Κατηγορίες

Ελλάδα: Τα 20+1 καλύτερα τραπέζια δίπλα στο κύμα

Ελλάδα: Τα 20+1 καλύτερα τραπέζια δίπλα στο κύμα
Γυρίσαμε την Ελλάδα κι εντοπίσαμε τα καλύτερα εστιατόρια και ταβέρνες με κορυφαία κουζίνα και τραπεζάκια που σχεδόν ακουμπούν στο κύμα.


Τάκης, Λιμένι
Οι φανατικοί του ορκίζονται πως ο Τάκης είναι από τις καλύτερες ψαροταβέρνες της χώρας. Σε ιδανική τοποθεσία πάνω στο βράχο, μπροστά στη θάλασσα με θέα τον οικισμό μετατρέπεται σε hot spot ώρα που δύει ο ήλιος. Τα μυστικά της επιτυχίας του για πάνω από δύο δεκαετίες είναι τρία: το ολόφρεσκο ψάρι, το μαεστρικό ψήσιμο σε κρούστα από χοντρό αλάτι στα κάρβουνα και το μανιάτικο ελαιόλαδο που μπαίνει αποκλειστικά στην κουζίνα του. Από τις σπεσιαλιτέ η μακαρονάδα με κωλοχτύπα. Λιμένι, τηλ.: 27330 51327, από €25 το άτομο.



Κυρίμαι, Γερολιμένας
Ελληνική δημιουργική κουζίνα με βάση τα ντόπια υλικά που εναλλάσσονται ανάλογα με τις εποχές. Τα απολαμβάνεις αναπαυτικά στη βεράντα πάνω στο κύμα με φόντο τους τεράστιους βράχους και τις σπηλιές του Κάβο Γκρόσο. Ένα ιδιαίτερο ταξίδι γεύσεων με αγνά υλικά της Μάνης και μαμαδίστικες γευστικές αναμνήσεις από τη σεφ Σταυριανή Ζερβακάκου και την ομάδα της. Στο κελάρι του φυλάσσονται προσεκτικά επιλεγμένα ελληνικά κρασιά. Γερολιμένας, τηλ.: 27330 54288, kyrimai.gr, από €30 το άτομο.



Χρυσόβουλο, Μονεμβασιά
Χώρος που αναδίδει πολυτέλεια αλλά και οικειότητα, το πληθωρικό «Χρυσόβουλο» στη Μονεμβάσια αποτελεί από μόνο του λόγο για να «ανηφορίσετε» προς το Κάστρο. Ο σεφ Γιώργος Τσιμπίδης παντρεύει τη δημιουργικότητα με τις καλύτερες πρώτες ύλες της λακωνικής γης σε ένα πολύ προσεγμένο χώρο κρεμασμένο πάνω από τη θάλασσα. Αρχίστε με σαΐτι (παραδοσιακή πιτούλα με χειροποίητο φύλλο με γέμιση από λάχανα και μυρωδικά, ψημένη στα σχάρα με ελαιόλαδο βασιλικού και αφρό φέτας) και συνεχίστε με χοιρινό φιλέτο σχάρας με λαδολέμονο μουστάρδας ή μπαρμπουνάκια Μονεμβασιάς, τηγανητά ή σαβόρο. Φινάλε με ζεστό σουφλέ μαύρης σοκολάτας με φρέσκια κρέμα. Μονεμβασιά, τηλ.: 27320 62022, www.chrisovoulo.gr, από €25 το άτομο.



Yali Water Restaurant, Κέρκυρα
Το πιο ατμοσφαιρικό τραπέζι όλου του νησιού βρίσκεται στο εστιατόριο του υπερπολυτελούς Corfu Imperial. Πάνω στην ξύλινη εξέδρα μέσα στο νερό θα γευτείτε τα καλύτερα πιάτα θαλασσινών που συνοδεύονται από σαμπάνια. Ντυθείτε κομψά και κάντε κράτηση για το πιο ρομαντικό δείπνο του καλοκαιριού. Κομμένο, τηλ.: 26610 88400, www.corfuimperial.com



Areia, Λευκάδα
Ατμοσφαιρικό εστιατόριο πάνω στην παραλία-σταρ, το Κάθισμα. Δοκιμάστε χοιιρινή μπριζόλα στη σχάρα με ελαφριά σάλτσα λεμονιού και πράσινο πιπέρι, πράσινα λαχανικά με στήθος κοτόπουλου, πιπεριά Φλωρίνης, κουκουνάρι και σως μπαλσάμικο ή τις φημισμένες φακές Εγκλουβής με ψιλοκομένα λαχανικά και φέτα. Ιδανικό φινάλε με κοκτέιλ Death by Chocolate (Kalhua, κονιάκ, λικέρ κακάο, σιρόπι σοκολάτας) δίπλα στην πισίνα. Παραλία Κάθισμα, τηλ.: 26450 97105, από €15 το άτομο.



Vasso's, Κεφαλονιά

Για πάνω από δύο δεκαετίες, η γλυκύτατη Βάσω μάς ξελογιάζει με τα πιο φρέσκα θαλασσινά, μαγειρευτά και της ώρας σε μεγάλες μερίδες: κριθαρότο με γαρίδες, χταπόδι ψητό και η διάσημη αστακομακαρονάδα της είναι μόνο μερικές από τις καλύτερες επιλογές. Συγκλονιστική η αφράτη αμυγδαλόπιτα με παγωτό. Φισκάρδο, τηλ.: 26740 41276, από €20 το άτομο.



Καναπίτσα, Σκιάθος
Πάνω στην ομώνυμη παραλία, η κ. Λίτσα δημιουργεί μικρά γευστικά θαύματα με έμφαση στα μαγειρευτά και στους θαλασσινούς μεζέδες. Από τα πρώτα ξεχωρίζει η σκιαθίτικη τυρόπιτα, φτιαγμένη με την παραδοσιακή συνταγή αλλά και το σαγανάκι με μελιτζάνα, φέτα, ντομάτα και πιπεριά. Λατρέψαμε το ριζότο με γαρίδες, μύδια, καραβίδες και σαφράν. Έχει επιλογές και για τους λάτρεις του κρέατος. Παραλία Καναπίτσας, τηλ.: 24270 21191, www.kanapitsa-taverna.net, από € 15 το άτομο.



Εν Πλώ, Σκιάθος
Λευκή πατιναρισμένη πλατφόρμα που θυμίζει έντονα κατάστρωμα κρουαζιερόπλοιου του ’30 και δίνει την αίσθηση ότι βρισκόμαστε εν πλω. Σταθερές αξίες στο μενού η ραφινάτη κακαβιά, η φρέσκια σαλάτα καπνιστού σολομού με πανδαισία λαχανικών, κρουτόν και σάλτσα λεμονιού, τα λιγκουίνι με μύδια και γαρίδες σε χυμό οστράκων αλλά και το ζουμερό T-Bone. Στα συν η wine list με προσεκτικά επιλεγμένα αλλά οικονομικά κρασιά. Ανατολική Παραλία, τηλ.: 24270 24433, www.enploskiathos.com, από € 15 το άτομο.



Βιτσέντζος, Αμοργός
Το παλιό λιοτρίβι του παππού Βιτσέντζου μετατράπηκε σε ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του νησιού με τα τραπεζάκια του σχεδόν να ακουμπούν στη θάλασσα ενώ στην αυλή δεσπόζει το αιωνόβιο αλμυρίκι. Φρέσκα ψάρια, μαγειρευτά και της σχάρας έχουν την τιμητική τους. Φημισμένη η μακαρονάδα του ψαρά με μύδια και γαρίδες σε φρέσκια τομάτα, το μπιφτέκι και το ιμάμ του Γιάννη αλλά και το πατατάτο κατσίκι κοκκινιστό. Κατάπολα, τηλ.: 22850 71518, από €12 το άτομο.



Ο Νόνας, Άνδρος
Το καΐκι της οικογένειας ξεφορτώνει φρέσκα ψάρια, τα οποία μετατρέπει σε αριστουργήματα η Ελένη. Στα τραπεζάκια στην άκρη της προβλήτας με θέα το Νημπορειό, γευτήκαμε σουπιές κρασάτες, ριζότο με θαλασσινά και εξαιρετικό αστακό. Κέρασμα τα σπιτικά γλυκά του κουταλιού: κυδώνι, νεράντζι ή σταφύλι. Χώρα, τηλ.: 22820 23577, από €15 το άτομο.



Sunset, Ύδρα
Σε αξιοζήλευτη τοποθεσία ακριβώς πάνω στη θάλασσα για υπέροχα ηλιοβασιλέματα. Ελληνικά πιάτα φτιαγμένα με τα καλύτερα και πιο φρέσκα υλικά. Από τα αγαπημένα μας, τα μύδια πικάντικα με φρέσκια ντομάτα, φέτα, πιπεριά και μάραθο, η αχινοσαλάτα με παρθένο ελαιόλαδο και λεμόνι και το ψητό λαβράκι ψητό σε κρούστα από αλάτι. Το εστιατόριο έχει βραβευτεί από το ABC ως ένα από τα καλύτερα εστιατόρια με θέα το ηλιοβασίλεμα. Τηλ.: 22980 52067, www.sunsethydra.com, από €25 το άτομο.



Ορλώφ, Σπέτσες
Από την Ντάπια, το καινούργιο λιμάνι, κατευθυνθείτε προς το Παλιό Λιμάνι και στην είσοδο του λιμανιού θα βρείτε το νεοκλασικό κτίριο που στέγαζε τις Λιμενικές Αρχές το 1802. Για πάνω από δύο δεκαετίες στεγάζει το φημισμένο εστιατόριο του που σερβίρει ραφινάτη ελληνική κουζίνα και πολλά θαλασσινά μεζεδάκια. Μη χάσετε κολοκυθοκεφτέδες με μους φέτας, χταπόδι στη σχάρα με μαυρομάτικα, αχνιστά μύδια και γαρίδες σαγανάκι σε σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, φέτα, μυρωδικά και άρωμα ούζου. Τηλ.: 22980 75255, από €20 το άτομο.



Le Pirate, Μύκονος
Χαλαρή ατμόσφαιρα στο a la carte εστιατόριο του αστραφτερού Kivotos Club Hotel, πάνω στην παραλία του Ορνού. Εδώ, τα χταπόδια στεγνώνουν κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο, ενώ κάθε τόσο φροντίζουν να σας δροσίζουν με ένα σφηνάκι Μαστίχας ή πεπονιού. Την τιμητική της έχει η μεσογειακή κουζίνα με πιάτα όπως κριθαρώτο με αχνιστές καραβίδες, τοματίνια και σάλτσα Αιγαίου με συνοδεία φρέσκου μυκονιάτικου αχινού. Κάθε Σάββατο σας περιμένει ένας πλούσιος μπουφές barbeque, με καταπληκτικές ποικιλίες ψητών ενώ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, διοργανώνονται βραδιές barbeque με φρέσκο ψάρι. Τηλ.: 22890 24094, www.kivotosclubhotel.com, από €30 το άτομο.



Ελιά, Μύκονος
Ένα καλοκαιρινό εστιατόριο με ανοικτούς χώρους και υπέροχη θέα στην παραλία της Ελιάς και το Αιγαίο. Η διακόσμηση είναι απλή αλλά λιτή με απαλό φωτισμό και υπόλευκα έπιπλα με φυσικά υλικά. Ξεκινά από το πρωί με προσεγμένες επιλογές πρωινού και συνεχίζει με πολλές και καλομαγειρεμένες μεσογειακές προτάσεις για μεσημεριανό και βραδινό. Δοκιμάστε παξιμαδάκια Μυκόνου, μπεκρή μεζέ θαλασσινών, φαρφάλες με σολομό και βότκα και το κατσικάκι του Βασίλη. Παραλία Ελιάς, τηλ.: 22890 71204, www.eliamykonos.com, από €25 το άτομο.



Nice ’n’ Easy, Μύκονος
Από τον Μάιο του 2015 το αγαπημένο all day healthy restaurant της Μυκόνου, άλλαξε σημείο και μεταφέρθηκε από το Καλό Λιβάδι στη Μικρή Βενετία. Το concept, σταθερό: Βιολογικό μενού μεσογειακής κουζίνας, σινεφίλ διακόσμηση και χαλαρή ατμόσφαιρα. Δίπλα στο κύμα απολαμβάνουμε πιάτα εμπνευσμένα από τις Κυκλάδες με την υπογραφή του σεφ Χρήστου Αθανασιάδη. Υπέροχη εμπειρία το γεύμα εδώ την ώρα του ηλιοβασιλέματος με θέα τους Μύλους. Χώρα, Πλατεία Αλευκάντρας, τηλ: 22890 25421, niceneasy.gr , από €25 το άτομο.



Roca Cookery, Μύκονος
Εξαιρετική μεσογειακή κουζίνα, θέα που μαγεύει και ντεκόρ με το προσωπικό γούστο των ιδιοκτητών. Προορισμός μας το παλιό λιμάνι, δίπλα στο αρχαιολογικό μουσείο. Από τη βεράντα του καδράρεται όλο το παλιό λιμάνι, η χώρα, η Δήλος αλλά και τα αστραφτερά γιοτ που βρίσκονται αγκυροβολημένα. Από την κουζίνα του βγαίνουν πιάτα μεσογειακής κουζίνας με fusion επιρροές: δροσερές σαλάτες, φάβα, κρασάτο χταποδάκι, φιλέτα φρέσκων ψαριών με μυρωδικά, γαύρος μαρινάτος και μελιτζανοσαλάτα μεταξύ άλλων. Ιδανική στιγμή για να τα απολαύσουμε, η ώρα που ήλιος πέφτει στη θάλασσα. Τηλ.: 22890 22955, από 20 το άτομο.



Sea Side by Notos, Σαντορίνη
Στιλάτο beach bar restaurant πάνω στην ψιλή άμμο του Περίβολου με μοντέρνα κουζίνα θαλασσινών. Παλ χρωματισμοί, με το λευκό να δίνει τον τόνο, χτιστοί καναπέδες, πλεκτές αναπαυτικές καρέκλες και μουσικές του κόσμου συνθέτουν ένα σκηνικό καλοκαιρινής χαλάρωσης, ενώ η δημιουργική κουζίνα του Τάσου Μπαχαρίδη σας ταξιδεύει σε Δύση και Ανατολή. Δοκιμάστε το ινδονησιακό κοτόπουλο με κάρι και ανανά και το χταπόδι με σπανάκι. Περίβολος, τηλ.: 22860 82801, www.seaside-restaurant.gr, από €25 το άτομο.



Grandma's, Ίος
Το κομψό εστιατόριο του ξενοδοχείου «Liostasi Hotel & Suites» ανεβάζει τον πήχη της γεύσης στο νησί και γίνεται προορισμός για όσους θέλουν να απολαύσουν ελληνική δημιουργική κουζίνα με θέα το απέραντο γαλάζιο. Η πολύ ενδιαφέρουσα γαστρονομική πρόταση του Grandma's βλέπει με δημιουργική ματιά τις γεύσεις της Ελλάδας, ταξιδεύει στη Μεσόγειο και βασίζεται σε εξαιρετικές πρώτες ύλες από τις Κυκλάδες και προϊόντα από Έλληνες μικρούς παραγωγούς. Δοκιμάστε το χταπόδι με μαύρο ταραμά από μελάνι σουπιάς, το ριζότο κόκορα με μανιτάρια, νιώτικο τυρί και αφυδατωμένη ντομάτα και τα μοσχαρίσια μπιφτεκάκια πάνω σε δίχτυ τραγανής πατάτας και κρέμα από νιώτικη γραβιέρα. Στα συν η ενδιαφέρουσα λίστα κρασιών και τα θαυμάσια επιδόρπια όπως το αποδομημένο μιλφέιγ σοκολάτας με σορμπέ πεπόνι-δυόσμο. Χώρα, Ξενοδοχείο «Liostasi», τηλ. 22860 92140, www.liostasi.gr



Swell, Ηράκλειο
Το a la carte εστιατόριο του Knossos Beach Bungalows & Suites βρίσκεται σχεδόν πάνω στο κύμα, σε ένα υπέροχο καλοκαιρινό deck. Ο επικεφαλής σεφ Έξαρχος Δελήμπασης επιμελείται ένα μενού υψηλής γαστρονομίας, με βάση τη μεσογειακή διατροφή, την ελληνική γαστρονομία και την κρητική κουζίνα. Φάβα με γαρίδα και τραγανό με άρωμα μαντζουράνας, καλαμάρι γεμιστό με αρωματικό κιμά σερβιρισμένο με τσιγαριαστό σταμναγκάθι και λάδι ντομάτας, κοτόπουλο γεμιστό με γλυκό κρεμμύδι, σταφίδες, καρύδια με σάλτσα μανιταριών και πουρέ σελινόριζας είναι μερικές από τις καλύτερες προτάσεις του μενού. Φινάλε με τηγανητή μυζήθρα με πράσινο φιστίκι ζελέ μελιού αρωματισμένο με θυμάρι και σορμπέ λεμόνι. Κοκκίνη Χάνι, τηλ.: 2810 763083, www.swellrestaurant.gr, από €20 το άτομο.



Topos 1910, Λασίθι
Το πολυβραβευμένο εστιατόριο του υπερπολυτελούς Domes of Elounda φημίζεται για τα πιάτα του με ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά. Τα τραπεζάκια του βρίσκονται ένα βήμα από το κύμα μπροστά σε έναν ελαιώνα ενώ το αντικρινό νησάκι της Σπιναλόγκας αποτελεί το πιο ιδιαίτερο φόντο. Αρχίστε με κολοκυθάκια γεμιστά με θαλασσινά και σος ολαντέζ και συνεχίστε με την φημισμένη και πλούσια αστακομακαρονάδα του για δύο άτομα. Φινάλε με σιμιγδαλένιο χαλβά και παγωτό καϊμάκι. Ελούντα, τηλ.: 28410 43500, www.domesofelounda.com



Θαλασσινό Αγέρι, Χανιά
Για πάνω από δυο δεκαετίες, οι Χανιώτες το εμπιστεύονται και το προτείνουν στους επισκέπτες τους. Στο Θαλασσινό Αγέρι στην ήσυχη συνοικία των Ταμπακαριών, λένε ότι μαγειρεύονται τα πιο φρέσκα ψάρια και θαλασσινά. Τα μικρά τραπεζάκια σχεδόν βρέχονται από το κύμα και γεμίζουν από μαλακό χταποδάκι, φίνες αστακομακαρονάδες, καλαμαράκια με μπόλικο λεμόνι, σουπιές και ψάρια ολόσωστα ψημένα στη σχάρα. Θα είστε πολύ τυχεροί αν δοκιμάσετε την αχινοσαλάτα. Βιβιλάκη 35, Ταμπακαριά, Χανιά, τηλ.: 28210 51136, από €20 το άτομο.



Πρίμα Πλώρα, Ρέθυμνο
Ιδανικό για μεσημεριανό γεύμα σε προνομιακή θέση, απέναντι από τη Φορτέτζα και με τη θάλασσα ακριβώς δίπλα του, με δημιουργική ελληνική κουζίνα και κρητικές πινελιές. Βιολογικά λαχανικά, κρεατικά από μικρούς ντόπιους παραγωγούς και τυριά που προέρχονται από παραδοσιακά τυροκομεία στο Πέραμα Ρεθύμνου και τα Σφακιά Χανίων. Από το μενού ξεχωρίσαμε την κρητική φάβα και το σπαγγέτι με απάκια. Ακρωτηρίου 4, τηλ.: 28310 56990, www.primaplora.gr, από €15 το άτομο.








Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;