Κατηγορίες

Πού θα βρείτε τα καλύτερα παραδοσιακά γιαούρτια;

Πού θα βρείτε τα καλύτερα παραδοσιακά γιαούρτια;
Θρεπτικό και ζωντανό, φτιαγμένο με αγνό, φρέσκο γάλα με τον πατροπαράδοτο τρόπο, με πετσούλα, γεύση έντονη και ατόφια και υφή μοναδική. Με άλλα λόγια, γνήσιο παραδοσιακό γιαούρτι. Πού, όμως, θα το βρείτε στην καλύτερή του εκδοχή; Σας δίνουμε τα 7 αγαπημένα μας σημεία στην Αττική.


Η Στάνη, Ομόνοια

Ένα παραδοσιακό γαλακτοπωλείο «για όσους έχουν νοσταλγήσει τη γεύση». Σε ένα στενάκι πίσω από την Ομόνοια, η Στάνη παράγει από το 1931 γιαούρτι παραδοσιακό αγελαδινό και πρόβειο- βραβευμένο με δίπλωμα και χρυσό μετάλλιο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και παινεμένο από το National Geographic και το Lonely Planet. Με συνταγές 80 χρόνων και γάλα που προμηθεύονται σταθερά από την ίδια φάρμα εδώ και πολλές δεκαετίες. Μπορείτε να το δοκιμάσετε επί τόπου, σε πιατάκι με μπόλικο μέλι. Θα βρείτε επίσης ρυζόγαλο και κρέμα με άρωμα που θυμίζουν άλλες εποχές, λουκουμάδες κι ολόφρεσκα γλυκά. Μαρίκας Κοτοπούλη 10, Ομόνοια (στον πεζόδρομο του καταστήματος Hondos στην Ομόνοια), τηλ.: 2105233637, www.stani1931.com.



Μπακογιάννης
Σε ένα στενάκι της Ηλιούπολης, ο Μπακογιάννης φημίζεται από το 1955 για τα αγνά και ξεχωριστής νοστιμιάς προϊόντα γάλακτος που παράγει. Χαρακτηριστική ήταν πάντα η εικόνα του Βασίλη Μπακογιάννη που έκανε διανομή γιαουρτιού στις γειτονιές της Ηλιούπολης, αλλά και της Αθήνας ολόκληρης, συντροφιά με το αγέραστο Opel Kadett και πάντα με τη συνοδεία δημοτικών τραγουδιών. Από τότε η επιχείρηση πέρασε στα χέρια της συζύγου του και σήμερα στου γιου του. Τίποτα, όμως, δεν έχει αλλάξει στη συνταγή του γιαουρτιού. Αγνό, φρέσκο, πρόβειο γάλα και παραδοσιακή μέθοδος παρασκευής. Επειδή χρησιμοποιεί μόνο πρόβειο γάλα, το κατάστημα κλείνει τους καλοκαιρινούς μήνες- την περίοδο αναπαραγωγής των προβάτων- και ξανανοίγει τον Οκτώβριο. Αν βρεθείτε εδώ, μην αρκεστείτε μόνο στο γιαούρτι. Φτιάχνει και φοβερό, βελούδινο παγωτό σε τρεις γεύσεις (βανίλια, κακάο και καϊμάκι), υπέροχες κρέμες, σοκολατούχο γάλα και ρυζόγαλο. Χρυσοστόμου Σμύρνης 15, πλατεία Κανάρια, Ηλιούπολη, τηλ.: 210 9736971.  



Τυροκομείο Κωσταρέλου

Με ιστορία από τη δεκαετία του 1930, η εταιρεία Κωσταρέλου παρασκευάζει εκλεκτά τυριά και γαλακτοκομικά στο Μαρκόπουλο, ενώ τα προωθεί ακόμη και στο Λονδίνο και το Παρίσι. Ανάμεσα στα προϊόντα της μπορεί να βρει κανείς τα φημισμένα γιαούρτια- δυνατά στη γεύση μα απαλά στην υφή. Πολύ ξεχωριστό είναι το στραγγιστό αιγοπρόβειο γιαούρτι με λιπαρά μόλις 2% - από εκλεκτό γάλα, φτιαγμένο με τον γνώριμο, παραδοσιακό τρόπο: αφήνεται να στραγγίζει με φυσική μέθοδο για περίπου 24 ώρες, ώσπου να χάσει τα περισσότερα υγρά, διαδικασία που του χαρίζει γεμάτη γεύση και κρεμώδη όψη χωρίς όμως να επιβαρύνει με τα λιπαρά του. Μαρκόπουλο (Τυροκομείο και Πρατήριο) 26ο χλμ. Λεωφ. Μαρκοπούλου, τηλ. 2299 025569/ αλλά και στο Κολωνάκι, το Golden Hall, τα Βριλήσσια, την Παλλήνη και στο Πόρτο Ράφτη, www.kostarelos.gr (κεντρική φωτό)



Γαλακτοπωλείο Λακαφώση, Σταμάτα
Στο εξαιρετικό γαλακτοπωλείο της οικογένειας Λακαφώση θα αγοράσετε για το σπίτι αυθεντικό παραδοσιακό γιαούρτι και μικρής παραγωγής γαλακτοκομικά προϊόντα που θυμίζουν χωριό. Στα ψυγεία του εργαστηρίου στη Σταμάτα, θα βρείτε απίθανο γίδινο γιαούρτι, αλλά και πρόβειο και αγελαδινό, παραδοσιακές κρέμες με γεύση σοκολάτας και βανίλιας, ρυζόγαλο, κρεμώδη τυριά, ανθότυρο, βούτυρο κι ένα παγωτό σε λίγες και καλές γεύσεις. Όλα φρέσκοτατα. Λεωφόρος Σταμάτας 47, Σταμάτα, τηλ.: 210 6217810.



Από πρόβατο γιαούρτι
Ένα νεαρό ζευγάρι, ο Νίκος και η Γεωργία πήραν απόφαση να συνδυάσουν παλιές συνταγές και γνώσεις των προγόνων τους από την Καππαδοκία και τον Πόντο και να φτιάξουν τα δικά τους παραδοσιακά γαλακτοκομικά προϊόντα. Στο εργαστήριό τους στον Άγιο Δημήτριο, λοιπόν, θα βρείτε πρόβειο και κατσικίσιο γιαούρτι,  βελούδινες κρέμες και παγωτό που παράγεται καθημερινά σε μικρές ποσότητες για να είναι πάντα μα πάντα φρέσκο. Ένα από τα μυστικά της νοστιμιάς είναι η πρώτη ύλη. Το γάλα φτάνει κάθε μέρα από Έλληνες κτηνοτρόφους που βόσκουν τα κοπάδια τους στα Γεράνεια όρη και το όρος Πατέρα. Το πρατήριο δεν λειτουργεί το καλοκαίρι, καθώς συμβαδίζει με την περίοδο της γαλακτοπαραγωγής. Σουλίου 132, Άγιος Δημήτριος, τηλ.: 212 212 8702. 



Βάρσος, Κηφισιά
Ζαχαροπλαστείο-σήμα κατατεθέν της Κηφισιάς, που φέρνει στο μυαλό πολλών Αθηναίων μνήμες παιδικής ηλικίας. Αν περάσεις από κοντά, δεν γίνεται να μην το προσέξεις μόνο και μόνο από τη μυρωδιά του. Μία από τις σπεσιαλιτέ του- πέρα από το τσουρέκι, το γαλακτομπούρεκο, το παγωτό και τους μπεζέδες- είναι και το παραδοσιακό γιαούρτι του (άλλωστε, ως γαλακτοπωλείο ξεκίνησε πριν από 120 χρόνια), που φτιάχνεται με την ίδια συνταγή εδώ και τρεις γενιές. Θα βρείτε αγελαδινό με 3% λιπαρά, αγελαδινό σακούλας (στραγγιστό) με 10% λιπαρά και πρόβειο με 6% λιπαρά. Κασσαβέτη 5, Κηφισιά, τηλ.: 210 8012472, www.varsos.gr.



Αγρόκτημα Διαμάντι, Μαραθώνας
Πρόκειται για ένα από πρώτα οικολογικά αγροκτήματα της χώρας, που λειτουργεί στο Μαραθώνα από το 1985 με ευρεία παραγωγή πιστοποιημένων βιολογικών προϊόντων και το πρώτο που πήρε επίσημη πιστοποίηση για τα προϊόντα του. Τα πρόβατα που βόσκουν ελεύθερα δίνουν το γάλα που γίνεται ένα πληθωρικό, νόστιμο και εύπεπτο γιαούρτι, χωρίς συντηρητικά και πηκτικά ή βελτιωτικά μέσα. Θα το βρείτε στα σούπερ μάρκετ Market in (Αγ. Παρασκευής, Ζωγράφου, Φιλοθέης, Βουλιαγμένης, Ιλισίων), ενώ κάθε Σάββατο και Κυριακή πωλείται, όπως κι όλα τα υπόλοιπα προϊόντα, μέσα στο κτήμα. Θησέως 2 & Αγ. Παρασκευής, Τύμβος Μαραθώνα, τηλ.: 22940 67866.






Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;