Κατηγορίες

Αλόννησος: Οι καλύτερες διευθύνσεις για φαγητό

Αλόννησος: Οι καλύτερες διευθύνσεις για φαγητό
Στο εναλλακτικό νησί των Σποράδων θα πάμε σαν εραστές της φύσης που αντιστέκονται πεισματικά στα μποφόρ, ψαρεύουν με τις ώρες και χάνονται στις σκέψεις τους, πάντα συντροφιά με φρέσκο ψάρι και παγωμένο ουζάκι. Θα πιάσουμε τραπέζι πάνω στο κύμα και σε όμορφες βεράντες μέσα στα πεύκα για να γευτούμε τον περίφημο τόνο Αλοννήσου, ψάρια λεμονάτα, ευωδιαστές κακαβιές και αστακομανέστρες αλλά και αλοννησιώτικη τυρόπιτα που ψήνεται στο τηγάνι μέχρι να ροδίσει.


Αστροφεγγιά

O παλιός στάβλος των αρχών του περασμένου αιώνα αναπαλαιώθηκε και μετατράπηκε σε εστιατόριο-έμβλημα του νησιού που για πάνω από τρεις δεκαετίες σερβίρει νοστιμότατα πιάτα στη γαλήνια αυλή του. Ξιφίας με σάλτσα κάππαρης, σουβλάκι θαλασσινών και βέβαια το διάσημο φουρνιστό αρνάκι που μοσχοβολάει δενδρολίβανο και λιώνει στο στόμα, οι επιλογές μας. Παλιά Χώρα, τηλ. 24240 65182, από €15 το άτομο.



Ελαιώνας

Στη σκιά των αιωνόβιων ελαιόδεντρων, σχεδόν πάνω στο κύμα της παραλίας του Λεφτού Γιαλού, ο Ελαιώνας είναι μία από τις καλύτερες ψαροταβέρνες του νησιού, με φρέσκο ψάρι και άψογα ψημένο στα κάρβουνα. Πίτες στριφτές με χειροποίητο φύλλο με σπιτική γεύση, δικό τους πικάντικο γαλοτύρι, χταποδόπιτα, μακαρονάδα με τόνο Αλοννήσου και σπέσιαλ “μπγκι” (χορτόπιτα). Θα τα συνοδεύσετε με αλοννησιώτικο κρασί. Λεφτός Γιαλός, τηλ. 24240 66066, www.eleonas-alonissos.gr, από €15 το άτομο.



Το Φανάρι
Οικογενειακή ψαροταβέρνα πάνω στην προκυμαία στη Στενή Βάλα. Τα ψάρια και τα προέρχονται από το καΐκι τους και ψήνονται με μαστοριά, ενώ η κυρία Ναυσικά στην κουζίνα κάνει θαύματα. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τον καπνιστό τόνο που καπνίζουν οι ίδιοι, το λεμονάτο ροφό και την αστακομακαρονάδα ή την αστακομανέστρα. Στενή Βάλα, τηλ. 24240 66013.



Tassia's Cooking

Οι φανατικοί της την γνωρίζουν απλά ως “Τασία”. Τα περισσότερα από τα υλικά που βάζει στην κουζίνα της η Τασία είναι δικής της παραγωγής ή ντόπια, ενώ τα ψάρια τα βγάζει ο άντρας της. Από τα ορεκτικά μην χάσετε την παραδοσιακή τυρόπιτα με ντόπιο τυρί, ενώ θα μείνετε άκρως ικανοποιημένοι από το χταπόδι στιφάδο, τη λεμονάτη σκορπίνα και την αστακομακαρονάδα. Στενή Βάλα, τηλ. 24240 65545, από €18 το άτομο.

Corali
Μία από τις καλύτερες επιλογές για φρέσκα ψάρια είναι το Corali στην παραλία Καλαμάκια. Το καΐκι της οικογένειας ξεφορτώνει καθημερινά φρέσκα ψάρια και αστακούς και η κυρία Μάχη ετοιμάζει φοβερή αστακομακαρονάδα, ψάρι λεμονάτο αλλά και σπιτικές πίτες και πεντανόστιμους κολοκυθοκεφτέδες. Καλαμάκια, τηλ. 24240 65742, από €15 το άτομο.


 
Ο Δύτης και η Καλύμνια
Ο Γιώργος και ο γαμπρός του, ο Δρόσος, βγάζουν καθημερινά χταπόδια, ροφούς, φαγκριά και μελανούρια τα οποία μαγειρεύει άψογα η Καλύμνια Αφροδίτη. Σε απίθανη τοποθεσία με βεράντες κρεμασμένες πάνω από τη θάλασσα και γλάστρες με γεράνια γευτήκαμε εξαιρετική κακαβιά, αστακομακαρονάδα, ντολμαδάκια καλυμνιώτικα, ρεβίθια στο φούρνο και κατσικάκι κοκκινιστό. Συνοδέψτε τους ψαρομεζέδες με «μερμιτζέλι», δηλαδή ντάκο με ντομάτα, ξινόγαλο και ρίγανη. Στενή Βάλα, τηλ. 24240 65748, από €15 το άτομο.

Δενδρολίμανο
Σε μια όμορφη βεράντα μέσα στα πεύκα, στο γραφικό λιμανάκι της Βότσης, δοκιμάζουμε δημιουργικά και προσεγμένα πιάτα με ιταλικές επιρροές και ντόπια υλικά. Χειροποίητες μαύρες ταλιατέλες με τόνο και σάλτσα λεμονιού, ντολμαδάκια με κουσκούς και σουπιές, φιλέτο από μπαρμπούνι με σοταρισμένα χόρτα και σος κόκκινου κρασιού και φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια είναι μερικά από τις γεύσεις που ξεχωρίζουν. Έχει καλή λίστα κρασιών και πολύ ιδιαίτερα επιδόρπια. Πατητήρι, Βότση, τηλ. 24240 65252, από €25 το άτομο.



Όστρια
Εδώ και 40 χρόνια η οικογενειακή ταβέρνα Όστρια σερβίρει παραδοσιακή ελληνική κουζίνα και φρέσκα ψάρια. Μη χάσετε την τονομακαρονάδα, τις ψητές σαρδέλες και την τσιπούρα με μυρωδικά και ούζο. Οι ελιές και το ελαιόλαδο είναι δικής τους παραγωγής. Πατητήρι, τηλ. 2424065243, από €15 το άτομο.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;