Κατηγορίες

Το καλύτερο street food στην Ευρώπη

Το καλύτερο street food στην Ευρώπη
Λένε πως ο καλύτερος τρόπος για να μπεις στο πνεύμα μιας πόλης, είναι μέσα από το φαγητό της. Γι'αυτό κι εμείς βρήκαμε τις 15 πιο χαρακτηριστικές γεύσεις της Ευρώπης! Σε κάθε πόλη υπάρχουν βραβευμένα εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας αλλά κανένα γκουρμέ πιάτο δεν μπορεί να συγκριθεί με το φαγητό που τρώνε οι ντόπιοι στο χέρι, σε ένα διάλειμμα από τα ψώνια, από τη δουλειά ή ακόμα και για πρωινό. Το καλύτερο; Θα σας κοστίσει ελάχιστα ευρώ!


Fish & Chips, Λονδίνο
Ζουμερό φιλέτο μπακαλιάρου τυλιγμένο σε χρυσαφί, τραγανό κουρκούτι και, δίπλα, μαλακές πατάτες με λίγο ξύδι, αγγουράκι τουρσί και πουρέ αρακά. Αυτό είναι το fish & chips. Το αγαπημένο έδεσμα της βρετανικής εργατιάς καθιερώθηκε στα μέσα του 1800, οπότε συνοδευόταν από μια μεγάλη φέτα ψωμιού, η οποία αργότερα αντικαταστάθηκε από πατάτα (“δώρο” των Ιρλανδών). Ο τρόπος τηγανίσματος, πάντως, συνεχίζει να διχάζει τη Βρετανία: με φυστικέλαιο στο Νότο, με λίπος βοδινού στο Βορρά. Κόστος: περίπου €6.




Fleischkäse, Γερμανία
Πρόκειται για την βαυαρική παραλλαγή του Leberkäse και αποτελείται από παστό βοδινό, χοιρινό, μπέικον και κρεμμύδια που αλέθονται και ψήνονται. Ύστερα κόβεται σε χοντρές φέτες και σερβίρεται σε ψωμάκι μαζί με λίγη μουστάρδα. Κόστος: €2.




Oliebollen, Ολλανδία
Οι λαχταριστοί λουκουμάδες είναι διάσημοι και στο Βέλγιο (smoutenbollen) και μέσα στη ζύμη περιέχουν σταφίδες ή τριμμένο μήλο. Οι ντόπιοι τους τρώνε παραδοσιακά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ή σε φεστιβάλ και γιορτές ενώ το χειμώνα πωλούνται σε πάγκους στο δρόμο. Σερβίρονται ζεστοί και συνήθως πασπαλίζονται με ζάχαρη άχνη. Κόστος: €0,85.




Tunnbrodsrulle, Σουηδία
Λουκάνικο, πουρές πατάτας, κρεμμύδια και ντομάτα ή σος τυλίγονται σε αραβική πίτα και αποτελούν το καλύτερο αντίδοτο στην πείνα μετά από βραδινή έξοδο ή ακόμα και για πρωινό μετά από ξενύχτι. Το χειμώνα άλλωστε η θερμοκρασία πέφτει αρκετά κάτω από το μηδέν. Κόστος: €7.




Gofry, Πολωνία
Μπορεί οι βελγικές βάφλες με μπόλικη σοκολάτα να κλέβουν τη δόξα, όμως οι παραδοσιακές βάφλες της Πολωνίας είναι απίστευτα αφράτες και συνοδεύονται συνήθως από σαντιγί και φρέσκα φρούτα. Κόστος: €2,40




Pirozhki, Ρωσία
Τα διάσημα πιροσκί σημαίνουν “μικρές πίτες” έχουν σχήμα μισοφέγγαρου και γέμιση από μοσχαρίσιο κρέας, μανιτάρια και κρεμμύδι. Πωλούνται σε κιόσκια στο δρόμο ή σερβίρονται ως συνοδευτικό μαζί με σούπα. Κόστος: 




Varenyky, Ουκρανία
Είναι για τους Ουκρανούς ό,τι το dim sum για τους Κινέζους. Τα πιτάκια που βράζονται ή μαγειρεύονται στον ατμό είναι το εθνικό φαγητό της χώρας και έχουν πάνω από 50 διαφορετικές παραλλαγές για γέμιση. Κόστος: €2,5 (το πιάτο).




Κorvapuusti, Φινλανδία
Οι ντόπιοι λατρεύουν τα ρολά κανέλας, τα οποία εδώ περιέχουν κάρδαμο στη ζύμη τους και είναι πελώρια, αφού η διάμετρός τους μπορεί να φτάσει τα 20 εκατοστά. Αντί για άχνη, οι Φινλανδοί προτιμούν να τα πασπαλίζουν με μπόλικη κρυσταλλική ζάχαρη. Κόστος: €2,10.




Burek, Βοσνία & Ερζεγοβίνη
Η στριφτή πίτα είναι διάσημη στην Τουρκία, στη χώρα μας αλλά και σε όλες τις βαλκανικές χώρες. Πολύ διαδεδομένη είναι στη Βοσνία όπου η παραδοσιακή πίτα φτιάχνεται με μοσχαρίσιο κιμά ενώ υπάρχουν και παραλλαγές με γέμιση από τυρί, σπανάκι ή πατάτες. Τρώγεται όλες τις ώρες της ημέρας, για πρωινό μαζί με γιαούρτι ή μετά το ξενύχτι. Κόστος: €2,50. 




Churros, Ισπανία
Οι Ισπανοί λατρεύουν τα μακρόστενα ντόνατς που τα βουτούν σε ζεστή, πηχτή σοκολάτα ή συνοδεύουν τον καφέ τους. Είναι το αγαπημένο πρωινό και τρώγονται ακόμα και σκέτα. Κόστος: €1,50.




Crocchè, Ιταλία
Εκτός από την πίτσα, οι Ιταλοί – και ιδιαίτερα στη νότια Ιταλία και στη Σικελία – λατρεύουν και τις πατατοκροκέτες που πωλούνται σαν σνακ στο δρόμο. Συχνά, είναι γεμιστές και με τυρί όπως το πεκορίνο. Κόστος: €1.




Pastizzi, Μάλτα
Τα αλμυρά πιτάκια είναι διάσημο φαγητό στη χώρα και φτιάχνονται σε δύο παραλλαγές: είτε γεμιστά με τυρί ρικότα είτε με πουρέ από αρακά. Οι Μαλτέζοι τα τρώνε συνήθως για πρωινό ή σαν απογευματινό σνακ. Κόστος: €0,25.




Kürtoskalács, Ουγγαρία
Τα παραδοσιακά γλυκά τυλίγονται σε ρολό και ψήνονται στα κάρβουνα. Καθώς ψήνονται, αλείφονται με βούτυρο και ζάχαρη τα οποία τους χαρίζουν μια χρυσαφένια και τραγανή κρούστα. Στο τέλος, πασπαλίζονται με κανέλα ή τριμμένα καρύδια. Κόστος: €3.




Κουλούρι, Ελλάδα
Τραγανό ή λίγο πιο αφράτο με μπόλικο σουσάμι, το “κουλούρι Θεσσαλονίκης” όπως είναι γνωστό, αποτελεί το αγαπημένο σνακ για πρωινό ή για να συνοδεύσουμε τον καφέ μας. Κόστος: €0,50.




Pastel de Nata, Πορτογαλία
Τα πιτάκια με κρέμα είναι το αγαπημένο σνακ των Πορτογάλων αφού λέγεται ότι μόνο στην πρωτεύουσα Λισαβόνα καταναλώνονται κάθε μέρα 19.000 από αυτά. Τρώγονται ζεστά και πασπαλίζονται με κανέλα και ζάχαρη άχνη. Κόστος: €0,80.







Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;