Κατηγορίες

Ρόδος: Γεύμα με τους ιππότες

Ρόδος: Γεύμα με τους ιππότες
Στο νησί των ιπποτών, οι επιλογές για φαγητό είναι πάρα πολλές. Από εκατόχρονα μεζεδοπωλεία μέχρι gourmet σοφιστικέ εστιατόρια κρυμμένα στα στενά σοκάκια της Παλιάς Πόλης που στρώνουν καθημερινά τραπέζια. Ακολουθούν μερικές από τις καλύτερες προτάσεις για να μυηθείτε στη ροδίτικη γαστρονομία.


Αλέξης & Alexis 4 Seasons

Κλασική αξία στο ψάρι. Μέσα από τα τείχη της Παλιάς Πόλης, μια ατμοσφαιρική αυλή που είναι πλέον το σύμβολο της ποιοτικής γαστρονομίας στη Ρόδο. Οι πιστοί θαμώνες τους δεν αλλάζουν με τίποτα το χταπόδι με μελάνι και μαύρη σάλτσα, τα φρέσκα οστρακοειδή. Πολύ καλές ετικέτες και στα κρασιά. Τα γλυκά είναι πραγματικά τέλεια, αδυναμία μας η πανακότα αρωματισμένη με μαστίχα Χίου. Το αδελφάκι του, Αλέξης 4 Εποχές, βρίσκεται και αυτό στην Παλιά Πόλη σε ένα πολυεπίπεδο κήπο. Σωκράτους 18 & Αριστοτέλους 33, Παλιά Πόλη, τηλ. 22410 70522, από €25 το άτομο.




Αρτεμίδα

Οικογενειακή ταβέρνα με παράδοση από το 1922.  Θα τη συναντήσετε ανάμεσα στην πιο δημοφιλή διαδρομή στο νησί, από την Κοιλάδα των Πεταλούδων και στις 7 Πηγές, στο γραφικό χωριό, την Ψίνθο, μόλις 900m από την πλατεία του χωριού, παίρνοντας τον δρόμο για Αρχίπολη-7 Πηγές. Η Άννα μαγειρεύει στην κουζίνα, ο Γιώργος ψήνει και φουρνίζει και η Τζένη σας καλωσορίζει.  Ωραία μαγειρευτά σε γενναιόδωρες μερίδες αλλά και νοστιμότατα πιάτα με κρέατα της ώρας. Μη χάσετε τα υπέροχα παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού και τα μυρωδάτα λικέρ από τα χέρια της Μαρίας. Ψίνθος, τηλ. 22410 50003, από €15 το άτομο.




Μαυρίκος

Μέσα σε μια πανέμορφη αυλή με κληματαριές, καμάρες και βοτσαλωτά, η γεύση κρατάει πάντα τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Το γαστρονομικό ταξίδι στην κουζίνα της Μεσογείου ποικίλει από τα φιλετάκια ψαριού με σάλτσα γαρίδας και σαφράν μέχρι την εξαιρετική αστακομακαρονάδα και το σουπιόριζο. Δεν χρειάζεται να σας πούμε για την νοστιμιά τους, το αποδεικνύουν τα βραβεία που κοσμούν τους τοίχους. Ανάμεσα στα υπέροχα σπιτικά λικέρ ξεχωρίζει το λεμονάκι. Πλατεία Λίνδου, τηλ. 22440 31232, από €25 το άτομο.


Χατζηκέλης

Στην καρδιά της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου, το εστιατόριο αποτελεί σταθερή αξία για ψάρια και θαλασσινά για πάνω από 3 δεκαετίες. Βιολογικά λαχανικά, ολόφρεσκοι θησαυροί της θάλασσας και υπέροχη ατμόσφαιρα συνθέτουν το σκηνικό για το οποίο επιστρέφουν ντόπιοι και επισκέπτες (Σ. Αλχαδέφ 9, τηλ.: 22410 27215, από €20 το άτομο.




Μασασούρα

Από τα πιο καλαίσθητα εστιατόρια της Ρόδου, στο χωριό Μαριτσά, στη κεντρική πλατεία,  το οποίο στεγάζεται σε κτήριο του 1932. Μετά την ανακαίνιση του το 2008 απέκτησε μια πανέμορφη πέτρινη σάλα με ασπρόμαυρο πάτωμα, παχιές κουρτίνες στα παράθυρα που τους προσδίδουν θεατρικότητα και ένα μενού με gourmet ανησυχίες. Διαχρονική αδυναμία στα κρεατικά που ψήνονται με τον πιο σωστό τρόπο. Δοκιμάστε επίσης γεμιστά μανιτάρια με τυριά, μπέικον και κουκουνάρι, κολοκυθοκεφτέδες, φέτα τυλιγμένη σε φύλλο με μέλι και ούζο, τηγανιά και μπεκρή μεζέ, μελιτζάνα φούρνου. Το καλοκαίρι οι περισσότεροι προτιμούν την αυλή με τις κληματαριές. Μαριτσά, τηλ. 22410 48109, από €15 το άτομο.

Μάρκο Πόλο
Ένα πρώην τούρκικο αρχοντικό στη Νέα Αγορά με κρυμμένο κατάφυτο κήπο και πολλά πολλά κεράκια στα μαρμάρινα τραπεζάκια για να κάνουν ατμόσφαιρα. Στα πιάτα μας αχνιστή, θεραπευτική ψαρόσουπα, χταπόδι πάνω σε ρόκα με μπόλικο βαλσάμικο, φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια. Για το τέλος μερικές γουλιές limoncello. Επιβάλλεται να κάνετε κράτηση. Αγ. Φανουρίου 40-42, τηλ. 2241 025562.


Πέτρινο

Μια κλασική ταβέρνα με απλές και νόστιμες γεύσεις και μια ζεστή ατμόσφαιρα που περιστοιχίζουν πολύχρωμα λουλούδια σε μια συμπαθητική αυλή. Στα πιάτα μεζέδες και φρέσκιες σαλάτες, παϊδάκια και κρεατικά που έχουν ψηθεί σωστά στα κάρβουνα. Συντροφιά τους έχουν πάντα χρυσές τηγανιτές πατάτες αλλά και λαχανικά. Βάτι, τηλ. 22440 61138, από €12 το άτομο.


Ντινόρης

Κλασικό στέκι για ψάρι, στην Παλιά Πόλη, σε κτίριο όπου βρίσκονταν οι στάβλοι των Ιωαννιτών Ιπποτών. Πιάσαμε τραπέζι στην αυλή με τις μπουκαμβίλιες και γευτείκαμε ολόφρεσκο ψάρι μαστορικά ψημένο, αλλά και ευωδιαστούς ψαροκεφτέδες και ριζότο με θαλασσινά. Πλατεία Μουσείου 14Α, τηλ. 22410 25824, από €25 το άτομο.




Αντώνης

Ακόμη και οι ντόπιοι όταν πεθυμήσουν κάποια ντόπια σπεσιαλιτέ περνούν από την ταβέρνα του Αντώνη. Σε μια δροσερή αυλή οι γεύσεις εναλλάσσονται από φρέσκο ψάρι και αξιόλογα μαγειρευτά μέχρι καλοψημένα κρεατικά της ώρας, σε ένα γνήσιο περιβάλλον ελληνικής κουζίνας. Ωραία είναι και η πέτρινη προσεγμένη σάλα με τα φροντισμένα τραπέζια και τα φυτά. Τα κρέατα ψήνονται στα κάρβουνα ή μπαίνουν σε πήλινα τσουκάλια για να γίνουν λουκούμι πριν τα δοκιμάσετε. Λ. Ηρακλειδών, τηλ. 22410 9373.


Σαρρής

Από τις τελευταίες εναπομείνασες ελληνικές ταβέρνες , εντός της Μεσαιωνικής Πόλης στην Πλατεία Ευδήμου, παράλληλα από την φημισμένη οδό Σωκράτους της Παλιάς Πόλης, που αποδίδει την ελληνική και ροδίτικη αρχοντιά μέσα από την κουζίνα της. Μεγάλη ποικιλία σε πιάτα που φτάνουν περίπου τα 200 στον αριθμό, απολαυστικοί μεζέδες από μαριδάκι και συμιακό γαριδάκι μέχρι σουτζουκάκια σμυρναίικα και φιλέτο πολυτελείας. Ευδήμου 18, τηλ. 22410 73707, από €15 το άτομο.
 

Ταβέρνα του Βασίλη

Δεν την ξέρουν ούτε οι ντόπιοι μιας και βρίσκεται μακριά από εκεί που συχνάζουν οι πολλοί. Ταΐζει εδώ και χρόνια τους πεινασμένους κατοίκους της περιοχής Κόβα με έξι επτά μαγειρευτά καθημερινά. Σας προτείνουμε μακαρόνια με κοκκινιστό μοσχαράκι, ρεβίθια στο φούρνο, παστίτσιο, γεμιστά, αλλά και χοιρινή μπριζόλα και κοτόσουπα. Μας άρεσε η σκεπασμένη με τον κισσό αυλή. Κολοκοτρώνη 66, περιοχή Κόβα, τηλ. 22410 34316, από €15 το άτομο.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;