Κατηγορίες

Αθήνα: 15 top γευστικές εμπειρίες

Αθήνα: 15 top γευστικές εμπειρίες
Ξενάγηση στα καλύτερα γευστικά στέκια της πόλης, εκεί όπου νοστιμιά, ψυχή, παράδοση και ανατρεπτικές ιδέες πάνε μαζί.

Cookoovaya
Πέντε γνωστά ονόματα της αθηναϊκής γαστρονομικής σκηνής (Νίκος Καραθάνος, Περικλής Κοσκινάς, Μάνος Ζουρνατζής και αδελφοί Λιάκου) ένωσαν τις δυνάμεις τους στο πιο πολυσυζητημένο εστιατόριο των τελευταίων ετών. Στο Cookoovaya, η ελληνική παραδοσιακή κουζίνα συνδυάζεται μοναδικά με σύγχρονες και ανατρεπτικές ιδέες σε πιάτα όπως ντολμάς από λάχανο με γέμιση μαγειρίτσα, χορτόπιτα με μυρωδικά από τον ξυλόφουρνο και σουβλάκια από μαύρο χοίρο με χειροποίητη τραγανή πίτα. H wine list περιλαμβάνει 130 ετικέτες, εκ των οποίων οι 100 προέρχονται από τον ελληνικό αμπελώνα (Χατζηγιάννη Μέξη 2Α, τηλ: 210 7235005, www.cookoovaya.gr, από €30 το άτομο).












Vezene

Μετά την επιτυχία της ομώνυμης τρατορίας στο Μεγανήσι Λευκάδας, ο Άρης Βεζενές άνοιξε αυτό το μοντέρνο μπιστρό στην καρδιά της Αθήνας, πίσω από το Hilton, με μεσογειακή κατά βάση κουζίνα που δίνει έμφαση στην εξαιρετική ποιότητα των πρώτων υλών. Εδώ θα έρθετε για υπέροχη λεπτή πίτσα από τον ξυλόφουρνο, αλλά και για ψαγμένα κρέατα η γεύση των οποίων αναδεικνύεται μέσα από την ξηρή ωρίμανση και πολλές διαφορετικές κοπές. Ο χώρος είναι μικρός και πάντα γεμάτος, γι' αυτό φροντίστε να κάνετε κράτηση (Βρασίδα 11, τηλ: 210 7232002, www.vezene.gr, από €40).












48 Urban Garden

Αρχικά σε τραβάει το ωραίο και χαλαρό περιβάλλον, σε έναν ιδιαίτερα διαμορφωμένο και καλαίσθητο χώρο με κήπο στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα. To στιλάτο vintage τροχόσπιτο που δεσπόζει στο χώρο και κλέβει την παράσταση δεν είναι απλώς διακοσμητικό. Στην πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα του, ο νεαρός σεφ Γιάννης Κανδυλίδης ετοιμάζει πιάτα με καλές πρώτες ύλες της εποχής και επιρροές απ' όλο τον κόσμο. Ξεχωρίσαμε το πικάντικο μαροκινό μπέργκερ, το πεϊνιρλί με γέμιση γαρίδας και το σεβίτσε με λαβράκι. Διαθέτει και μπαρ που σερβίρει ενδιαφέροντα κοκτέιλ με βότανα από το μίνι μποστάνι (Αρματολών & Κλεφτών 48, Λυκαβηττός, τηλ.: 213 0281 866, από €25).




Aleria
Ο ταλαντούχος Γκίκας Ξενάκης εξιτάρει τους ουρανίσκους μας με ενδιαφέρουσες προτάσεις ελληνικής δημιουργικής κουζίνας σε ένα κομψότατο εστιατόριο που στεγάζεται σε ανακαινισμένο νεοκλασικό του Μεταξουργείου. Must πιάτα το "παστίτσιο" με ουρά μόσχου μπρεζέ, μανιτάρια σιτάκε και αφράτη μπεσαμέλ και η "χορτόπιτα" με άγρια χόρτα, κρέμα φέτας και τραγανό φύλλο. Στα συν η όμορφη και ατμοσφαιρικά φωτισμένη αυλή για τις ζεστές μέρες (Μ. Αλεξάνδρου 57, Μεταξουργείο, τηλ.: 210/5222633, www.aleria.gr, από €40 το άτομο).



                   




Τραβόλτα

Αν και έγιναν γνωστοί από το άκρως κρεατοφαγικό- και επιτυχημένο- Base Grill, οι δίδυμοι αδερφοί Βαγγέλης και Σπύρος Λιάκος ξέρουν και από καλό ψάρι. Στο Τραβόλτα θα το βρείτε φρεσκότατο και σωστά ψημένο, αλλά δεν θα παραλείψετε να δοκιμάσετε και τους ψαγμένους μεζέδες όπως το σπετζοφάι με λουκάνικο από φρέσκια σουπιά, το καπνιστό χέλι με φάβα και τα τηγανητά μύδια με σος παντζαριού. Για το τέλος, μους γιαουρτιού με σπιτικά γλυκά κουταλιού. Στα συν η μεγάλη ποικιλία από ούζα και τσίπουρα και το ευγενέστατο σέρβις (Αγίου Παύλου 33 & Αρκαδίας, Περιστέρι, τηλ.: 210 5719222, από €30 το άτομο).




Ψάριστον

Κλασικό στέκι ψαροφαγίας στο Νέο Ηράκλειο με πιστούς φίλους που συρρέουν για να δοκιμάσουν την τηγανητή ταραμοσαλάτα, τα αχνιστά μύδια με κρεμμύδι και σκορδάκι στη λαδόκολλα και το χταπόδι μπουγιουρντί του Βασίλη Ακρίβου. Ό,τι κι αν ζητήσετε από τα φρέσκα ψάρια που έχει, θα σας το ψήσει υποδειγματικά. Σε ένα σκηνικό που θυμίζει αιγαιοπελαγίτικο νησί, με φολκλόρ διακόσμηση και χιουμοριστική διάθεση (Καλαβρύτων 16, Ν. Ηράκλειο, τηλ: 210 2850746, www.psariston.gr, από €30 το άτομο).




Kiku

Ένα από τα πρώτα εστιατόρια που μύησε τους Έλληνες στη γιαπωνέζικη κουζίνα, κλασική αξία πλέον για πολύ καλό sushi. Πρόσφατα ανακαινισμένο, με υπέρκομψο λιτό ντεκόρ, και θεατρικό φωτισμό. Στις σπεσιαλιτέ του σεφ Χρόνη Δαμαλά συγκαταλέγονται το nigiri με χέλι και φουαγκρά, το black cod με miso και το λαβράκι με σος μαύρων φασολιών και ρύζι σχάρας. Κρατήστε χώρο για τα καταπληκτικά γλυκά, όπως το κέικ λεμόνι με ζελέ και παγωτό (Δημοκρίτου 12, Κολωνάκι, τηλ.: 210 3647033, www.athenskiku.com, από €70 το άτομο).






Dal Professore

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα από τις ιταλικές κουζίνες, ο Νίκος Δημητροκάλης έφερε μαζί του τα μυστικά και την τεχνική για τα πιο αυθεντικά πιάτα ιταλικής κουζίνας. Εξαιρετικές είναι οι επιλογές σε φρέσκα ζυμαρικά, όπως ραβιόλι με ξινομυζήθρα σε σάλτσα από φρέσκια ντομάτα και πάκερι με ραγού ημέρας. Από τα ορεκτικά μεγάλο σουξέ έχει το φλαν από αρσενικό Νάξου, ενώ στα κυρίως μάς κέρδισε το συκώτι μόσχου αλά βενετσιάνα. Πρόσφατα μετακόμισε σε νέο, καλαίσθητο και μοντέρνο χώρο (Αγίου Κωνσταντίνου 56, Μαρούσι, τηλ.: 210 6109988, www.dalprofessore.gr, από €30 το άτομο).




Μάνη Μάνη

Ελληνική κουζίνα με άρωμα Μάνης και δημιουργική διάθεση σε ένα διώροφο νεοκλασικό κοντά στην Ακρόπολη. Δέκα χρόνια τώρα, στην κουζίνα του σεφ Αλέξανδρου Φουρούλη η παράδοση μιξάρεται άψογα με τις μοντέρνες πινελιές δημιουργώντας ένα πολύ ενδιαφέρον γευστικό αποτέλεσμα. Ξεκινήστε με ελληνική σαλάτα (ψιλοκομμένη και με τη φέτα τυλιγμένη σε κανταΐφι) και καγιανά με σύγκλινο, λουκάνικο Αρεόπολης και μυζήθρα για να συνεχίσετε με ψαρονέφρι με μανούρι και σύκα. Ευχάριστη έκπληξη το μανιάτικο χοτ ντογκ με λουκάνικο, καραμελωμένα κρεμμύδια και σάλτσα κόκκινης πιπεριάς σε παραδοσιακή "τραβηχτή" πίτα (Φαλήρου 10, Μακρυγιάννη, τηλ.: 210/9218180, www.manimani.com.gr, από €20 το άτομο).













Οινομαγειρείο Ζωοδόχος Πηγή

Τα αδέρφια Αλέξανδρος και Κώστας Τσώτσης ανέλαβαν την μπακαλοταβέρνα του παππού στα Καμίνια και τη μετέτρεψαν σε μια ζεστή ταβέρνα με μαμαδίστικο, ολόφρεσκο φαγητό που τραβάει όσους αναζητούν γαστρονομικά διαμαντάκια στα «μετόπισθεν» της πόλης. Τα τραπέζια γεμίζουν με πεντανόστιμους λαχανοντολμάδες, αυθεντικό ταμπουλέ, σπιτική φάβα και τσιπς πατάτας με αυγά. Ειδική μνεία αξίζει στο κοκκινιστό μοσχαράκι και στο συκώτι με σάλτσα πορτοκαλιού (Ιωάννου Κατσούλη 77, Καμίνια Πειραιά, τηλ. 210 4814 438, από €15 το άτομο).






Οικονόμου

Ιστορική ταβέρνα με εξαιρετικά μαγειρευτά και περιβάλλον που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’30- τότε, δηλαδή, που ξεκίνησε να λειτουργεί. Ανανεωμένη πλέον, γνωρίζει νέες δόξες και συγκεντρώνει στα τραπέζια της νοσταλγούς των γεύσεων του κυριακάτικου οικογενειακού τραπεζιού. Κορυφαία πιάτα ο κοκκινιστός κόκορας με χοντρό μακαρόνι, οι λαχανοντολμάδες και το αρνάκι στο φούρνο με πατάτες. Θα τα συνοδεύσετε με χύμα κρασί, δικής τους παραγωγής (Τρώων 41 & Κυδαντιδών, Άνω Πετράλωνα, τηλ.: 210 3467555, από €15 το άτομο).









 Santa Lucia Trattoria

Η Santa Lucia εξελίσσεται σε ναό των ζυμαρικών για τους λάτρεις του αυθεντικού και απέριττου ιταλικού πνεύματος. Γιατί…;
Διότι: Ότι δεν αλλάζει, πεθαίνει και για αυτό το menu της ανανεώνεται συνεχώς
New entries: 1)μακαρονάδα από χειροποίητα, φρέσκα ζυμαρικά διότι original δεν είναι μόνο η θύρα των φανατικών της ΑΕΚ αλλά και καθετί αυθεντικό. 2)Φιλέτο τσιπούρας με λαχανικά διότι ουκ εν των πολλών θερμίδων το ευ. 3)Κρέας ταλιάτα με παρμεζάνα και κόκκινη ρόκα.



Τι μου θυμίζει: Μια ταβέρνα από την Ιταλία, δηλαδή trattoria.
Italians do it better: Έτσι έλεγε ένα t-shirt που φορούσε η Madonna στα early 90’s. Το επιβεβαιώνει και η μουσική του Nino Rota που δίνει μια φελινική πινελιά στην πολυσύχναστη κατά τα’άλλα Αρχελάου.
Τσακίρ κέφι: Έρχεται με το Liberta. Albano και Romina Power και ξερό ψωμί. Power to the people!
Celebrity Big Brother: Με άλλα λόγια εκεί είδαμε να τρώνε ο Δημήτρης Καταλειφός, ο συνθέτης, ενορχηστρωτής Θέμης Καραμουρατίδης και ο στιχουργός Γεράσιμος Ευαγγελάτος, ο μουσικός επίσης Νίκος Αντύπας, ο γλύπτης Κώστας Βαρώτσος, η ηθοποιός Δήμητρα Ματσούκα, ο ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης και πολλοί άλλοι…
Chef: Προσέξτε γιατί chef στα Γαλλικά σημαίνει και αρχηγός. Στην κουζίνα του Santa Lucia o 25χρονος Αντώνης Αρώνης διαθέτει το τρίπτυχο που ορίζει τον ανερχόμενο μάγειρα: νιάτα, όρεξη, μεράκι.
Διακρίσεις: Εκτός και από τα αστέρια του ουρανού που είναι πάνω από τα τραπέζια του μπήκε στα εισερχόμενα γκουρμέ εστιατόρια
Hot spot Επιστήμονες: όπως ο φυσικός Δημήτρης Νανόπουλος, ο επιστήμων για τις καρδιές Αίας Αντωνιάδης, ο διάσημος χάκερ Παναγιώτης Δημητρίου και ο επιστήμονας στις συντάξεις Γιώργος Κουτρουμάνης.
Πιο σταθερή αξία: Ταλιατέλες με μοσχαρίσια μάγουλα μαγειρεμένα πέντε ώρες και παπαρδέλες με φρέσκο μοσχαρίσιο κιμά και ολόφρεσκη ντομάτα

Παγκρατι Αρχελαου 30 Τηλ 2121063112

                       


Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;