Κατηγορίες

Πήλιο: Οι καλύτερες γευστικές στάσεις

14/01/2018 22:00, 0 σχόλια

Πήλιο: Οι καλύτερες γευστικές στάσεις
Σε κάθε γωνιά του Πηλίου συναντάμε ανθρώπους που μαγειρεύουν με μεράκι και γνώσεις των απλών υλικών. Ακολουθήσαμε τους ντόπιους και ανακαλύψαμε τις καλύτερες ταβέρνες και εστιατόρια στο βουνό των Κενταύρων. Ρομαντικά, παραδοσιακά, κάτω από τα πλατάνια ή με φόντο τον Παγασητικό, όλα έχουν ένα κοινό: από την κουζίνα τους βγαίνουν μικρά θαύματα.


Αλέκα, Τσαγκαράδα

Στο φημισμένο εστιατόριο του ξενώνα Aleka’s House θα δοκιμάσετε εμπνευσμένα τοπικά πιάτα, όπως μοσχαράκι με κάστανα, αυθεντικό σπετσοφάι, σαλάτα με κάπαρη και τσιτσίραβλα, και κατσικάκι με χυλοπίτες, αρωματισμένο με φρεσκοτριμμένο θυμάρι. Τα ποτήρια γεμίζουν με τσίπουρο τοπικής παραγωγής και κρασί από την πλούσια κάβα. Αφήστε χώρο για τη βελούδινη μους κάστανο. Τσαγκαράδα, τηλ.: 24260 49380, www.alekas-house.gr, από €15 το άτομο.



12 months, Τσαγκαράδα

Το σοφιστικέ εστιατόριο του «12 Months Luxury Resort» το χειμώνα είναι ντυμένο με τζαμαρία που σας επιτρέπει να χαζεύετε την υπέροχη θέα στο Ανατολικό Πήλιο ενώ το καλοκαίρι οι πόρτες ανοίγουν αφήνοντας να μπει το δροσερό αεράκι. Στα πιάτα επιλογές όπως μοσχαρίσιο νουά με άγριο ρύζι, σπεντζοφάι, κουνέλι στιφάδο και κοτόπουλο με σάλτσα πορτοκαλιού. Είναι ιδανικό για ρομαντικό δείπνο υπό το φως των κεριών και με κρασί δικής τους παραγωγής. Τσαγκαράδα, Ξενοδοχείο «12 Months», τηλ.: 24260 48894-95,  12hotel.gr, από €18 το άτομο.



Δειπνοσοφιστής, Τσαγκαράδα
Bar-restaurant στον παλιό δρόμο προς Μυλοπόταμο. Οι εμπνευσμένες συνταγές του σεφ συνοδεύονται με δροσερές σαλάτες, εμπλουτισμένες με λαχανικά από τον κήπο, και συμπληρώνονται από ευρηματικά πιάτα που εναλλάσσονται καθημερινά. Γεύσεις από τη μεσογειακή και διεθνή κουζίνα συνδυάζονται αρμονικά με μια προσεκτικά επιλεγμένη λίστα κρασιών. Σταθερή αξία το κατσικάκι στη γάστρα με μέλι και θυμάρι. Σε μια δεύτερη αυλή, που απλώνεται σε τρία επίπεδα, κάτω από πανύψηλα πλατάνια και καστανιές, φιλοξενείται το υπαίθριο μπαρ όπου σερβίρονται καλοφτιαγμένα κοκτέιλ με μουσική υπόκρουση jazz και latin. Τσαγκαράδα, τηλ. 24260 49825, www.dipnosofistis.com, από €18 το άτομο.



Αγνάντι, Τσαγκαράδα
Η παλιά ταβέρνα του Κωνσταντίνου στην πλατεία των Ταξιαρχών αποτελεί κλασικό στέκι για μαγειρευτά όπως μοσχαράκι και κουνέλι με μανιτάρια. Απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα. Μην παραλείψετε να πιείτε από το κρυστάλλινο νερό που αναβλύζει η πηγή στη πλατεία. Τσαγκαράδα, τηλ.: 24260 49210, από €15 το άτομο.



Χαμένος Μονόκερως, Τσαγκαράδα
Το εστιατόριο του ομώνυμου ξενώνα αποτελεί μια ξεχωριστή εμπειρία στην περιοχή. Τον χειμώνα το σκηνικό στήνεται στην αριστοκρατική τραπεζαρία, που είναι ντυμένη με κόκκινες, βελούδινες καρέκλες και κρυστάλλινους πολυελαίους, ενώ το καλοκαίρι στη δροσερή βεράντα με θέα το πανάρχαιο πλατάνι της Αγίας Παρασκευής. Ο σεφ εξειδικεύεται στις μοντέρνες ευρωπαϊκές γεύσεις, παίρνοντας τα καλύτερα στοιχεία από τη γαλλική και ιταλική κουζίνα και παντρεύοντάς τα με τα πιο φρέσκια, πηλιορείτικα προϊόντα. Ξενώνας «Lost Unicorn», Τσαγκαράδα, τηλ.: 24260 49930, www.lostunicorn.com, από €20 το άτομο.



Κρίτσα, Πορταριά

Βρίσκεται κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια στην κεντρική πλατεία της Πορταριάς και αποτελεί σταθερή αξία από το 1930 για τα απλά αλλά αυθεντικά πηλιορείτικα πιάτα του όπως τσιγαριστά χόρτα με μυρωδικά και αυγά, πρόβειο κρέας κοκκινιστό με χωριάτικο ζυμαρικό, μπουμπάρι και κουνέλι στη γάστρα. Οπωσδήποτε σπιτικό γαλακτομπούρεκο για το τέλος. Μην χάσετε την σπεσιαλιτέ του, το καλύτερο σπετσοφάι που έχετε δοκιμάσει ποτέ. Πορταριά, τηλ.: 24280 99121, www.hotel-kritsa.gr, από €15 το άτομο.



1990 Villa Portaria, Πορταριά
Το παλιό σπίτι της οικογένειας Μεταξά - της γνωστής φίρμας κονιάκ – αναπαλαιώθηκε με μεράκι και μετατράπηκε σε εστιατόριο Villa Prortaria–1990 με παραδοσιακές συνταγές. Μπροστά στο τζάκι γευόμαστε παραδοσιακό μπουμπάρι, χωριάτικα στριφτάρια με μοσχαράκι, βιολογικό κοτόπουλο στη σχάρα και πηλιορείτικη στάμνα με όλα τα κρέατα και λαχανικά. Όλα σε χορταστικές μερίδες. Hot spot τους καλοκαιρινούς μήνες η λιθόστρωτη αυλή με τα αιωνόβια πλατάνια και τον πανέμορφο κήπο που χαρίζουν μοναδική θέα στην θάλασσα του Παγασητικού και στον Βόλο. Πορταριά, τηλ.: 24280 99014, www.1990portaria.gr



Γευσοκράτορας, Πορταριά
Ο σεφ και ιδιοκτήτης Αντώνης Τσολακούδης μετέτρεψε το φούρνο και το μπακάλικο του 1900 σε ατμοσφαιρικό εστιατόριο με παλιά έπιπλα της γιαγιάς και έξτρα φροντίδα στην art de la table. Από τον ξυλόφουρνο βγαίνουν γαρδουμπάκια γάστρας με ψητό αχλάδι, καραμελωμένη παντσέτα και κότσι μοσχαρίσιο με ψητή κολοκύθα. Πορταριά, τηλ. 24280 99919, www.gefsokratoras.gr, από €18 το άτομο.



Δρυάδων Γεύσεις, Άγιος Λαυρέντιος
Στο πολύ καλό εστιατόριο του ξενώνα Δρυάδες θα γευτείτε απόλυτα σπιτική και μαμαδίσια κουζίνα με σπεσιαλιτέ το παραδοσιακό μπουμπάρι αλλά και εξαιρετικό σπεντζοφάι, γίδα στη λαδόκολλα και κρεατικά που λιώνουν στη γάστρα με μπόλικα μυρωδικά. Θα βρείτε και πιο μοντέρνα πιάτα όπως το κότσι με γλυκιά σάλτσα και θα τα συνοδεύσετε με πολύ καλό χύμα κρασί και τσίπουρο. Άγιος Λαυρέντιος, τηλ.: 24280 96110, www.hoteldryades.gr, από €15 το άτομο.



Παλιός Σταθμός, Μηλιές

Γραφική ταβέρνα απέναντι από τον σταθμό που τερματίζει το τρενάκι του Πηλίου. Παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, με κάποια πιάτα μοναδικά σε γεύση όπως γκιούλμπασι με μοσχάρι, ρολό μοσχάρι σε λαδόκολλα αλλά και το "ορφανό" κοκορέτσι δηλαδή εντόσθια τυλιγμένα σε σκέπη. Στο τέλος, ποικιλία από γλυκά του κουταλιού. Το καλοκαίρι βγάζει τραπεζάκια πάνω από τη ρεματιά στη σκιά των αιωνόβιων πλάτανων. Μηλιές, τηλ.: 24230 86425, www.paliosstathmos.com, από €15 το άτομο.



Σαλκίμι, Μηλιές

Βρίσκεται λίγο πριν την πλατεία του χωριού και σερβίρει σπιτική κουζίνα με έντονες επιρροές από την Μικρά Ασία. Στα πιάτα μας προσγειώνονται πίτες με φύλλο ανοιγμένο στο χέρι, χόρτα του βουνού, χουνκιάρ μπεγιεντί (μοσχαρί κοκκινιστο με πουρέ μελιτζάνας), γκιούλμπασι (τριών ειδών κρέατα στη γάστρα) αλλά και ορφανό κοκκορέτσι (συκωταριά τυλιγμένη σε μπόλια). Στη βεράντα του δεσπόζει το Σαλκίμι, που έχει χαρίσει και το όνομά του στην ταβέρνα. Είναι η Μικρασιάτικη επωνυμία του φυτού Γλυσίνα, ένα φυτό διακοσμητικό με καρπούς σαν σταφύλι, που χρησιμοποιούνταν σαν αφέψημα για τον βήχα και το κρυολόγημα. Μηλιές, τηλ.: 24230 86010, από €15 το άτομο.



Λωτός, Άγιος Λαυρέντιος
Στην πέτρινη ταβέρνα της η κυρία Φρόσω μαγειρεύει σαν στο σπίτι της, με τα πιο αγνά υλικά. Καθίστε στην μεγάλη, πλακόστρωτη αυλή ή στα μαρμάρινα τραπεζάκια γύρω από τη σόμπα για να γευτείτε χόρτα με αυγά, κατσικάκι που λιώνει στη λαδόκολλα, καραμελώμενο και χοιρινό κότσι με πορτοκάλι. Φινάλε με γλυκά κουταλιού που φτιάχνει με φρούτα από τον κήπο της. Άγιος Λαυρέντιος, τηλ. 24280 96243, από €12 το άτομο.



Γιωργάρας, Βυζίτσα

Μια από τις παλαιότερες και γνωστότερες ταβέρνες της περιοχής. Σπετζοφάι, πουγκιά (κομματάκια κρέας με καρυκεύματα μέσα σε λαδόκολλα), κατσικάκι λεμονάτο, αρνί στο φούρνο με σκόρδο, σουτζουκάκια σαγανάκι, αγριόπαπιες με πορτοκάλι και ντόπιο αγριογούρουνο στιφάδο, φιγουράρουν στον κατάλογο. Τα κρασιά και τα τσίπουρα είναι δικά τους. Μην παραλείψετε το λαχταριστό χανούμ μποξά, το χοιρινό ρολό γεμιστό με τυρί φέτα, καρότο και λευκή σάλτσα από πορτοκάλι. Βυζίτσα, τηλ.: 24230 86359, www.georgarasvizitsa.gr, από €15 το άτομο.



Τα Πέντε Φι, Κισσός
Εδώ και δεκαετίες, η οικογενειακή ταβέρνα του κυρίου Μάκη μας καλωσορίζει στην είσοδο του Κισσού. Τα μαγειρευτά και η σούβλα είναι το δυνατό της σημείο γι'αυτό μην χάσετε τους λαχανοντολμάδες και το χοιρινό κρασάτο. Τα λαχανικά είναι από το μποστάνι. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τη διάσημη κολοκυθόπιτα του. Κισσός, τηλ.:24260 31266, από €12 το άτομο.



Μεταξογένης, Δράκεια
Το παραδοσιακό οινομαγειρείο βρίσκεται στην είσοδο της Δράκειας και είναι η ιδανική στάση μετά την εξόρμησή σας στο χιονοδρομικό. Θα γευτείτε παραδοσιακά πηλιορείτικα πιάτα όπως ζυγούρι στη γάστρα με πατάτες φούρνου και μυρωδάτο χειροποίητο μπουμπάρι (λουκάνικο γεμιστό με ψιλοκομμένο πνευμόνι και καρδιά τράγου με πολλά μυρωδικά). Οι μερίδες είναι τεράστιες. Δοκιμάστε κόκκινο κρασί και τσίπουρο δικής τους παραγωγής. Δράκεια, τηλ.: 24280 96015, από €12 το άτομο.





Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;