Κατηγορίες

Αθήνα: Που πάμε για φαγητό στην Πλάκα

Αθήνα: Που πάμε για φαγητό στην Πλάκα

Στη σκιά του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης υπάρχει η αρχαιότερη ίσως συνοικία της Ευρώπης, η Πλάκα. Αν και χωρίς αυτοκίνητα, η Πλάκα σφύζει από ζωή, καθώς τη μέρα γεμίζουν οι πολυάριθμες ταβέρνες της, τα πολύχρωμα καταστήματά της και τα αξιοθέατά της και τη νύχτα τα ήσυχα μπαράκια της. Εδώ θα δείτε τις καλύτερες γευστικές στάσεις της περιοχής, για όλα τα γούστα.

Daphne's
Σε έναν προσεγμένος, κλασικής αισθητικής χώρο, με ζεστή ατμόσφαιρα θα δοκιμάσετε κλασική ελληνική κουζίνα με gourmet πινελιές. Το εστιατόριο Daphne's έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές από τον ξένο Τύπο, ενώ το έχουν επισκεφθεί εξέχουσες προσωπικότητες της διεθνούς και ελληνικής επιχειρηματικής, πολιτικής και καλλιτεχνικής σκηνής. Από το μενού ξεχωρίζουν τα παραδοσιακά κεφτεδάκια με σάλτσα ούζου, το κουνέλι μαγειρεμένο σε σάλτσα κρασιού και αρνάκι ψημένο σε κληματόβεργες. Συνοδεύστε το φαγητό σας με ένα ποτήρι ντόπιο κρασί από την ενημερωμένη κάβα του εστιατορίου και αφήστε λίγο χώρο για επιδόρπιο. Δικό μας αγαπημένο, η πορτοκαλόπιτα. (Λυσικράτους 4, τηλ: 2103227971)

2 μαζί
Στις παρυφές της Πλάκας, σε ένα όμορφο νεοκλασικό κτίριο του 19ου αιώνα με κήπο μια ανάσα από το Σύνταγμα, ο σεφ εμπνέεται από τοπικά ελληνικά προϊόντα και σερβίρει δημιουργική κουζίνα. Θα δοκιμάσετε, μεταξύ άλλων, σαλάτα φασολάκια με μαριναρισμένο τόνο, ροβίτσα και κρέμα γιαούρτι, σαλιγκάρια φρικασέ με ντομάτα και πουρέ σελινόριζας, αλλά και αρνί με ντολμαδάκια από σέσκουλα, Μαστέλο Χίου, πουρέ πράσου και σάλτσα λέμον γκρας. Στα συν, το χειροποίητο ψωμί. Εδώ, επίσης, πραγματοποιούνται μαθήματα μαγειρικής, τόσο για ενήλικες, όσο και για παιδιά (Νίκης 48, τηλ: 2103222839).


Mono
Σε έναν ατμοσφαιρικό χώρο με λιτή διακόσμηση και minimal αισθητική και τραπεζάκια πάνω στον πεζόδρομο θα βρείτε αυτο το wine restaurant! Ο ιδιοκτήτης και executive chef Βασίλης Βασιλείου έχει δημιουργήσει την εμπνευσμένη κάρτα με βάση τη μεσογειακή και την ελληνική κουζίνα, τα προϊόντα και την κουλτούρα τους με αποτέλεσμα «πειραγμένες» συνταγές που συνεχώς εξελίσσονται και πρώτη ύλη από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Μεγάλη εξειδίκευση υπάρχει όμως και στο κρασί με περίπου 250 ετικέτες ελληνικού κυρίως αμπελώνα. (Μπενιζέλου Παλαιολόγου 4Γ, Tηλ.: 2103226711)


7 Food Sins
Αλλάζουμε στιλ και πηγαίνουμε σε μια gastro pub. Η 7 Food Sins στεγάζεται σ' ένα πανέμορφο νεοκλασικό που χρονολογείται από το 1890 και στον κατάλογό της θα βρείτε τον ορισμό της δημιουργικής κουζίνας. Το μενού, το οποίο επιμελείται ο σεφ Δήμος Σαμουράκης, αλλάζει κάθε τρεις μήνες, σύμφωνα με την εποχικότητα των υλικών. Καθετί που περνά το πάσο είναι χειροποίητο. Αυτή την περίοδο τις εντυπώσεις κλέβουν το γλυκάδι μόσχου με σπαράγγια, σάλτσα μουστάρδας, πίκλα λουλουδάκια μουστάρδας, αλλά και ο μπακαλιάρος με σέσκουλα, καμένο μπρόκολο και σάλτσα αχινού (Πλατεία Φιλομούσου Εταιρείας 1, τηλ.: 2107011108).


Το Καφενείο
Σε κτίριο τουλάχιστον 400 ετών, στεγάζεται εδώ και χρόνια «Το Καφενείο». Κατά καιρούς ήταν κύρια κατοικία πολλών Ελλήνων γνωστών και μη. Αποτελείται από τον ισόγειο και τον υπόγειο χώρο του. Στην παραδοσιακή του σάλα και στα τραπεζάκια του μικρού πλακόστρωτου δρόμου στην καρδιά της Πλάκας, το Καφενείο σερβίρει παραδοσιακούς αλλά δημιουργικούς ελληνικούς μεζέδες, όπως εξαιρετικά κεφτεδάκια με κόκκινη σάλτσα, ρολό χοιρινού με σάλτσα πορτοκάλι, σούπερ παραδοσιακά γλυκίσματα και καλό χύμα κρασί από διάφορες ποικιλίες. (Επιχάρμου 1 & Τριπόδων, Τηλ: 2103246916)



Σπηλιά της Ακροπόλεως
Η ταβέρνα Σπηλιά της Ακροπόλεως στην Πλάκα  είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά μέρη για καλό ελληνικό φαγητό εδώ και 40 χρόνια. Ο χώρος στο εσωτερικό είναι γεμάτος με καλόγουστες τοιχογραφίες διαμορφώνοντας ένα ζεστό περιβάλλον ενώ για το καλοκαίρι υπάρχει μια καλοφροντισμένη αυλή που προσφέρει ιδιαίτερη δροσιά το καλοκαίρι κάτω από την σκιά της Ακρόπολης. Το μενού είναι βασισμένο στην ελληνική κουζίνα με πολλές επιλογές σε ορεκτικά, κρύα και ζεστά και σε κυρίως πιάτα, μαγειρεμένα όλα με καλά υλικά και παραδοσιακές συνταγές. Οι σπεσιαλιτέ της ταβέρνας που ξεχωρίζουν είναι το μοσχαράκι στάμνας, το αρνάκι καπαμά και τα νόστιμα γεμιστά αλλά και ο παραδοσιακός μουσακάς. (Θρασύλλου 24, Τηλ: 2103248593)

 


Αναφιώτικα
Ξύλο, πέτρα και ένα υπέροχο τζάκι συνθέτουν το ρετρό σκηνικό του εστιατορίου Αναφιώτικα στα πλακόστρωτα καλντερίμια της παλαιότερης συνοικίας της Αθήνας, την Πλάκα. Το εστιατόριο είναι ένα γραφικό καφενείο - μεζεδοπωλείο στην καρδιά της Αθήνας που προσφέρει ελληνική κουζίνα και παραδοσιακούς μεζέδες. Θα δοκιμάσετε παϊδάκια αρνίσια, ψαρονέφρι, μπριζολάκια χοιρινά, πολλά λαχταριστά ορεκτικά και φανταστικά γλυκά, πάντα με τη συνοδεία καλού κρασιού και εκλεκτών ελληνικών αποσταγμάτων.(Μνησικλέους 24Β, Τηλ: 2103244428)



Γλυκύς
Άλλη μια γωνιά με ατμόσφαιρα καφενείου απ’ τα παλιά, ο Γλυκύς βρίσκεται κρυμμένος μεταξύ Κυδαθηνάιων και Αδριανού, σε μια μίνι πλατειούλα με δέντρα, κληματαριές και γλάστρες. Στις ψάθινες καρέκλες θα κάτσετε και θα παραγγείλετε λιτές, αλλά ό,τι πρέπει γεύσεις για να συνοδεύσετε την μπύρα σας. Εδώ δεν θα βρείτε γκουρμέ κουζίνα, αλλά κλασικά εδέσματα όπως κεφτεδάκια, ελληνικά τυριά, ντολμαδάκια κλπ. (Αγγέλου Γέροντα 2, Τηλ: 2103223925)

 


Τα Γιουβετσάκια
Στα γραφικά σοκάκια της Πλάκας, κάτω από την Ακρόπολη βρίσκεται η ταβέρνα «Τα Γιουβετσάκια» με 60χρονη οικογενειακή παράδοση, αυθεντική ελληνική κουζίνα με τα πιο φρέσκα ελληνικά προΐόντα εποχής για νόστιμο σπιτικό φαγητό. Στο νοσταλγικό κτίριο της Πλάκας που αποτελούσε το σπίτι του ηθοποιού Ορέστη Μακρή, ετοιμάζονται παραδοσιακά πιάτα ελληνικής κουζίνας. Πρόκειται για οικογενειακή, γραφική ταβέρνα με νόστιμο σπιτικό φαγητό - ξεχωρίζει το γιουβέτσι, ο μουσακάς και ο σπιτικός μπακλαβάς για το τέλος. (Ανδριανού 144, Τηλ:2103227033).





Προσθέστε το δικό σας σχόλιο


Θέλετε να ή να ;