Κατηγορίες

Σίφνος: 12 στάσεις για καλό φαγητό

Σίφνος: 12 στάσεις για καλό φαγητό
Το νησί του Τσελεμεντέ ξέρει να μας κρατά χορτάτους. Σήμερα, οι συντοπίτες του διάσημου μάγειρα συνεχίζουν να απογειώνουν την τοπική κουζίνα με ρεβυθοκεφτέδες, μαστέλο (αρνάκι στον ξυλόφουρνο με άνηθο και κρασί) και φυσικά την παραδοσιακή ρεβιθάδα που σιγοψήνεται μέσα σε πήλινο τσουκάλι.


Ραμπαγάς
Από το καλοκαίρι του 2014 ο πολυχώρος Κυκλάδων Χώρος (ο πρώτος πολυχώρος των Κυκλάδων που λειτουργεί από το 2006) υποδέχεται στο νέο εστιατόριό του γνωστούς σεφ, οι οποίοι ετοιμάζουν ένα απολαυστικό μενού, στο οποίο κυριαρχούν νέες γεύσεις, βασισμένες στην ελληνική μεσογειακή κουζίνα και ιδιαίτερα την κυκλαδίτικη παραδοσιακή γαστρονομία. Απολλωνία, τηλ.: 22840 32215, www.kikladonxoros.gr



Absinthe

Βρίσκεται στο λιμάνι των Καμαρών, στο αίθριο ενός παραδοσιακού σιφνέικου πέτρινου κτηρίου, προσφέροντας εκπληκτική θέα στον κόλπο και στα απέναντι βουνά με τα παλιά μοναστήρια σκαρφαλωμένα στις κορυφές τους, στην παραλία και στο λιμάνι. Τα πιάτα είναι εμπνευσμένα από τη φημισμένη σμυρναίικη κουζίνα με μια πινελιά μπαχαρικών και υφής από την Κεντρική Ασία. Σπεσιαλιτέ τα πιάτα στη γάστρα όπως το κοτόπουλο με χωριάτικο λουκάνικο, μήλο, σκόρδο και μυρωδικά ενώ ξεχωρίζει και το κοτόπουλο κάρυ με φρέσκο μάνγκο, πιπεριές τσίλι, κρέμα καρύδας και ρύζι μπασμάτι. Καμάρες, τηλ. 22840 31202, από €15 το άτομο, absinthe-sifnos.gr



Cayenne
Μεγάλες φωτογραφίες με θέμα το καγιέν και τα μπαχάρια στολίζουν τους τοίχους ενώ στην κουζίνα δημιουργούνται γκουρμέ και ευφάνταστα πιάτα. Από τα ορεκτικά επιλέξτε λουκουμάδες τυριού με σάλτσα βατόμουρου και συνεχίστε με ψαρονέφρι ψητό με πάστα ελιάς και μυζήθρα. Δεν λείπουν και τα πιάτα θαλασσινών όπως η φωλιά θαλασσινών σε κρούστα παρμεζάνας. Απολλωνία, τηλ: 22840-31080, από €20 το άτομο.



Το Άστρο
Μέσα στο μεσαιωνικό οικισμό, με ατμόσφαιρα που αναπολεί τα 60’s. Δοκιμάσαμε από τα χέρια της Μαρίας αρνάκι σε πήλινο με σάλτσα κρασιού και άνηθο, αλλά και χταπόδι με πράσινες ελιές. Φτιάχνει και ωραιότατους κεφτέδες με μελιτζάνες και ένα απέραντο σαγανάκι με 6 τυριά, διάφορα αλλαντικά και κοτόπουλο. Πολύ καλό το χύμα κρασί της από την Πάρο. Κάστρο, τηλ: 22840 31476, από €15 το άτομο.

Δελφίνι
Στο εστιατόριο του ομώνυμου ξενοδοχείου, γευόμαστε αιγαιοπελαγίτικες συνταγές με επιρροές από την πολίτικη και την ανατολίτικη κουζίνα. Νοστιμότατη η κοτόπιτα και το κοτόπουλο με σάλτσα πορτοκάλι και μπύρα, οι ντομάτες γεμισμένες με κουκουνάρι και σταφίδα. Ο ξυλόφουρνος και το αργό υπομονετικό ψήσιμο χαρίζει σε όλα τα μαγειρευτά καταπληκτική υφή και νοστιμάδα. Καμάρες, τηλ: 22840 33740, από €15 το άτομο.





Χρυσοπηγή (Λεμπέσης)

Στα τραπεζάκια κάτω από τα δέντρα γευόμαστε παραδοσιακά πιάτα όπως ρεβιθάδα, μαστέλο και καππαροσαλάτα, ενώ δεν λείπουν τα μεζεδάκια όπως κολοκυθοκροκέτες και στριφτή πίτα με λιαστή τομάτα. Άξιος συμπαραστάτης το χύμα κρασί. Δοκιμάστε την καλύτερη σκορδαλιά που έχετε φάει ποτέ. Παραλία Αποκοφτού Χρυσοπηγής, τηλ: 22840 71295, από €12 το άτομο.

Δριμόνι

Στο πολύ προσεγμένο του μεζεδοπωλείο ο Γιώργος Πατριάρχης (με θητεία στο Elies Resorts και το Περιβόλι) ετοιμάζει εμπνευσμένα πιάτα βασισμένα σε παραδοσιακές συνταγές. Στη βεράντα η θέα φτάνει στην Πάρο και την Αντίπαρο και στα πιάτα καταφτάνουν πιάτα όπως ψαρονέφρι με σύκα. Απολλωνία, τηλ.: 22840 31434, από €15 το άτομο.



Το Τσικάλι
Δίπλα στον μικρό μόλο με την εκκλησία, με τα τραπεζάκια του σχεδόν μέσα στο νερό, θα απολαύσετε πίτες με χειροποίητο φύλλο, ρεβιθοκεφτέδες, αρνάκι και κατσικάκι με κρασί και άνηθο στην κατσαρόλα, μαγειρεμένα με τέχνη από τον Νίκο και τη Φλώρα. Το ούζο βρίσκει το ιδανικό του ταίρι στο μαγειρευτό χταποδάκι και στους μαραθοκεφτέδες. Βαθύ, τηλ: 22840 71150, από €12 το άτομο.

Λεωνίδας

Θα τον βρείτε στην αρχή του οικισμού μετά τους ανεμόμυλους. Στην βεράντα του, η κυρία Μαρία θα σας μαγειρέψει ρεβιθοκεφτέδες, καππαροσαλάτα, πικάντικη μανούρα, μυζήθρα και σύγκλινο. Σπεσιαλιτέ της η μελιτζάνα φούρνου. Μην παραλείψετε να ρωτήσετε και για ψάρια. Θα είναι σίγουρα ολόφρεσκα και καλομαγειρεμένα. Κάστρο, τηλ: 22840 31153, από €15 το άτομο.



Mamma Mia
Το 1985 ο Filippo Miano αποφάσισε να εγκαταλείψει το Μιλάνο για χάρη της Σίφνου ανοίγοντας το πρώτο του εστιατόριο στην παραλία του Πλατύ Γιαλού. Το 1997 ακολούθησε και δεύτερο εστιατόριο στην Απολλωνία. Παραδοσιακά και σπιτικά ζυμαρικά, αυθεντική πίτσα, καρπάτσιο και φιλέτα βασίζονται στις πρώτες ύλες των ντόπιων παραγωγών και ψαράδων. Απολλωνία/ Πλατύς Γιαλός, τηλ.: 22840 33086, 22840 71219, από €15 το άτομο.

Ωκύαλος

Beer restaurant με τραπεζάκια στον πεζόδρομο και μεσογειακές και διεθνείς γεύσεις με έμφαση στα φρέσκα υλικά και το παρθένο ελαιόλαδο. Ξεχωρίσαμε την χλωρομανούρα Σίφνου σχάρας με αγριοκέρασο, ψαρονέφρι με σάλτσα Dijon και μπριζολάκια χοιρινά με σος κάπαρη. Η κάβα περιλαμβάνει 30 ετικέτες κρασιών από μικρά οινοποιεία της χώρας. Απολλωνία, τηλ: 22840 32060, από €12 το άτομο.



Μαργαρίτα
Η Μαργαρίτα μας κάνει να νιώθουμε σαν το σπίτι μας. Η ίδια βγάζει από την ανοιχτή της κουζίνα νόστιμη καππαροσαλάτα, ρεβιθάδα, τηγανητό μπακαλιάρο και μαστέλο. Ζητήστε πικρές βρούβες και πικάντικη μανούρα. Αρτεμώνας, τηλ.: 22840 33074, από €12 το άτομο.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;