Κατηγορίες

Αθήνα: Οι top φούρνοι του κέντρου

Αθήνα: Οι top φούρνοι του κέντρου
Κάναμε μια μεγάλη βόλτα στο κέντρο της πόλης και εντοπίσαμε τους φούρνους που φτιάχνουν καθημερινά μερικά από τα νοστιμότερα ψωμιά της πόλης. Μία δοκιμή θα σας πείσει.


Paul

Η φημισμένη γαλλική boulangerie-patisserie που λειτουργεί από το 1889, άνοιξε πριν από μερικά χρόνια το πρώτο της κατάστημα στην Αθήνα, στην οδό Πανεπιστημίου, για να ακολουθήσουν άλλα δύο, στην Κηφισιά και στη Γλυφάδα. Διατηρώντας την παριζιάνικη φινέτσα και τις αυθεντικές γαλλικές γεύσεις, προσφέρει 32 τύπους γαλλικού ψωμιού, καθώς και 30 είδη σάντουιτς, λαχταριστά κρουασάν, αφράτα μπριός και παραδοσιακές πίτες. Υπέροχα είναι και τα γλυκά του, ειδικά τα εκλέρ με crème pâtissière, σαντιγί και φρέσκες φράουλες. Ομόνοια 10, Αθήνα, τηλ.: 210 3632352.



Τάκης
Ξακουστός και φημισμένος ο λιλιπούτειος φούρνος του Τάκη κάτω από την Ακρόπολη, ζυμώνει καθημερινά περισσότερα από 30 είδη ψωμιού, από κλασικό χωριάτικο μέχρι μπαγκέτα καμπαγιού. Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη, ο πατέρας του ήταν αυτός που πρωτοέφερε το 1962 το κουλούρι από την Θεσσαλονίκη στην Αθήνα. Συνεπώς, πρέπει να το δοκιμάσετε (ειδικά αυτό με γέμιση από πραλίνα φουντουκιού). Πολύ νόστιμα και τα σάντουιτς, παραδοσιακά (με μέλι, ταχίνι, μήλο) αλλά και πιο... ευρωπαϊκά όπως αυτό με κόκκινη πιπεριά και τσορίθο. Μισαραλιώτου 14, Μακρυγιάννη, τηλ.: 210 9230052.



Πνύκα

Ο παραδοσιακός φούρνος της οικογένειας Κότσαρη που άνοιξε το 1981 στο Σύνταγμα είναι πασίγνωστος για το ψωμί ολικής αλέσεως με προζύμι, που περιέχει κριθάρι και βρώμη. Ο ιδιοκτήτης του, μάλιστα, κλήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Harvard για να παρουσιάσει τον τρόπο που φτιάχνει και τιμήθηκε με ειδικό βραβείο. Κάτι που κάνει το ψωμί της Πνύκας ακόμη πιο ξεχωριστό είναι το γεγονός πως ο φούρνος διαθέτει δικό του πετρόμυλο, για να αλέθουν οι ίδιοι το σιτάρι τους. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε και την τυρόπιτα του, που φτιάχνεται με γνήσια φέτα και φύλλο σφολιάτας ανοιγμένο στο χέρι. Διαθέτει άλλα δύο καταστήματα, σε Παγκράτι (το κεντρικό, όπου βρίσκεται και το εργαστήριο) και Εξάρχεια. Πρατίνου 13 Παγκράτι, τηλ.:210 7251941 / Πετράκη 24 Σύνταγμα, τηλ. 210 3245162 / www.pnyka.com.gr



Λυκαβηττός
Στην οδό Δεινοκράτους στο Κολωνάκι, ο φούρνος του ζεύγους Ισκιδάκη ζυμώνει και φουρνίζει αδιαλείπτως από το 1988 και έχει μυημένους, σταθερούς πελάτες. Ήταν ο πρώτος φούρνος που έφερε στην Ελλάδα μαύρο γερμανικό ψωμί, στo οποίο και ειδικεύεται. Χρησιμοποιούν γερμανικούς σπόρους βιολογικής καλλιέργειας και φτιάχνουν ψωμί χωρίς γλουτένη, χωριάτικο, αλλά και μοναστηριακό. Πολύ ξεχωριστό το ψωμί με κουρκουμά, φουντούκι και καρύδι. Αξίζει επίσης να δοκιμάσετε τα χειροποίητα κρουασάν και τα ολόφρεσκα σάντουιτς με προσούτο που φτιάχνουν καθημερινά. Δεινοκράτους 59, Κολωνάκι, τηλ.: 210 7211348.



Μαμά Ψωμί
Βρίσκεται στο Κουκάκι κι είναι σίγουρα ένας από τους φούρνους της πόλης που ξεχωρίζουν. Αυτός ο "καλλιτεχνικός" φούρνος με το πιάνο, ειδικεύεται στο βιολογικό ψωμί, για την παρασκευή του χρησιμοποιούν αλεύρι από το Λυγουριό. Ιδιαίτερα ψωμιά του είναι το ολικής αλέσεως με καρύδι, το ολικής με καρύδι και ξερό σύκο και το πλιγουρόψωμο με φουντούκι και το ψωμί της ζέας (με μειωμένη γλουτένη). Μας άρεσε και η χειροποίητη τυρόπιτα με την εξαιρετική φέτα. Ζαχαρίτσα 42-44 & Ζίννη, Κουκάκι, τηλ.: 210 9227686.





Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;