Κατηγορίες

Ρέθυμνο: 10 νόστιμες στάσεις

Ρέθυμνο: 10 νόστιμες στάσεις
Ντόπιες μαγείρισσες που σκύβουν ευλαβικά πάνω από τις κατσαρόλες τους και επιδέξιοι σεφ  που μαγειρεύουν τα καλύτερα προϊόντα της κρητικής γης με μπόλικη φαντασία, φτιάχνουν καθημερινά υπέροχα πιάτα που δίνουν αφορμή για ταξίδι σε όλο τον νομό.


Αυλή

Το βενετσιάνικο αρχοντικό του 1600, στο ιστορικό κέντρο της πόλης, φιλοξενεί ένα από τα ωραιότερα εστιατόρια της Ελλάδας και από τα καλύτερα της Κρήτης. Για πάνω από δύο δεκαετίες σερβίρει παραδοσιακές κρητικές συνταγές -ενίοτε λιγάκι πειραγμένες- και δημιουργικές προτάσεις από τη μεσογειακή κουζίνα. Στην παραδεισένια αυλή του θα γευτείτε πιάτα όπως φουριάρικο κατσικάκι μαγειρεμένο με μέλι και θυμάρι και χειροποίητο ραβιόλι με γέμιση χανιώτικης κρεατότουρτας. Εξαιρετική η λίστα κρασιών του. Ξανθουδίδου 22 & Ραδαμάνθυος, Παλιά Πόλη, τηλ.: 28310, 26213, www.avli.gr, από €25 το άτομο.



Πρίμα Πλώρα

Σε προνομιακή θέση, απέναντι από τη Φορτέτζα και με τη θάλασσα ακριβώς δίπλα του, σερβίρει δημιουργική ελληνική κουζίνα με κρητικές πινελιές. Βιολογικά λαχανικά, κρεατικά από μικρούς ντόπιους παραγωγούς και τυριά που προέρχονται από παραδοσιακά τυροκομεία στο Πέραμα Ρεθύμνου και τα Σφακιά Χανίων. Από το μενού ξεχωρίσαμε την κροκέτα γραβιέρας Ρεθύμνου σε μείγμα ξηρών καρπών, το ριζότο σουπιάς στο μελάνι της με σταμναγκάθι, τα σκιουφιχτά με τοματίνια, απάκι και λευκό τυρί άλμης και τις πανσέτες μαριναρισμένες με θυμάρι, πατάτες τηγανητές και ψητά λαχανικά. Ακρωτηρίου 4, τηλ.: 28310 56990, www.primaplora.gr, από €25 το άτομο.



Αλέκος

Θα χρειαστεί να διανύσετε περίπου 10 χλμ. ως τους Αρμένους για να γευτείτε την κουζίνα ενός από τα καλύτερα εστιατόρια του νομού. Η ταβέρνα βρίσκεται στο δρόμο για την Αγία Γαλήνη και φημίζεται για την υψηλού επιπέδου κρητική κουζίνα της. Ανάλογα την ημέρα και την εποχή θα βρείτε από χοχλιούς μπουμπουριστούς μέχρι οικόσιτο κουνέλι στιφάδο. Όλα μαγειρεμένα με εξαιρετικές πρώτες ύλες, στην πιο αυθεντική εκδοχή τους. Αρμένοι,τηλ.: 28310 41185, από €15 το άτομο.



Veneto
Στο ισόγειο του ομώνυμου ξενοδοχείου στο κέντρο της παλιάς πόλης, σε μια βοτσαλωτή αυλή με ατμοσφαιρικό φωτισμό, θα γευτείτε πιάτα που παντρεύουν την κρητική παράδοση με την υψηλή γαστρονομία. Το απάκι με ανθόγαλο σβησμένο με Vinsanto και το φουριάρικο κατσικάκι με σταμναγκάθι και μυρωδάτη κρέμα μαστίχας είναι μόνο δύο από τις ιδιαίτερες προτάσεις του μενού. Στα συν η εξαιρετική και βραβευμένη λίστα κρασιών του. Επιμενίδου 4, Παλιά Πόλη, τηλ.: 28310 56634, www.veneto.gr, από €20 το άτομο (κεντρική φωτο)



1600 Raki Ba Raki
Το 1600 Raki Ba Raki είναι η νέα πρόταση του εστιατορίου Αυλή και του boutique ξενοδοχείου Avli στην καρδιά της πανέμορφης Παλιάς Πόλης- μια φρέσκια εκδοχή πάνω στο κλασικό κρητικό ρακάδικο. Ο χώρος με τις ρετρό διακοσμητικές λεπτομέρειες θυμίζει παλιό παντοπωλείο. Αυτό που σε κερδίζει όμως είναι οι ποιοτικοί μεζέδες που βγαίνουν από την ανοιχτή κουζίνα του:  παντζαροσαλάτα με σκόρδο, άνηθο και γιαούρτι, σαρδέλα παντρεμένη στη σχάρα με ψιλοκομμένη χωριάτικη σαλάτα, κριθαρότο με γαρίδες, απάκι από χοιρινό με φρέσκα μανιτάρια, ανθόγαλο και μπαλσάμικο. Αραμπατζόγλου 17-19, Παλιά Πόλη, τηλ. 28310 58250, από €12 το άτομο, www.avli.gr



Ταβέρνα του Ζήση
Κλασικό στέκι Ρεθυμνιωτών με καλοστρωμένα τραπέζια σε μια μεγάλη, δροσερή αυλή. Τα μαγειρευτά (κουνέλι στιφάδο, ντολμαδάκια κ.ά.) είναι το δυνατό της χαρτί, αξίζει όμως να δοκιμάσετε και τις κρητικές σπεσιαλιτέ, όπως απάκι και λουκάνικα. Μάχης Κρήτης 63, Μισσίρια, τηλ.: 28310 28814, από €15 το άτομο, www.taverna-zisis.gr

Αλάνα
Περιποιημένη αυλή στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου, με πέργκολες, πλατάνια, πολύχρωμα λουλούδια κι ένα πηγάδι να δεσπόζει στη μέση. Στην κουζίνα μπαίνουν αποκλειστικά ντόπια προϊόντα και τα τραπέζια καταφτάνουν πιάτα όπως σκιουφιχτά μακαρόνια με απάκι και αρνάκι με αγκινάρες. Ξεχωρίζει το μοσχάρι, τόσο σε φιλέτο όσο και σε μπριζόλα. Σαλαμίνος 15, Παλιά Πόλη, τηλ. 28310 27737, από €20 το άτομο, www.alana-restaurant.gr



Ηλιομανώλης

Ξακουστός ανάμεσα στους ντόπιους όλου του νομού. Η βιτρίνα ξεχειλίζει από «τσικάλια» με σπιτικά φαγητά, από τσιγαριαστό χοιρινό μέχρι κουκιά. Τρεις γυναίκες, η κ. Μαρία και οι κόρες της, χρειάζονται για να κουμαντάρουν τέτοια κουζίνα. Δικά τους κρέατα και τυριά, εξαιρετικά απάκια, λουκάνικα, γαλομυζήθρα. Μοναδικά σουτζουκάκια και κρέας ή σούπα με ξυνόχοντρο. Καλό κρασί, χαλβάς, τηγανίτες και μυζηθροπιτάκια με μέλι και γλυκά του κουταλιού. Κάνεβος, τηλ.: 28320 51053, από €12 το άτομο.

Taverna Agreco
Στην ταβέρνα της βιολογικής φάρμας Agreco, το προκαθορισμένο πληθωρικό μενού θα σας μυήσει στα καλύτερα της κρητικής κουζίνας. Πριν το φαγητό θα σας ξεναγήσουν στο παλιό ελαιοτριβείο, τον νερόμυλο και τον μικρό ζωολογικό κήπο. Λειτουργούν μόνο με κρατήσεις για δείπνο. Αδελιανός Κάμπος, Aδελε, τηλ.: 28310 72129.



Χόβολη
Θα το ανακαλύψεις από την μυρωδιά του ξύλου. Τα πάντα ψήνονται στα ξύλα και η γεύση τους δεν συζητιέται. Έξω ξυλόφουρνος, μέσα πήλινες χύτρες στην παρασιά, με ξύλα. Το χοιρινό με χόρτα τσιτσιριστά ψήνεται αργά με το ζουμί του, ζυγούρι που βράζει αργά στην παρασιά μόνο με λίγη ντομάτα, φρικασέ με γούλες και σταμναγκάθι. Και μαγικό αρνί και χοιρινό στον ξυλόφουρνο με κληματόφυλλα. Κουκιά, χοχλιοί και όλα τα άγρια χόρτα. Λούτρα, τηλ.: 28310 72726, από €12 το άτομο.



Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;