Κατηγορίες

Φλωρεντία: 8 γευστικές εμπειρίες που δεν πρέπει να χάσετε

13/06/2017 08:00, 0 σχόλια

Φλωρεντία: 8 γευστικές εμπειρίες που δεν πρέπει να χάσετε
Οι φανατικοί gourmet travellers το ξέρουν καλά: το φαγητό στην Φλωρεντία είναι εξαιρετικό. Σεβασμός στην παράδοση και ταπεινά υλικά που μετουσιώνονται σε εξαίσιες γεύσεις, χαρακτηρίζουν την κουζίνα της Τοσκάνης. Από το «φαγητό του δρόμου» και τους γαστρονομικούς θησαυρούς που ανακαλύπτεις σε αγορές μέχρι τα βραβευμένα με αστέρι Michelin εστιατόρια, συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε τα best of της γκουρμέ Φλωρεντίας.


Food shopping με τους ντόπιους

Η κεντρική αγορά (Mercato Centrale), το «στομάχι» της Φλωρεντίας, αποτελεί ιδανική αφετηρία για γαστρονομικές εξερευνήσεις. Περιπλανηθείτε ανάμεσα στους πάγκους που είναι φορτωμένοι με κάθε λογής φρέσκα καλούδια και κάντε μια στάση στη μικρή καντίνα Nerbone, όπου οι ντόπιοι σχηματίζουν ουρές κάθε μεσημέρι για αυθεντική φλωρεντινή κουζίνα: πατσάς με ντομάτα και σέλινο, βραστές πατάτες και η σπεσιαλιτέ, panino con bollito, βραστό μοσχάρι σε σάντουιτς βουτηγμένο στο ζωμό του κρέατος. Στον προσφάτως ανακαινισμένο πρώτο όροφο της αγοράς θα βρείτε 12 διαφορετικά food stands που προσφέρουν τις καλύτερες τοπικές γεύσεις (από mozzarella di bufala μέχρι παγωτό και γωνιά για γευσιγνωσία Chianti), αλλά και σχολή μαγειρικής (Via dell’Ariento, www.mercatocentrale.it). Συνεχίστε με επίσκεψη στο μικροσκοπικό- και αγαπημένο των ντόπιων- La Bottega della Frutta, τα ράφια του οποίου ξεχειλίζουν με ενδιαφέροντα τοπικά προϊόντα (Via dei Federighi, 31) και ολοκληρώστε τη γευστική βόλτα σας στο Eataly, τον παράδεισο των foodies με εστιατόρια και καταστήματα ιταλικών προϊόντων, πίσω απ' το οποίο βρίσκονται μεγάλα ονόματα της γαστρονομίας, όπως ο εκκεντρικός σεφ Mario Batali (Via de' Martelli 22r, www.eataly.net).








Bistecca alla fiorentina: Το must πιάτο

Δεν γίνεται να φύγετε από τη Φλωρεντία χωρίς να δοκιμάσετε τη διάσημη bistecca alla Fiorentina, μια πραγματικά τεράστια μοσχαρίσια μπριζόλα που είναι απόλαυση για τον ουρανίσκο. Αν πρέπει να διαλέξεις ένα εστιατόριο για αυτή τη σπεσιαλιτέ, αυτό είναι σίγουρα η Trattoria Mario, όπου ο κόσμος κάνει ουρές για να τη δοκιμάσει - δεν δέχεται κρατήσεις, γι' αυτό φροντίστε να πάτε από νωρίς (Via Rosina 2r, www.trattoria-mario.com). Αν δεν αντέχετε να περιμένετε στην ουρά, επιλέξτε την Trattoria 4 Leonie (Via de' Vellutini, 1r, www.4leoni.it) ή το All’Antico Ristoro di’ Cambi (Via S.Onofrio, 1r,  www.anticoristorodicambi.it). Και τα δύο φημίζονται για τη χορταστική και ζουμερή μπριζόλα τους και δέχονται κρατήσεις.




Πείτε «ναι» στον πατσά

Ακόμα κι αν δεν είστε λάτρεις του πάτσα, όταν βρεθείτε στη Φλωρεντία και σας δοθεί η ευκαιρία, σας συμβουλεύουμε να ενδώσετε και ίσως να αλλάξετε γνώμη. Οι ντόπιοι τον μαγειρεύουν με μπόλικο σκόρδο και αρωματικά και τον βάζουν μέσα σε τραγανά ψωμάκια, προσθέτοντας διάφορες σάλτσες όπως salsa verde με κάππαρη, μαϊντανό και αντσούγιες. Κάντε μια στάση στo Pollini για απολαύσετε trippa alla fiorentina, δηλαδή πατσά κοκκινιστό (Piazza Sant' Ambrogio). Στο καροτσάκι της Piazzale di Porta Romana, στα πανίνι με τον πατσά προσθέτουν και αγκινάρα την άνοιξη. Για ένα ολοκληρωμένο γεύμα, επιλέξτε την Osteria del Cocotrippone στην περιοχή Beccaria, και ζητήστε lampredotto (το πιο σκούρο κομμάτι του πατσά) ή την σπεσιαλιτέ τους L'Intelligente, δηλαδή τηγανητά μυαλά με κολοκυθάκια (Via Vincenzo Gioberti, 140).






Βγείτε στα wine bars
H Φλωρεντία είναι περικυκλωμένη από λόφους γεμάτους αμπέλια. Γευτείτε τους καρπούς της γης της στο Le Volpi e l'Uva, ένα wine bar γνωστό για τον καλό συνδυασμό κρασιού και φαγητού που προσφέρει. Κρασιά από 150 μικρούς παραγωγούς, άφθονο Brunello di Montepulciano και Vino Nobile di Montepulciano, παντρεύονται υπέροχα με εξαιρετικής ποιότητας τυριά, σαλάμια και πικάντικες πιπεριές γεμιστές με αντσούγιες και κάπαρη (Piazza dei Rossi, 1R, www.levolpieluva.com). Άλλες εξαιρετικές enotecas που αξίζει να σημειώσετε στην ατζέντα σας είναι οι Il Santino (Via di Santo Spirito, 60/R) και Coquinarius (Via delle Oche, 11R, www.coquinarius.com).






Το παγωτό στα καλύτερά του

Οι Φλωρεντίνοι παίρνουν στα σοβαρά την υπόθεση «παγωτό». Η πόλη είναι γεμάτη από gelaterias, αλλά πολλοί ντόπιοι ορκίζονται ότι το La Carraia, δίπλα στην Ponte alla Carraia, φτιάχνει το καλύτερο παγωτό που έχουν δοκιμάσει ποτέ. Σπιτικό, με υπέροχη υφή και έντονες γεύσεις (Piazza Nazario Sauro, www.lacarraiagroup.eu). Το φιστίκι, το αχλάδι και καραμέλα και η σοκολάτα με πορτοκάλι είναι οι πιο δημοφιλείς γεύσεις στο Vivoli (Via dell’Isola delle Stinche, 7/r, vivoli.it). Στο Perché no!, μία από τις πιο ιστορικές gelaterias της Φλωρεντίας, κοντά στο Duomo πρέπει να δοκιμάσετε την old fashion Crema που φτιάχνεται με φρέσκο γάλα, αρωματίζεται με φλούδες λεμονιού και βανίλια, αλλά και το Cassata Siciliana με τυρί ρικότα και φρούτα (Via dei Tavolini 19, www.percheno.firenze.it).






Ώρα για aperitivo!

Μια αγαπημένη συνήθεια των Ιταλών είναι το aperitivo, ένα ιδιαίτερο happy hour, που κυμαίνεται από τις 6.30 έως τις 10 το βράδυ, στο οποίο συνδυάζουν ποτό με τσιμπολόγημα πριν το δείπνο. Το Open Bar (Via de' Bardi 58), το La Terrazza (Vicolo dell' Oro 6r,  www.lungarnocollection.com) και το Zeb (Via S. Miniato, 2/r) είναι οι κορυφαίες διευθύνσεις της πόλης για να πάρετε μέρος στην ιεροτελεστία. Ζητήστε από τον παθιασμένο mixologist Marco να σας φτιάξει ένα κοκτέιλ κομμένο και ραμμένο στα γούστα σας στο Mayday (Via Dante Alighieri, 16r www.maydayclub.it). Αν έχετε αδυναμία στο gin, δοκιμάστε τα εξαιρετικά κοκτέιλ και τα συνοδευτικά γκουρμέ σνακ στο μοδάτο Ditta Artiginiale (Via dei Neri, 32/R, www.dittaartigianale.it).






Γευματίστε στα «αστεράτα» εστιατόρια της πόλης

Θα χρειαστεί να κλείσετε τραπέζι μήνες πριν για να δειπνήσετε στο Renaissance Palazzo Enoteca Pinchiori, το μοναδικό εστιατόριο στην Τοσκάνη με τρία αστέρια Michelin, όπου η εκλεπτυσμένη και ευρηματική κουζίνα της σεφ Annie Féolde συνδυάζεται με την εντυπωσιακή κάβα του συζύγου της (Via Ghibellina, 87, www.relaischateaux.com). Ο ανερχόμενος σεφ Antonello Sardi μαγέυει τους πελάτες του La Bottega del Buon Caffè με τη μοντέρνα τοσκανέζικη κουζίνα του. Τα προϊόντα έρχονται από το αγρόκτημά τους στο Borgo Santo Pietro, στους λόφους της Σιένα (Lungarno Benvenuto Cellini, 69r, www.labottegadelbuoncaffe.com).








Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;