Κατηγορίες

Αράχωβα: Τα πιο νόστιμα στέκια της

06/12/2017 22:00, 0 σχόλια

Αράχωβα: Τα πιο νόστιμα στέκια της
Επιστρέφουμε στην πόλη που μονοπωλεί τα Σαββατοκύριακα του χειμώνα μας για να χορτάσουμε καθαρό αέρα και βόλτες στα στενά της και να ανασυνταχθούμε με αχνιστή φασολάδα, κόκορα με ντόπιες χυλοπίτες και άφθονο κρασί στα καλύτερα γευστικά στέκια της.


Καπλάνης

Εδώ και δεκαετίες αποτελεί την ταβέρνα-έμβλημα της Αράχωβας. Δίπλα στο τζάκι γευόμαστε αυθεντική ελληνική κουζίνα με έμφαση στα καλοψημένα κρεατικά όπως αρνάκι φρικασέ που λιώνει στο στόμα, ζουμερά παϊδάκια και κατσικάκι στο φούρνο, αλλά και ζεστές σούπες. Ο κύριος Παναγιώτης ψήνει με μαεστρία και η κυρία Στέλλα κάνει θαύματα στην κουζίνα. Θα βρείτε και προϊόντα δικής τους παραγωγής όπως κόκορα, κουνέλι, κρασί και λάδι. Πλατεία Τροπαίων, τηλ.: 22670 31891, kaplanis-taverna.gr, από €15 το άτομο.



Το Αρχοντικό
Σε αυτήν την κλασική ταβέρνα στον κεντρικό δρόμο της Αράχωβας, στη στροφή πριν από τη γέφυρα και με θέα το ρολόι της πόλης, γευόμαστε κεφτεδάκια που μοσχοβολούν δυόσμο, λαχταριστά ορεκτικά όπως σαγανάκι με φρέσκια ντομάτα, ημίσκληρο τυρί και σουσάμι, αραχωβίτικο λουκάνικο και ψητή φέτα, αλλά και κυνήγι το χειμώνα. Πολύ καλό και το δικό τους, ροζέ κρασί. Το δείπνο μας συνοδεύει ζωντανή λαϊκή και ρεμπέτικη μουσική. Κεντρικός Δρόμος, τηλ.: 22670 31631, www.toarhontiko.gr, από €15 το άτομο.
 


E Bar-Restaurant
Το παλιό Εμπορικό στον κεντρικό δρόμο ανακαινίστηκε πλήρως για να μετατραπεί σε ντιζαϊνάτο bar-restaurant. Στην κουζίνα βρίσκεται ο σεφ Δημήτρης Νικολής με ένα μεσογειακό δημιουργικό μενού που κερδίζει και τους πλέον απαιτητικούς. Ξεχωρίσαμε την πικάνια και την πάβλοβα από τα επιδόρπια. Εννοείται πως η μπάρα του με τα πολύχρωμα μπουκάλια πίσω από το μπαρ προσκαλεί για ποτό και χορό μέχρι το πρωί. Κεντρικός Δρόμος, τηλ.: 2267031158, από €30 το άτομο.



Καραούλι
Στον προσεγμένο χώρο του από πέτρα και ξύλο γευόμαστε ντόπιο, πικάντικο λουκάνικο, σπέσιαλ ψητή φορμαέλα και τρυφερό κοντοσούβλι με φρέσκες τηγανητές πατάτες. Δεν λείπουν οι σούπες και τα μαγειρευτά όπως αρνάκι γάστρας και αγριογούρουνο στιφάδο. Ο Γιώργος και η Έφη εκτός από πολύ καλό φαγητό και σέρβις, θα σας προσφέρουν και εξαιρετικό κόκκινο, κρασί. Λιβάδι, τηλ.: 22670 31001, από €15 το άτομο (κεντρική φωτό).



Καλύβα

Το πάλαι ποτέ στέκι των κυνηγών στο Λιβάδι αποτελεί κλασική επιλογή για παραδοσιακό φαγητό. Θα βρείτε ζαρκάδι και αγριογούρουνο στιφάδο, καλομαγειρεμένα κοκκινιστά και χορτόπιτα, τα οποία θα απολαύσετε σε παραδοσιακό περιβάλλον, δίπλα στο αναμμένο τζάκι. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την αφράτη καρυδόπιτα. Λιβάδι, τηλ.: 22670 31222, από €15 το άτομο.
 


Ζάχος
Φηµισµένη ταβέρνα σε μεγάλη σάλα με όμορφους πολυελαίους και λευκά τραπεζομάντιλα. Δυνατό χαρτί του τα κρεατικά όπως καλοψημένα παϊδάκια και αγριογούρουνο με δαμάσκηνα. Θα βρείτε και πολύ καλά μαγειρευτά αλλά και παραδοσιακές πίτες. Λιβάδι, τηλ.: 22670 32159,  από €18 το άτομο.
 


Δασαργύρης
Λειτουργεί εδώ και 100 χρόνια και αποτελεί πλέον ταβέρνα-θρύλο στην Αράχωβα. Η κυρία Ρούλα γνωρίζει πως να μετατρέψει το κοκορέτσι σε αντικείμενο του πόθου ενώ από το τραπέζι σας θα παρελάσουν πολλοί μεζέδες όπως τα σπιτικά ντολμαδάκια. Τέλειο συνοδευτικό το μπρούσκο βαρελίσιο κρασί. Οι συνταγές προέρχονται από τον παππού που ίδρυσε την ταβέρνα, τον κοσμογυρισμένο Γιάννη Δασαργύρη ή “Κλάπα” για τους ντόπιους το 1930 και τηρούνται με θρησκευτική ευλάβεια. Δελφών 56, τηλ. 22670 31291, από €15 το άτομο.



Tavola
Η τρατορία του σεφ και ιδιοκτήτη Λουκά Σύρου, ταξιδεύει με τα πιάτα της τους θαμώνες έως τη γειτονική Ιταλία. Βρίσκεται σε ένα στενάκι της Αράχωβας και από την ανοιχτή κουζίνα βγαίνουν χειροποίητα ζυμαρικά από βιολογικές πρώτες ύλες και εξαιρετικά risotti. Εκτός από ελληνικά, θα βρείτε και επιλεγμένα ιταλικά κρασιά. Τηλ. 6973431969.



Le Sapin
Από τις πιο πρόσφατες αφίξεις στην Αράχωβα, το restaurant-cafe bar Le Sapin βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο. λίγο πριν την πλατεία Λάκκα, και στεγάζεται σε ένα διώροφο πέτρινο κτίριο προσεκτικά διακοσμημένο με country style αισθητική. Η μέρα εδώ ξεκινάει με πλούσιο πρωινό, ενώ στο μενού θα βρείτε πιάτα με γαλλικό άρωμα που θα συνοδεύσετε με κρασιά από τον ελληνικό και τον γαλλικό αμπελώνα. Πλατεία Παπαϊωάννου, τηλ.: : 22670 31108.



Το Φασούλι

Στο δρόμο προς το Λιβάδι και το Χιονοδρομικό, εκτός από σπιτική κουζίνα προσφέρει και υπέροχη θέα σε όλη την περιοχή. Θα γευτείτε κόκορα κρασάτο µε λευκή σάλτσα και χυλοπίτες, αρνάκι στο πουγκί και μοσχατάκι παστιτσάδα. Αφήστε χώρο για το σπιτικό ραβανί και χαλβά που φτάνουν στο τέλος σαν κέρασμα. Τηλ.: 22670 29227, από €15 το άτομο.
 


Παναγιώτα

Σκαρφαλωμένη στα σκαλάκια κοντά στην εκκλησία του Αϊ Γιώργη, η ταβέρνα συνεχίζει να συγκινεί με τις μαμαδίστικες γεύσεις της. Το πάλαι ποτέ παντοπωλείο-μαγειρείο λειτουργεί πάνω από μισό αιώνα και σερβίρει αυθεντικές τοπικές γεύσεις, όπως τις έφτιαχνε κάποτε η πρώτη ιδιοκτήτρια, η χρυσοχέρα Παναγιώτα. Στη σάλα με το τζάκι δοκιμάσαμε καλοψημένα παϊδάκια, κοντοσούβλι και αρνάκι φρικασέ. Η κράτηση είναι απαραίτητη. Τηλ. 2267032735.



Αγνάντιο
Η πέτρινη ταβέρνα βρίσκεται δίπλα στο σχολείο και είναι το ιδανικό μέρος για να δοκιμάσουμε παραδοσιακά κρέατα και τυριά από παραγωγούς του Παρνασσού αλλά και ωραιότατες πίτες όπως η  κολοκυθόπιτα με φέτα, γραβιέρα και τραχανά. Φημισμένη και η θέα του στο χωριό και τις γύρω πλαγιές. Από τις σπεσιαλιτέ το αρνίσιο μπούτι με λιαστή ντομάτα, κεφαλογραβιέρα και σκόρδο. Τηλ. 22670 32114.





Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;