Κατηγορίες

Νάξος: Γευστική περιήγηση στην καρδιά των Κυκλάδων

25/06/2018 14:00, 0 σχόλια

Νάξος: Γευστική περιήγηση στην καρδιά των Κυκλάδων
Τη μισή νοστιμιά τη δίνει η θάλασσα και η ναξιώτικη γη. Την άλλη μισή οι χρυσοχέρες μαγείρισσες που βάζουν στην κουζίνα τους τα καλύτερα υλικά που παράγει το ευλογημένο νησί τους για να συνθέσουν την gourmet συμφωνία των Κυκλάδων. Κατσικάκι στη λαδόκολλα, ναξιώτικο ρόστο, ψάρια και θαλασσινά που μοσχοβολούν θάλασσα μετατρέπονται σε αντικείμενα του πόθου σε 12 εστιατόρια-must για τους λάτρεις του καλού φαγητού.


Όστρια

Στη βεράντα του εστιατορίου του ξενοδοχείου Ostria Inn, στο λιμανάκι της Μουτσούνας και με θέα τις Μικρές Κυκλάδες, σερβίρονται φρεσκότατα ψάρια, πιάτα μεσογειακής κουζίνας και παραδοσιακές σπιτικές συνταγές. Κάθε μέρα ψαροκάικα της Μουτσούνας αλλά και από το Κουφονήσι φέρνουν λαχταριστά ψάρια και ζωντανούς αστακούς. Μη χάσετε τη γαριδομακαρονάδα και τον χωριάτικο κόκορα. Μουτσούνα, τηλ.: 22850 68235, www.ostria.com, από €15 το άτομο (κεντρική φωτο)



1924
Για δείπνο με την υπογραφή του σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσου, στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου Lagos Mare. Το εστιατόριο πήρε την ονομασία του από τη χρονολογία κατά την οποία ο καπετάνιος Γιάννης Λαγός έφτασε με την οικογένειά του στη Νάξο από το Αϊβαλί. Στο χώρο αλλά και στην κουζίνα κυριαρχεί η ναξιώτικη παράδοση, αποκλειστικά από τοπικά προϊόντα. Η αστακομακαρονάδα, η σφυρίδα με άγρια χόρτα, ντοματάκια και κάππαρη και το καπνιστό χοιρινό με φρέσκα μυρωδικά, μελιτζανοσαλάτα και χειροποίητη πίτα είναι μερικά από τα πιάτα που ξεχωρίζουν. Άγιος Προκόπιος, τηλ. 22850 42844, www.lagosmare.gr, από €25 το άτομο.



Μεζέ Μεζέ
Μεζεδοπωλείο με σύγχρονη αισθητική, φρέσκα ψάρια και θαλασσινά. Κολιός, λυθρίνι, γαύρος, μαρίδα, φρέσκο γαριδάκι από την Αμοργό, καλαμάρι γεμιστό με ντομάτα, πιπεριά και τυροκαυτερή και οι δύο σπεσιαλιτέ του μαγαζιού: πίτα γεμιστή με τα υλικά της χωριάτικης σαλάτας και σαλατούρι, δηλαδή καλκάνι βρασμένο με κρεμμυδάκι, άνηθο και λαδολέμονο. Τα συνοδεύσαμε με σαγανάκια, πατάτες Νάξου ψημένες στο φούρνο, κροκέτες και ναξιώτικο ούζο. Θα βρείτε και δεύτερο μαγαζί στη Χώρα με θέα στο λιμάνι. Πλάκα, τηλ.: 22850 41950, από €15 το άτομο.



Su e Giu

Μια εξαιρετική επιλογή για ιταλικό φαγητό ακριβώς πάνω στην παραλία της Χώρας. Στο όμορφα διακοσμημένο εστιατόριο της Σουζάνα Ρίτσι θα γευτείτε νοστιμότατο σπαγγέτι θαλασσινών, τα διάσημα φρέσκα μύδια της, αλλά και αυθεντική ιταλική πίτσα. Στα συν το ευγενικό σέρβις και η ωραία θέα στο λιμάνι. Χώρα, τηλ. 22850 29029, από €20 το άτομο.



Η Αξιώτισσα
Θεωρείται το καλύτερο εστιατόριο στο Καστράκι και όχι άδικα αφού οι πιστοί του θαμώνες το κατακλύζουν για τα εξαιρετικά μαγειρευτά του κυρίου Γιάννη. Αγαπημένο μας το κατσικάκι στη λαδόκολλα με θρούμπι, ρίγανη, σκόρδο και τυρί. Αν πάτε τον Αύγουστο καλύτερα να κάνετε κράτηση για να αποφύγετε την απογοήτευση. Καστράκι, τηλ.: 22850 75107, από €15 το άτομο.



Φλώρακας

Μιλημένοι από τους ντόπιους φτάνουμε στον Δανακό, ένα μικρό και απομονωμένο χωριό 20 χλμ. από τη Χώρα, κρυμμένο στο βάθος μιας χαράδρας που οδηγεί στη θάλασσα. Κάτω από τον ίσκιο μιας τεράστιας ροδιάς, σ’ ένα από τα λιγοστά τραπεζάκια της cult ταβέρνας-καφενείου, ο γλυκύτατος ιδιοκτήτης μάς έβγαλε κόκορα κρασάτο, γλυκά κολοκυθάκια και ντόπιες, χοντροκομμένες τηγανητές πατάτες. Τα μαγειρευτά του είναι λίγα. Καλό θα ήταν να κάνετε την παραγγελία σας τηλεφωνικώς πριν έρθετε. Δανακός, τηλ.: 22850 61785, από €12 το άτομο.



Στης Ειρήνης
Ωραία μαγειρεμένο σπιτικό φαγητό με φρέσκα ντόπια προϊόντα στην παραλία της Χώρας, δίπλα στο λιμάνι. Να δοκιμάσετε οπωσδήποτε τους κολοκυθοκεφτέδες και το μοσχαράκι κατσαρόλας. Από το μενού δεν λείπουν και τα φρέσκα ψάρια. Χώρα, τηλ. 22850 26780, από €12 το άτομο.



Παλάτια
Πήγαμε την καλύτερη ώρα, όταν σουρουπώνει και ο πορτοκαλί ήλιος αρχίζει να χάνεται πίσω από τη θάλασσα. Ήταν και η καλύτερη ώρα για θαλασσινούς μεζέδες φτιαγμένους αποκλειστικά με ναξιώτικα προϊόντα: χταπόδι με βαλσάμικο, γαύρο μαρινάτο, καλαμάρι γεμιστό, μακαρονάδα του ψαρά με φρέσκια ντομάτα και μαϊντανό,  γούνα (λιαστό σκουμπρί), σαρδέλα μαρινάτη και ψητά ψάρια (μπαρμπούνια, αθερίνα, σαργοί). Εκείνο πάντως που μας ξετρέλανε ήταν το απεραθίτικο ρόστο (χοιρινό γεμιστό με σκόρδο που βράζει 3 ώρες στην κατσαρόλα και σβήνεται με κρασί). Σημειώστε και το αδερφάκι του, το μεζεδοπωλείο Palatia Island στη Χώρα, ακριβώς κάτω από την Πορτάρα. Αγία Άννα, www.palatiarestaurant.com, από €15 το άτομο.



Μανώλης

Τραπεζάκια που σχεδόν ακουμπούν στο κύμα. Ξεκίνησε το 1976 ως το “Λημέρι του Νικόλα” (πατέρα του ιδιοκτήτη) και σήμερα αποτελεί μια από τις αγαπημένες ταβέρνες του νησιού για φθηνό και κυρίως ποιοτικό φαγητό σε μεγάλες μερίδες. Απλή, σπιτική κουζίνα από ντόπιες πρώτες ύλες και φρέσκα προϊόντα που παράγουν οι ίδιοι. Αγία Άννα, τηλ. 22850 24552, www.tavernamanolis.gr, από €12 το άτομο.



Scirocco

Το Σιρόκο ξεκίνησε την πορεία του το 1995, στην πλατεία Δικαστηρίων, όταν τα δύο αδέλφια, ο Μιχάλης και ο Νίκος, θέλησαν να δημιουργήσουν το δικό τους χώρο προσφέροντας νόστιμο, σπιτικό φαγητό. Απαραίτητος σύμμαχος στην προσπάθειά τους αυτή, η μαμά Κατερίνα, που έχει τον πρώτο λόγο στην κουζίνα. Αξίζει να δοκιμάσετε το το σαγανάκι με γραβιέρα Νάξου, θυμαρίσιο μέλι και μαύρο σουσάμι, το μπιφτέκι γεμιστό με γραβιέρα και το λεμονάτο αρνάκι. Πλατεία Δικαστηρίων, τηλ.: 22850 25931, www.scirocco-naxos.gr, από €12 το άτομο.



Στου Λεφτέρη

Παραδοσιακή ταβέρνα με πιάτο-έμβλημα το μπιφτέκι του Λεφτέρη γεμιστό με γραβιέρα Νάξου, ντομάτα και πιπεριά, αλλά και πολύ καλά ψητά σχάρας από ντόπια κρέατα. Μη χάσετε τα σπέσιαλ λουκάνικα αλλά και τα σπιτικά γλυκά, όπως το αφράτο γαλακτομπούρεκο. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, φροντίστε να κάνετε κράτηση πριν πάτε. Απείραθος, τηλ: 22850 61333, από €12 το άτομο.

Μάρω
Παραδοσιακή ταβέρνα στην πλατεία Πρωτοδικείου για σπιτικό φαγητό με ντόπια υλικά και σε γενναιόδωρες μερίδες. Το χοιρινό ρόστο (κοκκινιστό, μαγειρεμένο με κρασί), το μεθυσμένο γουρούνι (κρασάτο χοιρινό με κρέμα γάλακτος) και οι μελιτζανοκροκέτες αποτελούν σταθερές αξίες. Χώρα, Πλ. Πρωτοδικείου, τηλ. 22850 25113, από €12 το άτομο.



Ματίνα Σταύρος Πλάτσα

Από τις πιο ξακουστές παραδοσιακές ταβέρνες του νησιού, στην πλατεία του χωριού Κόρωνος. Στη δροσερή αυλή με την κληματαριά θα δοκιμάσετε τα μαμαδίστικα μαγειρευτά της κυρίας Ματίνας- λεμονάτο αρνάκι, ντόπια χόρτα και μπριάμ, όλα φτιαγμένα με προϊόντα δικής τους παραγωγής. Εξαιρετικά και τα γλυκά του κουταλιού. Κόρωνος, τηλ.: 22850 51243, από €15 το άτομο.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;