Κατηγορίες

Οι πιο ξεχωριστές ταβέρνες στις Κυκλάδες

03/08/2016 22:00, 0 σχόλια

Οι πιο  ξεχωριστές ταβέρνες στις Κυκλάδες
Στρώνουν τραπέζια δίπλα στη θάλασσα, ατενίζουν το απέραντο γαλάζιο, αξιοποιούν στο έπακρο τους θησαυρούς της θάλασσας και ξέρουν ότι τα καλύτερα υλικά μπορούν να προμηθευτούν μονάχα από το μποστάνι τους. Ακολουθούν οι πιο “νόστιμες ταβέρνες” των Κυκλάδων. 
 

Αρχιπέλαγος, Κύθνος
Από το 1981 σερβίρει σπιτικό φαγητό από τα χέρια της κυρίας Ελένης, η οποία βάζει στην κουζίνα της μόνο φρέσκες πρώτες ύλες από το μποστάνι του Μπάρμπα -Κώστα πίσω από την ταβέρνα της. Δοκιμάστε κατσικάκι κοκκινιστό, κότσι χοιρινό στη γάστρα αλλά και παραδοσιακές συνταγές όπως ταραχτό, τζηλαδιά, σύγκλινο και σφουγγάτα. Παναγία Κανάλα, τηλ.: 22810 32380, από €15 το άτομο.



Το Θαλασσάκι, Τήνος

Ο Άρης και η Αντωνία βάζουν στην κουζίνα τους μόνο φρέσκα υλικά και παρθένο ελαιόλαδο. Η ταβέρνα ειδικεύεται στα θαλασσινά και τα μαγειρευτά όλα με ντόπια προϊόντα. Ξεχωρίζουμε το λεμονάτο κατσικάκι, το μαύρο ριζότο με μελάνι σουπιάς, τα μύδια με ζαφορά και το ντόπιο τυρί “πέτρωμα” που το σερβίρει με φουντούκια και γύρη. Όμορφη λεπτομέρεια τα ζωγραφιστά τραπέζια. Δοκιμάστε την λεμονόπητα (επίτηδες γραμμένη με “ήτα”) και συνοδέψτε την με ρακί. Όρμος Υστερνιών, τηλ: 22830 31366, από €20 το άτομο.



Βιλαέτι, Ίος
Κατευθυνόμενοι προς τις βόρειες παραλίες της Ίου, στον Επάνω Κάμπο, μόλις 4 χιλιόμετρα από τους ανεμόμυλους, θα συναντήσετε την ταβέρνα Βιλαέτι. Στην ήσυχη βεράντα της θα δοκιμάσετε σπιτικές συνταγές όπως ψημένο στο ξυλόφουρνο τρυφερό κατσικάκι, αρνάκι μυρωδάτο στη γάστρα και μοσχαράκι παντρεμένο με ντόπιο τυρί στο πήλινο. Δεν λείπουν μεζεδάκια όπως ρεβυθοκεφτέδες, τσιμέτια, κολοκυθοκεφτέδες και πίτες με σπιτικό φύλλο. Όλα με καλές πρώτες ύλες από ντόπιους παραγωγούς και λαχανικά από το μποστάνι τους. Επάνω Κάμπος, τηλ. 22860 92072, από €15 το άτομο.


 
Αξιώτισσα, Νάξος
Θεωρείται το καλύτερο εστιατόριο στο Καστράκι και όχι άδικα αφού οι πιστοί του θαμώνες το κατακλύζουν για τα εξαιρετικά μαγειρευτά του κυρίου Γιάννη. Αγαπημένο μας το κατσικάκι στη λαδόκολλα με θρούμπι, ρίγανη, σκόρδο και τυρί. Αν πάτε τον Αύγουστο καλύτερα να κάνετε κράτηση για να αποφύγετε την απογοήτευση. Καστράκι, τηλ.: 22850 75107, από €15 το άτομο.



Θαλάμι, Πάρος
Λίγο έξω από τον Αμπελά θα βρείτε αυτή την ήσυχη ταβέρνα με τραπεζάκια κάτω από τα αλμυρίκια, τεράστιες μερίδες και πολύ προσιτές τιμές. Κάθεσαι και απολαμβάνεις φρέσκο ψάρι και θέα στο Αιγαίο. Στα δυνατά χαρτιά τα μαγειρευτά και οι νόστιμοι σπιτικοί μεζέδες που συνοδεύονται υπέροχα με παριανό κρασί. Αμπελάς, τηλ.: 22840 53351, από €15 το άτομο.


 
Κυρά Ρόζα, Σαντορίνη
Στην ταβέρνα της κυρίας Ρόζας θα πάτε για νοστιμότατους σαντορινιούς μεζέδες και πιάτα με βάση τα φρέσκα θηραϊκά προϊόντα. Στα οπωσδήποτε οι ντοματοκεφτέδες της, το κοκκινιστό κουνέλι αλλά και τα φρέσκα ψάρια, ενώ οι πιο τολμηροί θα δοκιμάσουν και την "αιματιά": εντεράκι γεμισμένο με ρύζι και συκώτι. Βουρβούλος, τηλ.: 22860 24378, από €15 το άτομο.



Μεταξύ μας, Σαντορίνη
Τα πιάτα του έχουν έντονες επιδράσεις της χανιώτικης κουζίνας χωρίς όμως να λείπουν και οι σαντορινιές κλασικές επιλογές. Μην χάσετε την πικάντικη Κρητική τηγανιά αλλά και την φέτα σε φύλλο κρούστας. Εκτός από ντόπια κρασιά θα βρείτε και εξαιρετικό ρακί και ούζο. Το προτιμούν όσοι θέλουν ησυχία μιας και εδώ η βουή του πλήθους δεν φτάνει. Έξω Γωνιά, τηλ.: 22860 31323, από €15 το άτομο.



Ψαροταβέρνα της Καλής, Σέριφος
Στο κέντρο του Λιβαδιού, δίπλα στο κύμα, θα γευτείτε εξαιρετικά ψημένο φρέσκο ψάρι από τοπικά καΐκια, ολόφρεσκες σαλάτες, σούπερ αστακομακαρονάδα, κακαβιά, ψητό καλαμάρι, σκορπίνα με ρεβίθια καθώς και πολλές κυκλαδίτικες συνταγές. H Καλή επιμελείται τα πάντα πριν φτάσουν στο πιάτο σας. Λιβάδι, τηλ. 22810 52301, από €20 το άτομο.


Η Κόρη του Μιχάλη, Δονούσα
Σε ένα πανέμορφο μπαλκόνι πάνω από τη θάλασσα χορταίνεις με κεμπάπ και πίτες Καισαρείας φτιαγμένες με βουτυράτο κασέρι Μυτιλήνης και χειροποίητο φύλλο. Οι πλούσιες σαλάτες φτιάχνονται με λαχανικά που προέρχονται από το μποστάνι τους, ενώ ο πιο περιζήτητος μεζές είναι το δονουσιώτικο φιρμάνι (ντόπιο τυρί ψητό, τυλιγμένο σε φύλλο, που σερβίρεται με μαρμελάδα πιπεριά). Πολύ νόστιμες επιλογές οι τηγανητοί γίγαντες και το μοσχαράκι με μελιτζάνα και τυρί σε πήλινο. Μερσήνι, τηλ. 6984618807, 2285772322, από €15 το άτομο.



Δριμόνι, Σίφνος
Στο πολύ προσεγμένο του μεζεδοπωλείο ο Γιώργος Πατριάρχης (με θητεία στο Elies Resorts και το Περιβόλι) ετοιμάζει εμπνευσμένα πιάτα βασισμένα σε παραδοσιακές συνταγές. Στη βεράντα η θέα φτάνει στην Πάρο και την Αντίπαρο και στα πιάτα καταφτάνουν πιάτα όπως ψαρονέφρι με σύκα. Απολλωνία, τηλ.: 22840 31434, από €15 το άτομο.



Κυρά Μαρία (Η Συνάντηση), Φολέγανδος
Φιλόξενη ταβέρνα στην Άνω Μεριά με ατού το σπιτίσιο μαγείρεμα της κυρά- Μαρίας Βένιου. Φτιάχνει τα δικά τους κουνέλια με ματσάτα, κόκορα κρασάτο, τυροπιτάκια με σουρωτό τυρί του νησιού. Δεν λείπουν και τα θαλασσινά. Ο Βίκτωρας με το καΐκι του φέρνει καθημερινά σπαρταριστά ψάρια που γίνονται κακαβιά να γλύφεις δάχτυλα και φαγκρί που ψήνεται σωστά για να μην στεγνώσει. Άνω Μεριά, τηλ.: 2286041208, από €15 το άτομο.


 
Καπετάν Πιπίνος, Αντίπαρος
Σταθερή αξία από το 1940 για φρέσκο ψάρι από το καΐκι της οικογένειας. Σπεσιαλιτέ η κακαβιά και ο αστακός, αλλά θα είστε πολύ τυχεροί αν βρείτε τυχερό το λιαστό χταπόδι στα κάρβουνα. Στο ποτήρι ντόπια τσικουδιά δικής τους παραγωγής. Άγιος Γεώργιος, τηλ.: 22840 21823, από €15 το άτομο.






Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;