Κατηγορίες

Θεσσαλονίκη: Τα καλύτερα μοντέρνα στέκια της

14/01/2016 22:05, 0 σχόλια

Θεσσαλονίκη: Τα καλύτερα μοντέρνα στέκια της
Δίνουμε ραντεβού στα πιο μοντέρνα στέκια της Θεσσαλονίκης, εκείνα που μας αποκαλύπτουν το φρέσκο και δημιουργικό πρόσωπο μιας πόλης που διαρκώς αλλάζει και δεν παύει να μας εκπλήσσει. Κουζίνες όπου οι ανατρεπτικές ιδέες αγκαλιάζουν την παράδοση, όμορφα cafe-bars που δίνουν νέα πνοή σε χώρους, ψαγμένο street food και προχωρημένα cocktails που πρέπει να δοκιμάσεις.


Ergon Αγορά
Η οικογένεια της Ergon που δημιούργησαν τα δραστήρια αδέρφια Θωμάς και Γιώργος Δούζης και η οποία αριθμεί 11 καταστήματα (εντός και εκτός Ελλάδας) απέκτησε πρόσφατα ένα νέο μέλος στην οδό Παύλου Μελά, εκεί όπου κάποτε βρισκόταν ο ιστορικός κινηματογράφος Ριβολί. Το Ergon Αγορά δεν είναι μια συνηθισμένη περίπτωση αφού στον εντυπωσιακό, βιομηχανικού ύφους χώρο του, που φτάνει τα 1.000 τετραγωνικά, συνυπάρχουν μεζεδοπωλείο, παντοπωλείο, αρτοπωλείο, μανάβικο, κάβα, κρεοπωλείο, ιχθυοπωλείο, cafe και χώρος εκδηλώσεων. Ξεκινάς τη μέρα σου με πολύ καλό καφέ, χορταστικό πρωινό και brunch, ενώ αργότερα σε περιμένουν φρεσκομαγειρεμένοι μεζέδες από τα προϊόντα τους, όπως καλαμάρι τηγανητό σε τραγανή κρούστα και μοσχολέμονο, μανιταροπίλαφο με μανιτάρια Γρεβενών και κεφαλοτύρι Ίου, σουτζουκάκια κ.ά. Παύλου Μελά 42, τηλ.: 2310288008, www.ergonfoods.com



Duck Private Cheffing

Για να φάτε σε ένα από τα πιο πολυσυζητημένα νέα εστιατόρια της πόλης θα χρειαστεί να φτάσετε έως τα Πατριαρχικά Πυλαίας. Με έναν καταπράσινο κήπο, ανοιχτή κουζίνα και μια καλαίσθητη σάλα, σου δίνει την αίσθηση ότι είσαι καλεσμένος για γεύμα σε φιλικό σπίτι. Φρέσκα υλικά εποχής από τον λαχανόκηπο, νωπά κρέατα και συνταγές μαγειρεμένες με ιδιαίτερο μεράκι από την ιδιοκτήτρια-σεφ Ιωάννα Θεοδωρακάκη- από κουνέλι στιφάδο και χοιρινό πρασοσέλινο μέχρι ταλιάτα μόσχου με μοβ πουρέ περουβιανής πατάτας. Ο χώρος είναι μικρός (μόλις 35 ατόμων), γι' αυτό χρειάζεται οπωσδήποτε κράτηση. Χάλκης 3, Πατριαρχικά Πυλαίας, τηλ.: 2310 519333, από €25 το άτομο.



Brothers in Law
Με έντονες επιρροές από τη νεϋορκέζικη σκηνή και με ανοιχτή κουζίνα για τους δύσπιστους, το νέο μενού του Brothers in Law απαρτίζεται από ζουμερά και πεντανόστιμα burgers και κρέατα, μεγάλη ποικιλία σε σαλάτες και πατάτες τηγανητές, hot dogs αλλά και wraps που φτιάχνονται και ψήνονται εκείνη τη στιγμή. Δοκιμάστε τα Red Riding Hood (μοσχαρίσιο μπιφτέκι, κατσικίσιο τυρί, πουρές raspberry, ρόκα) και Οnassis (μοσχαρίσιο μπιφτέκι, τυροκαυτερή, iceberg, ντομάτα, καραμελωμένα κρεμμύδια και τηγανητή φέτα). Διαθέτει και ειδικά διαμορφωμένο μενού για παιδιά. Παύλου Μελά 30, τηλ. 2310 270707, www.brothersinlaw.gr, από €2,50 το απλό burger.



Estrella

Το μικρό εστιατόριο της συμπρωτεύουσας αποτελεί πλέον must στάση στην πόλη για όλες τις ώρες της ημέρας: σερβίρει πρωινό και brunch, νοστιμότατα χειροποίητα bagels σε πολλούς συνδυασμούς, σπιτικές πίτες και διάφορα μικρά πιάτα. Είναι διάσημο για τις δημιουργικές ιδέες του, όπως το περίφημο μπουγατσάν (το πάντρεμα της μπουγάτσας με το κρουασάν), αλλά και το νέο υβριδικό γλυκό που έφτιαξε τον περασμένο Δεκέμβριο, «1975: Ευτυχείτε»!: ένα old school trifle με σπασμένα μελομακάρονα, κρέμα βανίλιας με ροδόνερο και φιλέ αμυγδάλου. Παύλου Μελά 48, τηλ.: 2310 272045.



Be
Στο ισόγειο του πολυτελούς ξενοδοχείου Excelsior, το Be αποτελεί μια φρέσκια και εναλλακτική πρόταση για φαγητό στη Θεσσαλονίκη σε μια ατμόσφαιρα αμερικάνικου diner με casual διάθεση. Η αισθητική βιομηχανικού σχεδιασμού που επιμελήθηκαν οι Urban Soul Project ολοκληρώνεται με ξεχωριστές γεύσεις από τη διεθνή γαστρονομική σκηνή και μουσικές επιρροές από την κλασική, jazz και indie σκηνή. Οι fusion επιρροές μεταφέρονται και στην κουζίνα, εκεί όπου ο σεφ Γρηγόρης Καρακασίδης μεταφέρει με μαεστρία την τέχνη του street food από τη λεωφόρο Broadway της Νέας Υόρκης και την Oxford Street του Λονδίνου στην καρδιά της Θεσσαλονίκης. Το μενού περιλαμβάνει λαχταριστά fish & chips, burger, mac & cheese, φαλάφελ και άλλες μοναδικές προτάσεις. Το βράδυ θα επιλέξετε μία 30+ προτάσεις cocktail που σχεδίασαν οι bartender του Be.Μητροπόλεως & Κοµνηνών 11, τηλ.: 2310 021010, www.excelsiorhotel.gr, από €20 το άτομο (κεντρική φωτό)



Mia Feta

Άνοιξε πριν από δύο χρόνια και αμέσως έκλεψε τις εντυπώσεις. Κι αυτό γιατί συνδυάζει γαλακτοπωλείο και παντοπωλείο με  εστιατόριο. Εδώ, όλα όσα πωλούνται, σερβίρονται κιόλας. Τα προϊόντα καταφτάνουν από το εργοστάσιο της εταιρίας Κουρέλλας στα Γρεβενά αλλά και από επιλεγμένους παραγωγούς από όλη την Ελλάδα. Στο ιδιαίτερο μενού θα βρείτε από πρωινό με χειροποίητες πίτες, αυγόφετες, ομελέτες και ρυζόγαλο μέχρι δημιουργικά πιάτα που συνοδεύονται από μερικά από τα καλύτερα ελληνικά κρασιά. Σπεσιαλιτέ τους η βιολογική φέτα με ολόκληρα κομματάκια άγριας τρούφας. Στα οπωσδήποτε και το γευστικό βιολογικό στραγγιστό γιαούρτι τους. Παύλου Μελά 14, τηλ.: 2310 221120, από €12 το άτομο.



Roots
Το μοναδικό vegetarian-vegan εστιατόριο της Θεσσαλονίκης είναι ένας φιλόξενος χώρος στη γραφική πλατεία Άθωνος, που σερβίρει ποιοτικές γεύσεις σε όσους αναζητούν κάτι διαφορετικό. Νόστιμο vegan φαγητό, φυσικοί χυμοί από φρούτα και λαχανικά, φρεσκοκομμένες λαχταριστές σαλάτες και σπιτικά ροφήματα φιγουράρουν στον κατάλογο. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το ριζότο μανιταριών. Μπαλάνου 4-6, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 268 063.



Ακαδημία
Ελληνική κουζίνα και πιάτα με μεσογειακό ταμπεραμέντο από τον σεφ Κωνσταντίνο Μάρκου σε έναν ιδιαίτερα προσεγμένο χώρο, διακοσμημένο με έργα τέχνης. Από το μενού ξεχωρίσαμε τη μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι, τα βουβαλίσια σουτζουκάκια και καρύδια και την καπνιστή μπριζόλα χοιρινή με σάλτσα κάστανο και μανιτάρια. Συχνά διοργανώνονται μουσικές και θεατρικές βραδιές. Αγίου Μηνά 3, τηλ.: 2310 521803, από €20 το άτομο.



Μαιτρ & Μαργαρίτα
Στην περιοχή του Φραγκομαχαλά, στη γωνία των οδών Βέροιας και Ηρώδου Αττικού, εμφανίστηκε πριν από λίγους μήνες ένα γοητευτικό μπιστρό με ωραία βιομηχανική αισθητική. Το Μαιτρ & Μαργαρίτα δίνει έμφαση στο καλό κρασί, προσφέροντας μια μεγάλη ποικιλία, ενώ στο μενού βρίσκεις ελληνικές γεύσεις, τυριά και αλλαντικά από μικροπαραγωγούς, λίγα και ευφάνταστα κυρίως πιάτα. Δοκιμάστε τα σκιουφιχτά με απάκι, τα χοιρινά μπριζολάκια λαιμού με μπούκοβο και τις κροκέτες πατάτας με παστουρμά. Βέροιας 2, τηλ.: 2314007586.



Μασσαλία
Το γνωστό κι αγαπημένο τσιπουράδικο-μεζεδοπωλείο στη Νέα Φώκαια Χαλκιδικής απέκτησε το 2014 ένα αδερφάκι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Σερβίρει μοντέρνα ελληνική κουζίνα με πιάτα όπως χοιρινή τηγανιά με μανιτάρια και ρετσίνα, φρέσκα ψαρικά και θαλασσινά όπως ψητό χταπόδι με σαλάτα φακές και ξύδι cherry, λαχταριστά μεζεδάκια και δροσερές σαλάτες. Συνοδεύστε το γεύμα σας με επιλογές από ούζο, τσίπουρο, ρακή και κρασιά από τον ελληνικό αμπελώνα. Μανουσογιαννάκη & Φιλικής Εταιρείας, τηλ.: 2314 003714.



Canteen

Το προσεγμένο cafe bar-restaurant που συναντάμε στη Διαγώνιο αποτελεί ιδανική επιλογή για όλες τις ώρες της ημέρας- από το πρωί για καφέ, pancakes και scrambled eggs, μέχρι το βράδυ για κρασί και κοκτέιλ.΄Επιπλέον, θα βρείτε εμπνευσμένες γεύσεις μοντέρνας δημιουργικής ελληνικής κουζίνας με ιταλικές επιρροές (εξαιρετική η italian style pizza), καθώς και μεγάλη ποικιλία σε tapas. Δημητρίου Γούναρη 7, τηλ.: 2310228520.



Food Porn

Από το 2014 υποδέχεται τους λάτρεις των μπέργκερ στο κέντρο της πόλης, στην Προξένου Κορομηλά, σε έναν χώρο με προσεγμένη βιομηχανική αισθητική. Στο μενού πρωταγωνιστούν τα burgers από 100% φρέσκο Black Angus μοσχαρίσιο κιμά. Το Marc Zuckerburger (μοσχαρίσιο μπιφτέκι, τυρί cheddar, iceberg, τομάτα, μανιτάρια, κρεμμύδι, μαγιονέζα, μπέικον, λάδι τρούφας, μπριος) και το Steven Spielburger (μοσχαρίσιο μπιφτέκι, τυρί cheddar, iceberg, ντομάτα, καραμελωμένα κρεμμύδια, μανιτάρια, Foodporn sauce, μπέικον, αυγό, μπριος) είναι δύο από τις κορυφαίες επιλογές. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε και τις σπιτικές λεμονάδες με ginger και μέντα, τριαντάφυλλο ή βότκα. Προξένου Κορομηλά 11, τηλ.: 2310222505, από €5,50 τα burgers.



Loco Bus

Το Loco Bus στάθμευσε στο κέντρο της πόλης για να μας ταξιδέψει στις γεύσεις της δημιουργικής μεσογειακής κουζίνας με εξαιρετικά πιάτα, cocktails, μπύρες και κρασιά. Στον χώρο κυριαρχούν τα ρετρό στοιχεία των δεκαετιών του ’50 και του ’60, οι τοίχοι με την vintage Pop Art και τα old school tattoos, ένα μοναδικό bar και φυσικά το χαρακτηριστικό λεωφορείο παρκαρισμένο δίπλα στα τραπέζια. Εδώ απολαμβάνουμε γευστικά tapas, pintxos, πίτσες, tortillas καθώς κι άλλα πιάτα όπως τηγανητές γαρίδες, καπνιστό σολομό, λουκάνικο chorizo κ.ά. Κομνηνών 3, τηλ.: 2310224433, www.thelocobus.com



Paraty-Feels Like Home
Μια βόλτα στα Λαδάδικα θα σε οδηγήσει στο Paraty, ένα cafe-bar που στεγάζεται σε διατηρητέο κτίριο και θέλει να μας κάνει να νιώσουμε σαν στο σπίτι μας. Art deco σαλόνια, ένα παλιό πιάνο και μια σκακιέρα για τραπέζι δίνουν ένα πολύ ξεχωριστό στυλ στον χώρο. Ανοιχτό από νωρίς το πρωί ως το βραάδυ, προσφέρει από αρωματικό καφέ, φυσικούς χυμούς, snacks και γλυκάκια μέχρι κρασιά και cocktails. Στον δεύτερο όροφο λειτουργεί χώρος που φιλοξενεί διάφορα events, εκθέσεις και μπαζάρ. Πίνδου 8, Λαδάδικα, τηλ.: 2310522403.



Μπορντ ντε λό

Ένας ξεχωριστός πολυχώρος με τέσσερις διαφορετικές κατευθύνσεις που έχουν κοινό παρονομαστή την αγάπη προς την τέχνη. Ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους χώρους στην πόλη είναι το drink room, ένας χώρος με ευρωπαϊκή φιλοσοφία και αισθητική, που λειτουργεί από το πρωί μέχρι το βράδυ μέσα στη στοά σερβίροντας signature cocktails φτιαγμένα με χειροποίητα υλικά, γιαπωνέζικα ουίσκι συνοδεία homemade κουβερτούρας και μπύρες από ελληνικές μικροζυθοποιίες. Εγνατία 45, τηλ.:2310520911, drinkroom.gr



Vogatsikou 3
Ένα all day bar που αποτελεί κορυφαία επιλογή για όσους αγαπούν το καλό ποτό και τα cocktails. Στον χώρο κυριαρχεί το ξύλο, ενώ ξεχωρίζουν και τα εντυπωσιακά ψυγεία σε μορφή ντουλαπιού μέσα στα οποία θα αποθηκεύονται τα ποτήρια ώστε τα ποτά και τα κοκτέιλ να μένουν δροσερά για ακόμη περισσότερο. Εκλεκτό χαρμάνι καφέ, ανώτερης ποιότητας premium ποτά, επιλεγμένη λίστα κρασιών με επιλογές από τα πλέον δημοφιλή οινοποιεία του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα, προσεγμένες προτάσεις comfort food για lunch break και καλά κλασικά κοκτέιλ. Βογατσικού 3, τηλ.: 231022 2899.



Tabya

Ένα υπέροχα ανακαινισμένο διατηρητέο κτίριο στη Μελενίκου στεγάζει εδώ κι ένα χρόνο έναν όμορφο πολυχώρο που παντρεύει τον καφέ με την τέχνη, τη μουσική και τα βιβλία, αφού λειτουργεί ταυτόχρονα ως βιβλιοθήκη, καφέ, δισκοπωλείο και μπαρ. Οι αίθουσες, διακοσμημένες με χειροποίητα έπιπλα, δίνουν την αίσθηση της σπιτικής ατμόσφαιρας και ζεστασιάς και κρύβουν μικρές εκπλήξεις. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα ειδικά προϊόντα που προμηθεύονται από μικροπαραγωγούς της Μακεδονίας και της Κρήτης, όπως τυριά, ρακή και κρασιά, καθώς και το χειροποίητο cheesecake. Κων/νου Μελενίκου 14, τηλ.: 2311242522.



Cocktail Bar
Εισήγαγε στην πόλη την ιδέα του πρώτου self-service cocktail bar και αυτή τη στιγμή πρόκειται για ένα από τα δημοφιλέστερα spots της Θεσσαλονίκης. Η επιλογή του κοκτέιλ είναι εύκολη υπόθεση, αρκεί να περιγράψεις στους έμπειρους bartenders Βαγγέλη Σεργίνη και Βασίλη Καλαϊτζή, τις γεύσεις που προτιμάς και λίγο αργότερα θα έχεις κάτι κομμένο και ραμμένο στα γούστα σου. Μπορείς να απολαύσεις από ένα πολύ καλό Negroni μέχρι ένα Dark ‘n’ Joy με ρούμι, αρωματικά μπαχαρικά, σιρόπι πυκραμύγδαλο, λάιμ, σπιτικό αναψυκτικό από τζίντζερ και αρωματικά μπίτερ. Στα συν τα μουσικά events με κορυφαίους DJs και οι βραδιές με ιδιαίτερα live. Πολυτεχνείου 17Α (Στοά), τηλ.: 2310524242.





Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;