Κατηγορίες

7+1 μέρη για να φάτε την καλύτερη πίτσα στη Ρώμη

7+1 μέρη για να φάτε την καλύτερη πίτσα στη Ρώμη
Σχεδόν σε κάθε γωνιά της Αιώνιας Πόλης υπάρχει τουλάχιστον ένα σημείο όπου μπορείτε να δοκιμάσετε πίτσα, είτε πρόκειται για πιτσαρία, είτε για εστιατόριο, είτε για φούρνο όπου η πίτσα θα σας σερβιριστεί al taglio, με το κομμάτι - ουσιαστικά, θα την πάρετε στο χέρι και θα συνεχίσετε τις περιπλανήσεις σας στα σοκάκια. Πώς θα ξεχωρίσετε όμως, ανάμεσα σε εκατοντάδες επιλογές, τα καλύτερα μέρη για να απολαύσετε την αυθεντική ιταλική πίτσα, αλλά και κάποιες επιτυχημένες «πειραγμένες» εκδοχές της; Αυτές είναι οι προτάσεις των ντόπιων και των φίλων της Ρώμης που την επισκέπτονται ξανά και ξανά.

Pizzarium
Αυτό το μέρος κοντά στα Μουσεία του Βατικανού παρόλο που σερβίρει πίτσα στην «ταπεινή» μορφή της, δηλαδή στο χέρι, με το κομμάτι, θεωρείται από πολλούς ότι προσφέρει την καλύτερη πίτσα της Ρώμης. Η λεπτή και ανάλαφρη ζύμη συνδυάζεται με απλά υλικά που αλλάζουν σχεδόν καθημερινά στο μενού, το οποίο περιλαμβάνει από απλές προτάσεις όπως η pizza alle patate (πατάτα και μοτσαρέλα) και η pizza rossa (με πλούσια σάλτσα ντομάτας) μέχρι πιο ασυνήθιστες επιλογές όπως πίτσα με κουνέλι, σταφίδες και μάραθο. Via della Meloria, 43.


Antico Forno Roscioli
Τρεις γενιές Ιταλών έχουν εργαστεί για να παρασκευάζεται σήμερα, σε αυτόν τον εμβληματικό πλέον φούρνο, η καλύτερη ίσως pizza bianca στην πόλη, μια ελεγεία στην απλότητα με λευκή ζύμη από βιολογικό αλεύρι, καρυκευμένη με αλάτι και ελαιόλαδο. Αν πάντως προτιμάτε τις πιο πλούσιες γεύσεις, μη διστάσετε να δοκιμάσετε την pizza rossa, με πλούσια σάλτσα ντομάτας: είναι επίσης εξαιρετική. Αν και σερβίρεται al taglio, με το κομμάτι, είναι πολύ περισσότερα από μια γρήγορη και οικονομική λύση για να χορτάσετε στη διάρκεια των περιπλανήσεών σας. Via dei Chiavari 34, www.anticofornoroscioli.it
 
Forno Campo de' Fiori
Στην Piazza Campo de' Fiori, μια από τις πιο κεντρικές και πολύβουες πλατείες της Ρώμης, σας περιμένει μια μικρή έκπληξη: Εδώ θα γευτείτε, ίσως αναπάντεχα, μια από τις καλύτερες πίτσες al taglio. Οι επιλογές είναι πάρα πολλές, από pizza bianca μέχρι τη fior di zucca, με κολοκυθολούλουδα, αντζούγιες και μοτσαρέλα, και αν δεν ξέρετε ποια να πρωτοδιαλέξετε, το προσωπικό μπορεί να σας δώσει να δοκιμάσετε δείγματα από διαφορετικές γεύσεις ώστε να σας βοηθήσει να αποφασίσετε. Τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε και πρωτότυπες πίτσες με εποχιακά υλικά, όπως με προσούτο και γλυκά, υπερώριμα σύκα. Piazza Campo de' Fiori, fornocampodefiori.com


Sforno
Αυτή η πιτσαρία, κοντά στα ιστορικά στούντιο της Cinecittà στη νοτιοανατολική Ρώμη, είναι μια ακόμη ικανή υποψήφια για τον τίτλο της καλύτερης στην πόλη. Στη Sforno, η ελαστική, μεγάλου πάχους ζύμη, σε ναπολιτάνικο στυλ, στηρίζει ικανοποιητικά την πλούσια επικάλυψη. Από το μενού, ωστόσο, δεν λείπουν ούτε οι επιλογές με την τυπική ρωμαϊκή, λεπτή και τραγανή ζύμη. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα signature πιάτα της, όπως την πίτσα cacio e pepe, εμπνευσμένη από το ομώνυμο πιάτο ζυμαρικών με τυρί και πιπέρι, αλλά και την Greenwich, με μοτσαρέλα και το βρετανικό «μπλε» τυρί στίλτον. Via Statilio Ottato 110-116; sforno.it


La Gatta Mangiona
Σε αυτή την πιτσαρία που λειτουργεί εδώ και δεκαετίες, η γαστρονομική παράδοση, την οποία τονίζει ο παραδοσιακός ξυλόφουρνος του χώρου, συναντά την καινοτομία. Το μενού προτείνει από παραδοσιακές πίτσες (π.χ. μαργαρίτα) μέχρι πιο ασυνήθιστες προτάσεις όπως τη fior di zucca. Καθώς ανοίγει μόνο βραδινές ώρες, είναι ιδανική επιλογή για δείπνο. Στα ατού και ο μακροσκελής κατάλογος κρασιών. Φροντίστε προηγουμένως να έχετε κάνει κράτηση. Via F. Ozanam, 30-32, lagattamangiona.com


Dar Poeta
Χωμένη σε ένα σοκάκι του Τραστέβερε της Ρώμης, αυτή η πιτσαρία είναι ένα μυστικό που γνωρίζουν κυρίως οι ντόπιοι και όσοι επισκέπτες βρουν κάποιον να τους τη συστήσει. Όσοι έχουν δοκιμάσει την πίτσα της, ωστόσο, λένε ότι αξίζει τον κόπο τόσο της αναζήτησης όσο και της αναμονής, στη συνέχεια, μέχρι το σερβίρισμα του φαγητού. Η ζύμη της, αφού σιγοψηθεί στον ξυλόφουρνο και γίνει ελαφριά, τραγανή και νόστιμη, παντρεύεται με τα καλύτερα υλικά σε προσεκτικά μετρημένες αναλογίες: όπως μοτσαρέλα, μανιτάρια και λουκάνικο στην περίπτωση της boscaiolo, ντομάτα, μοτσαρέλα, πικάντικο σαλάμι και τσίλι στη Lingua de Foco, ή μοτσαρέλα, σάλτσα ντομάτας και βασιλικό στην bufala, που είναι τρεις από τις καλύτερες επιλογές του μενού. Vicolo del Bologna 45, www.darpoeta.com


Alle Carrette
Με τραπεζάκια πάνω σε ένα δρομάκι κοντά στη Ρωμαϊκή Αγορά (με εξωτερική θέρμανση τους χειμερινούς μήνες), αυτή η πιτσαρία προτιμάται τόσο από τουρίστες όσο και από ντόπιους, καθώς συνδυάζει βολικό location και καλή πίτσα. Οι προτάσεις του μενού της είναι ως επί το πλείστον παραδοσιακές: Η κλασική λεπτή, τραγανή ζύμη της Ρώμης συναντά το προσούτο, τα μανιτάρια, τις καρδιές της αγγινάρας, τις ελιές και το σφιχτοβρασμένο αυγό στην capriciosa ή, στη μαργαρίτα, τις σισιλιάνικες ντομάτες και τη μοτσαρέλα. Via Madonna dei Monti, 95.


Trapizzino
Το 2009 ο Ιταλός σεφ Stefano Callegari, ενώ πειραματιζόταν στην κουζίνα του, επινόησε ένα από τα πιο δημοφιλή σήμερα street foods στη Ρώμη, το trapizzino, που είναι ό,τι υποδηλώνει το όνομά του: ένα «υβρίδιο» tramezzino (σάντουιτς) και πίτσας. Στο trapizzino, η ζύμη της πίτσας γίνεται αφράτη και στη συνέχεια ανοίγει στη μέση και γεμίζει με παραδοσιακές ρωμαϊκές γεύσεις όπως κοτόπουλο κατσιατόρε. Στην εμφάνιση θυμίζει κάπως το σουβλάκι με πίτα. Το αποτέλεσμα είναι σήμερα μια αλυσίδα καταστημάτων που σερβίρουν trapizzini, όχι μόνο στην Ιταλία αλλά και στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία! Περισσότερες πληροφορίες για τα σημεία πώλησης στη Ρώμη θα βρείτε στο www.trapizzino.it




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;