Κατηγορίες

Βαρκελώνη: Τα πιο αυθεντικά πιάτα της

Βαρκελώνη: Τα πιο αυθεντικά πιάτα της
Κορυφαία κουζίνα, σεφ με αστέρια Michelin και μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια στον κόσμο: η Καταλονία είναι η πρωτεύουσα της ισπανικής γαστρονομίας. Οι ντόπιοι όμως γνωρίζουν πως το μυστικό κρύβεται στα αυθεντικά πιάτα της. Τα δοκιμάσαμε και σας τα παρουσιάζουμε.

Pa amb tomàquet
Φανταστείτε κάτι σαν το δικό μας ντάκο, χωρίς όμως το τυρί. Οι Ισπανοί λατρεύουν αυτό το φαγητό που συχνά αποτελεί μέρος του πρωινού τους γεύματος: τραγανή μπαγκέτα με φρέσκια, τριμμένη ντομάτα, ελαιόλαδο και αλάτι. Τόσο απλό αλλά απίστευτα γευστικό. Είναι διάσημο κυρίως στην περιοχή της Καταλονίας αλλά θα το συναντήσετε και στην υπόλοιπη χώρα. Το καλύτερο μέρος για να το δοκιμάσετε στην πόλη είναι το Paco Meralgo, στη γειτονιά Eixample. Φημίζεται για τα tapas του ενώ τα καλά νέα είναι πως δεν κλείνει ποτέ (171 Muntaner, τηλ.: 0034 93 430 9027, www.restaurantpacomeralgo.com).



 
Tortilla de Patatas
Ντόπιοι και ξένοι λατρεύουν την αφράτη ομελέτα γεμιστή με μπόλικες πατάτες που τηγανίζεται σε ελαιόλαδο. Θα σας την συστήσουν και ως tortilla española σε αντίθεση με την tortilla francesa, την κλασική γαλλική ομελέτα που δεν έχει καμία γέμιση. Οι μυημένοι γνωρίζουν πως μια πετυχημένη tortilla de patatas πρέπει να είναι τραγανή εξωτερικά και μαλακή και ζουμερή στο εσωτερικό της. Οι ντόπιοι τιμούν δεόντως την tortilla de patatas και τα υπόλοιπα 70 είδη tortilla που ετοιμάζει ο φωτογράφος μόδας Leopoldo Pomés και η σύζυγός του στο Flash Flash (Carrer de la Granada del Penedès 25, Eixample, τηλ.: 0034 932 370 990, www.flashflashbarcelona.com).


 

 
Patatas Bravas
Είναι το πιο γνωστό πιάτο της πόλης αφού θα το βρείτε σε κάθε tapas bar: κομμάτια από τραγανές, χρυσαφένιες πατάτες είναι βουτηγμένες σε μια πικάντικη σάλτσα ντομάτας. Είναι ένα εύκολο στην παρασκευή του πιάτο αλλά πολύ γευστικό όταν γίνει με το σωστό τρόπο: οι πατάτες βράζουν πρώτα για λίγα λεπτά σε αλατισμένο νερό και αφού στεγνώσουν, τηγανίζονται για να συνδυαστούν στη συνέχεια με την πικάντικη σάλτσα. Οι φανατικοί των patatas bravas θα σας στείλουν εκτός του κέντρου της πόλης, στο Bar Tomas, στη γειτονιά Sarria, στους πρόποδες του Tibidabo. Στα μαρμάρινα τραπέζια του καταφτάνουν οι πιο τραγανές patatas bravas ενώ οι φήμες θέλουν ακόμα και το βασιλιά Χουάν Κάρλος να είναι φανατικός θαμώνας του (Major de Sarrià 49, τηλ.: 0034 932 031077).


 

 
Botifarra
Χωρίς αμφιβολία, το λουκάνικο αυτό αποτελεί το πιο σημαντικό συστατικό της καταλανικής κουζίνας. Αποτελείται από χοιρινό κρέας με μπόλικα μπαχαρικά και μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους. Από τις πιο διάσημες εκδοχές του, το ψητό botifarra με φασόλια. Προμηθευτείτε μπόλικα τέτοια λουκάνικα σε διάφορες παραλλαγές από το καλύτερο μαγαζί στο είδος του, την La Botifarreria de Santa Maria, πίσω από την ομώνυμη εκκλησία (Santa María 4, τηλ.: 0034 93 319 9123, www.labotifarreria.com).


 

 
Jamón
Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το “ιερό δισκοπότηρο” όλων των ισπανικών προϊόντων. Κι αυτό γιατί το Jamón λατρεύεται από όλους τους Ισπανούς και φυσικά τους Καταλανούς. Έτσι, είναι σίγουρο πως θα συναντήσετε σχεδόν σε κάθε bar ή αγορά τα πελώρια χοιρινά μπούτια κρεμασμένα από το ταβάνι που περιμένουν υπομονετικά να κοπούν σε πολύ λεπτές φέτες. Θα βρείτε πολλά είδη jamón στη διάσημη σκεπαστή αγορά La Boquería στην La Rambla (Rambla, 91 Mercat de la Boqueria, τλη.: 0034 93 412 1315, www.boqueria.info).




 
Cava
Είναι η ισπανική “απάντηση” στην γαλλική σαμπάνια. Ο αφρώδης οίνος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κουζίνας και της κοινωνικής ζωής όχι μόνο της Καταλονίας αλλά και της υπόλοιπης Ισπανίας αφού το χρησιμοποιούν πάντα σε γάμους, βαπτίσεις, γιορτές ή επίσημα δείπνα. Το 95% της cava παράγεται στην περιοχή Penedes της Καταλονίας ενώ το χωριό Sant Sadurní d'Anoia φιλοξενεί την πλειοψηφία των παραγωγών. Ένα από τα καλύτερα cava bars της Βαρκελώνης είναι το El Xampanyet στη γειτονιά El Born με το κομψό ντεκόρ και την αυθεντική ατμόσφαιρα (Carrer de Montcada 22, τηλ.: 0034 933 197 003) ή στο Can Paixano στη Barceloneta που εκτός από πάμφθηνη αλλά πολύ καλή cava σερβίρει και μεζεδάκια όπως λουκάνικα και bocadillos (C/ de la Reina Cristina 7, τηλ..: 0034 93 310 0839, www.canpaixano.com).





Crema Catalana
Η καταλανική εκδοχή της crème brûlée έχει προ πολλού περάσει τα σύνορα της Ισπανίας και αποτελεί αγαπημένο επιδόρπιο παγκοσμίως. Οι Καταλανοί συνήθιζαν να το σερβίρουν στη γιορτή του Αγίου Ιωσήφ στις 19 Μαρτίου αλλά πλέον το απολαμβάνουν καθημερινά. Η κρέμα με την καραμελωμένη κρούστα αρωματίζεται με λεμόνι ή πορτοκάλι και κανέλα και σερβίρεται παραδοσιακά σε πήλινο μπολ. Γευτείτε την μετά το γεύμα στο εστιατόριο 7 Portes, ένα από παλαιότερα και καλύτερα της Βαρκελώνης στη Barceloneta (Passeig d´Isabel II 14, τηλ.: 0034 933 193 033, www.7portes.com).





Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;