Κατηγορίες

Σαντορίνη: Τα καλύτερα τραπέζια της

05/08/2016 21:00, 0 σχόλια

Σαντορίνη: Τα καλύτερα τραπέζια της
Μεγάλο κεφάλαιο στην ελληνική γαστρονομία και μια από τις πιο ενδιαφέρουσες κουζίνες των Κυκλάδων είναι αυτή της Σαντορίνης. Ακολουθούν μερικές από τις top διευθύνσεις του νησιού για να δοκιμάσετε στην καλύτερη τους εκδοχή το διάσημο ντοματάκι, την σπάνια άσπρη μελιτζάνα και την περίφημη φάβα.


Σελήνη
Το θρυλικό εστιατόριο του Γιώργου Χατζηγιαννάκη, σε νέο και προσεγμένο χώρο στον Πύργο, συνεχίζει τον δημιουργικό του διάλογο με την τοπική κουζίνα, ο οποίος ξεκίνησε πριν από 30 χρόνια στα Φηρά. Με σεφ τον Θοδωρή Παπανικολάου, η Σελήνη συνεχίζει να μας εκπλήσσει με πιάτα ευφάνταστης αισθητικής και εξαιρετικής νοστιμιάς. Από το φετινό μενού ξεχωρίσαμε το σπανακόρυζο με πράσο, kale, γιαούρτι και σμέουρα., τα "χτένια" καραβίδας, τη "βόμβα" αβγολέμονο και τον μπακαλιάρο του Αιγαίου με σκορδαλιά. Στο αδελφάκι του, το Σελήνη Meze & Wine θα γευτείτε πιάτα όπως σαντορινιά φάβα με ταρτάρ γαρίδας και άσπρη μελιτζάνα παπουτσάκι γεμιστή με μοσχαρίσια ουρά. Μπείτε στο site του εστιατορίου για να μάθετε για τα σεμινάρια μαγειρικής που παραδίδονται. Πύργος, τηλ. 22860 22249, www.selene.gr, από €40 το άτομο.



Κουκούμαβλος
Ο πάντα ανήσυχος και ευρηματικός σεφ Νίκος Πουλιάσης ξαφνιάζει ευχάριστα τον ουρανίσκο μας με πρωτότυπες δημιουργίες σε ένα μενού που αλλάζει κάθε χρόνο και περιλαμβάνει πιάτα όπως φιλέτο λαυράκι σε κρούστα φάβας, τριλογία από ντολμαδάκια, λευκό ταραμά και αφρό λεμονιού. Αφήστε χώρο για το πιο πρωτότυπο γλυκό που έχετε φάει ποτέ: τη μους σοκολάτας με Vinsanto, πάστα ελιάς με κακάο, μπλε αλάτι Περσίας και σάλτσα μάνγκο. Πρόσφατα μετακόμισε σε νέο ατμοσφαιρικό χώρο στα Φηρά με βεράντα που προσφέρει υπέροχη θέα στην Καλντέρα. Φηρά, τηλ: 22860 23807, www.koukoumavlos.eu, από €40 το άτομο.



The Athenian House
Από τις πιο ενδιαφέρουσες αφίξεις της φετινής χρονιάς, το The Athenian House συνδυάζει γκουρμέ κουζίνα με την υπογραφή του Δημήτρη Σκαρμούτσου και εξαιρετική τοποθεσία σε ένα από τα ομορφότερα μπαλκόνια του Ημεροβιγλίου με θέα στον περίφημο βράχο του Σκάρου. Μενού με μεσογειακή βάση, πρώτες ύλες απ' όλη την Ελλάδα και ευφάνταστες πινελιές. Χταπόδι σε δημιουργικό συνδυασμό με μαύρες φακές και αφρό λεβάντας, φάβα Σαντορίνης με τραγανό λουκάνικο Έβρου και καραμελωμένα κρεμμύδια, ριζότο με αστακό και παντζάρι και ψάρι φρικασέ με αρωματικά χόρτα: μερικά από τα καλύτερα πιάτα. Ημεροβίγλι, τηλ. 22860 36420, www.theathenianhouse.com




Sunset Ammoudi
Κάτω από τους κατακόκκινους βράχους της Οίας, στο κουκλίστικο Αμμμούδι, θα γευτείτε την καλύτερη αστακομακαρονάδα των Κυκλάδων δίπλα στο κύμα. Δοκιμάστε επίσης τη φάβα, τους ντοματοκεφτέδες, το μπουρέκι μελιτζάνας με κοπανιστή και τη σαλάτα του ψαρά. Αμμούδι, τηλ.: 22860 71614, www.sunset-ammoudi.gr, από €20 το άτομο.



Κόκκινο Ποδήλατο
Σκαρφαλωμένο στην Οία από το 2004, το Κόκκινο Ποδήλατο δίνει μια δημιουργική οπτική σε μεσογειακές συνταγές με βάση τοπικά Σαντορινιά προϊόντα. Είναι ιδανικό για το πιο ρομαντικό δείπνο σε ένα κουκλίστικο ντεκόρ με ατμόσφαιρα μποέμ σπιτιού. Ο νέος κατάλογος φέρει την υπογραφή του σεφ Γκίκα Ξενάκη. Δοκιμάστε τον ψητό μπακαλιάρο με σκορδαλιά ρεβιθιών, παντζάρια σαλάτα και σάλτσα με λάδι από κορινθιακές σταφίδες. Εξαιρετικά είναι και τα γλυκά του. Οία, τηλ.: 22860 71918, redbicycle-oia.gr, από €40 το άτομο.
 


1800

Στο παλιό καπετανόσπιτο της Οίας θα απολαύσετε δημιουργική κουζίνα βασισμένη σε φρέσκες και αγνές σαντορινιές ύλες. Τα τραπέζια κοσμούνται από ολόλευκα τραπεζομάντιλα, ενώ τα πορσελάνινα πιάτα και τα κρυστάλλινα ποτήρια λάμπουν στο φως των κεριών. Θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από πούρα Αβάνας για να συνοδεύσετε το κρασί που θα σας προτείνουν μέσα από την αυστηρά επιλεγμένη του λίστα. Οία, τηλ: 22860 71485, www.oia-1800.com, από €40 το άτομο.



Αμβροσία
Ολόλευκα τραπεζομάντιλα, κατακόκκινα τριαντάφυλλα, αναμμένα κεριά και απίστευτη θέα από την βεράντα του στην Οία. Στο φημισμένο εστιατόριο θα γευτείτε μοντέρνα ελληνική και μεσογειακή κουζίνα στην καλύτερη εκδοχή της. Επιλέξτε για πρόταση γάμου το άκρως ρομαντικό σκηνικό στο θολωτό εσωτερικό του με αντίκες και έργα τέχνης. Οία, τηλ: 22860 71413, www.restaurant-ambrosia.com, από €35 το άτομο.


     

Το Ψαράκι
Υπερυψωμένη ταβερνούλα με θέα το λιμανάκι στη Βλυχάδα, το Ψαράκι σερβίρει ορισμένα από τα καλύτερα πιάτα του νησιού, με ειδικότητα, προφανώς, στο ψάρι. Ένα από πιο δυνατά πιάτα είναι το λαβράκι σεβίτσε με σωστά μαγειρεμένο ψάρι αρωματισμένο με μια στάλα και πινελιές εσπεριδοειδών. Επίσης, αξιοσημείωτο είναι το μαγειρευτό χταπόδι με κάππαρη και ελιές, όπως και το «σουβλάκι ψαριού». Βλυχάδα, τηλ: 22860 82783, από €18 το άτομο.



Δίχτυα

Κάτω από την πέργκολα, στις χαρακτηριστικές μπλε καρέκλες θα δοκιμάσετε ροφό στη γάστρα με θαλασσινό νερό και ελαιόλαδο, σπιτική ταραμοσαλάτα με λευκό ταραμά, σουπιές με μελάνι και πληγούρι, μύδια αχνιστά και στεγνά τηγανισμένους ντοματοκεφτέδες. Ιδανικό συνοδευτικό το παγωμένο ουζάκι. Παραλία Περίβολου-Άγιος Γεώργιος, τηλ: 22860 82818, tadichtia.com, από €15 το άτομο.



Το Ακταίον
Ταβέρνα-ορόσημο της Σαντορίνης, που στη διαδρομή των σχεδόν ενενήντα χρόνων λειτουργίας της έχει γίνει μάρτυρας της ιστορίας της Σαντορίνης από την αφάνεια στη διασημότητα. Σε εξαιρετικό σημείο στο Φηροστεφάνι, με γοητευτική βεράντα πάνω από το Αιγαίο στη σκιά των ευκαλύπτων και υπόσκαφη αίθουσα με λευκούς τοίχους διακοσμημένους με αντικείμενα της καθημερινής θηραϊκής ζωής του παρελθόντος. Κουζίνα με πολύ δυνατή κατσαρόλα και με πρώτες ύλες της μαγειρικής παράδοσης της Σαντορίνης. Φηροστεφάνι, τηλ:  22860 22336, www.aktaionsantorini.com, από €20 το άτομο.

Γιώργαρος

Ή αλλιώς η καλύτερη ψαροταβέρνα στη Σαντορίνη με εκθαμβωτική θέα προς την καλντέρα. Την καρδιά δεν θα σας κλέψει το ντεκόρ αλλά τα ολόφρεσκα ψάρια που βάζει στην κουζίνα της η κυρά-Μαρία από την οικογενειακή τράτα. Καλομαγειρεμένη αχνιστή ψαρόσουπα και πικάντικη γαριδομακαρονάδα δίπλα στο κύμα. Κορυφαία τα ντόπια μεζεδάκια. Είναι η αγαπημένη ταβέρνα των ντόπιων, γι' αυτό άλλωστε και λειτουργεί όλο το χρόνο. Στο δρόμο Ακρωτηρίου-Φάρου, τηλ: 22860 83035, από €15 το άτομο.



Sea Side Lounge Restaurant by Notos
Στιλάτο εστιατόριο πάνω στην ψιλή άμμο του Περίβολου με μοντέρνα κουζίνα θαλασσινών. Παλ χρωματισμοί, με το λευκό να δίνει τον τόνο, χτιστοί καναπέδες, πλεκτές αναπαυτικές καρέκλες και μουσικές του κόσμου συνθέτουν ένα σκηνικό καλοκαιρινής χαλάρωσης, ενώ η δημιουργική κουζίνα του Τάσου Μπαχαρίδη σας ταξιδεύει σε Δύση και Ανατολή. Μοναδική εμπειρία το φαγητό στο τραπέζι-βάρκα πάνω στην παραλία. Άγιος Γεώργιος, Περίβολος, τηλ.: 22860 82801, www.seaside-restaurant.gr, από €30 το άτομο.



Σκάλα
Εδώ και τρεις δεκαετίες δείχνει τη αξία του και μαγνητίζει ντόπιους και επισκέπτες στη μεγάλη βεράντα του. Πλούσια ψαρόσουπα και δελεαστικά κρεμμυδοπιτάκια σε τραγανή κρούστα με φρέσκο κρεμμυδάκι και κουκουνάρι οι επιλογές μας. Για το τέλος καρυδόπιτα με σοκολάτα και πορτοκάλι. Οία, τηλ: 22860 71362, από €15 το άτομο.



Κυρά Κατίνα
Στην ψαροταβέρνα της κυρά Κατίνας γευτήκαμε παραδοσιακά πιάτα όπως φάβα, μελιτζάνα, σπιτική ταραμοσαλάτα και χταποδάκι καλοψημένο. Δεν λείπουν βέβαια τα καλοψημένα ψάρια και θαλασσινά. Μην χάσετε τους φημισμένους ντοματοκεφτέδες της. Αμμούδι, τηλ: 22860-71280, από €12 το άτομο.

Δημήτρης
Από τις καλύτερες ψαροταβέρνες του νησιού και ιδανική ώρα για να πιάσετε τραπέζι απέναντι απ’ τις ψαρόβαρκες είναι το μεσημέρι. Εγγυημένα φρέσκο ψάρι, νόστιμη φάβα, καλαμαράκια και άψογοι ψαροκεφτέδες με άσπρη σάλτσα, κρεμμύδι και μαϊντανό. Δοκιμάστε τη σκορπίνα στο λαδόχαρτο με αλάτι, σκόρδο και ρίγανη. Αμμούδι, τηλ.: 22860 71606, από €15 το άτομο.



Μεταξύ μας

Τα πιάτα του έχουν έντονες επιδράσεις της χανιώτικης κουζίνας χωρίς όμως να λείπουν και οι σαντορινιές κλασικές επιλογές. Μην χάσετε την πικάντικη Κρητική τηγανιά αλλά και την φέτα σε φύλλο κρούστας. Εκτός από ντόπια κρασιά θα βρείτε και εξαιρετικό ρακί και ούζο. Το προτιμούν όσοι θέλουν ησυχία μιας και εδώ η βουή του πλήθους δεν φτάνει. Έξω Γωνιά, τηλ.: 22860 31323, από €15 το άτομο.

Ρακί
Στιλ παραδοσιακού καφενείου (ο ελληνικός ψήνεται αυστηρά στη χόβολη). Βρήκαμε περί τους 25 μεζέδες και δυο-τρία πιάτα ημέρας ενώ στο τέλος γλυκαθήκαμε με χιώτικα γλυκά του κουταλιού. Φροντίστε να πεινάτε αρκετά πριν καθίσετε καθώς οι μερίδες είναι κάτι περισσότερο από γενναιόδωρες. Κεντρική πλατεία Μεγαλοχωρίου, τηλ: 22860 81724, από €20 το άτομο. 



Καλλίστη
Ο Νεκτάριος μαγειρεύει με μεράκι μαζί με τη γυναίκα του τη Νίκη ό,τι καλύτερο βγάζει η γη του νησιού και το σερβίρει στην ταβέρνα του. Στη βεραντούλα με τις μπουκαμβίλιες στην κεντρική πλατεία θα γευτείτε ντοματάκια Σαντορίνης γεμιστά με ρύζι και βασιλικό, αυθεντικούς ντοματοκεφτέδες και λιαστά τοματάκια με δάφνη στο λάδι. Αγαπημένο το αρνάκι γάστρας σε συνταγή της μητέρας του, αλλά και το σαντορινιό κολοκυθάκι στα κάρβουνα με τυρί χλωρό και δυόσμο. Πύργος, τηλ. 22860 34108, από €12 το άτομο.

Ανώγι

Από τις καλύτερες προτάσεις φαγητού στο Ημεροβίγλι. Το προσεγμένο μεζεδοπωλείο υπερηφανεύεται για τον μεγάλο κατάλογό του που αποτελείται από εξαιρετικά μεζεδάκια αλλά και μαγειρευτά. Στη δροσερή αυλή του θα γευτείτε και πιάτα από την κεντρική Ελλάδα όπως πρασογητηγανιά ή χοιρινό με δαμάσκηνα. Το ψωμί είναι ζυμωτό, το ελαιόλαδο καταφτάνει από το Γύθειο και το γαλοτύρι από τα Τρίκαλα. Ημεροβίγλι, τηλ.: 22860 21285.



Κυρά-Ρόζα

Στην ταβέρνα της κυρίας Ρόζας θα πάτε για νοστιμότατους σαντορινιούς μεζέδες και πιάτα με βάση τα φρέσκα θηραϊκά προϊόντα. Στα οπωσδήποτε οι ντοματοκεφτέδες της, το κοκκινιστό κουνέλι αλλά και τα φρέσκα ψάρια, ενώ οι πιο τολμηροί θα δοκιμάσουν και την "αιματιά": εντεράκι γεμισμένο με ρύζι και συκώτι. Βουρβούλος, τηλ.: 22860 24378, από €15 το άτομο.





Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;