Κατηγορίες

Δουβλίνο: Στα πιο νόστιμα τραπέζια του

Δουβλίνο: Στα πιο νόστιμα τραπέζια του
Βραβευμένα εστιατόρια, ατμοσφαιρικά cafes, ιστορικά αλλά και μοντέρνα στέκια που σερβίρουν τοπικές νοστιμιές. Ένας οδηγός για τα καλύτερα και πιο νόστιμα μέρη στην ολοζώντανη και νεανική ιρλανδική πρωτεύουσα.


Chapter One

Το βραβευμένο με αστέρι Michelin εστιατόριο του σεφ Ross Lewis φιλοξενείται στο υπόγειο του Writers Museum- της παλιάς κατοικίας του John Jameson, του ανθρώπου που βρίσκεται πίσω από το διασημότερο ουίσκι της Ιρλανδίας. Ο Lewis είναι οπαδός της φιλοσοφίας του Slow Food, κάτι που φαίνεται στα καλύτερα πιάτα του, όπως το σιγομαγειρεμένο αρνάκι με πουρέ οργανικού καρότου, λαχανικά, κάπαρη και μέντα και το γεμιστό φιλέτο από κουνέλι τυλιγμένο σε πανσέτα. Για μια πραγματικά ξεχωριστή βραδιά κλείστε τραπέζι σ’ ένα από τα δύο ιδιωτικά δωμάτια. 18-19 Parnell Square N, +353 1 873 2266, www.chapteronerestaurant.com



Patrick Guilbaud
Το γεωργιανό μέγαρο του 18ου αιώνα, που περιτριγυρίζεται από κυβερνητικά κτίρια και επιχειρήσεις, φιλοξενεί στο εσωτερικό του το μοναδικό εστιατόριο της πόλης με 2 αστέρια Michelin στο βιογραφικό του. Οι τοίχοι του είναι διακοσμημένοι με έργα ιρλανδικής τέχνης του 20ού αιώνα. Στην κουζίνα, ο Γάλλος σεφ Guillaume Lebrun παντρεύει τις γεύσεις της παιδικής του ηλικίας με την παράδοση της Ιρλανδίας, δημιουργώντας πιάτα όπως ραβιόλια με αστακό, γάλα καρύδας, ψητά αμύγδαλα και κάρυ. 21 Upper Merrion St, +353 1 676 4192, restaurantpatrickguilbaud.ie



Coppinger Row
Με μια ωραία μπάρα, ατμοσφαιρικό φωτισμό και ανοιχτή κουζίνα, το Coppinger Row είναι ένα εστιατόριο που θα μπορούσε να βρίσκεται στη Νέα Υόρκη. Το μενού ωστόσο είναι διανθισμένο με έντονα μεσογειακά και μεσανατολικά στοιχεία. Εξαιρετικά δείγματα της κουζίνας του αποτελούν το ψητό κρέας πάνω σε πίτα με χούμους, ρόκα και λάδι τσίλι, η πιατέλα με μεζέδες και το απολαυστικό σοκολατένιο brownie με ζεστή σάλτσα σοκολάτας. 1 William Street South, +353 1 672 9884, www.coppingerrow.com



Forest Avenue
Ο κομψός χώρος, με τους τοίχους βαμμένους σε σκανδιναβικό λευκό και τα ρουστίκ κυκλικά τραπέζια, κερδίζει αρχικά τις εντυπώσεις και εγείρει προσδοκίες. Όσο για την κουζίνα, το ταλέντο αφθονεί. Οι ντελικάτες δημιουργίες του σεφ John Wyer μοιάζουν με αφηρημένη ζωγραφική σε πιάτο. Εξαίσιο είναι το ελάφι με δαμάσκηνα εμποτισμένα σε τσάι, αλλά και η πάπια με πελτέ κυδωνιού, κολοκυθάκι και κέιλ. Το σέρβις είναι προσεγμένο και φιλικό, ενώ ο δημιουργικός αναβρασμός που επικρατεί στη μικρή ανοιχτή κουζίνα προσθέτει στην αλέγρα ατμόσφαιρα. 8 Sussex Terrace, +35316678337, www.forestavenuerestaurant.ie (κεντρική φωτό)



The Camden Kitchen

Σε μία γωνία της Camden Street, το μικροσκοπικό αυτό εστιατόριο σερβίρει ευπαρουσίαστα πιάτα με γήινα αρώματα. Το μενού βασίζεται αποκλειστικά σε ποιοτικές τοπικές ύλες και εστιάζει στη σύγχρονη ευρωπαϊκή κουζίνα. Καβούρια που σερβίρονται με κρεμμύδι και αντζούγιες, πάπια με αγκινάρες και μπριζόλα που συνοδεύεται από νιόκι με τρούφα είναι μερικές από τις επιλογές που μπορείτε να βρείτε. Ένα γεύμα εδώ δεν θεωρείται ολοκληρωμένο εάν δεν δοκιμάσετε κάποιο από τα ασυνήθιστα αλλά εξαιρετικά επιδόρπια, όπως το fondant μαύρης σοκολάτας και πέντε μπαχαρικών που συνοδεύεται από παγωτό βανίλια και αφρό καρύδας. 3A Camden Market, +353 1 476 0125, www.camdenkitchen.ie



The Fumbally
Σε έναν πρώην εγκαταλελειμμένο βιομηχανικό χώρο, μερικά βήματα πιο πέρα από τον St Patrick’s Cathedral, το The Fumbally είναι ένα φωτεινό και γουστόζικα διακοσμημένο cafe, πολύ δημοφιλές στους ντόπιους. Οι πελάτες τρώνε σε κοινόχρηστα ξύλινα τραπέζια, πάνω στα οποία βρίσκεις βιβλία μαγειρικής και περιοδικά, ενώ οι σεφ εργάζονται στην ανοιχτή κουζίνα στη γωνία, φτιάχνοντας νόστιμα πιάτα με φρέσκα τοπικά προϊόντα και μεσογειακές επιρροές. Το μενού είναι μικρό και αλλάζει συχνά, αλλά υπάρχουν μερικές κλασικές γεύσεις που πρέπει να δοκιμάσετε: το σάντουιτς με χοιρινό, τα φαλάφελ και τα διάσημα Fumbally Eggs (αυγά σκραμπλ με τυρί και σκόρδο που μπαίνουν σε ψωμάκι μπριός με φρέσκιες ντομάτες). Fumbally Lane, +353 1 529 8732, www.thefumbally.ie



The Winding Stair
Εστιατόριο-βιβλιοπωλείο, στέκι συγγραφέων, μουσικών και καλλιτεχνών από τη δεκαετία του ’70. Θα καθίσετε δίπλα σε ράφια που ξεχειλίζουν με βιβλία και θα γευτείτε πιάτα μοντέρνας ιρλανδικής κουζίνας με θέα τον ποταμό Liffey. Δοκιμάστε το βοδινό φιλέτο Hereford με κρεμμύδια, αρωματικό βούτυρο σκόρδου και σπιτικές τηγανητές πατάτες. Πολλοί ντόπιοι έρχονται εδώ κάθε Κυριακή για ένα πληθωρικό και άκρως απολαυστικό Irish breakfast με αυγά, καβουρδισμένο μπέικον, ζουμερά λουκάνικα και ψητή ντομάτα. 40 Lower Ormond Quay, +353 1 872 7320, winding-stair.com

 
Dax
Κλασική αξία στη γαστρονομική σκηνή του Δουβλίνου, το Dax αναδίδει μια αύρα παλιάς εποχής με τις ξύλινες οροφές του, τα λευκά τραπεζομάντηλα και τα έργα τέχνης στους τοίχους. Ο Olivier Meisonnave προσφέρει γαλλική κουζίνα με ιρλανδικές επιρροές. Χαλαρή ατμόσφαιρα, μενού που αλλάζει ανάλογα με τα εποχιακά προϊόντα και προσιτές τιμές. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τα θαλασσινά του. 21, Pembroke Street Upper, +353 1 676 1494; dax.ie/restaurant






Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;