Κατηγορίες

Ορεινή Αρκαδία: 7 ταβέρνες για καλό φαγητό

Ορεινή Αρκαδία: 7 ταβέρνες για καλό φαγητό

Συνδυάζουμε την πελώρια λαχτάρα μας για εξόρμηση με τις πιο γευστικές γαστρονομικές στάσεις. Προορισμός μας, μια από τις πιο γραφικές περιοχές της Ελλάδας, η Ορεινή Αρκαδία. Με τα πέτρινα αρχοντικά, τ' αγέρωχα βουνά και το γενναιόδωρο πράσινο. Ψάξαμε και βρήκαμε πού στρώνονται τα πιο νόστιμα τραπέζια της.  Ένα είναι σίγουρο: η επιστροφή θα μας βρει πλήρεις κι ευτυχείς. 

Ζέρζοβα-Παναγιά 
Κουκλίστικο, πολύχρωμο ταβερνάκι στο ημιορεινό χωριό Παναγιά λίγα χιλιόμετρα από τη Δημητσάνα. Εδώ σχεδόν ό,τι δοκιμάσετε είναι παραγωγής του Γιάννη και της Βαγγελιώς ή πρώτες ύλες που μαζεύουν από το βουνό, όπως τα μανιτάρια και τα άγρια σπαράγγια: Λαχανικά και μυρίσματα από το μπαξέ του, κρέατα από τη φάρμα του. Το ψωμί το ζυμώνουν οι ίδιοι και το ψήνουν στον ξυλόφουρνο. Αυτή η στάση ζωής-γιατί περί αυτού πρόκειται-συμπυκνώνεται στα νόστιμα πιάτα τους που ξεχειλίζουν από γεύση και αγάπη. Αξίζει να δοκιμάσετε αγριογούρουνο με κονιάκ και χυλοπίτες, χορτόπιτα (ψημένη, επίσης, στον ξυλόφουρνο), αλλά και προβατίνα στη γάστρα. Το μενού διαμορφώνεται ανάλογα με την εποχή. Παναγιά, τηλ.: 693 284 7358. 



Κληματαριά – Βαλτεσινίκο 
Σκαρφαλωμένη πάνω από την κεντρική πλατεία του χωριού Βαλτεσινίκου με θέα το ελατόφυτο τοπίο και τα παραδοσιακά σπίτια του οικισμού, βρίσκεται η ταβέρνα Κληματαριά. Χτισμένη εξολοκλήρου από πέτρα και ξύλο δένει αρμονικά με το περιβάλλον, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα θαλπωρής. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τα φαγητά-ντόπιες συνταγές φτιαγμένες με μεράκι από αγνά υλικά της ευρύτερης περιοχής. Η κυρία Γιούλα φέρνει στο τραπέζι πεντανόστιμο τυρόψωμο, άγρια χόρτα που μαζεύει μόνη της, αλλά και αρνάκι λαδορίγανη και στιφάδο με γίδα. Το συνοδεύετε με εξαιρετικό χύμα κρασάκι. Βαλτεσινίκο Αρκαδίας, τηλ.: 27950 82113.  



Το Χάνι- Κανδύλα
Το παλιό χάνι της περιοχής αναπαλαιώθηκε με σεβασμό και μεταμορφώθηκε σε ταβέρνα που πλέον αποτελεί πόλο έλξης για ντόπιους και ταξιδευτές. Τιμώντας την ιστορία του χώρου, οι ιδιοκτήτες καλοδέχονται τον επισκέπτη στην ευρύχωρη σάλα αλλά και στην ρετρό αυλή, προσφέροντας τίμιο, χορταστικό και πεντανόστιμο φαγητό. Στην κουζίνα ο Κώστας και η μητέρα του, η κυρία Τασία δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Εξαιρετικό το ζυμωτό ψωμάκι (το φτιάχνουν και το ψήνουν μόνοι τους), η σκορδαμιά (φρέσκο σκόρδο τουρσί), αλλά και η πηχτή-ιδιαίτερος μεζές. Αξίζει να δοκιμάσετε, ακόμη, κόκορα χωριάτικο με χυλοπίτες και χοιρινό με σέλινο αυγολέμονο. 
Κεφαλόβρυσο Κανδύλας, τηλ.: 27960 22004, www.taverna-hani.gr.



Το Καπηλειό των Αθανάτων- Δημητσάνα
Στον κεντρικό δρόμο της Δημητσάνας βρίσκεται αυτή η ζεστή, λιτή ταβέρνα, στη σάλα της οποίας κυριαρχεί η πέτρα. Σπεσιαλιτέ του καταστήματος είναι η πανσέτα πλεξούδα. Ο Γιώργος, άριστος ψήστης, κόβει το κρέας σε τρία κομμάτια, το πλέκει, το μαρινάρει και το ψήνει. Φτάνει στο πιάτο λουκούμι και συνοδεύεται με αληθινές τηγανιτές πατάτες. Από το μενού ξεχωρίζει, επίσης, το αγριογούρουνο σαλμί, το τυροπιτάρι, το τρυφερό κοντοσούβλι, αλλά και η άψογα χυλωμένη φασολάδα. Δημητσάνα, τηλ.: 697 742 2578.



Τα Κόκκινα Πιθάρια- Βυτίνα
Φημισμένο εστιατόριο στην πλατεία της Βυτίνας που συνδυάζει την παράδοση με την γκουρμέ δημιουργική κουζίνα. Ο σεφ και ιδιοκτήτης Παναγιώτης Μπουρτσουκλής ποντάρει στις ντόπιες πρώτες ύλες αλλά και στα ψαγμένα είδη μπαχαρικών, ετοιμάζοντας νόστιμα πιάτα. Θα τα γευτείτε στην φροντισμένη σάλα ή στον εξωτερικό χώρο με τα μυρωδάτα λουλούδια. Ανάμεσα στις σπεσιαλιτέ του καταλόγου που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε, το ελάφι με τα δαμάσκηνα και τη μελωμένη σαλτσούλα, αλλά και τα αυγά ορτικιού με μαύρη τρούφα.
Κεντρική Πλατεία Βυτίνας, τηλ.: 27950 22540,
www.kokkinapitharia.gr



Κουμπούρης- Λεβίδι
Σήμα κατατεθέν για το Λεβίδι, η συγκεκριμένη ταβέρνα-ψησταριά είναι έτοιμη να σας χορτάσει με ό,τι καλύτερο βγάζει η σούβλα και τα κάρβουνα: Ζουμερό κοτόπουλο, κοντοσούβλι, παϊδάκια να γλύφεις τα δάχτυλά σου, αλλά και γουρουνοπούλα σωστά καρυκευμένη με τραγανή πετσούλα. Μεγάλη ατραξιόν, τα φημισμένα καλαμάκια του Κουμπούρη. Θα τα συνοδεύσετε με φρεσκοκομμένες σαλάτες, τηγανόψωμο και τηγανητές πατάτες. Όσο φτιάχνει ο καιρός, το λουκούλλειο γεύμα σερβίρεται έξω, στα τραπεζάκια της πλατείας. Λεβίδι, τηλ.: 27960 22425, www.koubouris.gr.



Ταβέρνα Τσιώλης- Κάψια 
Ιδανική επιλογή, την οποία μπορείτε να συνδυάσετε με μια επίσκεψη στο σπήλαιο Κάψια, ένα από τα 10 πιο αξιόλογα της Ελλάδας. Στην πέτρινη σάλα τούτης της παραδοσιακής ταβέρνας ή-όταν ο καιρός το επιτρέπει-στα τραπεζάκια που απλώνονται στην πλατεία, θα γευτείτε τίμιο παραδοσιακό φαγητό. Μεταξύ άλλων, κόκορα κοκκινιστό, λαγό στιφάδο, χόρτα και χειροποίητες πίτες. Δική μας αδυναμία, τα άψογα ψημένα παϊδάκια. 
Κεντρική πλατεία Κάψια, τηλ.: 2710 223384, www.taverna-tsiolis.gr






Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;