Κατηγορίες

Τα αγαπημένα μας μέρη για φαγητό στον Πειραιά

Τα αγαπημένα μας μέρη για φαγητό στον Πειραιά
Κλασικά εστιατόρια για ψάρι, παραδοσιακά ταβερνεία, μπακάλικα άλλης εποχής, μοντέρνα κρεατοφαγικά στέκια και δημιουργική κουζίνα. Κάναμε μια γευστική βόλτα στις συνοικίες και τις ακτές του Πειραιά και συγκεντρώσαμε μερικά από τα καλύτερα μέρη για νόστιμες εξόδους που θα καλύψουν κάθε γούστο.


Βαρούλκο Seaside

Από το 2014, το εμβληματικό Βαρούλκο του Λευτέρη Λαζάρου έριξε άγκυρα στη μαρίνα του Μικρολίμανου, σε έναν κομψό χώρο δίπλα στη θάλασσα. Ο διάσημος σεφ επέστρεψε στις παλιές γειτονιές του για να συνεχίσει τον δημιουργικό διάλογό του με το ψάρι και τα θαλασσινά. Φέτος, βραβεύτηκε για άλλη μία χρονιά με ένα αστέρι Michelin. Το μεσημέρι μπορεί κανείς να γευτεί πιάτα πιο απλά και κοντά στη λογική του μεζέ, όπως σπανακόρυζο με σουπιές και κυδώνια αχνιστά με Λημνιό κρασί. Αν πάλι θέλετε την κλασική εμπειρία του Βαρούλκου μπορείτε να απολαύσετε ένα δείπνο στο γραφικό ξύλινο ντεκ, δοκιμάζοντας δημιουργικές προτάσεις υψηλού επιπέδου, όπως φέτα ψάρι (σφυρίδα, φαγκρί ή συναγρίδα) με τσορίθο και ελαιόλαδο αρωματισμένο με σοκολάτα. Ακτή Κουμουνδούρου52, Μικρολίμανο, Πειραιάς, τηλ.: 210 5228400, www.varoulko.gr, από €30 το άτομο (κεντρική φωτό)



Belle Amie
Στο πανέμορφο νεοκλασικό του 19ου αιώνα που δεσπόζει μπροστά από το Πασαλιμάνι, στον πεζόδρομο της Αγγέλου Μεταξά, το ιστορικό μαγαζί, που το έχει κάνει θρύλο ο Μπιθικώτσης ("Στου Μπελαμή το ουζερί"), έχει μεταμορφωθεί εδώ και τρία χρόνια σε ένα δημιουργικό all day εστιατόριο που παντρεύει υπέροχα το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον μέσα από τις γαστρονομικές προτάσεις του αλλά και την ατμόσφαιρα του εκπληκτικού χώρου. Το μενού του σεφ Χρήστου Τζιέρα δίνει έμφαση στα ΠΟΠ ελληνικά προϊόντα και θα ικανοποιήσει τόσο τους λάτρεις των θαλασσινών, όσο και τους κρεατοφάγους. Το πρωί ερχόμαστε για ελληνικό καφέ με λουκούμι και πλούσιο πρωινό, ενώ το βράδυ απολαμβάνουμε εξαιρετικά κοκτέιλ. Αγγέλου Μεταξά 11, Πασαλιμάνι, Πειραιάς, τηλ.: 210 4175740, www.belleamie.gr, από €18 το άτομο.



Οινομαγειρείο Ζωοδόχος Πηγή

Τα αδέρφια Αλέξανδρος και Κώστας Τσώτσης ανέλαβαν την μπακαλοταβέρνα του παππού στα Καμίνια και τη μετέτρεψαν σε μια ζεστή ταβέρνα με μαμαδίστικο, ολόφρεσκο φαγητό που τραβάει όσους αναζητούν γαστρονομικά διαμαντάκια στα «μετόπισθεν» της πόλης. Τα τραπέζια γεμίζουν με πεντανόστιμους λαχανοντολμάδες, αυθεντικό ταμπουλέ, σπιτική φάβα και τσιπς πατάτας με αυγά. Ειδική μνεία αξίζει στο κοκκινιστό μοσχαράκι και στο συκώτι με σάλτσα πορτοκαλιού. Ιωάννου Κατσούλη 77, Καμίνια Πειραιά, τηλ. 210 4814438, από €15 το άτομο.



Μαργαρώ
Με ιστορία από το 1944, η Μαργαρώ, δίπλα στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, είναι ένα από τα πιο φημισμένα μαγαζιά του Πειραιά, ενώ έχει αναφερθεί ακόμη και στους «New York Times» για την τέχνη της στο τηγάνι. Μπαρμπουνάκι φρέσκο και καλοτηγανισμένο, σαλάτα χωριάτικη, γαρίδες τηγανητές και φρέσκες καραβίδες στην εποχή τους είναι τα μόνα πιάτα που περιλαμβάνονται στο μενού και συντροφεύουν το εξαιρετικό χύμα κρασί. Στο τέλος θα γλυκαθείτε με χαλβά Δραπετσώνας. Μ. Xατζηκυριάκου 126, Πειραιάς, τηλ.: 210 4514226, από €25 το άτομο.



Βασίλαινας
Ξεκίνησε από ένα μικρό μπακάλικο με δυο-τρία τραπεζάκια το 1920 και αποτέλεσε για πολλές δεκαετίες σημείο αναφοράς της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας. Ήταν το πρώτο εστιατόριο που καθιέρωσε το menu degustation στην Ελλάδα. Πολιτικοί και άνθρωποι των γραμμάτων και της τέχνης τίμησαν το μαγαζί και το έκαναν στέκι τους μαζί με τους απλούς ανθρώπους από τις γειτονιές του Πειραιά και της Αθήνας. Σήμερα, ριζικά ανακαινισμένο, συνεχίζει την παράδοση στο πνεύμα της εποχής σερβίροντας πιάτα με σύγχρονες πινελιές μέσα από τη δημιουργική ματιά του σεφ Άνταμ Κοντοβάς. Το μενού 10 πιάτων (που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων γαύρο μαρινάτο πάνω σε τραγανή μπρουσκέτα με μαρμελάδα ντομάτας, φιλέτα μπακαλιάρου σε κρούστα με μαγιονέζα σκόρδου και παντζάρια φούρνου και μάγουλα μόσχου γάλακτος με τραχανά Μάνης και χλωρή μυζύθρα) κοστίζει €35 κατ' άτομο. Αιτωλικού 72, Πειραιάς, τηλ.: 210 4612457, www.vassilenas.gr



Παπαϊωάννου
Ξεκίνησε την ιστορία του στα στενά του Μικρολίμανου για να μεταφέρει τελικά το γαστρονομικό του βασίλειο στην κεντρική Ακτή Κουμουνδούρου, σε έναν λιτό και προσεγμένο χώρο με όμορφη θέα της μαρίνας. Συνεργάζεται με ψαροντουφεκάδες και καΐκια σε όλες τις ελληνικές θάλασσες, προσφέροντας άριστης ποιότητας πρώτες ύλες. Σαλάτα με ξεφλουδισμένες ντομάτες, ρόκα, μαρούλι και πιπερίτσες, φιλεταρισμένο ψητό μπαρμπούνι στη σχάρα, ψητή γάμπαρη και τηγανητά φιλετάκια κουτσομούρας είναι μερικά από τα must πιάτα του μενού. Για το φινάλε, τραγανοί λουκουμάδες με κανέλα και σιρόπι μελιού. Ακτή Κουμουνδούρου 42, Μικρολίμανο, Πειραιάς, τηλ:210 4225059, από €40 το άτομο.



Δουράμπεης
Από τις διασημότερες ψαροταβέρνες της Αττικής, με παράδοση από το 1932 στο φρέσκο ψάρι και στα όστρακα, τα οποία θα βρείτε μαγειρεμένα με μαεστρία σε διάφορες εκδοχές. Ολόφρεσκα κυδώνια, καραβίδες μαρινάτες, αχνιστοί πετροσωλήνες, μαστιχωτά ψητά χταπόδια, αχινοσαλάτες, πλούσιες γαριδόσουπες και σωστά ψημένα φρέσκα ψάρια σερβίρονται στην περιποιημένη σάλα και σε μια μικρή βεράντα. Στα οπωσδήποτε και η πληθωρική πράσινη σαλάτα Δουράμπεης με τις ξεφλουδισμένες ντομάτες, τις πιπεριές τουρσί και τα ραπανάκια, Ακτή Δηλαβέρη 29, Μικρολίμανo, Πειραιάς, τηλ.: 210 4122092, από €40 το άτομο.



Μπαρ Μπεε Κιου
Ξεκίνησε ως μπριζολάδικο αλλά σύντομα έγινε διάσημο ως το καλύτερο μπέργκερ του Πειραιά. Τα μπέργκερ εδώ τα λένε μπιφτεκόψωμα, φτιάχνονται στα κάρβουνα και σερβίρονται σε πολύ γενναιόδωρες μερίδες με φρέσκες τηγανητές πατάτες. Δοκιμάστε το «Βελζεβούλης» με καραμελωμένα κρεμμύδια, πικάντικη μουστάρδα και ταμπάσκο, το «50/50» με κιμά που είναι μισός μπέικον και μισός από μοσχάρι, αλλά και το διάσημο «του Γενναίου», με δύο μπιφτέκια και διπλό καπνιστό μπέικον- ένα από τα «25 θανάσιμα λαχταριστά burgers του κόσμου» σύμφωνα με το σάιτ List25. Η υπομονή είναι απαραίτητη για να βρεις τραπέζι, αλλά αξίζει η προσπάθεια. Φρεαττύδος 13, Πειραιάς, τηλ: 210 4518129, από €6,90 το burger



Corks & Forks
Wine pub με μοντέρνα industrial διακόσμηση και ατμόσφαιρα που θυμίζει γαστροπάμπ του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης. Προσφέρει περισσότερες από 90 ετικέτες κρασιού και διεθνή κουζίνα σε ένα ιδιαίτερο περιβάλλον πάνω από τη μαρίνα Ζέας με θέα τα ιστιοπλοϊκά. Ακτή Θεμιστοκλέους & Πάργας 1, Πειραιάς, τηλ.: 215 5159792, corksandforks.gr, από €15 το άτομο.



Ιστιοπλοϊκός  

Διαχρονικό στέκι στο Μικρολίμανο, με καλόγουστη θαλασσινή αισθητική, ωραία πιάτα μεσογειακών αποχρώσεων και πολυτελή σκάφη σε πρώτο πλάνο. Άφθονο ξύλο, μπλε αποχρώσεις, χιονάτα τραπεζομάντηλα και ναυτικές λάμπες σ’ έναν χώρο που μοιάζει με πολυτελές κρουαζιερόπλοιο που έχει αγκυροβολήσει. Το φρέσκο ψάρι στη σχάρα ή σε κρούστα από αλάτι παραμένει σταθερή αξία, ενώ αξίζει να δοκιμάσετε και το γιουβέτσι αστακού. Αν πάτε πρωί πολύ πιθανόν να πέσετε πάνω σε αγώνες laser ή μαθήματα ιστιοπλοΐας. Ακτή Μικρολίμανου, Πειραιάς, τηλ.: 210 4134084, www.istioploikos.gr, από €35 το άτομο.



Ηλίας
Από τις πιο γνωστές, τίμιες ψαροταβέρνες του Πειραιά, ο Ηλίας στο Χατζηκυριάκειο προσφέρει φρέσκο ψάρι στο τηγάνι ή στα κάρβουνα, φρέσκα θαλασσινά, σαλάτες και ορεκτικά, όλα από ποιοτικές πρώτες ύλες. Δοκιμάστε χταπόδι στα κάρβουνα, καλαμάρι τηγανητό, γαρίδες σαγανάκι, μπαρμπούνια ή αθερίνα στο τηγάνι, τη σαλάτα του Ηλία (ντομάτα, αγγούρι, ρόκα, κρεμμύδι, πιπεριά, ελιές, παξιμάδι, φέτα), πατάτες τηγανητές κομμένες στο χέρι και φάβα. Λ. Χατζηκυριακού 104, Πειραιάς, τηλ.: 210 4511261, από €25 το άτομο.



Το Υπερωκεάνειον
Λιλιπούτειο και γοητευτικό στέκι για μερακλίδικους μεζέδες παρέα με ούζο, κρητική ρακή και χύμα κρασάκι. Ωραία, νοσταλγική διακόσμηση με vintage διαφημιστικές αφίσες και κάδρα με υπερωκεάνια από την εποχή της ελληνικής μετανάστευσης στην Αμερική. Τα τραπέζια γεμίζουν με σαρδέλες ψητές, ψιλά ψαράκια τηγανητά, μύδια με κουρκούτι και σκορδάτη σάλτσα κι άλλες θαλασσινές νοστιμιές. Φινάλε με παγωτό καϊμάκι. Μ. Χατζηκυριακού 48, Πειραιάς, τηλ. 210 4180030, από €15 το άτομο.



Το Ειδικόν
Η τελευταία αυθεντική μπακαλοταβέρνα που έχει απομείνει στον Πειραιά βρίσκεται πίσω από τα παλιά καπνεργοστάσια του λιμανιού, στα σύνορα με Ταμπούρια. Με τα παλιά ψυγεία της, τα ξύλινα σκαλιστά ράφια και τις μαυρόασπρες φωτογραφίες στους τοίχους, μοιάζει βγαλμένη από τον ελληνικό κινηματογράφο του '60. Εδώ θα γευτείτε αυθεντικούς και λιτούς μεζέδες παρέα με ρετσίνα και καλό κρασί. Δοκιμάστε τα τηγανητά κεφτεδάκια, το συκώτι και την περίφημη ομελέτα με κορν μπιφ. Ψαρρών 38 & Σαλαμίνος, Πειραιάς, τηλ: 2104612674, από €12 το άτομο.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;