Κατηγορίες

Μύκονος: 10+1 ταβέρνες που ξεχωρίζουν

Μύκονος: 10+1 ταβέρνες που ξεχωρίζουν
Στο νησί δεν βασιλεύει μόνο η υψηλή γαστρονομία, αλλά και οι ταβέρνες. Πιάστε τραπέζι δίπλα στο κύμα ή στα στενά της Χώρας, απλά, νόστιμα και παραδοσιακά.


Φωκός

Μια μυστική ταβέρνα στην ομώνυμη παραλία: όμορφη, «στρωμένη» αυλή με πέργκολα κι ένα παραδοσιακό φουρνάκι, που ενίοτε ψήνει και κάνα ταψί με γεμιστά. Η Kate (από το κρύο Μόντρεαλ) φτιάχνει σαλάτες σε μεγάλη ποικιλία με λαχανικά από το μποστάνι. Η κουζίνα εκλεπτυσμένη, είτε μιλάμε για τα κλασικά λαδερά του καλοκαιριού είτε για τις γαρίδες με σουσάμι και γλυκόξινη σος κίτρου είτε για τη δυσεύρετη σαλάτα με ντόπια γλυστρίδα, γιαούρτι και χοντροκοπανισμένο καρύδι. Επίσης, εδώ τα ψάρια που φτάνουν εκείνη την ημέρα ρίχνονται κατευθείαν στη σχάρα μόνο με αλάτι. Βγαίνουν πεντανόστιμα. Είναι λίγο απομακρυσμένη αλλά αξίζει το ταξίδι. Ακολουθήστε τις πινακίδες για την παραλία Καλαφάτη από την Άνω Μερά. Μετά από το φράγμα, θα βρείτε τη παραλία. Παραλία Φωκού, τηλ.: 6945 828561, www.fokosmykonos.com, από €18 το άτομο.



Νικόλας
Ταβέρνα που σερβίρει αυθεντικές μυκονιάτικες σπεσιαλιτέ εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τη βρίσκουμε στην Αγία Άννα Παράγκας, μια μικρή παραλία με χοντρή άμμο και πέτρες δίπλα στη γνωστή Παράγκα. Σωστά ψημένα ψάρια, εγγυημένα ημέρας, απ’ τα καΐκια ντόπιων ψαράδων, φρεσκότατες σαλάτες με ζαρζαβατικά από το περιβόλι της οικογένειας και μαμαδίστικα μαγειρευτά που μόλις έχουν βγει από τη κατσαρόλα. Από τα υπόλοιπα, θα ξεχωρίσετε τη μυκονιάτικη κρεμμυδόπιτα αλλά και τα κεφτεδάκια που μοσχοβολούν δυόσμο, θρούμπι και ρίγανη. Για το τέλος, μερικές κουταλιές γλυκό κυδώνι με γιαούρτι.Αγία Άννα Παράγκας, τηλ.:22890 25264, www.nikolas-taverna.com, από €15 το άτομο.





Kiki's
Μακριά από την πεπατημένη. Η ιδιόρρυθμη αυτή ταβέρνα που έχει αναγορευτεί σε μυκονιάτικο θεσμό, ανάγοντας την απλότητα σε απόλυτα cult σκηνικό. Δεν υπάρχει πινακίδα, ηλεκτρικό ρεύμα ή τηλέφωνο. Στριμωχτήκαμε στην ταράτσα κάτω από τη σκιά των δέντρων πάνω από την παραλία του Αγίου Σώστη μαγνητισμένοι από την τσίκνα από τις μαριναρισμένες χοιρινές μπριζόλες που ψήνονται στα κάρβουνα. Εξαιρετική σχάρα, τόσο στο ψάρι όσο και στα κρεατικά, και πλούσιες σαλάτες. Άγιος Σώστης, από €15 το άτομο.



Νίκος
Από το 1976 σερβίρει παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις αλλά και φρεσκότατα θαλασσινά και ψάρια στη Χώρα. Χάρη στην εμπειρία του ιδιοκτήτη Νίκου Σκεπαθιανού και την υπέροχη κουζίνα της γυναίκας του Μαρίας, είναι ένα από εκείνα τα μαγαζιά που δεν θα δείτε ποτέ άδεια όλο το καλοκαίρι. Στα οπωσδήποτε το μυδοπίλαφο, η αστακομακαρονάδα και το ριζότο με γαρίδες. Χώρα, τηλ.: 22890 24320, www.tavernanikos.gr, από €15 το άτομο.

Κούνελας
Από το 1969 γράφει ιστορία σε ό,τι αφορά το φρέσκο ψάρι και τα θαλασσινά. Κρυμμένη σε ένα μικρό στενό στον Γιαλό, διατηρεί το ίδιο παραδοσιακό ύφος εδώ και δεκαετίες. Χταπόδια στα κάρβουνα, γαρίδες, αχινοί κι άλλα θαλασσινά σερβίρονται συνοδεία μεζέδων και ντόπιων λαχανικών στα μικρά τραπεζάκια κάτω από τη συκιά μιας μυκονιάτικης αυλής. Θα βρείτε επίσης πλούσιες μακαρονάδες, ριζότο αλλά και παραδοσιακά πιάτα όπως γίγαντες και φάβα. Γιαλός, Χώρα, τηλ.: 22890 28220, www.kounelas-myconos.com, από €20 το άτομο.



Kostantis

Στην πολυσύχναστη παραλία του Ορνού, η ταβέρνα-beach restaurant του Κωσταντή αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα γευστικά περάσματα εδώ και τρεις δεκαετίες. Αστακομακαρονάδες, κριθαρότο με μελάνι σουπιάς, ποικιλίες θαλασσινών, φρεσκότατες σαλάτες και αρκετά μαγειρευτά παρελαύνουν επικά από τα τραπέζια που φτάνουν δίπλα στο κύμα. Παραλία Ορνού, τηλ.: 22890 22837, από €20 το άτομο.



Το Μαερειό
Η μυκονιάτικη εκδοχή της νέας ελληνικής ταβέρνας σε ένα λιλιπούτειο γουστόζικο χώρο λίγων τραπεζιών. Όλα καλοφτιαγμένα και γευστικά, ιδιαίτερα τα μαγειρευτά που φτιάχνουν τα άξια χέρια της κυρίας Ασημίνας. Πολύ καλές οι σπιτικές πίτες της, ο κόκορας με τα μακαρόνια και το κοτόπουλο με πράσο, ενώ ειδική μνεία αξίζει στους αφράτους, αρωματισμένους με δυόσμο κεφτέδες. Επειδή τα τραπέζια είναι λιγοστά, καλό είναι να κάνετε κράτηση Καλογερά 16, Χώρα, τηλ.: 22890 28825, από €15 το άτομο.



Μαθιός

Στον Τούρλο, στο νέο λιμάνι, η ταβέρνα του Μαθιού μετράει πάνω από τρεις δεκαετίες ζωής. Ο χώρος θυμίζει παλιό μπακάλικο και η κουζίνα προσφέρει μεγάλη ποικιλία ελληνικών πιάτων και μαγειρευτών. Σπεσιαλιτέ η ταραμοσαλάτα, το χοιρινό κότσι με μπύρα και ο κρασάτος κόκορας με χοντρό μακαρόνι. Την ώρα του ηλιοβασιλέματος θα έρθετε για ουζάκι και μεζέδες. Τούρλος, τηλ.: 22890 22344, από €15 το άτομο.

Λια

Μετά από μια αναζωογονητική βουτιά στα κρυστάλλινα νερά της απομακρυσμένης Λιας, ακολουθήστε τους ντόπιους στο μονοπατάκι πίσω από την παραλία που θα σας βγάλει σε μία από τις πιο αγαπημένες ψαροταβέρνες του νησιού. Ο ιδιοκτήτης είναι ψαράς και η γυναίκα του σερβίρει κάθε μέρα ό,τι πιάσει στα ανοιχτά. Σπεσιαλιτέ τους, η αστακομακαρονάδα και οι ψαροκεφτέδες. Μην παραλείψετε να προσθέσετε στην παραγγελία μία μερίδα από τις άψογες πατάτες Νάξου- ξανθές και τραγανές, κομμένες επιδέξια από τα χέρια της  Φραντζέσκας και τηγανισμένες σε καλό λάδι. Λια, τηλ.:22890 71015, από €20 το άτομο.


Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;