Κατηγορίες

Κοπεγχάγη: 10 εστιατόρια που αξίζει να δοκιμάσετε

Κοπεγχάγη: 10 εστιατόρια που αξίζει να δοκιμάσετε
Τα τελευταία χρόνια η πρωτεύουσα της Δανίας έχει εξελιχθεί σε έναν καυτό γαστρονομικό προορισμό, με πολλούς ταλαντούχους σεφ να ξανα-ανακαλύπτουν την σκανδιναβική κουζίνα και τα απλά τοπικά προϊόντα από μικρούς παραγωγούς να μετατρέπονται σε δημιουργικά πιάτα. Ακολουθεί ένας mini οδηγός με τα εστιατόρια που αξίζει να επισκεφθείς- τα γκουρμέ, τα casual αλλά και τα παραδοσιακά.


Noma

Τέσσερις φορές στην κορυφή της λίστας με τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, το Noma είναι αναμφίβολα το διασημότερο εστιατόριο της Κοπεγχάγης κι ολόκληρης της χώρας. Δημιούργημα του ταλαντούχου σεφ René Redzepi, ο οποίος οραματίστηκε έναν χώρο πειραματικής γαστρονομίας και τον έκανε πράξη σε μια πρώην εγκαταλειμμένη αποθήκη, το Noma ξύπνησε όλη τη gourmet σκηνή της πόλης, δημιουργώντας μια νέα τάση στην σκανδιναβική κουζίνα. Τα πιάτα του ταξιδεύουν τους τυχερούς που μπορούν να βρουν τραπέζι σε όλη τη Βόρεια Ευρώπη: καραβίδες από τη Νησιά Φαρόε, άγριος σολομός από την Ισλανδία, βοδινό και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά νερό από την Αρκτική. Strandgade 93, +45 3296 3297, www.noma.dk



Amass

Ο Καλιφορνέζος Matt Orlando- πρώην δεξί χέρι του René Redzepi ως επικεφαλής σεφ στο Noma- άνοιξε τα φτερά του για να δημιουργήσει το δικό του εστιατόριο στην Κοπεγχάγη. Όλοι μιλούν για το νέο γαστρονομικό παράδεισο της πόλης, ενώ πολλοί πιστεύουν ότι θα ξεπεράσει τον διάσημο δάσκαλό του. Στεγασμένο στο τεράστιο κτίριο ενός πρώην ναυπηγείου, σε ένα σχεδόν ερημικό σημείο της πόλης, το Amass εντυπωσιάζει με το βιομηχανικό ύφος του, ενώ οι open-plan χώροι επιτρέπουν στους επισκέπτες να παρακολουθούν τη διαδικασία προετοιμασίας των πιάτων. Μπετόν, εντυπωσιακά γκράφιτι και μια τεράστια τζαμαρία που βλέπει στον κήπο του εστιατορίου συνθέτουν το σκηνικό. Η κουζίνα είναι μοντέρνα, βασισμένη σε εποχιακά και ντόπια προϊόντα, αλλά και βότανα και μυρωδικά που καλλιεργούνται στον κήπο. Μπακαλιάρος με ραπανάκια και λάιμ και αρνί με λάχανο Σαβοΐας είναι μερικά από τα πιάτα που συναντάς στο τωρινό μενού. Refshalevej 153, 1432, +45 2696 3963, www.amassrestaurant.com



Relae
Ο Ιταλός σεφ Christian Puglisi, που δούλευε επίσης στο Noma, αποφάσισε το 2010 να εξερευνήσει τις δικές του επιχειρηματικές και γαστρονομικές ικανότητες. Η προσπάθειά του υλοποιήθηκε γύρω από τη φιλοσοφία του να σερβίρει πιάτα χωρίς να κοστίζουν μια περιουσία, αλλά να παραμένουν ποιοτικά, με προσωπικότητα και ταυτόχρονα μοναδικά. Και επιβραβεύτηκε δύο χρόνια αργότερα, κερδίζοντας αστέρι Michelin και τη φήμη ως ένα από τα πιο προσιτά gourmet εστιατόρια της Κοπεγχάγης. Το στυλ και η ζεστή ατμόσφαιρα του Relae θυμίζει περισσότερο μπιστρό, ενώ το μενού εστιάζει στα λαχανικά και είναι εμπλουτισμένο με μερικές σιτσιλιάνικες πινελιές λόγω της καταγωγής του ιδιοκτήτη. Jægersborggade 41, +45 36 96 66 09 www.restaurant-relae.dk



Aamanns Etablissement
Αν η gourmet σκηνή της Κοπεγχάγης δεν είναι του στυλ σας και θέλετε κάτι πιο παραδοσιακό, αλλά σε μοντέρνο περιτύλιγμα, τότε κάντε μια στάση στο χαρούμενο Aamanns Etablissement, που είναι κρυμμένο ανάμεσα στο Εθνικό Μουσείο Τέχνης (Statens Museum for Kunst) και στην περιοχή Osterbro. Σκεφτείτε κάτι σαν μοντέρνο μαγειρείο που σερβίρει παραδοσιακή ντόπια κουζίνα με μια φρέσκια, δημιουργική ματιά. Εδώ το μεσημέρι θα δοκιμάσετε εξαιρετικά smorrebrod (ανοιχτά σάντουιτς με ό,τι μπορείτε να φανταστείτε), ενώ αργότερα μέσα στη μέρα θα βρείτε πιάτα όπως μαριναρισμένο μπακαλιάρο με λεμόνι, σχοινόπρασο και creme fraiche και ταρτάρ βοδινού με κρεμμυδάκια τουρσί και τηγανητές πατάτες. Øster Farimagsgade 10, +45 35 55 33 44, www.aamanns.dk (κεντρική φωτό)



Fiskebar
Χαλαρό μπιστρό με νεανική ατμόσφαιρα, στον χώρο ενός παλιού χασάπικου στην Κρεαταγορά, που φημίζεται για τα φρέσκα ψάρια και όστρακά του, καθώς και για το καλό κρασί του. Δοκιμάστε χτένια από τη Νορβηγία, σκουμπρί με μάραθο και ντομάτα, fish and chips, μύδια στον ατμό με μηλόξυδο και βότανα και ψάρι με αγκινάρα Ιερουσαλήμ, μήλο, kale και εστραγκόν. Flæsketorvet 100, +45 32 15 56 56, fiskebaren.dk



Kanalen
Ατμοσφαιρικό, ειδυλλιακό και με την ηρεμία της παλιάς Κοπεγχάγης, το εστιατόριο Kanalen στεγάζεται σε κτίριο που λειτουργούσε παλιά ως τελωνείο στην περιοχή Christianshavn, σε απόσταση δέκα λεπτών από το κέντρο της πόλης. Στο εσωτερικό, απλό και κομψό σκανδιναβικό ντεκόρ ενώ από τα παράθυρα έχεις θέα το κανάλι της περιοχής, με τα διάφορα πλεούμενα και τις καλαίσθητα ανακαινισμένες παλιές αποθήκες. Το μεσημεριανό μενού περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία από πιάτα με ρέγγα, η οποία μαρινάρεται με διάφορες παλιές συνταγές που περνάνε από γενιά σε γενιά, ενώ αυτό του δείπνου ανακατεύει επιρροές από τη γαλλική και την ιταλική κουζίνα με φρέσκα τοπικά προϊόντα σε πιάτα όπως τραγανή χοιρινή κοιλιά με πουρέ πατάτας, καραμελωμένα κρεμμύδια και τρούφα. Wilders Plads 2, +45 3295 1330, restaurant-kanalen.dk



Schønnemann

Από τα παλαιότερα εστιατόρια της Κοπεγχάγης, το Schønnemann σερβίρει στους ντόπιους από το 1877 νόστιμα σάντουιτς smørrebrød, πιάτα με ρέγγα, μπύρα και δυνατά σναπς. Σκούρα ξύλινη επένδυση, πράσινοι τοίχοι και λευκά τραπεζομάντηλα δημιουργούν ένα ατμοσφαιρικό σκηνικό σε αυτό το γοητευτικό παλιό εστιατόριο που ελάχιστα έχει αλλάξει από τότε που άνοιξε. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το καπνιστό χέλι με αυγά σκραμπλ και τα ταρτάρ. Έχετε υπόψη ότι λειτουργεί έως τις 5 το απόγευμα. Hauser Pl. 16, +45 33 12 07 85, www.restaurantschonnemann.dk



Eldorado

Νέα άφιξη στη γαστρονομική σκηνή της πόλης, από τους ιδιοκτήτες του φημισμένου εστιατορίου Kadeau. Ο σεφ Theis Brydegaard δημιουργεί πιάτα απ' όλο τον κόσμο- στο μενού συνυπάρχουν τα fish & chips, η ρέγγα τουρσί, τα ζυμαρικά vongole, το αμερικάνικο mac and cheese και το ταϊλανδέζικο χοιρινό. Wildersgade 10A, +45 33 22 10 02



The Union Kitchen

Στην οδό Store Strandstræde, κοντά στην περιοχή Nyhavn, αποτελεί ιδανική επιλογή για πρωινό, γεύμα αλλά και καλοφτιαγμένα κοκτέιλ. Στο ντεκόρ, αποκόμματα παλιών εφημερίδων, βαριές σιδερένιες καρέκλες, ξύλινα τραπέζια και ρετρό λάμπες. Σπεσιαλιτέ του είναι τα νόστιμα κεφτεδάκια, που σερβίρονται σε κάθε μέγεθος, με κάθε είδους γέμιση σε συνδυασμό με μια μεγάλη ποικιλία από σάλτσες και συνοδευτικά. Δυνατό πιάτο για πρωινό, το μπέργκερ Bartender’s Hangover με τηγανητό αυγό. Store Strandstrade 21, +45 33 14 54 88, www.theunionkitchen.dk



Café Norden
Δίπλα στον κεντρικότερο πεζόδρομο της Κοπεγχάγης, την οδό Stroget, είναι το ιδανικό μέρος για να απολαύσετε ένα νόστιμο γεύμα ή ένα φλιτζάνι καφέ μετά από μια βόλτα για ψώνια. Εδώ μπορείτε να ικανοποιήσετε την πείνα σας με ένα πιάτο brunch που αποτελείται από ψωμί, τυρί, σολομό και φρούτα, μεταξύ άλλων, αλλά και με τηγανίτες και αυγά με μπέικον. Στο μενού θα βρείτε επίσης σαλάτες, μπέργκερ και σούπες. Østergade 61, + 45 3311 7791, www.cafenorden.dk




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;