Κατηγορίες

Σάμος: Τα στέκια του καλού φαγητού

06/08/2018 16:00, 0 σχόλια

Σάμος: Τα στέκια του καλού φαγητού
Στο καταπράσινο νησί του Πυθαγόρα φροντισμένες ταβέρνες στρώνουν τραπέζια σε γραφικά ορεινά χωριουδάκια ή δίπλα στη θάλασσα, πάντα παρέα με σαμιώτικο κρασί. Αρκεί να μείνεις μακριά από τα τουριστικά μονοπάτια.

AAA
Για πάνω από μια δεκαετία το ταβερνάκι του Παντελή χορταίνει ντόπιους και επισκέπτες που φτάνουν στο γραφικό χωριό με παραδοσιακά ελληνικά πιάτα. Στη δροσερή αυλή του στην κεντρική πλατεία, δίπλα στην εκκλησία, θα γευτείτε ρεβιθοκεφτέδες, κατσικάκι γεμιστό και αρνάκι κλέφτικο και θα τα συνοδεύσετε με ντόπιο κρασί. Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει το όνομά του, είναι τα αρχικά των λέξεων Αμβροσία, Αφθονία, Απόλαυση (Πλατανάκια Αγίου Κωνσταντίνου, τηλ.: 22730 94472, www.aaasamos.com, από €12 το άτομο).



Zakore
Περιποιημένο εστιατόριο στο δίπλα στη θάλασσα και το χαρακτηριστικό εκκλησάκι στο Κοκκάρι με ελληνική κουζίνα. Θα βρείτε και μαγειρευτά αλλά εδώ το δυνατό χαρτί είναι τα κρεατικά που προέρχονται από το οικογενειακό κρεοπωλείο και ψήνονται τέλεια. Μη χάσετε τη σταβλίσια μπριζόλα, το φιλέτο σε σάλτσα πιπεριών και το μεγάλο σπιτικό burger (Κοκκάρι, τηλ.: 22730 92175, από €15 το άτομο).



Ορίζοντας
Θα χρειαστεί να ανεβείτε σε υψόμετρο 520 μέτρων στο ορεινό χωριό Πλάτανος (περίπου 25 λεπτά με το αυτοκίνητο από το Καρλόβασι), στο κέντρο του νησιού αλλά η θέα και η κουζίνα θα σας αποζημιώσουν. Στο εστιατόριο του Βασίλη και της Κατερίνας την τιμητική της έχει η ελληνική κουζίνα με δημιουργικές πινελιές με εξαιρετικό ριζότο, ταλιατέλες με κοτόπουλο και γεμιστούς κολοκυθανθούς (Πλάτανος, τηλ.: 22730 39457, από €15 το άτομο).


φωτό © Βασίλης Κασώτης

Kalamies
Εδώ και μια δεκαετία η ψαροταβέρνα του Θοδωρή και της Ειρήνης ξεχωρίζει για τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά στον πεζόδρομο του Κοκκαρίου στην ανατολική πλευρά λίγο πριν την μικρή και γραφική παραλία του Κοκκαρίου "μικρά Λεμονάκια". Επιλέξτε καλαμαράκια τηγανιτά, πιατέλες θαλασσινών, γαρίδες σαγανάκι ή ψητά ψάρια, όλα καλομαγειρεμένα και σε μεγάλες μερίδες. Σέρβις, ποιότητα και τιμές μακριά από την τουριστική φιλοσοφία του Κοκκαρίου (Κοκκάρι, τηλ.: 22730 92577, από €15 το άτομο).



Ελιά
Κομψό εστιατόριο στο λιμάνι του Πυθαγορείου που ξεχωρίζει ανάμεσα στις υπόλοιπες τουριστικές επιλογές. Δίπλα στη θάλασσα θα απολαύσετε εξοχικό κοτόπουλο, φρέσκο τορτελίνι γίγας με γέμιση τυριού, ρόκα , τοματίνια Σάμου και βασιλικό, κριθαρότο θαλασσινών ή χοιρινό φιλέτο σβησμένο με γλυκό, σαμιώτικο κρασί. Στα συν η ενημερωμένη λίστα κρασιών με πάνω από 100 ετικέτες κρασιών από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα (Πυθαγόρειο, τηλ.: 22730 61726, http://eliarestaurant-samos.gr, από €12 το άτομο).



Λούκουλλος
Η θέα φτάνει ως τους Φούρνους, το Αγαθονήσι και την Πάτμο. Ο μπάρμπα-Γιώργος –όπως θέλει να τον αποκαλούν– ξελογιάζει με τις οκτάφυλλες πίτες του από τις οποίες ξεχωρίζουμε τη μελιτζανόπιτα και τη χορτόπιτα. Καλαμάρια κρασάτα, μουσακάς και μοσχάρι στιφάδο να γλείφουμε τα δάχτυλά μας και πανηγυρικό φινάλε με χειροποίητη μηλόπιτα. Το μυστικό της νοστιμιάς κρύβεται στο ψήσιμο, μιας και όλα τα φαγητά μαγειρεύονται στον ξυλόφουρνο (Κάμπος Μαραθόκαμπου, τηλ.: 22730 37147, από €12 το άτομο).



Μαρίνα
Κάτω από μεγάλες λεύκες και φοίνικες, η κυρία Μαρίνα συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση ταΐζοντας τους φανατικούς της “μποξεδάκια” (μοσχάρι τυλιγμένο σε μελιτζάνα στη γάστρα) και κόκορα γεμιστό με ρύζι και συκωτάκια. Χαλβάς με σταφίδα και αμύγδαλα για το τέλος (Λίγο έξω από το Κοκκάρι, τηλ.: 22730 92692, από €12 το άτομο).



Διόνυσος
Στην πλατεία της 8ης Μαΐου, η ταβέρνα μοσχοβολάει γιασεμί, νυχτολούλουδα και όλων των ειδών τα βότανα. Στο τραπέζι μάς περιμένουν μπουκίτσες μεθυσμένες σβησμένες με σαμιώτικο κρασί, κοψιδάκια από φρέσκο χοιρινό χωρίς κόκκαλο στη σχάρα και κότσι με δεντρολίβανο και φρέσκο λεμόνι. Κλείνουμε με χειροποίητη καρυδόπιτα με παγωτό καϊμάκι και γλυκό βύσσινο (Μεσαίο Καρλόβασι, τηλ.: 22730 30120, από €12 το άτομο).



Ψαράδες
Αστακομακαρονάδα, όταν ο Τάκης βρει ζωντανό αστακό, ψάρια μόνο ημέρας, ότι βγάλει η τράτα και η κακαβιά κατόπιν παραγγελίας. Πιάστε τραπέζι κάτω από την καλαμωτή για να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα και αργότερα τα όμορφα φωτισμένα βράχια και να γευτείτε ντόπια μελιτζάνα φουρνιστή, καλαμάρι γεμιστό με γραβιέρα και πλούσια γαριδομακαρονάδα με σπιτικό πελτέ από λιαστές τομάτες (Αγ. Νικόλαος, Κοντακαίικα, τηλ.: 22730 32489, από €15 το άτομο).



Πνακά 
Η ταβέρνα είναι από μόνη της λόγος για να επισκεφτείτε τον οικισμό Βουρλιώτες. Πάνω στην πλακόστρωτη πλατεία, με αιωνόβια πλατάνια και μια πηγή με τρεχούμενο νερό, φημίζεται για τα μαγειρευτά της Κυρανιός με κορυφαία το κουνέλι στιφάδο και τα σουτζουκάκια (Λίγο πριν το χωριό, τηλ.: 22730-93380, από €12 το άτομο).








Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;