Κατηγορίες

Παρίσι: Τα 8 καλύτερα bistrot

Παρίσι: Τα 8 καλύτερα bistrot
Στα μπιστρό του Quartier Latin, της Μονμάρτρης και του Saint Germain, τα καθημερινά γεύματα των Παριζιάνων καλοφαγάδων μετατρέπονται σε γιορτή. Αυτές είναι οι καλύτερες διευθύνσεις για να εντρυφήσετε στην κλασική κουζίνα των Γάλλων.

Josephine Chez Dumonet

Με ατμόσφαιρα που σε μεταφέρει στο προπολεμικό Παρίσι και τα καλύτερα της κλασικής γαλλικής κουζίνας να φιγουράρουν στο μενού, το γεύμα σ’ αυτό το art nouveau, παλαιού τύπου μπιστρό, που βρίσκεται σ’ έναν από τους πιο κομψούς δρόμους του Saint Germain, αξίζει κάθε ευρώ που θα ξοδέψετε. Στην αίθουσα του 1880 θα γευτείτε μανιτάρια μορχέλες γεμιστά με φουά γκρα, μαριναρισμένες ρέγκες με ζεστή πατατοσαλάτα, τραγανό κονφί πάπιας και εξαιρετικά- σε γεύση και εμφάνιση- γλυκά όπως grand marnier soufflé. Το bœuf bourguignon είναι ιδανικό πιάτο για να μοιραστούν δύο άτομα και το Bordeaux του 2004 είναι το κρασί που προτιμούν όσοι έρχονται συχνά εδώ (117 rue du Cherche Midi,  0033 1 4548 5240, από €50 το άτομο).



Chez Georges
Η πρόσφατη αλλαγή ιδιοκτησίας δεν επηρέασε καθόλου αυτό το κλασικό μπιστρό- ένα από τα καλύτερα και πιο ακριβά της πόλης-, που πολλοί κριτικοί γεύσης αποκαλούν το «γαστρονομικό αντίστοιχο του little black dress». Το Chez Georges βρίσκεται από το 1964 στην ατζέντα κάθε globetrotter που θέλει να ζήσει την εμπειρία ενός bourgeois παριζιάνικου τραπεζιού με τον τρόπο που περιγράφουν στα βιβλία τους συγγραφείς όπως η Elizabeth David και η Julia Child. Τις παλιές συνταγές που κυριαρχούν στο μενού του, δύσκολα τις βρίσκει κανείς αλλού: στήθος πάπιας με βασιλομανίταρα, ψητό καλκάνι με σάλτσα béarnaise, cassoulet (πιάτο με φασόλια, λουκάνικο και πάπια) και pot-au-feu (μοσχάρι βρασμένο με λαχανικά), μεταξύ άλλων. Η tarte tatin, καραμελώμενη τάρτα μήλου με crème fraîche, αποτελεί σταθερή αξία στο φινάλε κάθε γεύματος (1 rue du Mail, 0033 1 4260 0711, από €60 το άτομο).





Frenchie
Μικρό, νέο και εξαιρετικά επιτυχημένο, το εστιατόριο του σεφ Gregory Marchand- ο οποίος πήρε το παρατσούκλι «Frenchie» όταν εργαζόταν στο Λονδίνο πλάι στον Jamie Oliver- δανείζεται στοιχεία από την αγγλο-αμερικάνικη παράδοση και βασίζεται σ’ έναν αυτοσχεδιασμό που προκύπτει από τα καθημερινά, φρέσκα προϊόντα της αγοράς. Ο χώρος ζεστός και ανεπιτήδευτος, με τούβλινους τοίχους, λάμπες εργοστασίου και μια μικροσκοπική κουζίνα όπου επικρατεί δημιουργικός αναβρασμός. Η σούπα μανιταριών με αυγό ποσέ και ψητό μπέικον, τα βοδινά μάγουλα με λαχανικά και η πανακότα με άσπρη σοκολάτα και βατόμουρα είναι μερικά τα από τα καλύτερα πιάτα του (5 rue du Nil, 0033 1 4039 9619, www.frenchie-restaurant.com, από €40 το άτομο).



A la Biche au Bois
Έχει καταφέρει να διατηρήσει τον παραδοσιακό χαρακτήρα του χάρη στην τοποθεσία του σε μια απλή περιοχή κοντά στο Gare de Lyon αλλά και εξαιτίας των απαιτητικών θαμώνων του, που έρχονται καθημερινά νωρίς το μεσημέρι για να τσεκάρουν τα τυριά της ημέρας και να προλάβουν τη νέα τηγανιά από τις πεντανόστιμες φρεσκοκομμένες πατάτες. Το A la Biche au Bois έχει χτίσει τη φήμη του με καλό φαγητό και λογικές τιμές. Στα πιάτα του μενού θα βρείτε βραστά αυγά με μαγιονέζα, coq au vin (κόκορα κρασάτο), μοσχάρι bourguignon και όλα τα κλασικά της bourgeois κουζίνας των Γάλλων. Ολοκληρώστε με Poires Belle Helene, αχλάδια ποσέ με παγωτό βανίλια που περιχύνονται με ζεστή σοκολάτα (45 avenue Ledru-Rollin, 0033 1 4343 3438, από €35 το άτομο).



Le Bistrot Paul Bert
Ο διάσημος restaurateur Bertrand Aboyneau άνοιξε αυτό το παλιομοδίτικο μπιστρό, με άρωμα φιλμ νουάρ του ’30, το 1997, όταν η γαστρονομική σκηνή της Βαστίλης άρχισε να παίρνει τα πάνω της. Με πιάτα που βασίζονται αποκλειστικά στα προϊόντα που θα βρει ο σεφ στην πρωινή αγορά, ρετρό ατμόσφαιρα (πόστερ από παλιές διαφημίσεις, ραγισμένα πλακάκια στο πάτωμα και έπιπλα αντίκες) και εξαιρετική λίστα κρασιών, κατάφερε να διατηρήσει το μαγαζί στην κορυφή των προτιμήσεων ενός καλλιτεχνικού κοινού. Το μενού αλλάζει συχνά, με σταθερές αξίες την terrine de campagne και το pot au feu (γαλλική εκδοχή του μοσχαρίσιου στιφάδου), και ορισμένα χαρακτηριστικά πιάτα να κάνουν συχνά την εμφάνισή τους, όπως το ψητό καλαμάρι με κόκκινες πιπεριές. Για επιδόρπιο προτιμήστε ένα κομμάτι κέικ σοκολάτας γαρνιρισμένο με κρέμα από φιστίκια (18 Rue Paul Bert, 0033 1 4372 2401, από €40 το άτομο).



Le Baratin
Για όσους θέλουν να πάρουν μια γεύση από παριζιάνικη la vie bohème, μαζί μ’ ένα πραγματικά καλό γεύμα, το μπιστρό της Αργεντίνας Raquel Carena, στην Belleville, είναι η τέλεια επιλογή. Η αυτοδίδακτη Carena συνδυάζει στη μαγειρική της τις κουζίνες της Γαλλίας, της Νοτίου Αμερικής, της Ισπανίας κι άλλων χωρών, πράγμα που φαίνεται σε πιάτα όπως το ταρτάρ τόνου με μαύρα κεράσια και τα βοδινά μάγουλα με σάλτσα από εσπεριδοειδή, καρότα, κρεμμύδια και κόκκινο κρασί. Ο σύζυγός της έχει αναλάβει τη φημισμένη κάβα του εστιατορίου, η οποία περιλαμβάνει κυρίως οργανικά κρασιά. Εδώ δειπνούν συχνά ορισμένοι από τους διασημότερους σεφ του Παρισιού- ανάμεσά τους, οι Joel Robuchon, Jean-François Piège και Alain Ducasse (3 rue Jouye-Rouve, 0033 1 4349 3970, από €40 το άτομο).



Le Pantruche
Χαρακτηριστικό παράδειγμα μικρού μπιστρό της γειτονιάς, που προσθέτει πόντους στη γαστρονομική παράδοση της πόλης, το Le Pantruche έκανε πρόσφατα την εμφάνισή του στο μοδάτο 9ο διαμέρισμα και ξεχώρισε χάρη στο πολύ καλό value for money που προσφέρει. Η διακοσμητική άποψη εξαντλείται σε μερικά φωτιστικά αλουμινίου που κρέμονται πάνω απ’ το μπαρ, αλλά το ντεκόρ δεν είναι ο λόγος που θα έρθει κάποιος εδώ. Εκείνο που σε κερδίζει είναι το άψογο σέρβις και η μαγειρική του ταλαντούχου σεφ Franck Baranger. Η τερίνα φουά γκρα είναι το σουξέ του μαγαζιού, ενώ από τα κυρίως ωραίος είναι ο μπακαλιάρος με μπαχαρικά Tandoori (3 rue Victor Massé, 00 33 1 4878 5560, από €35 το άτομο).



La Régalade Saint-Honoré
Όταν ο νεαρός σεφ Yves Camdeborde άνοιγε το πρώτο La Regalade σε μια απομακρυσμένη τοποθεσία του 14ου διαμερίσματος, το 1992, κανείς δεν περίμενε ότι δύο δεκαετίες αργότερα το «αδερφάκι» του στην Saint-Honoré θα είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα εστιατόρια της πόλης. Ο τωρινός ιδιοκτήτης και σεφ Bruno Doucet φροντίζει να αλλάζει καθημερινά το μενού, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει πιάτα όπως σούπα από ζωμό κοτόπουλου και γάλα καρύδας με ψητές γαρίδες και σπαγγετίνι, και φιλέτο μπακαλιάρου με σπανάκι, ψιλοκομμένο αυγό, ντομάτα, κρουτόν και ελαφριά βινεγκρέτ (123 rue Saint-Honoré, 0033 1 4221 9240, από €30 το άτομο).


 









 




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;