική της. Τα πικάντικα τάκος με γαρίδες μαριναρισμένες σε μέλι, τεκίλα και λάιμ, θα είναι το καλύτερο άνοιγμα για το Σαββατοκύριακο. 


Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;