Κατηγορίες

Αθήνα: 17 ξεχωριστά εστιατόρια για ψάρι και θαλασσινά

02/07/2018 00:00, 0 σχόλια

Αθήνα: 17 ξεχωριστά εστιατόρια για ψάρι και θαλασσινά
Μοσχοβολιστά τηγανητά χρυσοκόκκινα μπαρμπούνια, μαστιχωτά ψητά χταπόδια, όστρακα που ευωδιάζουν φρεσκάδα, ζουμερές γαρίδες, λαχταριστές αστακομακαρονάδες κι ένα σωρό άλλα καλούδια από τον βυθό της θάλασσας. Τα δοκιμάσαμε σε απλές αλλά και πιο ευρηματικές εκδοχές, σε κλασικά εστιατόρια και ψαροταβέρνες δίπλα στο κύμα, και σας δίνουμε τις καλύτερες διευθύνσεις.  

Νικόπολις Θαλασσομεζέδες
Αυτή η όμορφη γωνιά στη βόρεια άκρη του Χαλανδρίου είναι ό,τι πιο κοντινό θα βρείτε σε θάλασσα. Κι αυτό γιατί από το 2010 σερβίρει τα καλύτερα ψάρια και θαλασσινά την περιοχής. Εδώ η υπόθεση είναι αυστηρά οικογενειακή: ο κύριος Χρήστος και η κυρία Βούλα αλλά και τα παιδιά, Κώστας και Λία, βάζουν στην κουζίνα τους τους πιο φρέσκους θησαυρούς της θάλασσας και θα σε υποδεχτούν σαν να σε ήξεραν από χρόνια για να σε χορτάσουν με κριθαρότο γαρίδας ή πεσκανδρίτσας, πλούσια ψαρόσουπα και μύδια αχνιστά που μοσχοβολούν θάλασσα. Με τις πρώτες ζέστες, την τιμητική της έχει η αυλή ενώ από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο τη σκυτάλη παίρνει η ζεστή σάλα με ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο βράδυ και τη μεγάλη φωτογραφία της αρχαίας Νικόπολης να δεσπόζει στον τοίχο (Ιερού Λόχου 1-7 & Ηρακλείτου 54, Πάτημα Χαλανδρίου, τηλ.: 210 6131992,  www.ouzerinikopolis.gr, από €15 το άτομο).




Μικρές Κυκλάδες
Μια απλή αλλά φροντισμένη ταβέρνα σε μια ήσυχη γειτονιά της Ηλιούπολης. Βρίσκεται μακριά από πιάτσες, κάτι που δεν την εμποδίζει όμως να έχει φανατικό κοινό. Άνετα τραπέζια, που το καλοκαίρι βγαίνουν έξω, με θέα στο παρκάκι και τη δροσιά των πεύκων. Τα φρέσκα ψάρια έρχονται καθημερινά από Σχοινούσα (πατρίδα του ιδιοκτήτη), Ηρακλειά, Κουφονήσια, Νάξο και Πάρο. Καρπάτσιο ψαριού ψημένο σε λάιμ με ανθος θάλασσας (Fleur de Sel), χταπόδι στιφάδο και ριζότο φούσκας είναι μερικά από τα πιο ξεχωριστά πιάτα. Πανταζή 56, Ηλιούπολη, τηλ.: 210 9709150, mikreskyklades.gr



Σαρδελάκι

Value for money, προσιτή ψαροφαγία στη Γλυφάδα. Καλοφτιαγμένοι ψαρομεζέδες, χαλαρό περιβάλλον και καλές τιμές είναι το μυστικό της επιτυχίας του. Εδώ θα έρθετε για μικρά ψαράκια από το τηγάνι, νοστιμότατο φιλεταρισμένο γαύρο, ψητές γαρίδες και τραγανά καλαμαράκια που συνοδεύουν υπέροχα το ούζο ή το τσίπουρο. Φοίβης 15, Γλυφάδα, τηλ.: 211 14021195, από €15 το άτομο.



Τραβόλτα
Αν και έγιναν γνωστοί από το άκρως κρεατοφαγικό- και επιτυχημένο- Base Grill, οι δίδυμοι αδερφοί Βαγγέλης και Σπύρος Λιάκος ξέρουν και από καλό ψάρι. Στο Τραβόλτα θα το βρείτε φρεσκότατο και σωστά ψημένο, αλλά δεν θα παραλείψετε να δοκιμάσετε και τους ψαγμένους μεζέδες όπως το σπετζοφάι με λουκάνικο από φρέσκια σουπιά, το καπνιστό χέλι με φάβα και τα τηγανητά μύδια με σος παντζαριού. Για το τέλος, μους γιαουρτιού με σπιτικά γλυκά κουταλιού. Στα συν η μεγάλη ποικιλία από ούζα και τσίπουρα και το ευγενέστατο σέρβις. Αγίου Παύλου 33 & Αρκαδίας, Περιστέρι, τηλ.: 210 5719222, από €30 το άτομο.



Ψάριστον
Κλασικό στέκι ψαροφαγίας στο Νέο Ηράκλειο με πιστούς φίλους που συρρέουν για να δοκιμάσουν την τηγανητή ταραμοσαλάτα, τα αχνιστά μύδια με κρεμμύδι και σκορδάκι στη λαδόκολλα και το χταπόδι μπουγιουρντί του Βασίλη Ακρίβου. Ό,τι κι αν ζητήσετε από τα φρέσκα ψάρια που έχει, θα σας το ψήσει υποδειγματικά. Σε ένα σκηνικό που θυμίζει αιγαιοπελαγίτικο νησί, με φολκλόρ διακόσμηση και χιουμοριστική διάθεση. Καλαβρύτων 16, Ν. Ηράκλειο, τηλ: 210 2850746, www.psariston.gr, από €30 το άτομο.



Δουράμπεης & Δουράμπεης Oyster
Μια από τις διασημότερες ψαροταβέρνες της Αττικής, στο Μικρολίμανο, με ιστορία 80 χρόνων. Ολόφρεσκα κυδώνια, καραβίδες μαρινάτες, μαστιχωτά ψητά χταπόδια, αχινοσαλάτες, πλούσιες γαριδόσουπες και σωστά ψημένα φρέσκα ψάρια σερβίρονται στην περιποιημένη σάλα και σε μια μικρή βεράντα. Το νέο του "αδελφάκι", το Δουράμπεης Oyster στο Νέο Ψυχικό, πιο μοντέρνο και φωτεινό, προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία από ολόφρεσκα όστρακα (πίνες, πετροσωλήνες, χτένια, αχινοί, κυδώνια, γυαλιστερές κ.ά.) μαζί με τις κλασικές προτάσεις. Ακτή Δηλαβέρη 29, Μικρολίμανo, τηλ.: 210 4122092/ Αδριανείου 37, Νέο Ψυχικό, τηλ.: 2106710100,  από €40 το άτομο.



Varoulko Seaside

Από το 2014, το εμβληματικό Βαρούλκο του Λευτέρη Λαζάρου έριξε άγκυρα στην πανέμορφη μαρίνα του Μικρολίμανου, σε έναν κομψό χώρο δίπλα στη θάλασσα. Ο διάσημος σεφ επέστρεψε στις παλιές γειτονιές του για να συνεχίσει τον δημιουργικό διάλογό του με το ψάρι και τα θαλασσινά. Εδώ, το μεσημέρι μπορεί κανείς να γευτεί πιάτα πιο απλά και κοντά στη λογική του μεζέ, όπως σπανακόρυζο με σουπιές και κυδώνια αχνιστά με Λημνιό κρασί. Αν πάλι θέλετε την κλασική εμπειρία του Βαρούλκου μπορείτε να απολαύσετε ένα δείπνο στο γραφικό ξύλινο ντεκ, δοκιμάζοντας δημιουργικές προτάσεις υψηλού επιπέδου, όπως φέτα ψάρι (σφυρίδα, φαγκρί ή συναγρίδα) με τσορίθο και ελαιόλαδο αρωματισμένο με σοκολάτα. Ακτή Κουμουνδούρου52, Μικρολίμανο, Πειραιάς, τηλ.: 210 5228400, www.varoulko.gr, από €30 το άτομο.



Ε/Γ Tαξιδεύοντας
Το 2002 "αγκυροβόλησε" σε μια ήσυχη γειτονιά του Κερατσινίου, ενώ το 2014 απέκτησε "αδελφάκι" σε έναν εξίσου ήσυχο δρόμο της Νέας Ερυθραίας. Βοηθούμενοι από πολλούς ψαράδες φίλους τους καθώς και από καπεταναίους, με τις φοβερές συνταγές τους, προσφέρουν φρέσκια πρώτη ύλη που μαγειρεύεται απλά και νόστιμα. Μικρά και μεγάλα φρέσκα ψάρια, μεγάλη ποικιλία σε όστρακα, γαρίδα γάμπαρη Αμβρακικού, καραβίδες, λακέρδα πολίτικη, σκουμπρί καπνιστό χειροποίητο κι ένα σωρό άλλα καλούδια από τον βυθό της θάλασσας. Θα βρείτε 65 ούζα, 14 τσίπουρα και πάνω 30 ετικέτες κρασιών για να τα συνοδεύσετε. Πλάτωνος 72, Κερατσίνι, τηλ.:210 432 4368/ Ευαγγελιστρίας 36, Νέα Ερυθραία, τηλ. 210 6201572.



Ψαράκια & Θαλασσινά

Στη Βάρκιζα θα πάτε για το χαλαρό και ήσυχο περιβάλλον πλάι στη θάλασσα, στο Χαλάνδρι γιατί στεγάζεται σε ένα όμορφο νεοκλασικό με κήπο και στην Κηφισιά γιατί είναι το πρώτο κατάστημα που άνοιξε. Διαλέξτε χώρο ανάλογα με τη διάθεσή σας και ετοιμαστείτε για απολαυστική ψαροφαγία. Μπαρμπούνια, κουτσομούρες, μύδια, γαριδομακαρονάδες κι άλλοι λαχταριστοί ψαρομεζέδες παρελαύνουν από τα τραπέζια. Λεωφόρος Ποσειδώνος 14, Βάρκιζα τηλ.: 210 9654138/ Κ. Βάρναλη 5, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6855932// Ιλισίων 27, Νέα Κηφισιά, τηλ.: 210 6203622, από €15 το άτομο.



Γαρμπή
Από το 1924 συνεχίζει (τρεις γενιές) την παράδοση στο Καβούρι. Ανανεωμένο σε γεύσεις και εμφάνιση, φέρνει καθημερινά από Λέρο, Κάλυμνο και Πάτμο ολόφρεσκα ψάρια και οστρακοειδή. Ο χώρος λιτός και ευχάριστα φωτισμένος, με το λευκό να κυριαρχεί και τα τραπέζια να στρώνονται δίπλα στο κύμα. Η μελιτζανοσαλάτα με την υπέροχη καπνιστή γεύση, το αυθεντικό γαριδάκι Σύμης, ο μουσακάς γαρίδας και το λαβράκι σεβίτσε δεν χάνονται με τίποτα. Θα συνοδεύσετε το γεύμα σας με κρασί δικό τους, λευκό ή κόκκινο (Ηλίου 21 & Σελήνης, Καβούρι, τηλ.: 210 8963480, www.garbi.gr, από €30 το άτομο).



Κανάρια
Αυθεντική ψαροταβέρνα στο Μοσχάτο από το 1950. Μαεστρία στο τηγάνι και τη σχάρα, φρέσκα ψάρια από τις Κυκλάδες και απίθανη γαρίδα γάμπαρη Πλαταμώνα, τηγανητή και ζουμερή. Απλός χώρος με λευκά τραπεζομάντηλα, μωσαϊκό στο πάτωμα και παλιά δρύινα βαρέλια με ρετσίνα. Μοσχάτο, Κανάρη 119, τηλ.: 210 9422119, από €25 το άτομο.



Παπαϊωάννου
Ένα από τα καλύτερα της Ελλάδας στο είδος του. Συνεργάζεται με ψαροντουφεκάδες και καΐκια σε όλες τις ελληνικές θάλασσες, προσφέροντας άριστης ποιότητας πρώτες ύλες. Σαλάτα με ξεφλουδισμένες ντομάτες, ρόκα, μαρούλι και πιπερίτσες, φιλεταρισμένο ψητό μπαρμπούνι στη σχάρα, ψητή γάμπαρη και τηγανητά φιλετάκια κουτσομούρας είναι μερικά από τα σταθερά πιάτα του μενού. Για το φινάλε, τραγανοί λουκουμάδες με κανέλα και σιρόπι μελιού. Ακτή Κουμουνδούρου 42, τηλ:210 4225059, από €40 το άτομο.



Μαργαρώ
Με ιστορία από το 1944, η Μαργαρώ αποτελεί ένα από τα πιο φημισμένα μαγαζιά του Πειραιά, ενώ έχει αναφερθεί ακόμα και στην εφημερίδα «New York Times» για την τέχνη της στο τηγάνι. Μπαρμπουνάκι φρέσκο και καλοτηγανισμένο, σαλάτα χωριάτικη, γαρίδες τηγανητές και φρέσκες καραβίδες στην εποχή τους είναι τα μόνα πιάτα που περιλαμβάνονται στο μενού και συντροφεύουν το εξαιρετικό χύμα κρασί. Στο τέλος θα γλυκαθείτε με χαλβά Δραπετσώνας. Μ. Xατζηκυριάκου 126, Πειραιάς, τηλ.: 210 4514226, από €25 το άτομο.



Παπαδάκης
Νησιώτικη κουζίνα με έμφαση στα θαλασσινά από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, σε έναν όμορφο πεζόδρομο στο Κολωνάκι. Θα γευθείτε ολόφρεσκα όστρακα, υπέροχες ψητές καραβίδες, παριανή ρεβιθάδα και μοσχοβολιστά τηγανητά χρυσοκόκκινα μπαρμπούνια. Εξαιρετικό το καραμελωμένο χταπόδι πάνω φωλιά τριμμένης τηγανητής πατάτας αλλά κι ο ροφός φρικασέ από τα χέρια της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου. Βουκουρεστίου 47 & Φωκυλίδου, Κολωνάκι, τηλ.: 210 3608621, από €35 το άτομο.



Μπόμπενα
Φημισμένη ψαροταβέρνα στην Καισαριανή από το 1955. Εγγυημένη επιλογή για μερακλίδικη ψαροφαγία. Όστρακα που ευωδιάζουν φρεσκάδα, υπέροχο ψητό καλαμάρι με το μελάνι του, μύδια που έρχονται στο τηγάνι τους, τηγανητά μπαρμπούνια και ευμεγέθεις καραβίδες, που τρώγονται σκέτες ή μαζί χειροποίητα ζυμαρικά ζυμωμένα με αυγοτάραχο. Αναξαγόρα & Βρυούλων, Καισαριανή, τηλ.: 210 7213267, από €30 το άτομο.



Θαλασσινός
Βρίσκεται σε μια ήρεμη γειτονιά στις Τζιτζιφιές και αποτελεί διαχρονική αξία για καλό φρέσκο ψάρι που έρχεται από το Αιγαίο. Από την κουζίνα του βγαίνουν πιάτα νόστιμα, με ολόφρεσκα, εποχικά υλικά. Ξεκινήστε με λακέρδα, τσίρο και ταραμοσαλάτα για να συνοδεύσετε το ουζάκι σας. Για τη συνέχεια, διαλέξτε το φρέσκο ψάρι που θα ψηθεί μαστορικά στη σχάρα και συνοδέψτε το με μια σαλάτα αλμύρα. Ηρακλέους & Λυσικράτους 32, Τζιτζιφιές, τηλ.: 210 9404518, από €25 το άτομο.



Άργουρα
Σε έναν απλό και όμορφο χώρο στην Καλλιθέα ο Νίκος Μιχαήλ σερβίρει ό,τι πιο φρέσκο υπάρχει, δουλεύοντας πολύ με τις ταρτάρ και μαρινάτες εκδοχές των θαλασσινών. Δοκιμάστε οπωσδήποτε μυδόψιχα με λαδολέμονο και φύκια, πεντανόστιμα αχνιστά μύδια, κατάμαυρο και βουτυράτο ριζότο με σουπιά και κριθαράκι μελωμένο με πετροσωλήνες. Αγησιλάου 49-51, Τζιτζιφιές, τηλ.: 217 7173200, από €25 το άτομο.





Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;