Κατηγορίες

Αθήνα: Πού να βγεις στα Πετράλωνα

22/02/2016 21:03, 0 σχόλια

Αθήνα: Πού να βγεις στα Πετράλωνα
Μαμαδίστικα μαγειρευτά, ελληνικοί μεζέδες, έθνικ κουζίνα και ψαγμένα κοκτέιλ γεμίζουν τις βόλτες μας στην αγαπημένη γειτονιά που κρατάει ακόμη αρώματα και εικόνες παλιάς Αθήνας. Περπατήσαμε στα Άνω και Κάτω Πετράλωνα και βρήκαμε αρκετούς λόγους για να επιστρέφουμε κάθε Σαββατοκύριακο.


Το Θείο Τραγί

Αυτοπροσδιορίζεται ως "punk bistrot", βρίσκεται στη μοδάτη πιάτσα των Άνω Πετραλώνων και αποτελεί δημιούργημα μιας 11μελους κολεκτίβας φίλων με αγάπη για το μαγείρεμα και πολλή όρεξη για πειραματισμό. Μοντέρνα μεσογειακή κουζίνα με λίγα και εμπνευσμένα πιάτα (σούπα πατάτας με λάδι τρούφας, λαζάνι με bolognese από αρνίσιο κιμά και κρέμα γραβιέρας κ.ά.) αλλά και καλά cocktails με μουσική υπόκρουση punk σε έναν προσεγμένο industrial χώρο. Κυδαντιδών 36, τηλ: 210 3410296, Άνω Πετράλωνα, www.theeholygoat.gr, από €20.



Kreas
Κρεατοφαγία με άποψη σε μια παλιά μονοκατοικία με βιομηχανική διακόσμηση και υπέροχη ταράτσα. Το σουβλάκι από μοσχάρι γάλακτος, το ταρτάρ 31 ημερών ωρίμανσης που σερβίρεται με ginger, φρέσκο κρεμμυδάκι, ρόκα και flakes παρμεζάνας, το καρέ αρνιού μαγειρεμένο στο josper και η πικάνια από black angus συγκαταλέγονται στα best of του μενού. Κρατήστε χώρο για τα λαχταριστά γλυκά. Δημοφώντος 96, Άνω Πετράλωνα, τηλ.: 210 3247028, από €25 το άτομο (κεντρική φωτό)



Χρύσα-Χρύσα
Από τα Άνω Πετράλωνα ξεκίνησε η Χρύσα, στις αρχές της δεκαετίας του '90, σερβίροντας ελληνική δημιουργική κουζίνα, και αφού μετακόμισε στον Κεραμεικό, επέστρεψε πρόσφατα στην παλιά της γειτονιά, με ένα πιο casual μαγαζί, κάτι μεταξύ εστιατορίου και μεζεδοπωλείου. Στο μενού φιγουράρουν γεύσεις οικείες και αγαπημένες, όπως μελωμένο χοιρινό κότσι, γαρίδες με ούζο και άνηθο, ζουμερό κοντοσούβλι κοτόπουλου με φουρνιστές πίτες και αρνάκι φρικασέ με μαρουλόφυλλα, κρεμμύδια και άνηθο. Από τα γλυκά ξεχωρίσαμε το σπιτικό cheesecake με μέλι. Αιολαίων 40 & Καλλισθένους, Άνω Πετράλωνα, τηλ: 2130356879, από €15 το άτομο.



Blue Bamboo
Οι λάτρεις των εξωτικών γεύσεων δίνουν ραντεβού χαμηλά στην Κυδαντιδών, όπου έχει ανοίξει εδώ και δύο χρόνια το Blue Bamboo. Ένα bar-restaurant με αυθεντικό ταϊλανδέζικο φαγητό, σε έναν minimal χώρο με ξύλινους πάγκους και τζαμαρίες. Στην ανοιχτή κουζίνα, η έμπειρη Ταϊλανδή σεφ Κουκάι χρησιμοποιεί τα καλύτερα υλικά για να ετοιμάσει τα πιάτα της. Κοτόπουλο σατάι με γλυκόξινη σος, Pad Thai (noodles ρυζιού με γαρίδες και αυγό σε σάλτσα tamarind, chilli και ζάχαρης κοκοφοίνικα) και yellow curry μπουκιές κοτόπουλου με τηγανητό ρύζι με καρύδα μέσα σε φρέσκο ανανά: μερικά από τα καλύτερα. Κυδαντιδών 24, Άνω Πετράλωνα, τηλ. 210 3423124, από €18 το άτομο.



Κλουβί

Μικρό, πολύχρωμο και ανεπιτήδευτο, το Κλουβί αποτελεί εδώ και χρόνια μια πολύ καλή πρόταση για ποτό μετά από ένα γεύμα στην περιοχή. Ψαγμένες μουσικές (jazz, electro, soul), ενδιαφέροντα κοκτέιλ (δοκίμασε αυτό με τη μαστίχα και το λεμόνι) και ιδιαίτερο brunch τα Σαββατοκύριακα. Είναι ανοιχτό από το πρωί σερβίροντας καφέ και μεγάλη ποικιλία σε τσάγια. Δημοφώντος 57 & Κυδαντινών, Άνω Πετράλωνα, τηλ.: 210 3479998.



Κύριος Χου

Φτιάχτηκε από τέσσερις παιδικούς φίλους σε ένα υπέροχα αναπαλαιωμένο νεοκλασικό και κέρδισε τα βλέμματα από την πρώτη στιγμή που άνοιξε. Ο Κύριος Χου ξεκινάει από το πρωί με καλό καφέ, φτιάχνει ωραία cocktails (μας άρεσε το 2Spicy, με κόλιανδρο, τσίλι, μάνγκο, passoa, lime, λικέρ πορτοκαλιού και κίτρινη τεκίλα) και ακούει jazz και funk μουσικές. Ο χώρος βγάζει μια σπιτική αίσθηση, ενώ υπάρχει και μια κουκλίστικη μικρή αυλή με σιδερένιες καρέκλες και μαρμάρινα τραπεζάκια- ό,τι πρέπει για τα ζεστά βραδάκια. Υπερίωνος 1 & Δημοφώντος, Άνω Πετράλωνα, τηλ.: 210 3423972.



Άστερ
Μικρό και αυθεντικό μαγαζί που σερβίρει κρητικές νοστιμιές σε ένα υπόγειο με ρετρό ατμόσφαιρα. Τα τραπέζια γεμίζουν με απάκι, ξιδάτο λουκάνικο, μυζηθροπιτάκια με μέλι, πατάτες με ξύγαλο, χοχλιούς μπουμπουριστούς και πολλούς ακόμα μεζέδες που συνοδεύουν υπέροχα την ρακή σου. Τα πιάτα ημέρας και οι σαλάτες είναι εξίσου νόστιμα. Όλες οι πρώτες ύλες προέρχονται από μικρούς παραγωγούς από την Κρήτη. Τρώων 48, Πετράλωνα, τηλ. 210 3416668, από €12 το άτομο.



Κάππαρη
Γεύμα με άρωμα παλιάς Αθήνας σε μια ταβέρνα που αποτελεί σταθερή αξία στα Άνω Πετράλωνα. Στο μενού πρωταγωνιστούν ντόπια προϊόντα απ' όλη την Ελλάδα- θα βρείτε από ξιδάτο απάκι Κρήτης και νόστιμη φάβα μέχρι σπανακόπιτα με βασιλοτύρι, ενώ από τα κρεατικά ξεχωρίζει το νόστιμο και τρυφερό χοιρινό κότσι με σάλτσα μελιού. Στα συν η όμορφη αυλή της. Δωριέων 36, Άνω Πετράλωνα, τηλ.: 210 3450288, από €15 το άτομο.



Οικονόμου

Ιστορική ταβέρνα με εξαιρετικά μαγειρευτά και περιβάλλον που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’30- τότε, δηλαδή, που ξεκίνησε να λειτουργεί. Ανανεωμένη πλέον, γνωρίζει νέες δόξες και συγκεντρώνει στα τραπέζια της νοσταλγούς των γεύσεων του κυριακάτικου οικογενειακού τραπεζιού. Κορυφαία πιάτα ο κοκκινιστός κόκορας με χοντρό μακαρόνι, οι λαχανοντολμάδες και το αρνάκι στο φούρνο με πατάτες. Θα τα συνοδεύσετε με χύμα κρασί, δικής τους παραγωγής. Τρώων 41 & Κυδαντιδών, Άνω Πετράλωνα, τηλ.: 210 3467555, από €15 το άτομο.



Σπιρτόκουτο
Παραμένει εδώ και χρόνια ένα από τα πιο αγαπημένα στέκια στα Κάτω Πετράλωνα. Vintage αφίσες, ηλεκτρικές κιθάρες, τοιχογραφίες του Super Mario και πολλές άλλες ιδιαίτερες διακοσμητικές πινελιές μάς κάνουν να νιώθουμε οικεία, να χαλαρώνουμε και να απολαμβάνουμε τον καφέ μας παίζοντας επιτραπέζια με την παρέα. Ωραίες μουσικές, φτηνές μπύρες, καλά κοκτέιλ και συχνά events συμπληρώνουν το προφίλ του. Κειριάδων 15, Κάτω Πετράλωνα, τηλ.: 210 3462689.



Chez Lucien
Βρίσκεται στα Άνω Πετράλωνα και αυτοχαρακτηρίζεται ως «το μικρότερο γαλλικό μπιστρό της Αθήνας». Λιλιπούτειος χώρος, με λίγα τραπέζια και ιδιαίτερη διακόσμηση με αφίσες και γκραβούρες αλλά κι ένα τραπέζι να κρέμεται ανάποδα από το ταβάνι. Εδώ θα γευτείτε τίμια γαλλική κουζίνα- από πατάτες au gratin που συνοδεύουν όλα τα κυρίως πιάτα και κρεμμυδόσουπα μέχρι ρολό entrecôte και εξαιρετικά γλυκά, όπως crème brulee και σουφλέ σοκολάτας. Τρώων 32, τηλ.: 210346 4236, από €20 το άτομο.



Λόλα
Τη Λόλα στα Κάτω Πετράλωνα θα τη βρεις σχεδόν πάντα με κόσμο. Εδώ θα πιεις τον καφέ, την μπύρα ή το κοκτέιλ σου σε έναν χώρο με ελαφρώς industrial ύφος ή στα τραπεζάκια στον πεζόδρομο τις ηλιόλουστες μέρες, δίπλα σε εναλλακτικές κοριτσοπαρέες και νεαρά ζευγάρια. Λίγα μέτρα πιο πέρα, το Λόλα Άλλο φτιάχνει λαχταριστά σάντουιτς (μπορείς να τα απολαύσεις στα τραπεζάκια της Λόλας), δίνοντάς σου έναν επιπλέον λόγο να κάνεις μια στάση σε αυτόν τον ήσυχο δρόμο των Κάτω Πετραλώνων. Κειριαδών 11, Κάτω Πετράλωνα, τηλ. 213 0159902.



Σαλός Λαγός

Στα τραπέζια αυτού του ρακάδικου-μεζεδοπωλείου, που είναι ένα από τα παλαιότερα μαγαζιά στην περιοχή, θα απολαύσεις γεύσεις από όλη την Ελλάδα: φρέσκια φάβα, πατατοσαλάτα Μάνης με πορτοκάλι και μυρωδικά, λαδοτύρι Μυτιλήνης με ντακάκια και σαλάμι και τηγανιά Ηπείρου με πράσο, θυμάρι και κονιάκ, μεταξύ άλλων. Στα οπωσδήποτε και το μελωμένο κότσι. Καλό κρασί, ρακή, παρεΐστικη ατμόσφαιρα, τραπεζάκια καφενείου και νοσταλγικές μουσικές. Τρώων 63 & Αιολέων, Άνω Πετράλωνα, τηλ.: 210 3414234, από €10 το άτομο.



Upupa Epops
Upupa Epops είναι η επιστημονική ονομασία του τσαλαπετεινού αλλά και το όνομα του ολοκαίνουργιου all-day bar των Κάτω Πετραλώνων, που ξεχώρισε άμα τη εμφανίσει του. Ένα μικρό σύμπλεγμα τριών κτισμάτων του 1930, με μια όμορφη αυλή στο κέντρο, διαμορφώθηκε με πολύ ιδιαίτερο στυλ σε έναν χώρο με αριστίκ πινελιές, ζεστά χρώματα και αρκετά έθνικ στοιχεία. Η bartender Μάρφη Μπαλή δημιουργεί εμπνευσμένα κοκτέιλ με ολόφρεσκα υλικά, όπως το Liliko ‘i με φρούτα του πάθους και μαστίχα, το Moroccan με σιρόπι tobacco και το The Long Purple με σπιτικό παγωτό καϊμάκι. Αλκμήνης 7 & Θεανούς, Κάτω Πετράλωνα, τηλ. 2121055214.






Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;