Μαθήματα Ζωής από τον Anthony Bourdain

Μαθήματα Ζωής από τον Anthony Bourdain
Ο Anthony Bourdain ήταν ένας από τους πιο ειλικρινείς σεφ στον κόσμο της μαγειρικής. Ήταν αφιλτράριστος, πολλές φορές αγενής και ιδιαίτερα χαρισματικός. Δεν είχε εμμονή με το φαγητό. Αυτό που είχε ήταν μία διαρκής περιέργεια να μάθει τις παραδόσεις και την ιστορία του φαγητού που έτρωγε. Ο αγαπημένος μας σεφ και ταξιδιώτης του κόσμου έφυγε από τη ζωή το 2018, όμως τα αποφθέγματά του συνεχίζουν να μας εμπνέουν.


«Στην Αμερική η επαγγελματική κουζίνα είναι το τελευταίο καταφύγιο για τους απροσάρμοστους. Είναι ένα μέρος για άτομα με κακό παρελθόν, που μπορούν να βρουν μια νέα οικογένεια».

«Ένας σεφ, που αγαπάει το φαγητό, ξέρει ότι αυτό που έχει σημασία τελικά, είναι: Είναι καλό; Προσφέρει ευχαρίστηση»;

«Τι καλύτερο μπορείς να κάνεις για κάποιον, από το να του φτιάξεις πρωινό»;

«Προσωπικά, πιστεύω ότι δε χρειάζεται να παίρνεις το φαγητό πολύ στα σοβαρά. Το φαγητό πρέπει να είναι ένα μόνο μέρος της συνολικής εικόνας».

«Μερικές φορές τα καλύτερα γεύματα στις διακοπές είναι αυτά, που διαπιστώνεις, πως τα αρχικά σου σχέδια για δείπνο έχουν αποτύχει».

«Οι κινήσεις μας μέσα στο χωροχρόνο φαίνονται κάπως ασήμαντες σε σχέση με έναν σωρό βραστό κρέας σε ζωμό, τη μυρωδιά του σαφράν, του σκόρδο και των ψαροκόκαλων».

«Για μένα, η ζωή με τη μαγειρική ήταν μια μακρά ερωτική σχέση, με στιγμές τόσο υπέροχες όσο και αστείες. Αλλά, όπως και με τις ερωτικές σχέσεις, κοιτάζοντας πίσω θυμάμαι μόνο τις καλύτερες στιγμές».

«Το καλό φαγητό ενέχει κινδύνους. Για παράδειγμα, μια στο τόσο ένα στρείδι, θα σας προκαλέσει ενόχληση στο στομάχι. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσετε να τρώτε στρείδια; Όχι βέβαια».

«Μου αρέσει το φαγητό, όπου η κύρια αρχή τους είναι τρία ή τέσσερα καλά υλικά και το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να μην τα θαλασσώσεις με αυτά. Δείξτε λίγο σεβασμό».

«Το φαγητό μπορεί να μην είναι η απάντηση στην παγκόσμια ειρήνη, αλλά είναι μια αρχή».

«Νομίζω ότι το φαγητό, ο πολιτισμός, οι άνθρωποι και τα τοπία είναι απολύτως αδιαχώριστα».

«Εδώ και πολύ καιρό πιστεύω ότι το καλό φαγητό έχει να κάνει με τον κίνδυνο. Είτε μιλάμε για μη παστεριωμένο Stilton και ωμά στρείδια, είτε το να εργάζομαι για επιχειρηματίες του οργανωμένου εγκλήματος, το φαγητό, για μένα, ήταν πάντα μια περιπέτεια».

«Το καλό φαγητό είναι πολύ συχνά το απλό φαγητό».

«Πρέπει να είσαι ρομαντικός, για να επενδύσεις τον εαυτό σου, τα χρήματά σου και τον χρόνο σου στο τυρί».

«Το σκόρδο είναι θεϊκό. Λίγα τρόφιμα μπορούν να τα δουλέψεις με πολλούς, διαφορετικούς τρόπους, αν τα διαχειριστείς σωστά. Η κακή χρήση του σκόρδου είναι έγκλημα. Παρακαλώ, μεταχειριστείτε το σκόρδο σας με σεβασμό. Αποφύγετε πάση θυσία να αγοράσετε σκελίδες σκόρδου, που σαπίζουν μέσα σε βάζα με λάδι. Είστε τόσο τεμπέληδες για να ξεφλουδίσετε ένα φρέσκο; Τότε δεν αξίζετε να φάτε σκόρδο».

«Ο τρόπος που φτιάχνεις μια ομελέτα αποκαλύπτει τον χαρακτήρα σου».

«Μια κουταλιά σάλτσας καλύπτει πλήθος αμαρτιών».

«Το φαγητό είναι όλα όσα είμαστε. Μια επέκταση της εθνικής μας συνείδησης, της προσωπικής μας ιστορίας, της επαρχίας μας, της πόλης μας, της γιαγιάς μας».

«Μαθαίνετε πολλά για κάποιον όταν μοιράζεστε μαζί του ένα γεύμα».

«Μου αρέσει να σκέφτομαι, ότι η μαγειρική είναι μία τέχνη κι ότι τελικά ένας καλός μάγειρας είναι τεχνίτης - όχι καλλιτέχνης. Δεν υπάρχει τίποτα λάθος σε αυτό: Οι μεγάλοι καθεδρικοί ναοί της Ευρώπης χτίστηκαν από τεχνίτες - αν και δε σχεδιάστηκαν από αυτούς».

«Νομίζω ότι οι άνθρωποι παραβλέπουν το γεγονός ότι οι σεφ πρέπει να είναι τελικά σε μία επιχείρηση που προσφέρει ευχαρίστηση, όχι σε μία επιχείρηση που να λέει “Κοίταξέ με” ».

«Η ζωή χωρίς κρέας ή κοτόπουλο, μάγουλα ψαριού, λουκάνικα ή τυριά είναι προδοτική».

«Το κακό φαγητό φτιάχνεται χωρίς υπερηφάνεια, από μάγειρες που δεν έχουν τιμή και αγάπη. Το κακό φαγητό φτιάχνεται από σεφ, που είναι αδιάφοροι ή που προσπαθούν να τους ευχαριστήσουν όλους. Το κακό φαγητό είναι το ψεύτικο φαγητό, το φαγητό, που δείχνει φόβο και έλλειψη εμπιστοσύνης στην ικανότητα των ανθρώπων να παίρνουν αποφάσεις για τη ζωή τους».

Πηγή: www.eatthis.com

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;