Κατηγορίες

Θεσσαλονίκη: Τα καλύτερα μοντέρνα στέκια της

Θεσσαλονίκη: Τα καλύτερα μοντέρνα στέκια της
Δίνουμε ραντεβού στα πιο μοντέρνα στέκια της Θεσσαλονίκης, εκείνα που μας αποκαλύπτουν το φρέσκο και δημιουργικό πρόσωπο μιας πόλης που διαρκώς αλλάζει και δεν παύει να μας εκπλήσσει. Κουζίνες όπου οι ανατρεπτικές ιδέες αγκαλιάζουν την παράδοση, όμορφα cafe-bars που δίνουν νέα πνοή σε χώρους, ψαγμένο street food και προχωρημένα cocktails που πρέπει να δοκιμάσεις.


Ergon Αγορά
Η οικογένεια της Ergon που δημιούργησαν τα δραστήρια αδέρφια Θωμάς και Γιώργος Δούζης και η οποία αριθμεί 11 καταστήματα (εντός και εκτός Ελλάδας) διαθέτει εκπρόσωπο στην οδό Παύλου Μελά, εκεί όπου κάποτε βρισκόταν ο ιστορικός κινηματογράφος Ριβολί. Το Ergon Αγορά δεν είναι μια συνηθισμένη περίπτωση αφού στον εντυπωσιακό, βιομηχανικού ύφους χώρο του, που φτάνει τα 1.000 τετραγωνικά, συνυπάρχουν μεζεδοπωλείο, παντοπωλείο, αρτοπωλείο, μανάβικο, κάβα, κρεοπωλείο, ιχθυοπωλείο, cafe και χώρος εκδηλώσεων. Ξεκινάς τη μέρα σου με πολύ καλό καφέ, χορταστικό πρωινό και brunch, ενώ αργότερα σε περιμένουν φρεσκομαγειρεμένοι μεζέδες από τα προϊόντα τους, όπως καλαμάρι τηγανητό σε τραγανή κρούστα και μοσχολέμονο, μανιταροπίλαφο με μανιτάρια Γρεβενών και κεφαλοτύρι Ίου, σουτζουκάκια κ.ά. Παύλου Μελά 42, τηλ.: 2310288008, www.ergonfoods.com



Duck Private Cheffing

Για να φάτε σε ένα από τα πιο πολυσυζητημένα νέα εστιατόρια της πόλης θα χρειαστεί να φτάσετε έως τα Πατριαρχικά Πυλαίας. Με έναν καταπράσινο κήπο, ανοιχτή κουζίνα και μια καλαίσθητη σάλα, σου δίνει την αίσθηση ότι είσαι καλεσμένος για γεύμα σε φιλικό σπίτι. Φρέσκα υλικά εποχής από τον λαχανόκηπο, νωπά κρέατα και συνταγές μαγειρεμένες με ιδιαίτερο μεράκι από την ιδιοκτήτρια-σεφ Ιωάννα Θεοδωρακάκη- από κουνέλι στιφάδο και χοιρινό πρασοσέλινο μέχρι ταλιάτα μόσχου με μοβ πουρέ περουβιανής πατάτας. Ο χώρος είναι μικρός (μόλις 35 ατόμων), γι' αυτό χρειάζεται οπωσδήποτε κράτηση. Χάλκης 3, Πατριαρχικά Πυλαίας, τηλ.: 2310 519333.



Brothers in Law
Με έντονες επιρροές από τη νεϋορκέζικη σκηνή και με ανοιχτή κουζίνα για τους δύσπιστους, το μενού του Brothers in Law απαρτίζεται από ζουμερά και πεντανόστιμα burgers και κρέατα, μεγάλη ποικιλία σε σαλάτες και πατάτες τηγανητές, hot dogs αλλά και wraps που φτιάχνονται και ψήνονται εκείνη τη στιγμή. Δοκιμάστε τα Red Riding Hood (μοσχαρίσιο μπιφτέκι, κατσικίσιο τυρί, πουρές raspberry, ρόκα) και Οnassis (μοσχαρίσιο μπιφτέκι, τυροκαυτερή, iceberg, ντομάτα, καραμελωμένα κρεμμύδια και τηγανητή φέτα). Διαθέτει και ειδικά διαμορφωμένο μενού για παιδιά. Παύλου Μελά 30, τηλ. 2310 270707, www.brothersinlaw.gr.



Estrella

Το διάσημο εστιατόριο της συμπρωτεύουσας αποτελεί must στάση στην πόλη για όλες τις ώρες της ημέρας: σερβίρει πρωινό και brunch, νοστιμότατα χειροποίητα bagels σε πολλούς συνδυασμούς, σπιτικές πίτες και διάφορα μικρά πιάτα. Είναι διάσημο για τις δημιουργικές ιδέες του, όπως το περίφημο μπουγατσάν (το πάντρεμα της μπουγάτσας με το κρουασάν) αλλά και τα αφράτα πάνκεικς. Παύλου Μελά 48, τηλ.: 2310 272045.




Mia Feta

Άνοιξε πριν από λίγα χρόνια και αμέσως έκλεψε τις εντυπώσεις. Κι αυτό γιατί συνδυάζει γαλακτοπωλείο και παντοπωλείο με  εστιατόριο. Εδώ, όλα όσα πωλούνται, σερβίρονται κιόλας. Τα προϊόντα καταφτάνουν από το εργοστάσιο της εταιρίας Κουρέλλας στα Γρεβενά αλλά και από επιλεγμένους παραγωγούς από όλη την Ελλάδα. Στο ιδιαίτερο μενού θα βρείτε από πρωινό με χειροποίητες πίτες, αυγόφετες, ομελέτες και ρυζόγαλο μέχρι δημιουργικά πιάτα που συνοδεύονται από μερικά από τα καλύτερα ελληνικά κρασιά. Σπεσιαλιτέ τους η βιολογική φέτα με ολόκληρα κομματάκια άγριας τρούφας. Στα οπωσδήποτε και το γευστικό βιολογικό στραγγιστό γιαούρτι τους. Παύλου Μελά 14, τηλ.: 2310 221120, από €12 το άτομο.



Roots
Το μοναδικό vegetarian-vegan εστιατόριο της Θεσσαλονίκης είναι ένας φιλόξενος χώρος στη γραφική πλατεία Άθωνος, που σερβίρει ποιοτικές γεύσεις σε όσους αναζητούν κάτι διαφορετικό. Νόστιμο vegan φαγητό, φυσικοί χυμοί από φρούτα και λαχανικά, φρεσκοκομμένες λαχταριστές σαλάτες και σπιτικά ροφήματα φιγουράρουν στον κατάλογο. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το ριζότο μανιταριών. Μπαλάνου 4-6, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 268 063.



Ακαδημία
Ελληνική κουζίνα και πιάτα με μεσογειακό ταμπεραμέντο από τον σεφ Κωνσταντίνο Μάρκου σε έναν ιδιαίτερα προσεγμένο χώρο, διακοσμημένο με έργα τέχνης. Από το μενού ξεχωρίσαμε τη μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι, τα βουβαλίσια σουτζουκάκια και καρύδια και την καπνιστή μπριζόλα χοιρινή με σάλτσα κάστανο και μανιτάρια. Συχνά διοργανώνονται μουσικές και θεατρικές βραδιές. Αγίου Μηνά 3, τηλ.: 2310 521803, από €20 το άτομο.



Μαιτρ & Μαργαρίτα
Στην περιοχή του Φραγκομαχαλά, στη γωνία των οδών Βέροιας και Ηρώδου Αττικού, εμφανίστηκε πριν από λίγους μήνες ένα γοητευτικό μπιστρό με ωραία βιομηχανική αισθητική. Το Μαιτρ & Μαργαρίτα δίνει έμφαση στο καλό κρασί, προσφέροντας μια μεγάλη ποικιλία, ενώ στο μενού βρίσκεις ελληνικές γεύσεις, τυριά και αλλαντικά από μικροπαραγωγούς, λίγα και ευφάνταστα κυρίως πιάτα. Δοκιμάστε τα σκιουφιχτά με απάκι, τα χοιρινά μπριζολάκια λαιμού με μπούκοβο και τις κροκέτες πατάτας με παστουρμά. Βέροιας 2, τηλ.: 2314007586.



Μασσαλία
Το γνωστό κι αγαπημένο τσιπουράδικο-μεζεδοπωλείο στη Νέα Φώκαια Χαλκιδικής απέκτησε το 2014 ένα αδερφάκι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Σερβίρει μοντέρνα ελληνική κουζίνα με πιάτα όπως χοιρινή τηγανιά με μανιτάρια και ρετσίνα, φρέσκα ψαρικά και θαλασσινά όπως ψητό χταπόδι με σαλάτα φακές και ξύδι cherry, λαχταριστά μεζεδάκια και δροσερές σαλάτες. Συνοδεύστε το γεύμα σας με επιλογές από ούζο, τσίπουρο, ρακή και κρασιά από τον ελληνικό αμπελώνα. Μανουσογιαννάκη & Φιλικής Εταιρείας, τηλ.: 2314 003714.



Canteen

Το προσεγμένο cafe bar-restaurant που συναντάμε στη Διαγώνιο αποτελεί ιδανική επιλογή για όλες τις ώρες της ημέρας- από το πρωί για καφέ, pancakes και scrambled eggs, μέχρι το βράδυ για κρασί και κοκτέιλ.΄Επιπλέον, θα βρείτε εμπνευσμένες γεύσεις μοντέρνας δημιουργικής ελληνικής κουζίνας με ιταλικές επιρροές (εξαιρετική η italian style pizza), καθώς και μεγάλη ποικιλία σε tapas. Δημητρίου Γούναρη 7, τηλ.: 2310228520.




Paraty & Loft
Μια βόλτα στα Λαδάδικα θα σε οδηγήσει στο Paraty, ένα cafe-bar που στεγάζεται σε διατηρητέο κτίριο και θέλει να μας κάνει να νιώσουμε σαν στο σπίτι μας. Art deco σαλόνια, ένα παλιό πιάνο και μια σκακιέρα για τραπέζι δίνουν ένα πολύ ξεχωριστό στυλ στον χώρο. Ανοιχτό από νωρίς το πρωί ως το βραάδυ, προσφέρει από αρωματικό καφέ, φυσικούς χυμούς, snacks και γλυκάκια μέχρι κρασιά και cocktails. Στον δεύτερο όροφο λειτουργεί χώρος που φιλοξενεί διάφορα events, εκθέσεις και μπαζάρ. Πίνδου 8, Λαδάδικα, τηλ.: 2310522403.




Vogatsikou 3
Ένα all day bar που αποτελεί κορυφαία επιλογή για όσους αγαπούν το καλό ποτό και τα cocktails. Στον χώρο κυριαρχεί το ξύλο, ενώ ξεχωρίζουν και τα εντυπωσιακά ψυγεία σε μορφή ντουλαπιού μέσα στα οποία θα αποθηκεύονται τα ποτήρια ώστε τα ποτά και τα κοκτέιλ να μένουν δροσερά για ακόμη περισσότερο. Εκλεκτό χαρμάνι καφέ, ανώτερης ποιότητας premium ποτά, επιλεγμένη λίστα κρασιών με επιλογές από τα πλέον δημοφιλή οινοποιεία του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα, προσεγμένες προτάσεις comfort food για lunch break και καλά κλασικά κοκτέιλ. Βογατσικού 3, τηλ.: 231022 2899. (κεντρική φωτο)



Tabya

Ένα υπέροχα ανακαινισμένο διατηρητέο κτίριο στη Μελενίκου στεγάζει έναν όμορφο πολυχώρο που παντρεύει τον καφέ με την τέχνη, τη μουσική και τα βιβλία, αφού λειτουργεί ταυτόχρονα ως βιβλιοθήκη, καφέ, δισκοπωλείο και μπαρ. Οι αίθουσες, διακοσμημένες με χειροποίητα έπιπλα, δίνουν την αίσθηση της σπιτικής ατμόσφαιρας και ζεστασιάς και κρύβουν μικρές εκπλήξεις. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα ειδικά προϊόντα που προμηθεύονται από μικροπαραγωγούς της Μακεδονίας και της Κρήτης, όπως τυριά, ρακή και κρασιά, καθώς και το χειροποίητο cheesecake. Κων/νου Μελενίκου 14, τηλ.: 2311242522.





Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;