Κατηγορίες

Ήπειρος: Τα καλύτερα τραπέζια της

Ήπειρος: Τα καλύτερα τραπέζια της
Στα τραπέζια της Ηπείρου στήνονται τα καλύτερα φαγοπότια με λαχταριστές πίτες, γεμισμένες με κάθε λογής υλικά, νόστιμα και ζουμερά ντόπια κρέατα και αρωματικό τσίπουρο. Ξεχωρίσαμε και σας προτείνουμε μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια και ταβέρνες από τη λίμνη των Ιωαννίνων ως τη σκιά της Αστράκας και τη χαράδρα του Βίκου.


Φρόντζου Πολιτεία, Ιωάννινα

Το συγκρότημα βρίσκεται στο λόφο Αγίας Τριάδος, μόλις ένα χιλιόμετρο από το κέντρο της πόλης, έχοντας υπέροχη θέα προς τη Λίμνη Παμβώτιδα. Το εστιατόριο κατέχει δεσπόζουσα θέση στο συγκρότημα και φημίζεται για τη γνήσια παραδοσιακή γιαννιώτικη κουζίνα, αλλά και για τις εναλλακτικές προτάσεις μεσογειακής διατροφής του σεφ Βασίλη Παπαγιάννη. Μας άρεσαν το μαστέλο σχάρας με αποξηραμένα φρούτα σε σιρόπι από πετιμέζι, η ζαγορίσια κοτόπιτα με χειροποίητο φύλλο και τα χοιρινά μενταγιόν με προσούτο Πάρμας, μετσοβόνε, σαφράν και σάλτσα άγριων μανιταριών. Την κουζίνα συμπληρώνει το πλούσιο κελάρι με όλες τις τοπικές ποικιλίες κρασιών και ιδιαίτερα της φημισμένης Ζίτσας, καθώς και επιλεγμένες ποικιλίες από την υπόλοιπη Ελλάδα. Λόφος Αγ.Τριάδος, τηλ.: 26510 21011, www.frontzupolitia.gr, από €18 το άτομο.



Μέτσοβο 1350, Μέτσοβο
Το εξαιρετικό εστιατόριο του Grand Forest Metsovo με απόλυτο σεβασμό στην τοπική γαστρονομική παράδοση αποτελεί έναν ιδιαίτερο γευστικό προορισμό, τόσο για τους θαμώνες του ξενοδοχείου, όσο και για τους επισκέπτες της περιοχής. Από το μενού δεν θα μπορούσαν να λείπουν φυσικά, όλα τα ντόπια τυριά, τα υπέροχα κρασιά, αλλά και κρέατα από τις φάρμες της περιοχής. Εγνατία Οδός-Κόμβος 7Α Ανηλίου, τηλ.: 26560 29001-4, www.grand-forest.gr



Γαλαξίας, Μέτσοβο

Χειροποίητες πίτες, τραχανάς μαγειρεμένος με φέτα και βούτυρο, κεφτέδες με πράσα, χυλοπίτες με ντομάτα σε πήλινο, κυνήγι αλλά και το περίφημο μετσοβίτικο κοντοσούβλι και κοκορέτσι είναι μερικές μόνο από τις νοστιμιές που θα δοκιμάσετε στο φημισμένο εστιατόριο του ξενοδοχείου «Γαλαξίας». Η πλούσια κάβα περιλαμβάνει κρασιά του οινοποιείου του Μετσόβου αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Κεντρική Πλατεία, τηλ.: 26560 41202, από €15 το άτομο.



Salvia, Αρίστη
Το εστιατόριο του Aristi Mountain Resort φέρει τον τίτλο Σάλβια (φασκομηλιά), το οποίο είναι αυτοφυές βότανο της περιοχής, γνωστό για τις θεραπευτικές και αρωματικές του ιδιότητες. Στην κουζίνα του μπαίνουν λαχανικά και φρούτα βιολογικής καλλιέργειας από το καινούργιο βιολογικό θερμοκήπιο και το μποστάνι του ξενοδοχείου, ολόφρεσκα άγρια χόρτα της περιοχής, ντόπια τυριά όπως το γαλοτύρι Ηπείρου και εκλεκτά κρέατα από ζώα ελευθέρας βοσκής. Θα δοκιμάσετε από εξαιρετικές χειροποίητες πίτες και πεντανόστιμο αγριογούρουνο από τα βουνά του Ζαγορίου μέχρι φρέσκες πέστροφες από τα ποτάμια της περιοχής. Την επιμέλεια της κουζίνας έχει ο Γιάννης Λιόκας, ο οποίος έχει εμπειρία σε πολλά εστιατόριου του εξωτερικού, ενώ το μενού αλλάζει ανάλογα με την εποχή. Τα κρασιά της πλούσιας κάβας ολοκληρώνουν τη γευστική απόλαυση. Αρίστη, τηλ.: 26530 41330, www.aristi.eu, από €25 το άτομο.



Άστρα, Μεγάλο Πάπιγκο
Το εστιατόριο του ομώνυμου ξενώνα θα σας το συστήσουν και ως το εστιατόριο του “Κώστα και του Σπύρου Τσουμάνη”. Μετά τις βόλτες σας στην περιοχή, πιάστε θέση δίπλα στο τζάκι του για αχνιστή κρεατόσουπα, χειροποίητες πίτες, τραχανά με ντόπιο τυρί και ψητή προβατίνα. Το μενού είναι μικρό και προσεγμένο, ενώ όλα είναι δικής τους παραγωγής- από τα λαχανικά που φρεσκοκόβονται από το μποστάνι τους μέχρι το τσίπουρο. Μεγάλο Πάπιγκο, τηλ.: 26530 42108, www.astra-inn.gr, από €15 το άτομο.



Veranda 1700, Μικρό Πάπιγκο
Το εστιατόριο του ξενοδοχείου Μικρό Πάπιγκο 1700 Hotel & Spa, εκτός από την υπέροχη θέα στη χαράδρα του Βίκου, θα σας προσφέρει και μια αυθεντική, ζαγορίσια γευστική εμπειρία. Στο μενού θα βρείτε παραδοσιακές ηπειρώτικες συνταγές με διαλεγμένα βιολογικά προϊόντα και κρέας από ντόπιους παραγωγούς. Ό,τι βλέπετε στο πιάτο σας- από τις πρασινάδες, τις πατάτες και τα όσπρια μέχρι τα αρωματικά- έχει καλλιεργηθεί σε μικρούς μπαχτσέδες, ξεχωριστούς για κάθε καλλιέργεια. Μικρό Πάπιγκο, τηλ.: 26530 41179, www.mikropapigo.gr



Στα Ριζά, Ελάτη
Ένα από τα πιο γνωστά εστιατόρια στο Ζαγόρι, με πιστούς Γιαννιώτες πελάτες που το τιμούν για τον συνδυασμό καλομαγειρεμένων πιάτων και εξαιρετικής θέας στη χαράδρα του Βίκου. Δοκιμάστε αγριογούρουνο γάστρας με κυδώνια και δαμάσκηνα, κότσι γιουβέτσι, μοσχαράκι με χυλοπίτες, αρνάκι με σπανάκι και φέτα, ψαρονέφρι τηγανιά με μανιτάρια και πιπεριές, σαγανάκι μελιτζάνας και ζαρκάδι με κάστανα και μήλα. Μη χάσετε το γλυκό «τούρτα κατσαρόλας». Ελάτη, τηλ.: 26530 71550, από €15 το άτομο.



Κανέλα Και Γαρύφαλλο, Βίτσα

Ένα μαγαζί για τους λάτρεις των μανιταριών κι άλλων ξεχωριστών γεύσεων, στην είσοδο της Βίτσας. Μανιταρόσουπα και μανιταρόπιτα, μοσχάρι κρασάτο με «μορχέλες», κόκορας με κόλιανδρο, πορτοκάλι και άγρια «κανθαρέλλα», ζυμαρικά με άγρια μανιτάρια, καπνιστή χοιρινή μπριζόλα και καπνιστό ψαρονέφρι είναι μερικά από τα κορυφαία πιάτα του. Για το φινάλε επιλέξτε cheesecake με άγρια βατόμουρα και γιαούρτι με σιρόπι από κράνα. Βίτσα, τηλ.: 26530 71671, από €15 το άτομο.



Η Πίτα Της Κικίτσας, Μονοδένδρι
Εστιατόριο-θεσμός του Ζαγορίου, πάνω στην κεντρική πλατεία στο Μονοδένδρι. Από το 1958 και συνεχίζει. Κανείς δεν φεύγει από εδώ αν δεν δοκιμάσει την ξακουστή αλευρόπιτα με την παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς Κικίτσας (αλεύρι, βούτυρο, αυγά και τυρί φέτα). Άλλη σπεσιαλιτέ του μαγαζιού είναι η μπλατσαριά, πίτα με άγρια χόρτα του βουνού, καλαμποκάλευρο και φέτα. Ζητήστε το ροζέ, γλυκό σαμπανιζέ κρασί από τη Ζίτσα. Μονοδένδρι, τηλ.: 26530 71340, από €15 το άτομο.



Το Συρράκο, Συρράκο
Στη κάτω σάλα του Παλιού Σχολείου, η Χρυσάνθη και ο Γιώργος σερβίρουν φαγητό-κι όχι μόνο για τους θαμώνες του ξενώνα. Χορτάσαμε με σουβλιστό αρνάκι, κρεατόπιτα, κοκορέτσι και μασόντρα (χορτόπιτα με χυλό από καλαμποκίσιο αλεύρι). Και για το τέλος, γλυκό του κουταλιού με στραγγιστό γιαούρτι. Συρράκο, τηλ.: 26510 53410, www.syrrakohotel.gr, από €12 το άτομο.



Ο Μπούτζας, Πράμαντα

Αν ρωτήσεις στα Πράμαντα πού να φας καλό κρέας, όλοι θα σου υποδείξουν τη χασαποταβέρνα "Ο Μπούτζας". Με παράδοση από το 1937, η τρίτη γενιά της οικογένειας συνεχίζει ακάθεκτη και σας προσφέρει τα καλύτερα κρέατα κατευθείαν απ’το κρεοπωλείο της. Αξίζει οπωσδήποτε η στάση για να δοκιμάστε πεντανόστιμα κρέατα της ώρας, προβατίνα στα κάρβουνα, γίδα βραστή, αρνί σούβλας και γάστρας, κόκορα κρασάτο και ψητά λουκάνικα δικής τους παραγωγής. Καλό κρασί και τσίπουρο και όμορφη θέα στις γύρω κορυφές. Πράμαντα, τηλ.: 2659061235, από €12 το άτομο.



Αρμολόι, Πυρσόγιαννη
Στην ταβέρνα του ομώνυμου ξενώνα, η κυρία Μαρία μαγειρεύει και ο σύζυγός της, ο κύριος Γιώργος σερβίρει τις ντόπιες σπεσιαλιτέ δίπλα στο τζάκι. Μαγειρευτά και της ώρας έχουν την τιμητική τους, τα οποία συνοδεύουμε με καταπληκτική σπανακόπιτα και άγρια χόρτα.  Ανάρπαστη γίνεται η σπεσιαλιτέ τους, το τσιριβίρι, δηλαδή κρέας στην κατσαρόλα (συνήθως κουνέλι) με σάλτσα που γίνεται από ελαιόλαδο, καβουρδισμένο αλεύρι, μπόλικο λεμόνι, σκόρδο, καρυδόψιχα και μουστάρδα. Πυρσόγιαννη, τηλ. 26550 31297.




Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;