Κατηγορίες

Ηράκλειο: 10+1 εστιατόρια που ξεχωρίζουν

08/02/2017 22:00, 0 σχόλια

Ηράκλειο: 10+1 εστιατόρια που ξεχωρίζουν
Στη γη του λαμπερού ελαιόλαδου και του μεθυστικού κρασιού γεννήθηκε η κουζίνα-ιεροτελεστία της παρέας και της καλής ζωής. Διαλέξαμε και σας προτείνουμε μερικά από τα καλύτερα στέκια για φαγητό στο Ηράκλειο. Ταβερνάκια για φαγητό όπως παλιά, αλλά και γκουρμέ εστιατόρια για να απολαύσετε κρητική κουζίνα με δημιουργικό χαρακτήρα.


Πεσκέσι

Στην καρδιά του Ηρακλείου, δυο βήματα από τους Λέοντες, στεγασμένο σε ένα ιστορικό αρχοντικό της πόλης, βρίσκεται ένα από τα ωραιότερα εστιατόρια του νησιού. Ο διεθνής διαγωνισμός «Restaurant and Bar Design Awards» το ανέδειξε προσφάτα ως ένα από τα 10 ομορφότερα εστιατόρια της Ευρώπης. Το μενού είναι βασισμένο στην τοπική παράδοση και σε αρκετές παλιές κρητικές συνταγές, ενώ τα πιάτα διανθίζονται με δυσεύρετα προϊόντα. Μέσα στις επιλογές σας πρέπει να είναι η μυρωδάτη σαλάτα Πεσκέσι με 20 διαφορετικά είδη χόρτων και γαλοτύρι, ο «κρεοκάκκαβος»- ένα πιάτο της Μινωικής Κρήτης με χοιρινό ψημένο με μέλι και θυμάρι- και το «σύγκλινο πριν το κιούπι», όπου το μαριναρισμένο ψαρονέφρι έρχεται στο τραπέζι κρεμασμένο σε τσιγκέλι πάνω από φασκόμηλο και θυμάρι για το καπνίσετε κατά βούληση. Θα ολοκληρώσετε με υπέροχο cheesecake λεμόνι με τριμμένο ντάκο, ελαιόλαδο και αθόγαλο. Πολύ ενδιαφέροντα και τα cocktails που περιέχουν όλα τουλάχιστον ένα κρητικό συστατικό. Καπετάν Χαραλάμπη 6-8, Ηράκλειο, τηλ.: 2810288887, από €20 το άτομο, peskesicrete.gr



Ελιά και Δυόσμος
Στο χωριό Σκαλάνι, μόλις 11 χλμ από το Ηράκλειο θα γευτείτε αυθεντική κρητική κουζίνα σε ατμόσφαιρα που θυμίζει κυριακάτικο γεύμα με την οικογένεια. Η βραβευμένη σεφ Αργυρώ Βάρδα είναι μαστόρισσα στο κρητικό πιλάφι με στακοβούτυρο, στο φουριάρικο αρνί, στον ντόπιο πετεινό με κόκκινο κρασί και μακαρόνια σκιουφιχτά και τα αρνίσια φιλετάκια με δεντρολίβανο και μέλι. Το ψωμί είναι ζυμωτό και το κρασί από ντόπιους παραγωγούς. Σκαλάνι, τηλ.: 2810 731283, www.olive-mint.gr, από €20 το άτομο.



Παραστιές
Κλασικό στέκι κρεατοφαγίας για τους ντόπιους, με ανοιχτό ξυλόφουρνο και παραδοσιακή κρητική κουζίνα. Στο ντεκόρ ξύλινα τραπέζια, χρηστικά αντικείμενα της παλιάς Κρήτης και στο βάθος οι παραστιές (παραδοσιακές ψησταριές) που κλέβουν την παράσταση. Στη γεμάτη ζωή πλατεία του Ιστορικού Μουσείου θα δροσιστείτε από τη θαλασσινή αύρα και θα γευτείτε τα καλύτερα κρεατικά που σιγοψήνονται στη φωτιά όπως η καπνιστή μπριζόλα χοιρινού κρέατος και τα τεράστια μοσχαρίσια φιλέτα γάλακτος με στάκα και αγνά τοπικά μυρωδικά. Χωριάτικες τηγανητές πατάτες, κρητικό ελαιόλαδο, παξιμάδια Κρήτης, λαχανικά βιολογικής καλλιέργειας και τεράστια λίστα κρασιών συνοδεύουν το φαγητό. Σοφ. Βενιζέλου 19, Πλατεία Ιστορικού Μουσείου, τηλ.: 2810 225009, www.parasties.gr, από €18 το άτομο.



Έργανος

Αν ψάχνετε μια πραγματικά κρητική παραδοσιακή ταβέρνα με ιδιαίτερα ζεστό και φιλικό περιβάλλον η ταβέρνα Έργανος, στην περιοχή Όαση, θα είναι σίγουρα η πρώτη επιλογή σας. Εδώ θα γευτείτε όλα τα καλούδια της Κρήτης. Από την κουζίνα της κυρίας Γεωργίας βγαίνουν σιουφιχτά σε κρεατοζωμό με ανθότυρο, τσιτσιριστό (χοιρινό με κρασί), σαρικοπιτάκια με ξινομυζήθρα, οφτό και πολλά ακόμη καλοφτιαγμένα πιάτα που δεν θα αφήσουν κανέναν παραπονεμένο. Γεωργίου Γεωργιάδου 5, Όαση-Κηποθέατρο Καζαντζάκης, τηλ. 2810 285629, από €15 το άτομο, www.erganos.gr



Κουζεινερί
Δημιουργική κουζίνα που πατάει σε ελληνικές βάσεις και χρησιμοποιεί τα καλύτερα διαθέσιμα υλικά της αγοράς. Θα γευτείτε πεντανόστιμο κότσι μαγειρεμένο σε ξυλόφουρνο, έξοχα αμερικάνικα steaks, εκλεκτά risotti και ζυμαρικά αλλά και πολλά χειροποίητα γλυκά. Ατού η πολύ οικονομική λίστα κρασιών. Λοχαγού Μαρινέλη 11, τηλ.: 2810 346452, από €18 το άτομο.



Brillant Gourmet Restaurant
Ο εντυπωσιακός industrial σχεδιασμός σε συνδυασμό με την πρωτοποριακά δημιουργική κουζίνα και το άψογο σέρβις καθιστούν το εστιατόριο του ξενοδοχείου Lato ιδανικό μέρος για δείπνο στην πόλη. Τα πιάτα του σεφ Ζήνωνα Χριστοφίδη δένουν την κρητική με τη μεσογειακή κουζίνα, δίνοντας έμφαση στα ντόπια προϊόντα. Διαλεχτά κρέατα, ολόφρεσκα ψάρια, άγριες σαλάτες, χειροποίητα ζυμαρικά, ώριμα τυριά και επιλεγμένα κρασιά φιγουράρουν στο μενού. Από το μενού ξεχωρίσαμε το ριζότο με μανιτάρια και ώριμη γραβιέρα Κρήτης, το μοσχαρίσιο μπιφτέκι με αξεφλούδιστες τηγανιτές πατάτες και το αρνίσιο κότσι, σιγοψημένο στο φούρνο, με σκιουφιχτά μακαρόνια και φρέσκο ανθότυρο. Είναι ανοιχτό από τον Νοέμβριο έως τον Μάιο, όπου και παραδίδει τη σκυτάλη των γεύσεων στο Herbs' Garden, καλωσορίζοντας έτσι την κρητική άνοιξη. Επιμενίδου 15, τηλ. 2810 334959, www.lato.gr, από €25 το άτομο.



Herb's Garden
Άνετο και κομψό, με όνομα εμπνευσμένο από την κρητική φύση και τις μυρωδιές των βοτάνων που δεσπόζουν στον χώρο, στην ταράτσα του ξενοδοχείου Lato. Η θέα προς το ενετικό κάστρο, το λιμάνι και το γαλάζιο του Κρητικού πελάγους ανοίγει την όρεξη για φρέσκα ψάρια, δροσερές σαλάτες και εκλεκτούς μεζέδες που συνοδεύονται με ούζο, ρακί και ποικιλία κρασιών. Το βράδυ, προσφέρει το κατάλληλο σκηνικό για ρομαντικό δείπνο. Λειτουργεί από αρχές Μαΐου έως τέλη Οκτωβρίου. Επιμενίδου 15, τηλ.: 2810 334971, www.lato.gr, από €25 το άτομο.



Saradari

Από τα πιο καλά μαγαζιά για θαλασσινά, λίγο έξω από το κέντρο της Χερσονήσου, με καταπληκτική θέα στη θάλασσα. Από το δημιουργικό μενού του σεφ Χρήστου Λάππα επιλέγουμε την υπέροχη κακαβιά, τις μεθυσμένες γαρίδες με ούζο, το φιλέτο ψαριού με χόρτα φρικασέ και τα σκιουφικτά μακαρόνια με χταπόδι και σαλάμι Λευκάδος, ενώ φυσικά βρίσκουμε και ολόφρεσκο ψάρι ημέρας. Λιμένας Χερσονήσου Αγίου Γεωργίου, Σαραντάρι Χερσονήσου, τηλ. 28970 25375, από €25 το άτομο, www.saradari.com



Κυριάκος
Στο θρυλικό πλέον εστιατόριο τα τραπέζια γεμίζουν μεσημέρι-βράδυ με φρέσκα θαλασσινά και καλό, παραδοσιακό φαγητό: ντολμαδάκια με κιμά αυγολέμονο, κόκορα με λιγκουίνι, μελιτζάνες ρολό με φέτα, χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι, μοσχάρι γιουβέτσι και αρνάκι φρικασέ. Όλα σε χορταστικές μερίδες και μαγειρεμένα με κρητικό ελαιόλαδο. Για το τέλος μυζηθροπιτάκια με μέλι. Λεωφόρος Δημοκρατίας 53, τηλ.: 2810 224649, www.kiriakos-restaurant.com, από €15 το άτομο.



Swell

Το a la carte εστιατόριο του Knossos Beach Bungalows & Suites βρίσκεται σχεδόν πάνω στο κύμα, σε ένα υπέροχο καλοκαιρινό deck. Ο επικεφαλής σεφ Έξαρχος Δελήμπασης επιμελείται ένα μενού υψηλής γαστρονομίας, με βάση τη μεσογειακή διατροφή, την ελληνική γαστρονομία και την κρητική κουζίνα. Φάβα με γαρίδα και τραγανό με άρωμα μαντζουράνας, καλαμάρι γεμιστό με αρωματικό κιμά σερβιρισμένο με τσιγαριαστό σταμναγκάθι και λάδι ντομάτας, κοτόπουλο γεμιστό με γλυκό κρεμμύδι, σταφίδες, καρύδια με σάλτσα μανιταριών και πουρέ σελινόριζας είναι μερικές από τις καλύτερες προτάσεις του μενού. Φινάλε με τηγανητή μυζήθρα με πράσινο φιστίκι ζελέ μελιού αρωματισμένο με θυμάρι και σορμπέ λεμόνι. Κοκκίνη Χάνι, τηλ.: 2810 763083, www.swellrestaurant.gr, από €20 το άτομο.






Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;